FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 april 2004

Pasen leidt niet tot verhoogde vraag naar eieren

Volgens de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) is dit jaar het effect van Pasen op de eiermarkten uitgebleven. Normaal gesproken liggen de prijzen rond Pasen ruim boven de 3,50 euro per honderd stuks, maar deze week daalde de richtprijs tot slechts 2,66 euro. "De prijs is compleet onderuit gegaan", meldde voorzitter J. Wolleswinkel van de NOP vandaag.

Wolleswinkel wijt de lage vraag aan de gevolgen van de pluimveeziekten in de afgelopen jaren. De stallen van pluimveebedrijven zijn inmiddels weer goed gevuld en het aanbod is fors gestegen. De vraag bij consumenten is echter niet op het oude niveau. Mensen kopen minder eieren omdat ze de beelden van de Aziatische vogelgriep nog op hun netvlies hebben staan. "Die werken dus door in de prijzen."

Eieren
De vraag naar eieren valt tegen

Man steelt auto bij testrit in Vaals

DarkShine had ons via de nieuws-submit te melden:

Terwijl een Vaalsenaar dacht een koper te hebben gevonden voor zijn auto, bleek hij niets minder dan een ordinaire dief in zijn auto te hebben. Toen de 36-jarige man een geïnteresseerde een proefrit wilde laten maken verdween deze met de auto.

De potentiele koper had gereageerd naar aanleiding van de advertentie en gaf aan een proefrit te willen maken. Toen de eigenaar van de auto nog even snel de huissleutels wilde pakken, zag hij hoe zijn eigen auto verdween. De politie heeft de identiteit van de dief nog niet kunnen vaststellen.

Hongaars links wil rode ster terug

In Hongarije wordt door enkele tientallen Hongaarse politici, intellectuelen en andere publieke figuren nog veel waarde gehecht aan de verboden rode ster. Vrijdag hebben ze in een petitie aan de regering gevraagd het verbod op te heffen. De ster is sinds 1993 verboden toen symbolen van zowel extreem-links als extreem-rechts werden verboden.

Minister van sport Ferenc Gyurscány, een van de ondertekenaars, vindt de ster ten onrechte verboden aangezien het communisme niet hetzelfde is als het nazisme. "Het is verkeerd om te zeggen dat een linkse politiek gelijkstaat aan communisme, stalinisme, socialisme of fascisme."

Zes gewonden bij verkeersongeval op A58

Bij een ongeluk op de A58 bij het Zeeuwse Heinkenszand zijn zes mensen gewond geraakt. Zeker twee personen zijn er ernstig aan toe. Drie inzittenden liepen lichte verwondingen op en konden bij een huisartsenpost worden verzorgd.

De zes mensen zaten in een jeep die over de kop sloeg. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken. De noordbaan van de A58 is door het ongeluk afgesloten. Volgens de politie zal dit, vanwege onderzoek en reparatie van het wegdek, nog uren in beslag nemen.

Eén van de zwaargewonden is naar een ziekenhuis in Antwerpen overgebracht, de ander werd naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vervoerd. Over de toestand van een derde persoon, die in Vlissingen naar het ziekenhuis werd gebracht, is niets bekend.

Bestand tussen Amerikanen en rebellen

Vanaf 08:00 Nederlandse tijd zal er een staakt-het-vuren in acht worden genomen door de Amerikanen en de opstandelingen in Fallujah. Dat maakte een lid van de Iraakse onderhandelingsdelegatie zaterdagavond bekend.

"Dit maakt de weg vrij voor een geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse mariniers uit Fallujah", aldus Hatem al-Husseini, lid van de Iraakse Islamitische Partij, na een gesprek met de coalitie. Eerder op de dag bracht hij een bezoek aan Fallujah.

Eerder op de dag verklaarde generaal Mark Kimmitt al dat de coalitie bereid is om de wapens neer te leggen in de strijd om de stad. Als de wapenstilstand er komt, zouden er onderhandelingen kunnen komen tussen de overgangsraad voor Irak en de soennitische opstandelingen. Kimmit wil "een legitieme Iraakse autoriteit" in de stad.

Egypte wil papieren piramide bouwen

Egypte wil een papieren piramide bouwen om daarmee de FIFA te overtuigen het WK voetbal toe te wijzen aan het Noord-Afrikaanse land. Minister van Sport, Ali Eddin Helal, wil de piramide bouwen van 20 miljoen berichten waaruit de steun voor Egypte als gastland voor het WK in 2010 moet blijken.

Door de berichten zo te stapelen dat er een piramide ontstaat, zal er een bouwwerk van ongeveer 15 meter ontstaan.

Egypte hoopt het eerste Afrikaanse land te zijn dat een dergelijk evenement mag organiseren. De FIFA heeft al wel besloten dat het WK voetbal in Afrika plaats zal vinden, maar op dit moment gaat de strijd nog tussen Zuid-Afrika, Egypte en Marokko. Op 15 mei zal het gastland bekend gemaakt worden.

Meer voetbalberichten kun je lezen in de Voetbalmanager

Inbrekers stelen inhoud vriezer

Bij een inbraak in een speeltuin in het Limburgse Eygelshoven hebben inbrekers de volledige inhoud van de vriezer meegenomen.

De inbrekers waren blijkbaar erg dorstig en hadden het erg warm, want zij gingen er met maar liefst 700 ijsjes en tweehonderd blikjes frisdrank vandoor. Tevens werd er een mobiele telefoon meegenomen. Om de buit makkelijk mee te nemen, namen zij tenslotte ook een kruiwagen mee. De kruiwagen werd laten aangetroffen op een nabijgelegen voetbalveld.

Van de daders, de ijsjes en de frisdrank ontbreekt nog ieder spoor.

SP-delegatie vertrokken naar Irak

Een delegatie van de SP is voor een werkbezoek vertrokken naar Irak. Dat meldt SP-voorman Jan Marijnissen op zijn weblog. Eerste-Kamerlid Tiny Kox, fractiemedewerker Hans van Heijningen en partijbestuurslid Serdar Dosky willen gaan praten met lokale bestuurders. Serdar Dosky is van Iraks-Koerdische afkomst. De huidige ontwikkelingen in Irak waren geen reden om deze reis uit te stellen.

