Tienermeisjes krijgen steeds eerder borsten

Uit onderzoek is gebleken dat tienermeisjes steeds vroeger hun eerste behaatje moeten aanschaffen. Gemiddeld zijn bij meisjes nog voor hun tiende de eerste bultjes te zien.

Een Deense universiteit heeft onlangs onderzoek verricht onder duizend jonge meisjes. Hieruit is naar voren gekomen dat de borstontwikkeling bij meisjes in twintig jaar tijd een jaar is vervroegd. Gemiddeld zijn de kinderen negen jaar en tien maanden jong als bij hun de eerste uitstulpinkjes zichtbaar zijn.

Wetenschappers hebben gisteren hun zorgen uitgesproken over de vervroegde puberteit. Ze zijn bang dat vroege borstontwikkeling samengaat met een hogere kans op borstkanker. Ook het risico op hartziekten moet bij jonge borstdraagsters niet worden onderschat. Daarnaast zouden pedofielen zich steeds moeilijker kunnen inhouden als zij jonge meisjes zien met strakke borstjes.

Vervroegde puberteit is niet alleen bij meisjes een probleem. Koorknaapjes van amper twaalf jaar worden massaal het koor uitgezet omdat ze nu al last krijgen van de baard in de keel. Volgens wetenschappers liggen obesitas en veranderde eetgewoonten ten grondslag aan dit probleem.