Damschreeuwer opnieuw in de fout

De man die met een schreeuw tijdens de dodenherdenking een paniekreactie op de Dam teweegbracht, is donderdag na zijn vrijlating meteen opnieuw in de fout gegaan. Hij bedreigde twee medewerkers van de gemeente Amsterdam toen ze wilden verhinderen dat hij het Nationaal Monument op de Dam beplakte, meldt de NOS maandag.

De gemeente Amsterdam bevestigt dat iemand inderdaad het monument probeerde te beplakken en dat twee medewerkers die dit wilden tegengaan werden beledigd. Zij hebben aangifte gedaan. De man is opgepakt en heeft een nacht in de cel doorgebracht. Om wie het ging, wil de gemeente niet toelichten. De politie wil er niets over zeggen. "Als we er iets over zeggen, bevestigen we meteen de identiteit van deze man."

De zogenoemde Damschreeuwer werd tot donderdag vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Justitie had dat aangevoerd om hem langer vast te kunnen houden, maar volgens het hof van Amsterdam is er geen bewijs dat de koningin daadwerkelijk gevaar heeft gelopen. Bij het incident raakten tientallen mensen gewond in het gedrang.