Binnenvaart wint marktaandeel containervervoer

De binnenvaart heeft in het crisisjaar 2009 zijn positie in het vervoer van containers versterkt, meldt het Havenbedrijf Rotterdam maandag. Het aandeel van de binnenvaart in de Rotterdamse 'modal split' nam ten opzichte van het voorgaande jaar toe van 30 naar 33 procent. Het spoorvervoer daalde van 13 naar 11 procent en is terug op het aandeel van 2006. Het wegvervoer leverde ook in, van 57 naar 56 procent.

Het totale volume van het achterlandvervoer in 2009 daalde met 12 procent ten opzichte van 2008. De afname bij het spoor was 25 procent. Over water werd 3 procent minder getransporteerd. Over de weg liep het volume 14 procent terug.

Het Havenbedrijf wijst op de flexibeler tariefstelling van binnenvaart en wegvervoer als verklaring voor de geringe daling in deze categorieën in vergelijking met spoorvervoer. Verder profiteerde de binnenvaart van het wegvallen van beperkingen in de afhandelingcapaciteit op de zeeterminals, aldus het havenbedrijf.

Verder ziet het bedrijf toekomstige groei van de containeroverslag op de grote terminals aan de westkant van de haven. Daarbij worden vanaf 2013 terminals op de Tweede Maasvlakte operationeel.