Mutu moet nu echt miljoenen betalen aan Chelsea

Olga Kroeders

De federale rechtbank in Zürich heeft een eind gemaakt aan een vijf jaar durende rechtszaak rondom Adrian Mutu. De Roemeense aanvaller moet definitief zeventien miljoen euro betalen aan Chelsea wegens cocaïnegebruik.

Mutu werd in 2003 als speler van Parma gekocht door Chelsea, dat net was overgenomen door Roman Abramovich. De rijke Rus betaalde een slordige 24 miljoen euro. Na veertien maanden werd Mutu echter betrapt op het gebruik op cocaïne en hij werd ontslagen.

Het ontslag kostte Chelsea veel geld, aangezien Mutu nog een doorlopend contract had. De Roemeen ging in beroep bij de Premier League, maar die vonden eveneens dat hij schuldig was. Omdat de FIFA oordeelde dat zij niet over de strafmaat konden beslissen, werd de zaak doorgeschoven naar het internationale sporttribunaal CAS.

Ondertussen was Mutu alweer aan de bak gekomen bij Juventus en vervolgens Fiorentina, maar de strafzaak liep nog altijd. Hij ging meerdere keren in beroep tegen de geëiste straf, maar de rechtbank in Zürich heeft nu definitief bepaald dat hij ruim zeventien miljoen euro aan Chelsea moet overmaken.