Hogere inkomens vragen vaker om schuldhulpverlening
Het percentage mensen met een bovenmodaal inkomen dat een beroep doet op schuldhulpverlening is vorig jaar fors gestegen. Had in 2008 nog twee procent van de aanvragers een bovenmodaal inkomen, vorig jaar was dat 25 procent. Dat meldt de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) donderdag.
De toename komt doordat veel mensen door de economische crisis zijn teruggevallen in hun inkomen, denkt NVVK-voorzitter Joke de Kock. "Zo mogen sommige mensen geen overuren meer draaien, terwijl ze dat wel gewend waren te doen." Ook zijn veel mensen ontslagen, zegt ze, waarna ze op een gegeven moment door hun reserves zijn geraakt. "Veel mensen hebben toch moeite hun uitgavenpatroon aan te passen."
Ook de stagnerende woningmarkt bezorgt mensen problemen. "Sommige mensen zitten bijvoorbeeld met twee woningen en dus dubbele woonlasten, omdat ze een van beide maar niet kunnen verkopen."
Mensen met een hoger netto inkomen kunnen wel meer aflossen, zegt ze. "Er zijn dus meer mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Voor deze groep verwacht ik dan ook dat we vaker het schuldenprobleem kunnen regelen door volledige terugbetaling van de schuld en steeds minder door alleen maar te focussen op de schuldbemiddeling tegen finale kwijting."
Een modaal inkomen bedraagt jaarlijks zo'n 32.500 euro bruto.