TEDxRotterdam

Afgelopen vrijdag 4 juni ben ik aanwezig geweest bij TEDxRotterdam. Ideas worth spreading is het motto van TED. De afkorting staat voor Technology, Entertainment & Design het is een evenement waar denkers met de meest uiteenlopende achtergronden ideeën met elkaar uitwisselen, in zogenoemde TED-talks. Het fenomeen werd in 1984 opgericht, zes jaar later volgde de eerste TED-conferentie in Californië. Het is een vierdaagse conferentie waar in de beginperiode vooral over techniek, entertainment en design gesproken werd. In de loop der jaren is de betekenis van TED steeds groter geworden en komen er ook meerdere thema’s aan bod, waaronder muziek en design. Een aantal bekende gastsprekers zijn Al Gore, Bill Gates, Jane Goodall, Jamie Oliver en David Cameron. Mijn persoonlijke favorieten zijn Dave Eggers, Once upon a School en Ken Robinson, Schools kill creativity.

Tegenwoordig is het event overal ter wereld te vinden onder de titel TEDx. Deze onafhankelijk georganiseerde events gebruiken het format waar TED om bekend staat en geven zelf invulling aan het programma. Voorwaarde is wel een livestream voor de rest van de wereld en opnames van de verschillende ‘performances’ zodat deze terug gevonden kunnen worden onder de TED-talks op de website. Vele wereldsteden zijn Rotterdam voorgegaan, waaronder Londen, Barcelona, Tokyo en Buenos Aires. Het eerste Nederlandse TEDx-event vond afgelopen november plaats in het Tropenmuseum te Amsterdam en afgelopen vrijdag 4 juni mocht Het Nieuwe Luxor in Rotterdam dit bijzondere event ontvangen.

Tijdens het twaalf uur durende event kwamen ruim twintig ‘performers’ aan bod die hun ervaringen, passie en kennis met de bezoekers kwamen delen. Het motto van TEDxRotterdam was Somethink Completely Different en het programma werd verdeeld in vier blokken met de volgende thema’s:
Part 1: Our World
Part 2: How We See The World
Part 3: How We Experience The World
Part 4: How We Explore The World

‘s Ochtends in de trein richting Rotterdam was #TEDxRdam al een veel besproken thema op twitter. Aangekomen bij het Nieuwe Luxor bleek dit ook niet voor niets; een lange rij met verwachtingsvolle bezoekers stond reeds voor de deur. Vanaf 8:00u stond er voor iedereen een ontbijtje klaar. In totaal waren 800 bezoekers uitgenodigd om gratis deel te mogen nemen aan het event. Een toegangskaartje was te bemachtigen via een uitnodiging of door je in te schrijven op de website, waarna alle bezoekers ‘zorgvuldig’ geselecteerd werden.

TEDxRotterdam door Bram Muller
TEDxRotterdam gehost door Max Westerman

Rond negen uur kon het daadwerkelijk beginnen en stroomde de zaal snel vol. Een zaal die de hele dag gehost werd door Max Westerman. Na zijn welkom kon de eerste spreker aantreden. Ahmed Aboutaleb, was als gastheer en van het event en burgermeester van de host-stad natuurlijk de geschikte persoon om iedereen welkom te heten. Hij opende TEDxRotterdam met de in het Arabisch voorgedragen dichtregels: ‘je kinderen zonder educatie de wereld in sturen is alsof je soldaten zonder wapens naar het front zendt.’ Waarna hij een lans brak voor onderwijs, maatschappelijke betrokkenheid en armoedebestrijding. Het publiek reageerde razend enthousiast op het even onverwachte als ontroerende betoog.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent TEDxRotterdam op gepaste wijze