De drie SP-ers beginnen in het Koerdische deel van Irak, in het noorden van het land. In dat gebied is geen sprake van verhoogde risico’s. De reis wordt begeleid door mensen van de democratische Partij van Koerdistan (Barzani) en de PUK (Talabani). Tevens wordt er contact gehouden met de Nederlandse zaakgelastigde in Irak. Afhankelijk van de situatie van het moment zal worden bekeken of de delegatie ook Bagdad en het Nederlands leger in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna kan bezoeken.

Op de website van de SP rapporteert Hans van Heijningen dagelijks over het verloop van de reis.

Vrouw spoelt fortuin met de afwas weg

Een 29-jarige vrouw uit Groot-Brittannië claimt een prijs van 200.000 Engelse ponden te hebben weggespoeld. De vrouw had een vaatwastablet in de vaatwasser gedaan, maar realiseerde zich pas toen de vaat klaar was dat het een prijswinnende was.

De fabrikant had tussen de duizenden tabletten één gouden tablet gestopt. De persoon die deze zou vinden zou het geldbedrag winnen. De vrouw heeft haar hele vaatwasser overhoop gehaald in een poging om een restant van het tablet te vinden.

De fabrikant heeft verklaard niets voor de vrouw te kunnen doen, aangezien er geen bewijs is dat ze daadwerkelijk het desbetreffende tablet in haar bezit had. Volgens de vrouw was haar niet opgevallen dat het tablet een afwijkende kleur had, omdat het voor het eerst was dat ze tabletten gebruikte.

WK knikkeren gewonnen door Duits team

Het wereldkampioenschap knikkeren is dit jaar opnieuw gewonnen door Duitsland. Het kampioenschap wordt al sinds de jaren dertig gespeeld. Zeventwintig teams namen het dit jaar tegen elkaar op in Crawley (Engeland). Honderden toeschouwers kwamen op het evenement af, waar gemixte teams van zes personen hun vaardigheden met knikkers toonden.

Hoewel het kampioenschap in Engeland werd gehouden, lukte het de Britse teams niet om het kampioenschap te winnen. De finale ging tussen twee Duitse teams. Na uren van spanning won uiteindelijk het team 'The Saxonia 1' van '1st MC Erzgebirge' met 24 knikkers tegen elf 11.

Volgens de organisator van het kampioenschap, Sam McCarthy-Fox, zou in eerste instantie dit jaar ook een team uit Amerika meedoen, maar dat ging op het laatste moment niet door vanwege een "collectieve slechte rug".

Zie voor meer sportnieuws ook sport.fok.nl!

[update] De TMF Awards zijn Afgelopen

Om 18.00 uur vanavond zal wederom het spektakel van de TMF Awards plaatsvinden in Ahoy, Rotterdam. De live-show zal in meer dan veertig landen uitgezonden worden en miljoenen kijkers trekken. De show wordt geprestenteerd door Jeroen Post, Theo Nabuurs ('Mental Theo') en Silvie Meis.

Een kleine greep uit de deelnemende artiesten: Kylie Minogue, The Sugababes, Hilary Duff, Marco Borsato, Jamelia, Do, The Rasmus, Blue, etc. De awards-theme is dit jaar door DJ Ferry Corsten gemaakt met als titel: 'Everything Goes'.

De TMF Awards
De TMF Awards


De genomineerden van dit jaar voor de te verdelen awards, de winnaars zijn dik gedrukt:

Nationaal:
Zanger: Frans Bauer, Jim en Marco Borsato
Zangeres: Anouk, Do en Dewi
Popgroep: Blof, Veldhuis & Kemper en Krezip
Rock: Di-rect, Intwine en Kane
Dance: Soulvation, G-Spott en DJ Tiësto
DJ: Ferry Corsten, DJ Tiësto en Lady Dana
Urban: Brainpower, RMXCRW en Re-play
Nieuwkomer: Jim, Intwine en Treble
Videoclip: Soulvation - Reset your brain, Marco Borsato - Afscheid nemen bestaat niet, Di-rect - Rollercoaster, Intwine - Happy? en Ferry Corsten - Rock your body rock

Internationaal:
Zanger: Gareth Gates, Justin Timberlake en Robbie Williams
Zangeres: Christina Aguilera, Kylie Minogue en P!nk
Popgroep: Westlife, Blue en Sugababes
Rock: Evanescence, The Rasmus en Limp Bizkit
Dance: The Underdog Project, Milk Inc. en Special D.
DJ: Paul van Dyk, Paul Oakenfold en Carl Cox
Urban: Beyoncé, The Black Eyed Peas en Eminem
Nieuwkomer: Kurt Nilsen, Outlandish en Hilary Duff
Videoclip: Blue - Guilty, Kylie - Slow, P!nk - Trouble, Sugababes - Hole in the head en Justin Timberlake - Rock your body

Game:
The Sims, Need For Speed: Underground en Fifa 2004

Update 19.00
De TMF Awards zijn inmiddels in volle gang. Na een spetterende opening van Frans Bauer volgden diverse optredens. Tussendoor won Robbie Williams even de award van beste mannelijke artiest internationaal. De Sugababes wonnen zelfs twee awards. Eén van radiostation Radio 538 en één van TMF zelf. Ook zij hadden een optreden en zongen de nummers "Hole in the head" en "In the middle", dit laatste nummer is overigens ook hun laatst uitgebrachte single. Voor het nummer "Hole in the head" kregen zij de award van beste single van 2003 uitgereikt door Jeroen Nieuwenhuizen.

Momenteel is er in subforum Muziek een discussie op gang gekomen, deze is hier te volgen

Update 20.00
We zijn weer een uur verder en de "show goes on and on". Marco Borsato heeft de award van beste mannelijke zanger nationaal gewonnen, terwijl Do de vrouwelijke variant won van deze award. Christina Aguilera won de internationale award voor beste zangeres. In de popgroepen categorie kwam nationaal Krezip als beste uit de bus en internationaal konden de Sugababes de award mee naar huis nemen. In de categorie van beste DJ greep Ferry Corsten helaas naast de prijzen. De man die wel de artiesten "regelde" sprak met onze nieuwsposter Nolius en later op de avond zal daarvan meer te zien op de FP. Wel wonnen Tiesto en van Dijk in de categorieën van recpectievelijk beste DJ internationaal en beste DJ nationaal nog een leuke award.

