Blusputten tegen natuurbrand op Utrechtse Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug worden zogeheten blusputten ingezet om natuurbranden in de kiem te smoren. Op 45 plekken zijn waterputten geslagen, zodat de brandweer bij bos- of heidebranden snel kan beschikken over bluswater. Dit moet het verspreiden van de vuurzee, zoals woensdagavond gebeurde in het duin- en heidegebied bij Bergen aan Zee, voorkomen.

De afgelopen jaren waren er meerdere natuurbranden op de Utrechtse Heuvelrug. Hierbij bleek dat de bluswatervoorzieningen ontoereikend waren. Brandweerauto's moesten toen af en aan rijden met nieuw water, dat uit de bebouwde kom kwam. De putten zorgen ervoor dat het vuur sneller bestreden kan worden, waardoor het minder kans heeft zich snel te verspreiden. Uit iedere put kan per uur 120.000 liter grondwater worden opgepompt.

Het is de eerste keer dat in Nederland op zo'n grote schaal bluswaterputten in een natuurgebied worden aangelegd. Volgens commissaris van de koningin Roel Robbertsen (CDA) laat de brand die woensdagavond en -nacht woedde in Bergen aan Zee zien hoe snel vuur om zich heen kan grijpen. "Het ontstaan van dit soort branden is nooit helemaal uit te sluiten, maar de waterputten geven de brandweer wel de mogelijkheid om op de plek van het vuur over enorme hoeveelheden bluswater te beschikken. Zo kan er snel ingegrepen worden."

Op 22 april worden de waterputten officieel in gebruik genomen.