Hof duikt in dossier mensensmokkelzaak

Het gerechtshof in Den Bosch gaat na of de verdediging in een grote Chinese mensensmokkelzaak meer inzage kan krijgen in het dossier van een Chinese kroongetuige. Een raadsheer van het hof gaat natrekken of het Openbaar Ministerie bepaalde passages terecht heeft zwartgemaakt. Dat heeft het hof in Den Bosch maandag besloten.

Ook persoonlijke aantekeningen van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) waren zwartgemaakt. Die blijven zwart omdat ze volgens het hof geen invloed hebben op het onderzoek. Advocaat Frank Van Ardenne is het daar niet mee eens. "Hoe kun je dat nou weten als je niet eens weet wat er staat?"

De zaak tegen de vermeende smokkelbende viel eerder in duigen, doordat justitie relevante informatie niet aan het dossier had toegevoegd. Zo werd eerst beweerd dat de kroongetuige in de zaak niet in een getuigenbeschermingsprogramma zat, maar dat bleek later wel zo te zijn. Daarnaast bleken er met de Chinese getuige afspraken te zijn gemaakt over zijn verblijfsstatus.

In de smokkelzaak worden elf Chinezen verdacht van drugshandel, moord en afpersing. Van Ardenne verdedigt de twee hoofdverdachten. De zogeheten Raptus-zaak is een van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland. Het OM in Den Bosch had straffen tot twaalf jaar geëist, maar werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard.