Rosell volgt Laporta op bij Barcelona

Sandro Rosell is de nieuwe voorzitter van FC Barcelona. Hij kreeg gisterenavond bij de verkiezing onder de bijna 120.000 leden ruim 60 procent van de stemmen en zal hierdoor Joan Laporta opvolgen als preses van de Spaanse topclub.

Onder Laporta was Rosell al vice-voorzitter van 2003 tot 2005. De voormalig topbestuurder bij kledingmerk Nike vernederde in de verkiezing drie andere kandidaten. Laporta hoorde daar niet bij. De huidige preses was onverkiesbaar en moest aan het eind van deze maand aftreden. Rosell zal voor zes jaar het voorzitterschap dragen.

Voor Ronald Koeman is de komst van Rosell als voorzitter het begin van een mogelijk nieuwe loopbaan bij Barcelona. Rosell maakt zich sterk voor de komst van Koeman als technisch directeur. Ook zou hij Pep Guardiola, de trainer, willen overhalen om zijn contract te verlengen.

Laporta gaat nu de politiek in. Onder het bewind van de 47-jarige Spanjaard won Barcelona twee keer de Champions League en vier langstitels. Hij wist onder andere Ronaldinho naar Barcelona te halen en Frank Rijkaard was onder zijn leiding lange tijd trainer van het eerste elftal.