Blair verwacht snelle versoepeling blokkade Gaza

Redactie

Tony Blair, de voormalige Britse premier en bemiddelaar voor het Midden-Oosten, verwacht dat Israël 'de komende dagen' een behoorlijke versoepeling van de blokkade van Gaza zal doorvoeren. Israël gaat waarschijnlijk toestaan dat commerciële producten en bouwmaterialen worden ingevoerd in Gaza.

"Israël zal de blokkade van de invoer van wapens en gevechtsmateriaal in stand houden, maar zal als vanzelfsprekend wel toestaan dat goederen die nodig zijn voor het dagelijks leven van de burgers het gebied in worden gebracht", aldus Blair, die de afgelopen week drie keer heeft gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere regeringsleiders.

Israël laat de lijst met goederen die worden doorgelaten naar Gaza vallen. De Israëliërs stellen in plaats daarvan een nieuwe lijst op met goederen die om veiligheidsredenen niet mogen worden ingevoerd.

"Ik hoop oprecht dat we de komende dagen de toezegging krijgen die we nodig hebben", aldus Blair. Blair is van plan de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten deze week tijdens een top in Luxemburg op de hoogte te stellen en geeft dan tevens een verslag van de diplomatieke pogingen de blokkade van Gaza te versoepelen.

Spanje, dat op dit moment voorzitter van de Europese Unie is, wil op de top voorstellen om vanuit de EU diplomatieke druk op Israël uit te oefenen om de blokkade van Gaza te beëindigen. De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten noemen de blokkade 'onacceptabel en contraproductief'.