Na Aboutaleb was de vloer voor Bas Haring, een filosoof en auteur van verschillende boeken. Hij was als tweede van de dag meteen ook een van de beste sprekers. Hij had een goed verhaal: duidelijke boodschap aan de hand van een helder voorbeeld en humor. Een ware TED-talk als je het mij vraagt. Bas Haring riep iedereen op zo af en toe eens een eiland te zijn en je af te sluiten van de rest van de wereld om tot je eigen speciale ideeën te komen. Het is leuk en makkelijk om andere mensen te spreken en ideeën af te kijken, maar diversiteit en eigen speciale ideeën komen pas wanneer je ze helemaal zelf in je eentje bedenkt. Een interessante en gedurfde boodschap, vooral wanneer je je bedenkt dat TED vooral om het netwerken en delen van ideeën gaat. In dit eerste deel kwamen ook Meiny Prins, Brigitte Paulissen en Arjan El Fassed voorbij.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Bas Haring, filosoof

In het tweede deel van de dag met als thema ‘How we see the World’ kwamen onder andere Ton Steen, Jan Bor, Harry Merry, Maarten van de Weijden en Igor Nikolic langs. Frans Hiddema sprak over zijn werk als CEO van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Het Oogziekenhuis Rotterdam onderscheidt zich van andere ziekenhuizen door samenwerking met bedrijven en peers. Op deze manier blijven ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en komen ze tot nieuwe ideeën en behandelmethoden. Het gebouw en de filosofie van het ziekenhuis met als persoonlijke missie om de angst onder patiënten terug te dringen, geven haar haar onderscheidende karakter. Juist angst zorgt er volgens Hiddema voor dat het lastig is om het genezingsproces goed te doorstaan. Reductie van angst is dan ook de sleutel tot het succes van het specialistische ziekenhuis. Hiddema leek helaas wat zenuwachtig waardoor de kern van zijn verhaal minder goed over kwam, maar de start, waarbij de hele zaal in het donker zat, maakte veel indruk.

Een tweede indrukwekkende spreker was Frances Gouda, zij is professor of History and Gender Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Onze gewoonte om negatieve ervaringen uit het verleden te minimaliseren en positieve ervaringen juist groter te maken dan ze zijn, zorgt er ook voor dat we een aantal standaarden uit onze huidige samenleving niet in het juiste perspectief plaatsen. Dat wij als West-Europees land na de verkiezingen een lange blanke man in pak als minister-president zullen hebben verklaart zij aan de hand van de kolonisatie van Indië. Door Oriëntaalse leiders als personen met vrouwelijke karaktertrekken te positioneren in het verleden. Denk aan de vele sieraden, gekleurde en bewerkte kleding. Door dit diep gewortelde idee over mannen met een Oriëntale achtergrond roepen zij bij velen nog steeds een negatief gevoel van vrouwelijkheid op. Een interessante stellingname die gezien de samenstelling van de huidige groep kandidaat-lijsttrekkers een aannemelijke lijkt.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Celine Cairo, singer-songwriter

Aan het einde van het tweede deel kwam als welkome afwisseling Celine Cairo optreden. Een 19-jarige Amsterdamse singer-songwriter die al jaren aan de weg timmert. De laatste paar jaar lijkt haar carrière een flinke vlucht genomen te hebben. Zo prijkt er een optreden in Carnegie Hall New York op haar lijstje. Ze maakte alle verwachtingen meer dan waar en zong twee ontzettend mooie, zelfgeschreven nummers. Het is dan ook zeker de moeite waard om haar optreden nog eens terug te kijken!

Na een vol ochtendprogramma werd het tijd voor de lunch en wat frisse lucht op het balkon van het Luxor. We maken de balans op: is het event tot nu toe geslaagd en worden onze verwachtingen waargemaakt? Tot nu toe is het programma mooi en er is afwisseling van onderwerpen maar lang niet alle presentaties zijn even goed. Jan Bor was een kleine teleurstelling doordat hij zijn ‘talk’ voorlas en daardoor weinig indruk maakte op de zaal. Jacob van der Groot kwam creatief op (fietsend), maar het verhaal miste structuur en was daardoor moeilijk te volgen. Arjan El Fassed begon ook sterk en met humor, maar vergat door de zenuwen zijn tekst en kwam ook niet echt meer terug in zijn verhaal. Richard Straver had een leuke boodschap die na twee minuten wel duidelijk was om vervolgens schaamteloos reclame te gaan maken voor zijn eigen bedrijfje, hetgeen enigszins teleurstelde. De performances van Bas Haring en Celine Cairo zijn na de eerste helft favoriet bij velen en kunnen dan ook met recht TED-talks genoemd worden.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Scapino Ballet Rotterdam

