CBP: privacy ondergeschoven kindje in politiek

De grote politieke partijen besteden in hun verkiezingsprogramma's te weinig aandacht aan privacy. Dat zei voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

Het zijn vooral VVD, PVV, CDA en PvdA die weinig aandacht besteden aan het thema in hun programma's. "Er is heel weinig over te vinden", zei Kohnstamm. In de programma's van de kleinere partijen zoals de ChristenUnie, PvdD en GroenLinks zijn wel passages te vinden die Kohnstamm uit het hart zijn gegrepen, maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Het is niet waarschijnlijk dat zij een coalitie zullen vormen na de verkiezingen.

Kohnstamm vindt dat de nieuwe regering en parlement meer werk moeten maken van 'privacy by design', zo stelde hij donderdag. Hierbij worden bij het ontwerp van een nieuw product of dienst al waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens ingebouwd.

Als voorbeeld noemde hij het 'spionagekastje' dat er zou komen voor het rekeningrijden. Het kastje zou alleen het bedrag dat automobilisten moeten betalen, verzenden naar het bedrijf dat de facturering verzorgt. Waar en wanneer automobilisten hebben gereden, zou geheim blijven.

Dergelijke voorbeelden -hoewel de kilometerheffing inmiddels ter ziele is- verdienen navolging, als het aan de privacywaakhond ligt. "Bedrijven en overheden zullen altijd knappe koppen inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte en winstgevende producten en diensten. Het is echter ook in het belang van het uiteindelijke succes van veel van die producten en diensten om de knapste koppen de opdracht te geven deze producten zo te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer", aldus Kohnstamm.