Ferry

Ferry Corsten

Verder valt er natuurlijk nog steeds te discussiëren over de TMF Awards in de diverse fora. Dus wil jij een opmerking maken over hoe leuk Sylvie Meis eruitziet of juist niet. Of over hoe dom ze wel weer is niet overkomt, bezoek het Muziek forum en geef je mening!

Update 22.00
De TMF Awards zijn weer afgelopen en de winnaars zijn hierboven te lezen. Binnenkort zal er een review van dit spektakel te lezen op de FP en aanstaande maandag in FOK!Radio zal er een radioverslag worden gedaan van dit te gekke evenement.

Verder wil ik via deze weg Nolius en TripleM bedanken die dit hele feest op de FP hebben kunnen mogelijk maken.

Brokkenpiloot is er 'gloeiend' bij...

Een 32-jarige inwoonster van Emmer-Compascuum heeft zichzelf verraden terwijl ze zich voor de politie verstopte. Ze had eerder die avond een lichtmast geraakt met haar auto, maar de politie trof geen bestuurder bij het voertuig aan.

De vrouw had zich, zo bleek later, verstopt achter nabijgelegen coniferen. Toen zij echter een trekje van een sigaret nam, zagen de agenten de sigaret gloeien en konden haar tevoorschijn halen.

De vrouw weigerde vervolgens mee te werken aan een blaasproef en ontkende dat zij de auto tegen de lichtmast had 'geparkeerd'. De politie heeft haar rijbewijs ingenomen en met een proces-verbaal naar huis gestuurd.

TMF Awards: And the winners are?

De TMF Awards
De TMF Awards

Inmiddels zijn de TMF Awards weer afgelopen en zijn alle winnaars bekend. Hieronder vind je een lijst met de genomineerden. De winnaars van de awards zijn dik gedrukt.

Nationaal:
Zanger: Frans Bauer, Jim en Marco Borsato
Zangeres: Anouk, Do en Dewi
Popgroep: Blof, Veldhuis & Kemper en Krezip
Rock: Di-rect, Intwine en Kane
Dance: Soulvation, G-Spott en DJ Tiësto
DJ: Ferry Corsten, DJ Tiësto en Lady Dana
Urban: Brainpower, RMXCRW en Re-play
Nieuwkomer: Jim, Intwine en Treble
Videoclip: Soulvation - Reset your brain, Marco Borsato - Afscheid nemen bestaat niet, Di-rect - Rollercoaster, Intwine - Happy? en Ferry Corsten - Rock your body rock

Internationaal:
Zanger: Gareth Gates, Justin Timberlake en Robbie Williams
Zangeres: Christina Aguilera, Kylie Minogue en P!nk
Popgroep: Westlife, Blue en Sugababes
Rock: Evanescence, The Rasmus en Limp Bizkit
Dance: The Underdog Project, Milk Inc. en Special D.
DJ: Paul van Dyk, Paul Oakenfold en Carl Cox
Urban: Beyoncé, The Black Eyed Peas en Eminem
Nieuwkomer: Kurt Nilsen, Outlandish en Hilary Duff
Videoclip: Blue - Guilty, Kylie - Slow, P!nk - Trouble, Sugababes - Hole in the head en Justin Timberlake - Rock your body

Game:
The Sims, Need For Speed: Underground en Fifa 2004

Overigens zal er zeer snel een review volgen van dit te gekke TMF feest. Ook zal er aankomende maandag in FOK! Radio een verslag worden gedaan. Nolius en TripleM hebben gedurende de hele avond feest lopen vieren en zo af en toe ook nog contact gehouden zodat de FP kon worden geupdate. Hiervoor mijn dank.

Ouders verminken zoon met strijkijzer

De politie van Frankfurt heeft een echtpaar aangehouden nadat ze hun zoon met een strijkijzer hadden gebrandmerkt. De vader had met een strijkijzer een 'A' in de arm van de jongen gebrand. Volgens de vader staat de 'A' voor anarchie.

“Een daad van anarchie”, zo verantwoordde de vader de gruwelijke mishandeling. Al eerder had de vader zijn eigen lichaam toegetakeld met het strijkijzer. De moeder stemde toe in de mishandeling, ze keek gewoon toe.

De politie kwam op de hoogte van de praktijken van de ouders doordat ze bij de jongen brandwonden hadden gezien. De vader wordt nu vervolgd voor “barbaarsheid”, de moeder kan vervolgd worden voor “ het niet verstrekken van hulp aan een mens in nood”.

Man dood na val 15 meter uit kraan

Een Antwerpse havenarbeider is vandaag overleden nadat hij uit zijn kraan was gevallen. Dat heeft de federale politie van Antwerpen bekend gemaakt.

De man reed met zijn kraan over het haventerrein en raakte in een bocht een andere kraan. Door de botsing werd de kraan instabiel, waardoor de 43-jarige man uit zijn glazen kooi werd geslingerd. Nadat hij op de grond terecht was gekomen werd hij ook nog eens door een stalen balk op de borst getroffen. De man overleed ter plekke.

Uitslagen HCE (10-04-04)

Vanavond werden er vier duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Fc Zwolle - AZ (2-0)
18' Van Dinteren 1-0
59' Lim-Duan 2-0

sc Heerenveen - Fc Utrecht (4-0)
25' Sibon 1-0
30' Sibon 2-0
32' Sibon 3-0
55' Hakansson 4-0

Geel: Radomski (Hee), De Jong, Van den Bergh, Keller (allen Utr)

ADO Den Haag - RKC Waalwijk (1-3)
25' Oost 0-1
70' Fuchs 0-2
80' Saeijs 1-2 (pen)
85' Vasconcelos 1-3

Geel: Van der Leegte (ADO)

Fc Volendam - Willem II (0-1)
88' Denissen 0-1

Geel: Hadouir (Wil)

Bekijk de huidige stand

Parfum uit Titanic-wrak komt op de markt

Nog dit jaar zal een parfum op de markt komen dat na de schipbreuk van de Titanic in 1912 naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. Het parfum was een creatie van de Duits-joodse Adolphe Saalfield, die zijn geluk in New York wilde beproeven. Hij kon bij het vergaan van de Titanic in één van de reddingsboten springen, maar moest zijn tas met flesjes reukwater naar de bodem van de oceaan laten zinken.

