Zwichten voor terreur (010 - 020)

Jean-Paul (Days-Of-Wild)

De KNVB is overstag gegaan, de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord wordt over twee wedstrijden gespeeld. Normaal gesproken bestaat een bekerfinale uit één wedstrijd. Bij een gelijkspel volgt verlenging, is het dan nog gelijk dan volgen strafschoppen. Zo wordt het niet allleen in Nederland gedaan, maar in vele landen. Het is duidelijk, simpel en traditie. Nog een traditie: de finale wordt ieder jaar gespeeld in hetzelfde stadion. In Nederland is dit De Kuip, oftewel het stadion van Feyenoord, en daar zit nu het probleem. Want dit jaar doet zich het geval voor dat Ajax en Feyenoord in de finale van de beker staan. Beide clubs zijn al jaren aartsrivalen van elkaar. Helaas nemen de fans van beide clubs dat iets te letterlijk. De slachtpartij in Beverwijk in 1997 waarbij Carlo Picornie vermoord werd, zal iedereen zich nog wel kunnen herinneren. In 2005 ging het weer eens vreselijk mis in Rotterdam. Rondom het stadion werd er massaal gevochten en moest de ME diverse charges uitvoeren. Als gevolg daarvan werd besloten dat mocht het nogmaals misgaan (ja de bestuurders in dit land treden keihard op), dan mochten vijf jaar lang geen supporters van de bezoekende ploeg meer mee naar de wedstrijd.

In 2009 ging het mis, bij wedstrijden van de profs, maar ook eerder in de week, bij de beloften. De vijfjarenban was een feit. En toen was daar de bekerfinale. Er werd druk overlegd en uiteindelijk ging de kogel door de kerk. Men kwam uit op 10.000 kaarten voor zowel Feyenoord- als Ajax-supporters. Ajax zelf schroefde dit aantal terug tot 7.700, omdat ze meer mensen te gevaarlijk vonden. Kun je nagaan. De overige kaarten zouden in de vrije verkoop gaan. Op naam weliswaar, maar dat neemt niet weg dat dit toch vragen is om moeilijkheden. Sterker nog, de wedstrijd is niet aangemerkt als risico-evenement. Daarom kunnen de mensen die betrokken waren bij de rellen in Hoek van Holland ook deze wedstrijd bezoeken, want zij hebben een risico-evenementenverbod. Het burgerlijke equivalent van een stadionverbod.

Hoe kun je op die manier voorkomen dat er geen fans van beide teams in één vak terechtkomen? Niet dus. Eerder deze week kwamen er al berichten dat de "fans" kaarten voor hetzelfde vak hadden. Er zou gevochten gaan worden. Men verheugde zich er al op. Supportersvereniging AFCA had al een foto geshopt, die aangaf dat het bombardement op Rotterdam op 25 april nog eens even dunnetjes overgedaan zou gaan worden. T-shirts met dezelfde foto werden verkocht. Het was oorlog. Rinus Michels zei het al: "voetbal is oorlog". Hij had het bijna goed; voetbalfans zijn oorlogszuchtig.

Wat moet je doen? De KNVB, die daarmee de burgemeester van Rotterdam overruled heeft, heeft besloten om de finale over twee wedstrijden te spelen. Waarschijnlijk met het idee dat het vreselijk uit de hand gaat lopen en dat dit geen goede reclame zou zijn voor het product voetbal. Daarmee laat ze de angst zien om een moeilijk besluit te nemen en zwicht ze voor de terreur van de supporters. Los van het feit dat het competitievervalsing is en waarschijnlijk voordeliger voor Ajax. Nederland, bij uitstek het land van de compromissen, laat hier weer eens zien waar het goed in is; polderen. Het iedereen naar de zin willen maken.

Wat is dan de oplossing? Geen Ajax-fans dan, zoals de afspraak was? Geen Ajax-fans zou, gezien het feit dat het maar één wedstrijd is, niet helemaal eerlijk zijn. Je kunt besluiten om dan ook maar geen Feyenoord-fans toe te laten. Maar het probleem ligt voornamelijk bij de fanatieke supporters. Je zou dus kunnen besluiten om de fanatieke supporters, de F-Side en Vak S (en welke fanatieke vakken er in de tussentijd bij zijn gekomen) niet toe te laten. Degene die daar zitten moeten bekend zijn, want ik neem aan dat ze allemaal een jaarkaart hebben. De verkoop gaat uitsluitend via de beide stadions. Daar is een zwarte lijst en zonder identificatie geen kaartje. Slechts één kaart per persoon. Diezelfde identificatie pas je toe op het station, voor de Ajax-fans, en voor het stadion, voor de Feyenoord-fans, zodat je zeker weet dat er geen relschoppers binnenkomen. Voor de achterblijvers zou je in de Arena, en voor de Feyenoordsupporters in het stadion van stadsgenoot Sparta (of Excelsior) een groot scherm neer kunnen zetten zodat ze de wedstrijd toch samen kunnen volgen.

Zouden de Feyenoord-hooligans dan toch niet de treinen van de Aajx-fans aanvallen? Ik denk het niet. Als ze weten dat de harde kern er niet inzit en er toch niet teruggevochten wordt, heeft het weinig zin en zal het voor hen minder leuk zijn. Ik kan me nu al wel het commentaar van een Feyenoorder voorstellen die zegt: 'Al zitten ze er wel in, ze vechten toch niet terug'. Ondanks dat, zal er veel politie en ME op de been moeten zijn en kost het onevenredig veel geld. Gemeenschapsgeld, ook dat nog.

Alleen neutrale toeschouwers dan? Maar hoe regel je dat? Je kunt volgens, bovenstaande manier van verkoop bij de stadions, alleen de toeschouwers toelaten van alle andere clubs, die daar een jaarkaart hebben en zitten in vakken die niet bekend staan om rellen. De kaarten blijven op naam en bij verkoop en bij toegang tot het stadion is legitimatie nodig. De kans dat er hooligans van Ajax en Feyenoord tussen zitten is aanwezig, maar dat zullen er zo weinig zijn dat ze niet voor problemen zullen zorgen. Ook dit is een gigantische operatie die wederom heel veel gemeenschapsgeld kost. Het enige andere alternatief is spelen voor een leeg stadion. Ik denk dat vanwege de kosten van alle andere alternatieven dat nog het beste is. Bovendien geeft dit een duidelijk signaal af voor de toekomst: wij zwichten niet voor terreur.

Een 'verbeterde' toekomst die zich al binnen een paar maanden kan aandienen. Een nieuw seizoen begint namelijk traditioneel met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dit is de wedstrijd tussen de kampioen van de competitie en de winnaar van de bekerfinale. Stel dat Ajax in de competitie toch nog eerste wordt. Het verschil met Twente is één punt en er zijn nog twee wedstrijden te spelen. Het kan. Stel dat Feyenoord de beker wint. Het kan. Dan zouden theoretisch Ajax en Feyenoord weer tegen elkaar moeten spelen, ditmaal in Amsterdam, de plaats waar traditioneel deze wedstrijd gespeeld wordt. Mocht Ajax niet kampioen worden, maar Feyenoord wel de beker winnen, dan moeten de Feyenoord supporters alsnog naar Amsterdam. Ik ben benieuwd hoe ze dat dan gaan "oplossen".