Acht jaar voor Indonesische moslimextremist

Een rechtbank in de Indonesische stad Jakarta heeft maandag Amid Abdillah, een islamitische militant, veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen op twee luxe hotels in Jakarta in 2009. Abdillah werd bovendien schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een complot om de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono te vermoorden.

De extremist heeft volgens de rechtbank de anti-terreurwet overtreden, doordat hij een afsplitsing van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah hielp bij de voorbereiding van de zelfmoordaanslagen op hotels waarbij zeven mensen om het leven kwamen en vijftig personen gewond raakten. Abdillah hield tevens informatie achter over een verijdelde aanslag op Yudhoyono.

De 35-jarige Abdillah, die volgens de openbaar aanklagers de chauffeur was van de Maleisische moslimextremist Noordin Top, is de derde militant die is veroordeeld voor de aanslagen van 17 juli 2009. Hetzelfde hof had eerder Saefudin Zuhri en Aris Susanto veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het helpen van en onderdak bieden aan Top en twee andere verdachten. Top en de andere verdachten kwamen later bij verschillende operaties van anti-terreurteams om het leven.

Indonesië strijdt sinds 2002 tegen militanten die banden hebben met Al-Qaida. In 2002 pleegden extremisten een bomaanslag op een nachtclub op Bali. Bij deze aanslag kwamen 202 mensen om het leven.