Informateur: verkenning niet vrijblijvend

De verkennende gesprekken waarmee informateur Uri Rosenthal (VVD) maandag begint, zijn niet vrijblijvend. Dat zei Rosenthal tijdens een persconferentie voorafgaand aan de gesprekken met de tien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. "De verkenning moet wel ergens toe leiden."

Koningin Beatrix heeft Rosenthal zaterdag verzocht op korte termijn te verkennen of er een kabinet kan worden gesmeed waar de twee winnaars van de verkiezingen, VVD en PVV, deel van uitmaken. Het staatshoofd refereerde in haar opdracht aan de 'moeilijke situatie waarin ons land verkeert'.

"Die mededeling is ooit ook gedaan bij het tweede kabinet-Colijn in 1935", zei Rosenthal. Dat was midden in de toenmalige crisis. "De situatie is ernstig, ook nu", zei de senator en hoogleraar. Dan gaat het niet alleen over het politieke landschap, maar ook over het politieke landschap 'dat door sommigen wordt beschouwd als een verpulverd tafereel'.

Rosenthal kon niet zeggen hoe lang hij bezig denkt te zijn. "Dat hangt af van de inhoud van de gesprekken. Ik werk zo snel mogelijk maar dat mag nooit leiden tot onzorgvuldige toestanden", zei de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. "Ik ben niet geneigd zaken op hun beloop te laten als ik ze snel kan afhandelen", voegde hij daar aan toe.

De gesprekken met de fractievoorzitters duren de hele dag. Als eerste is Mark Rutte (VVD) aan de beurt.