PVV'er vecht ontslag bij Humanitas aan

Redactie

Rene Eekhuis, die raadslid is voor de PVV in Almere, gaat het besluit van Humanitas aanvechten om de PVV'er te wippen als bestuurslid nu hij namens zijn partij is gekozen in de gemeenteraad. Dat laat Eekhuis donderdag weten. "Ik ben op democratische wijze voor vier jaar gekozen."

Eekhuis, die in zijn vrije tijd onder meer kindervakantieweken organiseerde voor Humanitas, kreeg onlangs per e-mail te horen dat zijn werkzaamheden voor het districtsbestuur van de vrijwilligersorganisatie niet langer gewenst zijn. De waarden die Humanitas aanhangt zijn niet te verenigen met de standpunten die door de PVV zijn ingenomen tijdens de verkiezingscampagne, meende het plaatselijke bestuur.

Het hoofdbestuur van Humanitas vindt dat de vereniging niet mag discrimineren. Vrijwilligers van 'alle soorten en maten' zijn welkom, verklaarde Humanitas eerder deze week. Om uit de ontstane 'onwerkbare situatie' te komen heeft het hoofdbestuur echter besloten dat er een nieuw districtsbestuur moet komen.

Eekhuis gaat niet akkoord met deze procedure. Hij noemt de handelwijze van het hoofdbestuur 'alweer een grove minachting voor de democratie'. "Humanitas legt haar eigen statuten naast zich neer door het bestuur te ontbinden." Eekhuis stelt dat hij nog steeds een rechtsgeldig gekozen bestuurslid is en niet van plan is op te stappen.

Eekhuis' advocaat heeft dit standpunt overgebracht aan het hoofdbestuur. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit. "We geven Humanitas nog eens een keer de mogelijkheid met mij in overleg te treden. Doet men dat niet, dan zijn gerechtelijke procedures niet uitgesloten."

De PVV-fractie in de Tweede Kamer pleit ervoor om de subsidie aan Humantias te stoppen.