Simonis benoemde misbruiker tot leider misdienaren

Toenmalig aartsbisschop van Utrecht Simonis heeft in juli 2007 een lid van de salesiaanse orde die leerlingen van een jongensinternaat had misbruikt, benoemd tot acoliet. In deze functie had de man de leiding over misdienaars in Oldenzaal, meldt de Wereldomroep donderdag.

De salesiaan was in 1974 verwijderd van internaat 't Wezeveld in Twello, nadat hij jongens had misbruikt, zo zou blijken uit onderzoek van NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Hij werd vervolgens kok in een studentenkeuken en in bejaardentehuizen. Ook werkte hij in een Wageningse parochie.

Uiteindelijk werd hij op 4 juli 2007 door Simonis aangesteld als acoliet van de Plechelmus- en Antoniusparochies in Oldenzaal. Simonis stelt dat hij destijds niet door de leiding van de congregatie van salesianen van Don Bosco is gewaarschuwd over het verleden van het lid. "Als ik dit geweten had, had ik de man niet geïnstalleerd", zegt hij. Simonis spreekt van 'ontzettend ongelukkige omstandigheden'.

De salesiaan had volgens Simonis zelf eerlijk moeten zijn. "Hij had zich daarvoor niet moeten aanbieden." Dat hij als acoliet de zorg kreeg over misdienaars, noemt de kardinaal 'niet gunstig'.

De hoogste bestuurder van de salesianen Herman Spronck heeft de acoliet dringend gevraagd in afwachting van het onderzoek naar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, niet meer deel te nemen aan activiteiten waarbij kinderen betrokken zijn. Vorige week werden al drie salesianen geschorst na beschuldigingen van misbruik.