Nieuw parlement Irak geïnstalleerd

Drie maanden na de verkiezingen is het Iraakse parlement maandag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. De inaugurele zitting duurde nog geen twintig minuten.

De partijen zijn scherp verdeeld over de vorming van een nieuwe regering. Analisten en sommige parlementsleden denken dat deze nog maanden op zich kan laten wachten. Premier Nouri al-Maliki hoopt in het zadel te blijven, ofschoon zijn voornaamste rivaal Ayad Allawi met het door soennieten gesteunde Iraqiya-blok met gering verschil de meeste zetels in de wacht sleepte.

Tijdens de zitting legden de parlementsleden in het Arabisch of het Koerdisch de eed af, werd het volkslied gezongen en werd gelezen uit de Koran. Normaal gesproken zou het parlement een voorzitter en een president kiezen, maar zover kwam het niet omdat die verkiezingen nauw samenhangen met de onderhandelingen over de nieuwe regering.

Waarnemend voorzitter Fouad Massoum schorste de zitting na twintig minuten. Doordat hij de vergadering niet formeel heeft gesloten, kunnen de formatieonderhandelingen langer voortduren dan de termijn van dertig dagen die in de grondwet is voorzien.

VN-gezant Ad Melkert zei dat het ergens tussen de twee weken tot drie maanden kan duren voordat het parlement weer bijeenkomt. Maar het feit dat het parlement nu geïnstalleerd is, zet druk op de partijen om tot een akkoord te komen, zei hij.

De Rechtsstaat-coalitie van Al-Maliki heeft in de verkiezingen van 7 maart 89 zetels behaald, minder dan het Iraqiya-blok van Allawi, maar heeft achteraf met een sjiitische partij een blok gevormd. De Iraqiya-leiders zeggen dat hun partij bij de verkiezingen de meeste stemmen heeft gewonnen en daarom het eerste recht heeft om een regering te vormen. Maar het Iraakse hooggerechtshof heeft beslist dat het grootste blok ook achteraf mag worden gevormd.

De vrees bestaat dat soennieten die zich achter de sjiiet Allawi hebben geschaard weer naar geweld zullen grijpen als zij politiek worden buitengesloten.