Dodental aardbeving China gestegen

Het dodental als gevolg van de aardbeving in de Chinese provincie Qinghai bij Tibet is donderdag opgelopen tot 617. Meer dan negenduizend mensen zijn gewond geraakt en ongeveer driehonderd worden vermist, meldt de staatstelevisie. Het ministerie van burgerzaken zegt dat vijftienduizend woningen zijn verwoest en dat voor honderdduizend mensen onderdak moet worden gevonden.

In Jiegu, de plaats het dichtste bij het epicentrum, lag 85 procent van de huizen in puin. Overlevenden brachten de nacht door op een paardenrenbaan. De temperatuur daalde 's nachts tot onder het vriespunt en talrijke naschokken hielden de mensen uit hun slaap. Bij gebrek aan artsen en medische voorzieningen zat er voor gewonden met botfracturen weinig anders op dan te wachten op hulp.

"Dit voelt als een oorlogsgebied. Het is een complete chaos", zei Ren Yu, manager van het Yushu-hotel in Jiegu.

De beving had een momentmagnitude van 6,9. Veel naschokken haalden meer dan 5 op de schaal van Richter. Hulpverleners en zwaar materieel werden aangevoerd via de luchthaven van Xining, de dichtstbijzijnde grote stad. De rit naar het rampgebied, 860 kilometer verderop, vergt onder de beste omstandigheden al minstens twaalf uur.

De getroffen regio ligt op dezelfde breuklijn als de provincie Sichuan, waar twee jaar geleden bij een aardbeving met een magnitude van 7,9 bijna negentigduizend mensen omkwamen. Meer informatie vind je op het forum.