Luchtruim NL vanaf 19.00u dicht

Het Nederlandse luchtruim gaat vanwege een naderende aswolk vanmiddag dicht. Dit meldt Eurocontrol, de organisatie die belast is met de luchtverkeersleiding in onder meer ons land. Het is nog niet duidelijk hoe laat het luchtruim dichtgaat en hoe lang dat zal duren.

Ook in België en een deel van Duitsland mag vanmiddag niet meer worden gevlogen. Groot-Brittannië sluit het luchtruim om 13.00 uur. Ook in Scandinavië wordt het vliegverkeer gehinderd door de aswolk.

De aswolk is afkomstig van de uitbarsting van de Eyjafjallajokull-vulkaan gisteren in IJsland.

Update 14.13 uur
Eurocontrol meldt dat eerder vandaag uitspraken zijn gedaan op basis van verkeerde informatie. Het Nederlandse luchtruim gaat niet dicht, maar er zal wel aanzienlijk minder vliegverkeer zijn. Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of er al dan niet gevlogen wordt. Vertragingen en/of annuleringen zullen zich dan ook voordoen.

Het is voor vliegtuigen erg gevaarlijk om door aswolken te vliegen, aangezien er stukjes steen in de wolken zitten, hetgeen grote schade aan de motor kan veroorzaken.

Update 14:58 uur
Schiphol meldt dat vanavond om 19:00 het luchtruim sluit. De komende uren wordt het vliegverkeer geleidelijk afgebouwd. Honderden vluchten zijn al geannuleerd. Ongeveer 20.000 mensen zijn door de annuleringen gedupeerd.

Vanavond sluit het luchtruim in heel Noord-Europa. In Groot-Brittannië sloot het luchtruim om 13:00. Ook in België, Denemarken en Zweden is later vandaag geen vliegverkeer mogelijk. Het is nog onduidelijk wanneer het luchtruim weer opengaat.

In De Elementen (deel1, deel2, deel 3) staat veel informatie over de uitbarsting.