Masker voor tegensputterende asielzoekers

bennootje

Agressieve asielzoekers die tegenstribbelen als zij het land worden uitgezet, krijgen voortaan een gezichtsmasker opgezet. Hiermee wordt voorkomen dat zij overheidsdienaren bespugen en bijten. Justitie start dit jaar een proef met het masker, schrijft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman wil vreemdelingen die bij hun uitzetting geweld gebruiken tegen ambtenaren hard aanpakken. Hij doet dat naar aanleiding van een rapport waaruit blijkt dat vreemdelingen steeds vaker geweld gebruiken bij hun uitzetting. Jaarlijks wordt ongeveer vier procent van de uitzettingen geannuleerd vanwege gewelddadige asielzoekers.

Behalve een pilot met het gezichtsmasker gaat Hirsch Ballin ook bekijken of het mogelijk is om asielzoekers die herhaaldelijk geweld gebruiken tot ongewenst vreemdeling te verklaren. Hiermee wordt het verblijf in Nederland strafbaar gesteld.

Asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, proberen hun uitzetting soms ook te frustreren door op het allerlaatste moment een nieuwe verblijfsaanvraag in te dienen. Om dit te voorkomen wordt bekeken of ter plekke kan worden besloten over deze aanvragen, aldus Hirsch Ballin.