Stekelenburg: "Alle ballen stompen"

Maarten Stekelenburg had eigenlijk geen zin om over de bal te praten tijdens een interview wat de Telegraaf met hem had. "Je kunt het er elke keer over hebben, maar ik kan er toch niets aan veranderen," aldus de sluitpost van Oranje. "Die bal doet de gekste dingen. Normaal gesproken kun je hem inschatten. Nu niet." En dus rest Stekelenburg tegen Denemarken maar één ding: stompen.

"Het lukt zeven keer wel en drie keer niet om de bal klem te pakken. Dan mag je geen risico nemen. Je prepareren is moeilijk, maar daar zijn we elke dag mee bezig. Daarom wordt er tijdens de trainingen ook zo veel op doel geschoten." legt de Ajacied uit. "We hebben goed getraind in Seefeld, maar dat was op 1200 meter hoogte. WE spelen de eerste wedstrijd in Johannesburg op 1700 meter en dan is het gezwabber nog erger."

Toch kent Stekelenburg geen angst om een blunder te maken. "Want als je bang bent, roep je het juist over je af." Zijn trainer bij Ajax, Martin Jol, noemde hem afgelopen weekend 'misschien wel de beste shot-stopper van Europa' en die kwaliteit zou Stekelenburg op het WK wel eens van pas kunnen komen. "Met de Janbulani moet je als keeper zo lang mogelijk wachten en is het stoppen van de bal een pure reactie. Hoe groter de afstand van het schot, hoe moeilijker het is."

"Het gaat te ver om te zeggen dat ik van de bal baal, omdat ik weet dat die ook in ons voordeel kan zijn. Het kan een gunstige zwabber zijn. Vast staat in elk geval, dat we dit WK veel rare doelpunten zullen zien. En dat is ook het uitgangspunt van de FIFA. Men wil zoveel mogelijk goals op een eindtoernooi en daarom wordt bij de productie van de bal alleen rekening gehouden met de wensen van de aanvallers." Saillant detail is dat de ontwerper van de Janbulani, Adidas, ook de kledingsponsor van Stekelenburg is. "Nee, men heeft niet om advies gevraagd. Zo'n grote jongen ben ik niet," lacht hij.

Dat kan in één klap veranderen als Nederland het WK wint. "Ik denk dat we verschrikkelijk veel kwaliteit hebben," aldus Stekelenburg. "We gaan voor het hoogst haalbare. Dat wordt niet makkelijk, maar niks is onmogelijk. We moeten de finale kunnen halen, met de nadruk op kunnen. Je kunt wel veel klasse hebben, maar hebt ook geluk nodig. Dat de bal goed zwabbert, in dit geval."