Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een blik op de arbeidsmarkt.

Een rechts kabinet komt steeds dichterbij. We gaan de dingen dus zakelijker aanpakken. Maar die zakelijke aanpak moet dan wel twee kanten op werken. Veertig chauffeurs hebben van hun werkgever, het Drentse vervoersbedrijf Urocargo in Emmer-Compascuum, nog drie maanden salaris tegoed. Salaris, dat is de primaire reden, waarom mensen bereid zijn, zich in te spannen voor een ander. Voor wat, hoort wat. Daarom een gewetensvraag:

Kan onze toekomstige minister van Sociale Zaken mij even bevestigen, dat hij als eerste maatregel met een wetsvoorstel komt, dat regelt dat personeelsleden van wie het salaris meer dan drie dagen na de normale betaaldatum nog steeds niet is overgemaakt, het recht krijgen om het werk onmiddellijk neer te leggen, en dat hun werkgever wordt gedwongen om binnen twee dagen het salaris en de vaste vergoedingen en premies alsnog te voldoen? En wanneer dit niet lukt, het bedrijf automatisch failliet te verklaren? Want wanneer “in het kader van de hervorming van de arbeidsmarkt” de rechtszekerheid van de werknemer wordt uitgehold, dient ook de rol van kwalijke werkgevers tegen het licht te worden gehouden.