Opnieuw demonstraties in Indonesië

Redactie

Honderden demonstranten hebben zich donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta verzameld bij het gemeentehuis. Ze eisten dat de stadswacht van Jakarta wordt ontbonden, nadat er woensdag bloedige gevechten met demonstranten waren uitgebroken. Bij de rellen kwamen drie personen om het leven en raakten er 156 gewond.

De demonstranten schreeuwden 'God is groot' en gooiden stenen naar een billboard met een afbeelding van de gouverneur van Jakarta. Meer dan duizend agenten werden naar het gebied gestuurd.

Bewapend met kapmessen, stokken en benzinebommen gingen woensdag honderden mensen in het havengebied van Jakarta de straat op. Ze waren ervan overtuigd dat het gemeentebestuur van Jakarta de graftombe van een Arabische geestelijke, die in de achttiende eeuw de Islam in Jakarta verspreidde, wilde verwijderen. Ze raakten slaags met ongeveer tweeduizend stadswachten en zeshonderd man oproerpolitie.

Volgens een woordvoerder van de stad, Cucu Kurnia, wilde de gemeente de tombe niet verwijderen, maar krakers die illegaal op het haventerrein verblijven. De gouverneur van Jakarta sprak donderdag met de eigenaar van de haven, afstammelingen van de geestelijke en leiders van de groep mensen die in het gebied leven. Hij hoopte daarmee de problemen op te kunnen lossen.

De politie zei dat er nog steeds demonstranten bij de tombe zijn, maar dat uitgebrande auto's konden worden verwijderd en wegen worden heropend. De internationale containerterminal blijft gesloten totdat de situatie weer normaal is.