Obama: ruimtevaart is geen luxe

De Amerikaanse president Barack Obama staat voor 'honderd procent achter de missie en toekomst van NASA'. Dat zei de president vandaag bij de presentatie van zijn plannen om meer particuliere bedrijven betrokken te krijgen bij de ruimtevaart, nu het programma van de spaceshuttle zijn einde nadert.

Obama zei dat hij verwacht dat de Amerikaanse ruimtevaart tegen 2025 tot voorbij de maan reikt, verder richting de grenzen van het zonnestelsel. "We willen een sprong in de toekomst maken en niet hetzelfde pad betreden", zei Obama, terwijl hij medewerkers van NASA probeerde gerust te stellen dat de Amerikaanse ruimteavonturen door zullen gaan.

De president erkende de kritiek, zelfs van enkele prominente astronauten, op zijn drastische verandering van het ruimteprogramma. Maar, zei hij: "Niemand is meer betrokken bij bemande ruimtevaart, de menselijke verkenning van de ruimte, dan ik ben. Maar we moeten het op een verstandige manier doen; we kunnen niet steeds weer de oude dingen herhalen."

"Binnen mijn leven", zei Obama, "zal de VS astronauten naar Mars sturen en hen veilig terug brengen". De president bracht een bezoek aan de lanceerplatforms in Cape Canaveral en zei dat het ruimtevaartprogramma geen luxe is maar een noodzaak voor de natie.