DVD: Shaun het Schaap - Wasdag

Wouter Kursten (Magneet)

Shaun het Schaap is één van de animatiekarakters van de kinderzender Nickelodeon Junior. Natuurlijk hoort hier ook een uitgave op dvd bij. Wasdag is één van de vijf dvd's die op het moment verkrijgbaar zijn van Shaun.


Shaun woont zoals de meeste schapen in een schuur op een boerderij. Hiermee zijn dan ook meteen alle normale dingen over Shaun en zijn kudde gezegd. De gehele kudde loopt als de boer in de buurt is op hun vier poten, maar als hij ook maar even van de boerderij weg is gaan ze verder op twee poten.  Ondanks dat de hond verwoede pogingen doet ze in het gareel te houden halen de schapen iedere keer weer knotsgekke dingen uit. Van disco's in de schuur tot complete circussen die op de kop worden gezet om iets te vinden.

De serie is van origine gemaakt in opdracht van de BBC en de WDR. Hij kreeg zijn eerste introductie in 1995 in de hitserie Wallace en Gromit. Zijn naam was eigen Shorn maar Wallace maakte daar Shaun van. In 2002 mocht hij nog een keer terugkeren en nadat zijn merchandise zo goed begon te verkopen besloot de BBC opdracht te geven voor het maken van zijn eigen serie. Ondertussen is er ook van Shaun het Schaap weer een spin-off ontstaan. Deze gaat over de avonturen van zijn neefje Timmy op de kleuterschool.

 


In totaal staan er acht afleveringen van zeven minuten op deze dvd, minder dan een uur looptijd dus. Hier had best nog wel wat bij gemogen. Helaas ook de beeld- en geluidskwaliteit niet goed te noemen. Het beeld is in tegenstelling tot de tv-versie in de verhouding 4:3 ondanks dat de dvd wel 16:9 vermeldt. Het geluid is ook veel slechter dan op tv en klinkt heel erg dof. Extra's staan er helaas miet op de dvd. De animatie is op dezelfde manier gedaan als Wallace en Gromit en gewoon goed te noemen.

Waar de beeldverhouding nog niet zo'n probleem hoeft te zijn, is het geluid dat wel. Mijn kinderen hoorden meteen dat het niet klopte en die zijn pas vier en twee jaar oud. De verhaaltjes op zich vonden ze wel weer heel erg leuk en ze bleven behoorlijk geconcentreerd kijken. Al met al kan ik helaas dus niet meer dan 2,5 ster geven.