Het programma vervolgde zich na de lunch met het thema ‘How we experience the World’. Het Scapino Ballet opende na de lunch met een indrukwekkende voorstelling, speciaal gechoreografeerd voor TEDxRotterdam. Waarna Abeltje Hoogenkamp een inhoudelijk wel grappige lezing gaf, maar teleurstelde door als enige in het Nederlands haar verhaal te doen. Ze sprak over gein en genade. Dat dingen je soms moeten toekomen in plaats van dat we zelf altijd maar graaien en toe-eigenen. Volgens Hoogenkamp is het belangrijk dat we leren ontvankelijk te worden en te accepteren dat sommige zaken ons toe vallen.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van bibliotheek Delft

Een talk die zeker de moeite van het terugkijken waard is, is die van Eppo van Nispen tot Sevenaer, die vertelt over hoe hij zijn bibliotheek in Delft tot de meest moderne ter wereld maakte. Ook een aanrader: Bart Weetjes over het gebruik van ratten bij de opsporing van landmijnen en het herkennen van mensen met TBC, en tenslotte de presentatie van de Nieuw-Zeelandse Julian Oliver over ARTvertisement (die overigens nog opzoek is naar developers zie www.julianoliver.com).

TEDxRotterdam door Bram Muller
Noisia

In het laatste deel kwamen onder andere Noisia, Willem Verbeeke en Daan Roosegaarde voorbij. Marcus Vlaar van Ranj had een interessante ‘talk’ waarin hij bedrijven opriep om van het werk een spel te maken, zoals in videogames. Als we naar ons werk gaan, zouden we het gevoel moeten hebben dat we mogen spelen en meedoen in een competitie. Niet alleen omdat dit goed is voor het welzijn van de werknemers, maar uiteraard gaat de productie zo ook met sprongen omhoog. Als voorlaatste spreker verraste Reinier de Graaf met zijn voorstel over de hervorming van Europa’s energiehuishouding en -opwekking, zodat we in 2050 op volledig duurzame en schone energie kunnen leven en onze vervuiling tot 80% is gedaald. Europa moet opnieuw worden ingedeeld naar energiebronnen en samenwerken met Noord-Afrika. Reinier kwam met mooie graphs, humor en een verhaal dat liep als een trein. Een goede spreker met een uitdagend verhaal.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Reinier de Graaf

Ter afsluiting van de dag roept Max Westerman, die de gehele dag goede vragen stelde en scherp was, de initiatiefnemers naar voren. Na een groot applaus en bedankjes voor iedereen die mee heeft geholpen, was er nog een borrel en een hapje eten en toen was TEDxRotterdam alweer bijna afgelopen.

TEDxRotterdam door Bram Muller
Max Westerman interviewt organisatoren Isis Spuijbroek & Myron Freeling

Het was een lange maar interessante dag: lang niet alle sprekers waren even interessant en een aantal presentaties vielen tegen, maar het is ook logisch dat niet elke performer bij iedereen tot de verbeelding spreekt. Uitdagende, verrassende en inspirerende performers waren er absoluut ook en gelukkig is alles binnenkort terug te zien op internet! Van iedere presentatie is ook een MindMap gemaakt die zeker de moeite waard zijn nog eens terug te lezen. Mocht je het zelf eens bij willen wonen: in november zal er weer een TEDxAmsterdam zijn en volgend jaar zal ook Rotterdam weer een TEDx-event organiseren. Dus hou het in de gaten en schrijf je (tijdig) in!

TEDxRotterdam door Bram Muller
Het publiek na afloop van TEDxRotterdam

Tekst: Sanna Franssen
Foto's: Bram Muller