Ongeveer vier jaar geleden werden de flacons uit het wrak geborgen. Deskundigen hebben uitgezocht met welke stoffen de parfum was samengesteld. "Het is zoals bij een misdaadonderzoek", aldus parfumhistoricus David Oybus. "We hebben slechts een paar druppels nodig en dan kunnen we alle bestanddelen identificeren en het parfum weer samenstellen."

De parfum zou ruiken naar een mengeling van rozen en viooltjes. Gisteren is het parfum op het internationale wetenschapsfestival in Edinburgh voor het eerst aan publiek gepresenteerd. Het parfum gaat mogelijk 'Hart van de Oceaan' heten, genoemd naar een halsketting die actrice Kate Winslet in de film 'Titanic' droeg.

Huursubsidie ernstig vertraagd

Doordat het ministerie van VROM problemen heeft met het verwerken van huursubsidieaanvragen moeten meer dan twaalfduizend huishoudens langer wachten op hun uitkering.

Omdat de computers van het ministerie niet goed onderscheid kunnen maken tussen bijvoorbeeld 'St. Jacobsstraat' en 'Jacobsstraat', moeten veel aanvragen met de hand nagekeken worden. Door deze vertraging zijn nog duizenden aanvragers verstoken van de subsidie.

Om door deze achterstand geen mensen te duperen heeft het ministerie besloten om iedere aanvrager de subsidie voorlopig toe te kennen. Om fraude tegen te gaan worden de toekenningen nu achteraf gecontroleerd.

"Geen ex-coureurs als stewards"

Ex F1-rijders zullen in de toekomst niet als stewards terugkeren in de Formule 1. De FIA ziet geen toekomst in het idee om ex-coureurs als stewards te laten figureren. Het idee kwam naar voren na een aantal 'foute' of 'dubieuze' beslissingen tijdens de race omtrent het naleven van de afspraken tussen de rijders.

"Ik heb niks tegen voormalige F1-rijders, maar ik denk niet dat zij een oplossing vormen voor dit probleem," verklaarde FIA wedstrijdleider Charlie Whiting. "Na het incident tussen Juan Pablo Montoya en Rubens Barrichello in Maleisië sprak ik na de wedstrijd bijvoorbeeld met beide rijders, maar ze hadden gewoon een compleet andere visie op wat er gebeurd was. Ik zie dan ook niet hoe de ervaring van ex-F1 rijders iets zou kunnen verhelpen aan kritiek op bepaalde beslissingen."

"Ons huidige systeem werkt en het feit dat niet iedereen het eens is met de beslissing van onze 'scheidsrechters' geeft hoort nu eenmaal bij dat principe."

"Japanse gijzelaars binnen 24 uur vrij"

Dribbeltjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de Arabische nieuwszender al Jazeera komen de drie Japanse gijzelaars in Irak binnen 24 uur vrij. De zender zegt een fax te hebben gekregen waarin de ontvoerders zeggen de Japanners vrij te laten na een oproep van een groep Iraakse geestelijken.

Afgelopen donderdag toonde al Jazeera een video (zie videobeeld rechts) waarop de ontvoerders hun gijzelaars mishandelden en eisten dat Japan zich zou terugtrekken uit Irak. Hoewel de gruwelijke video een schok in Japan veroorzaakte, zwichtte de Japanse regering niet voor de terreur en verspreidde een tegenvideo waarin de vrijlating van de gijzelaars werd geëist.

Toeristen in Peru na lawines in de val

Circa 1.500 toeristen kunnen het wereldberoemde tempelcomplex Machu Picchu in Peru niet meer verlaten. Twee lawines van modder en rotsen vernielden de treinsporen bij de ingang van de 'Lost City of the Incas'. Een van de lawines vernielde huizen in de nabijgelegen plaats Aguas Calientes. Volgens de plaatselijke autoriteiten worden hier tien dorpelingen vermist en raakten zes inwoners gewond.

Tijdens de lawines was ook de Peruaanse president Alejandro Toledo in het ruïnecomplex. Hij was daar om tv-opnames te maken voor onder meer Discovery Channel. De president leidt de reddings- en bergingswerkzaamheden.

Update 22:15 uur.
Toledo heeft regeringshelikopters naar het rampgebied gestuurd om de gestrande toeristen te kunnen oppikken en naar de in de buurt gelegen stad Cuzco te vliegen. Volgens een lokale politicus is 300 tot 400 meter spoorwegrail bedolven onder stenen en modder. De president heeft opdracht gegeven het spoor naar de Incastad zo snel mogelijk te herstellen. CNN meldt dat inmiddels zes lichamen van dorpelingen geborgen zijn.

De incastad Machu Picchu in Peru
Het tempelcomplex Machu Picchu

Ned3 past programmering aan aan kinderen

Vanaf het begin van de maand september zal Nederland overdag alleen nog maar kinderprogramma’s uitzenden. De zender zal dan tussen 07.00 uur en 19.00 uur non-stop programma’s uitzenden met als doelgroep kinderen. Op het moment zijn de omroepen al bezig met het voorbereiden van de programma’s.

Nu biedt de zender ook al veel kinderprogramma’s aan onder de naam Z@ppelin. Er is echter nog geen sprake van een zogenaamde “non-stop programmering.” Het is nu zo dat Z@ppelin regelmatig wordt onderbroken door programma’s met als doelgroep volwassen, maar in de toekomst zal dit dus niet meer zo zijn. De plannen werden vandaag bekend gemaakt in het radioprogramma Café Vondel. Dit programma dat wordt uitgezonden op Business Nieuw Radio.

Adriaanse EK-analist bij NOS

Behalve Bert van Marwijk en Guus Hiddink zal ook Co Adriaanse wedstrijden gaan analiseren voor de NOS bij het EK in Portugal

De coach van AZ heeft de poule van het Nederlandse elftal toegewezen gekregen. Adriaanse viert zijn vakantie in Spanje, maar zal de dag na de wedstrijd van het Nederlandse Elftal overgevlogen worden naar Portugal.

Johan Cruijff en Youri Mulder blijven de vaste analisten bij de NOS. Zij zullen in tegenstelling tot de andere analisten ook op de dag van de interlands zelf hun licht laten schijnen.

McLaren kan het lek niet vinden

Wat is er mis met de McLaren MP4-19? Deze vraag stelde een journalist van Reuters aan teambaas Ron Dennis.

Dat de McLarens dit seizoen niet voldoen aan één ieders verwachtingen is inmiddels wel duidelijk. Maar wat hier nu precies de oorzaak van is weten ze ook bij McLaren nog niet. Ron Dennis zei in een interview met Reuters het volgende "Ik weet het eerlijk gezegd niet".

Het meest verwarrende is nog wel, dat de auto op het ene circuit toptijden rijdt en vervolgens op een ander compleet niet wil. Daarbij komen ook nog eens de betrouwbaarheids problemen. Zo heeft Kimi Räikkönen al vier motoren opgeblazen, en explodeerde er tijdens de Grand Prix van Bahrein één van Coulthards remschijven.

Volgens de geruchten zou Ron Dennis de bezem willen halen door het ontwerp team. Hopelijk vindt McLaren snel een oplossing voor hun problemen.

Regen verstoort dubbelspel

Het dubbelspel van de kwartfinale van de Davis Cup tussen Spanje en Nederland op Mallorca is na de derde set afgebroken wegens aanhoudende regen. Spanje stond bij het afbreken op voordeel: 6-3 6-2 3-6 voor Rafael Nadal/Tommy Robredo tegen Martin Verkerk/John van Lottum.

De wedstrijd werd begonnen onder een mooi zonnetje, en net als vrijdag was koning Juan Carlos van Spanje aanwezig.
Maar het ging snel mis met het Nederlandse koppel, ze verloren de eerste twee sets kansloos en zo was uitschakeling dichtbij.
In de derde set kwamen Verkerk/van Lottum beter in hun ritme en wonnen de set.

Tijdens de laatste games vielen de eerste spetters, en na de pauze naar de vierde set werd de wedstrijd gestaakt. Het weer bleef zo slecht dat het slot van de wedstrijd naar zondagochtend (aanvang 10.30 uur) moest worden verplaatst.

Sauber tevreden over Barcelona test

Ter voorbereiding op de komende Grands Prix is er afgelopen week getest op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Sauber met de coureurs Giancarlo Fisichella en Felipe Massa waren als enige van de drie privé teams aanwezig tijdens deze test.

Dat de test niet helemaal vlekkeloos is verlopen was woensdag te danken aan een mechanisch probleem, en donderdag aan de regen. Op vrijdag verliep alles, gelukkig voor Sauber wel volgens plan. En daarom spreken ze bij Sauber dan ook van een nuttige test. Zo is er vooruitgang geboekt op aërodynamisch gebied, heeft het team de rem- en koelmaterialen geëvalueerd en zijn er veel banden getest.

Dat dit dan niet tot snelle tijden heeft geleid is meer dan logisch. Op woensdag en donderdag was Felipe Massa zo'n 3 seconden langzamer dan de snelsten, en op vrijdag was Giancarlo Fisichella niet veel sneller.

Budgetten teams gehalveerd?

Naar alle waarschijnlijkheid zal Flavio Briatore zijn idee om de budgetten van de topteams te halveren snel vorm krijgen.

Het idee van Flavio wordt ook door Frank Williams gesteund. De bedoeling van het plan is om de budgetten van de grote teams te halveren, en zo de Formule 1 spannender te maken.

"Ik zeg al een geruime tijd dat dit echt nodig is", verteld Briatore zelf: "Nu beginnen de andere teams eindelijk ook te realiseren dat het noodzakelijk en dringend is om de F1 goedkoper te maken. Maar dat is heel positief, nu weten we tenminste dat het er ooit van zal gaan komen." Verder zal het afwachten worden of de andere Formule 1 teams er daadwerkelijk mee in zullen stemmen. Verwacht wordt dat de kleinste teams uiteraard vóór zullen stemmen.

Pak rammel voor paashaas in kerk

Tijdens de jeugddienst in de 'Assembly of God'-kerk in de Amerikaanse plaats Glassport, heeft de paashaas een enorm pak rammel gekregen. Ten overstaan van de kinderen en hun ouders riepen degene die de paashaas klappen gaven: ''De paashaas bestaat niet''. Tegelijk sloegen ze de paaseieren stuk die de kinderen na de dienst zouden gaan zoeken.

Volgens Patty Bickerton van de 'Assembly of God' was het niet de bedoeling om de kinderen bang te maken met de act met de paashaas. De bedoeling was om te laten zien dat het Paasfeest niet om de paashaas, maar om Jezus Christus draait.

Ouders van de kinderen hadden daar geen boodschap aan: ''Het was erg schokkend. Ik kon mijn ogen niet geloven. Mijn zoontje van vier huilde en vroeg waarom de paashaas werd geslagen. Dit was niets voor kinderen'', zo luidden de reacties.


Deze paashaas was een beter lot beschoren.

''Jonge A'damse moslims aangezet tot haat''

De Telegraaf wijdt vandaag een paginagroot artikel over rigoureuse radicalisering onder jonge moslims in Amsterdam. Marokkaanse jongens die hier geboren zijn, uiten steeds vaker intense haat voor hun eigen land – Nederland. Enkelen zouden zelfs bereid zijn om tot actie over te gaan, zo heeft een informant de krant verteld.

De informant, waarvan de Telegraaf de naam geheim houdt, is zelf een moslim en kent de groeperingen die zich tegen het westen afzetten. Volgens hem worden met name jonge Marokkanen rijp gemaakt voor geweld door gewiekste ronselaars. Ze gebruiken daarbij onder meer een onlangs in Amsterdam opgedoken videoband. ''De Marokkaanse moslimstrijders van het bloedbad in Madrid zitten overal. Ook hier'', zo waarschuwt de informant.

De informant zegt verder: ''Nederland kent zijn eigen 'Bin Laden-bende': een groep Marokkaanse jongens uit Amsterdam is 'serieus' bezig met voorbereidingen voor de gewelddadige strijd tegen het Westen. Zij worden in moskeeën, buurthuizen en in privé-woningen geïndoctrineerd om hun geboorteland – Nederland – te haten.''

Het verhaal van de informant wordt bevestigd door een 33-jarige Marokkaanse buurtwerker in Amsterdam-West. ''Meedoen aan de jihad speelt momenteel heel erg. Ik zie het om mij heen gebeuren: jongens die opeens naar de moskee gaan, baardjes laten groeien en de koran citeren. Ze worden gehersenspoeld door gekken die de islam misbruiken. Die jongens krijgen hele rare ideeën in hun hoofd, op een gegeven moment weten ze niet beter.''

De informant vervolgt: ''Op straat in Amsterdam, in de moslimbuurten, is de strijd tegen het terrorisme het gesprek van de dag. Maar wat je steeds vaker hoort, vooral onder radicale jongens, is dat Amerika en zijn bondgenoten de echte terroristen zijn. Dat wordt erin gepompt door allerlei moslimgroepen, zoals de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah. Zij proberen jongeren te werven met grote scheldpartijen tegen het Westen.''

Vogens de informant wordt het lot van de Palestijnen, ''onze broeders'', altijd ingezet om steun te krijgen voor de jihad. Jonge jongens zijn daar heel gevoelig voor. Ook wordt telkens gezegd dat de moslims onderdrukt worden, in Europa, maar ook in hun land van herkomst Marokko, waar veel jongeren nog vaak met vakantie gaan. Jongeren van 16, 17 jaar zouden met behulp van video's, waarop geweld tegen moslims is te zien, klaar gestoomd worden voor de jihad.

Ronde van Drenthe, Rabobank top

Erik Dekker heeft vandaag de Ronde van Drenthe gewonnen. Hij had 10 sec. voorsprong op de andere.

De Rabobank renner Erik Dekker heeft vandaag op indrukwekkende wijze de Ronde van Drenthe gewonnen. Dekker die met nog goed 30 km te gaan wegsprong en een maximale voorsprong had van goed 25 seconden hield aan de finish van die 25 nog goed 10 sec. over.

Hiermee bewijst hij nogmaals zijn tijdrijders capaciteiten. Op 10 sec. finishte David McKenzie als 2e en Simone Cadamuro als 3e.

Uitslag

1 Erik Dekker (Ned) Rabobank
2 David McKenzie (G-B) Navigators
3 Simone Cadamuro (Ita) De Nardi
4 Rudi Kemna (Ned) Bankgiroloterij
5 Joost Posthuma (Ned) Rabobank TT3

81-jarige man loopt naar Spanje

De 81-jarige Harm Pranger uit Nijmegen begint volgende week woensdag aan zijn voettocht naar Santiago de Compostela, een stad in het noord-westen van Spanje. Hij hoopt met zijn tocht sponsors te trekken om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte Alzheimer, waaraan zijn vrouw vorig jaar overleed.

Pranger zal de 2700 kilometer lange tocht alleen maken, zijn bagage neemt hij mee in de rolstoel die aan zijn vrouw toebehoorde. Ook zal hij een reisverslag bijhouden. "Ik heb alle tijd en doe het dus lekker kalm aan", aldus Pranger, die vorig jaar al een wandeling van duizend kilometer door Nederland volbracht en daarmee 15.000 euro binnenhaalde.

Pranger heeft in Nederland al verschillende slaapplaatsen voor zichzelf geregeld en hoopt dat men hem dit ook in het buitenland zal aanbieden: "Ik denk dat ik onderweg goede begeleiding zal krijgen. Ik ben namelijk een gelovig mens." In 1993 was de man al eens in Santiago de Compostela, samen met zijn vrouw: "Het is een bijzondere plek waar ik graag terug wil komen". Twee weken na zijn start in Nijmegen hoopt hij in Maastricht aan te komen.

CD: Magnus - The Body gave You Everything

Muziek is een vergeten kunststroom. Eurohouse, boybands en ééndagsvliegen wisselen elkaar af en doen ons vergeten dat muziek een medium is en niet een bron van inkomsten. Ik was dus zeer blij dat twee in België bekende muzikanten hun totaal verschillende invalshoeken bonden tot één prisma van klanken. Magnus is een samenwerking, die met gerust hart kunst kan worden genoemd.

logo magnus

Boomstam op rails geplaatst door jongeren

De personen die gisteravond met behulp van een boomstam een treinongeval veroorzaakten bij Den Dolder, worden door de politie nog steeds gezocht. Bij het ongeval raakte niemand gewond en de trein ontspoorde ook niet terwijl deze zeker een snelheid had van 130 kilometer per uur.

Momenteel gaan de autoriteiten die het ongeval onderzoeken ervan uit dat een groep jongeren de boomstam op de rails hebben gelegd. Een aantal getuigen zagen hoe een groep jongeren op scooters de plaats waar het ongeluk gebeurde snel verlieten. De boomstam die op de rails werd geplaatst had een doorsnee van veertig centimeter en had een lengte van 250 centimeter. De trein kwam na de aanraking met de boomstam ruim een kilometer verder tot volledige stilstand. Bij de botsing raakte het voorste wielstel zwaar beschadigd.

"Dit is een meer dan walgelijke daad", zei een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag. "Als de trein van de rails was geraakt, hadden de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn."

Gigantische wervelwind op Saturnus

Op de planeet Saturnus zijn twee wervelwinden van beide 1.000 kilometer doorsnede versmolten tot één gigantische wervelwind. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA is dit de tweede keer dat een dergelijk fenomeen op de planeet ontdekt is. De eerste keer vond in 1981 plaats.

Beide stormen verplaatsten zich in westelijke richting, maar de noordelijke storm was met veertig kilometer per uur twee keer zo snel als de zuidelijke. Dit leidde tot een vermenging van beide winden, die al een maand lang door onderzoekers in het oog werden gehouden.

Wervelwinden houden op aarde gemiddeld een week aan, maar op grote planeten zoals Saturnus duren wervelwinden vaak weken, maanden of zelfs jaren. Zo woedt op Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, al meer dan 300 jaar een wervelwind. In plaats van te verdwijnen versmelten deze stormen vaak met elkaar. Hoe de wervelwinden op die planeten ontstaan is nog onduidelijk.


De wervelstorm (geel) op Saturnus

Man rijdt zwangere vrouw expres aan

In de Belgische plaats Ukkel zijn gistermiddag een zwangere vrouw en een vierjarig meisje opzettelijk aangereden. Het meisje hield aan de aanrijding niets over, haar moeder moest in shock naar het ziekenhuis gebracht worden.

De 45-jarige dader had even daarvoor in een warenhuis ruzie gekregen met de vrouw en besloot haar te achtervolgen. Na een tijdje reed de man het slachtoffer klem en ramde haar wagen. De dader, die bekend was bij de politie, kon na de aanrijding aangehouden worden op beschuldiging van kwaadwillige verkeersbelemmering en opzettelijke vernieling van een voertuig.

Het roer gaat om!!

Vrijdagavond: Ik kom net terug van een voorstelling van Veldhuis en Kemper en die heeft me aan het denken gezet. In deze voorstelling ging de dialoog tussen een man die het wilde leven had en een man die het perfecte pad volgde: vrouw, kind maar wel met een saai leven. (nu is dit niet de werkelijkhied, ik weet het) Nu zat daar ook een lied in met de tekst: werd je maar oud geboren dan kon je naar de tijd zonder zorgen toeleven, de onbezonnen tijd, de tijd waarin je alles nog kon en je nog dromen had... en dat zet me aan het denken.
Wil ik wel wat ik nu doe? Wil ik wel studeren wat ik studeer? Haal ik het meest uit het leven? Ben ik niet gewoon een mannetje wat het ideale beeld volgt om straks ook het standaard leven te gaan leiden wat 95% van de mensen leidt? Ben ik zo gewoon gebleven?

Het 2e lied deed me denken aan dingen in mijn leven waar ik het al een tijdje niet mee eens ben. Een van de eerste zinnen was: "Ik heb een kaartenhuis gebouwd als leven en als het waait dan gaat het stuk". Waarop een van de laatste zinnen was: "Laat het waaien tot het stormt... want pas dan kan ik door". Dat deed me zoveel goed... ik moet ook het roer omgooien. Ik moet niet vasthouden aan zekerheid, ik moet door... ik moet leven zoals het leven bedoeld is... ik moet niet blijven studeren omdat het studeren is, ik moet iets gaan doen wat ik leuk vind. Ik werk in een DC van Albert Heijn terwijl mijn passie ligt in het contact met mensen, ik wil praten, ik wil anders zijn dan de meeste duffe lullen om me heen, ik wil leven met een risico dat ik juist geen zekerheid.

Ik weet niet hoe en wanneer maar het roer gaat om, maar ik weet het zeker. Ik stop met het parttime werk bij de AH en ga op zoek naar iets in de verkoop of cursussen, als ik maar met mensen te maken heb. Ik ga stoppen met de studie en iets in de Marketing doen want dat interesseert me echt, ik ga geen studie doen net als nu "omdat ie aansluit op de vorige studie". Ik ga loslaten aan al die vaste, saaie dingen en ik ga leven zoals ik dat wil en voor zover het mogelijk binnen de restricties van "het systeem". Want ik zou het liefst alles laten vallen en een half jaar of een jaar naar een ver land gaan om daar te reizen en te werken maar dat gaat niet, daar zorgt het systeem dan weer voor. Geen geld, geen tijd, geen mogelijkheden.

Dit is wat ik nu kwijt wil, een wakkerschudmoment en als motivatie voor mezelf, dus RJ: als je dit lees op een "routine-moment": Wakker worden, je roer gaat om, je moet niet tevreden zijn met wat je hebt met als reden dat je tenminste iets hebt, je moet door, je moet altijd bezig blijven... gooi dat roer om, laat het stormen in je leven!! Er is nog zoveel wat je wilt zien en doen, als je het maar durft!.

Laat het waaien tot het stormt!

Vrijdagavond een week later: ik lees dit verhaal en ik lach. Het heeft gestormd maar helaas maar 1 uur. Er is nu een scheurtje maar ik durf mijn kaartenhuis niet kapot te maken. Raar toch, wat voor een invloed 2 cabaratiers op je kunnen hebben. Ik ga nu maar slapen want morgen moet ik weer aan de slag bij de Albert Heijn... typisch.

[upd] Gaumont schiet met scherp

Phillipe Gaumont heeft in het kader van het onderzoek naar dopingsmisbruik binnen de cofidisploeg zware beschuldigingen geuit aan het adres van tijdrijder David Millar.

Hij beschuldigt de Cofidis renner ervan zijn ploeggenoten aan te zetten tot het nemen van doping. "Ik ging de dag voor de laatste tijdrit in de tour de France samen met Cédric Vasseur naar de kamer van ploegdokter Jean Jacques Menuet op verzoek van Millar. Menuet diende daar elk van ons een injectie toe van een helder soort vloeistof. De enige reden waarom Menuet ons die spuit gaf, was omdat Millar daarom vroeg. Als kopman van de ploeg heeft hij een enorme invloed op zijn ploeggenoten en zeker ook op dokter Menuet.", aldus Gaumont.

Hij had Millar eerder al beschuldigd van het nemen van het verboden middel ephedrine. Vasseur, een andere beschuldigde in de zaak Cofidis, noemde Millar ooit een Cocaïne Junkie. De vroegere wereldkampioen tijdrijden wilde zelf geen commentaar geven.

Over Menuet zei Gaumont het volgende: "De politiek van Menuet bestaat erin om nooit zelf verboden producten aan te bieden, maar als jij dezelfde producten voorlegde, dan gaf hij er maar al te graag informatie over, en maakte hij er geen probleem van om ze ook toe te dienen." Dankzij deze getuigenissen worden Menuet en een belangrijk deel van de omkadering van Cofidis mede in het onderzoek betrokken.

[update] Ook twee Belgen werden door Gaumont vernoemd. Chris Peers en Jo Planckaert zouden volgens hem voor Parijs-Roubaix van 2003 het product oxyglobine genomen hebben. Dit is een procuct met gelijkaardige effecten als EPO. "Die Gaumont kletst maar wat uit zijn nek" is de reactie van Peers. Ook gelooft hij de verhalen over Menuet niet. "Het is de braafste dokter die ik ken, voor hem wil ik mijn handen in het vuur steken."

Plankaerts mening is gelijkaardig. "Het is niet omdat hij gefrustreerd is dat hij aan de deur gezet werd, dat hij nu allerlei bullshit moet uitkramen." Klein detail is dat Plankaert het vorig jaar in Parijs-Roubaix maar net tot de tweede bevoorradingspost uithoudde.

Irak: mogelijk 30 buitenlanders gegijzeld

Irak: icoontje Op een videoband, uitgezonden door de Arabische televisiezender Arabiya, beweert een gemaskerde en gewapende man dat er momenteel in Irak zeker dertig buitenlanders worden gegijzeld. Eerder deze week werd al bekend dat drie Japanners gegijzeld worden. De Iraakse groep die de buitenlanders gijzelt, zegt allen te zullen onthoofden, wanneer de Verenigde Staten hun blokkade van de stad Fallujah niet opheffen.

"Wij roepen op tot de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en hun bondgenoten. Wij hebben Japanse, Bulgaarse, Israëlische, Amerikaanse, Spaanse en Koreaanse gijzelaars. Hun aantal bedraagt dertig", zo laat de man weten. "Als Amerika zijn blokkade van Fallujah niet opheft, worden hun hoofden afgehakt." De video toonde niet de beelden van de door de man geclaimde gijzelaars.

De gegijzelde Japanners eerder deze week, hier op videobeeld
De gegijzelde Japanners eerder deze week, hier op videobeeld


Duitse functionarissen vermist
Er werd ook bekend dat er mogelijk twee Duitse funcionarissen in Irak om het leven zijn gekomen. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken sluit dit niet uit. De twee mannen worden vermist sinds een routinematige aflossing van personeel. Zij waren volgens een correspondent van de Duitse televisiezender ARD in een konvooi op weg van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad.

Strijd tegen spiekende studenten erg lastig

Uit een rondgang van het Erasmus Magazine, het tijdschrift van de Erasmus Universiteit Rotterdam, blijkt dat de strijd tegen het spieken van studenten erg lastig is. Vooral door de opkomst van de mobiele telefoon is spieken steeds makkelijker. Met behulp van sms'jes of door het meesmokkelen van een mobieltje naar het toilet, weten studenten nog altijd te spieken.

Een verbod op een gsm tijdens het tentamen bleek op de Rotterdamse universiteit lastig te handhaven en het is praktisch onmogelijk om bij elke student een surveillant neer te zetten. Ook stoorapparatuur in de tentamenzaal bleek niet te werken. "Al snel werden de signalen van deze apparaten ook weer verstoord. Overigens liep het toiletbezoek wel aanzienlijk terug", aldus J. Schildt, hoofd van de studentenadministratie.

Schildt pleit voor detectiepoortjes, maar die zullen ook wel weer snel achterhaald zijn als er mobieltjes op de markt verschijnen waar nauwelijks metaal meer in zit. De examencommissies schatten het percentage frauderende studenten nu tussen de 10 en 15. Elk jaar registreert de commissie enkele honderden gevallen. Fraudeurs kunnen erop rekenen dat het tentamen ongeldig wordt verklaard en in het ergste geval mogen ze een jaar lang niet meer meedoen aan tentamens.

Duizenden protesteren tegen asielbeleid Verdonk

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de Dam in Amsterdam nemen momenteel ongeveer 3.000 mensen aan een demonstratie tegen het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Volgens de organisatoren worden er bij de actie, 'Stop de uitzettingen, van harte pardon', er in totaal tienduizend demonstranten verwacht.

De protestmars startte een kleine twee uur geleden met enkele sprekers. Zo sprak een asielzoekster uit Soedan die vertelde dat haar land nog niet veilig is om naar terug te keren. Hierna begon een wandeling door het centrum van Amsterdam. Omstreeks vier uur zal de demonstratie afgelopen zijn op de Dam.

Diverse bekende Nederlanders nemen deel aan de demonstratie, onder wie cabaretier Vincent Bijlo, zanger Ad Visser, columnist Jan Mulder en kinderboekenschrijfster Carry Slee. Verder worden politici verwacht als Femke Halsema (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP) en Klaas de Vries (PvdA).

Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie
De demonstratie, georganiseerd door het platform Keer het Tij, is gericht tegen het asielbeleid van Minister Verdonk.

Winkelbediende slaat vaas stuk op hoofd dief

Een 21-jarige bediende van een winkel in huishoudelijke artikelen in Rotterdam heeft gistermiddag een agressieve dief uitgeschakeld door een vaas op zijn hoofd stuk te slaan.

De aangehouden dief wachtte in een kantoortje op de gealarmeerde politie. Ineens pakte hij een schaar en probeerde hij de beveiligingsbeambte neer te steken. De winkelmedewerker pakte een vaas en sloeg deze stuk op het hoofd van de 39-jarige Rotterdamse winkeldief.

De dief staakte onmiddellijk zijn verzet. Alvorens de dief naar het politiebureau werd overgebracht, werden er in het ziekenhuis zestien hechtingen in zijn hoofd aangebracht. De winkeldief wordt verdacht van poging tot doodslag en diefstal. Hij zit vast op het bureau.

Negen jaar voor afperser Albert Heijn

Sloggi had ons via de nieuws-submit te melden:

De 33-jarige man die vorig jaar Albert Heijn afperste, is veroordeeld tot negen jaar cel. Dat is drie jaar minder dan de eis, maar meer dan de zeven jaar cel die de Zwolse rechtbank hem eerder oplegde. De zaak tegen de tweede verdachte in deze zaak is tot 27 mei aangehouden.

De man, een natuurkundeleraar uit Zwolle, eiste in april vorig jaar vijf miljoen euro van Albert Heijn. Om zijn eis kracht bij te zetten, schoot de man met een wapen op een aantal willekeurige woningen en een supermarkt van Albert Heijn. Daarbij raakte een bejaarde vrouw lichtgewond. Het gerechtshof noemt het toeval dat bij de beschietingen geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De man werd gearresteerd nadat het supermarktconcern via een advertentie in De Telegraaf met hem in contact wilde komen. Hij verklaarde dat hij zijn moeder een beter leven wilde bezorgen, met name in financieel opzicht. Het hof vindt het zeer bezwaarlijk dat de dader zijn eigen financiële belang boven het belang van zijn slachtoffers heeft gesteld.

Naast de celstraf is de natuurkundeleraar ook veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 50.000 euro op een schadevergoeding aan Ahold. Ook moet hij 2.300 euro schadevergoeding betalen aan de mensen van wie is bewezen dat hun huizen zijn beschoten.

Russische kosmonauten plassen tegen achterband

Maandag 19 april vertrekt de Nederlander André Kuipers met een Russische Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS. In zijn column in het Algemeen Dagblad schrijft Kuipers dat hij eerst nog zal moeten geloven aan een oud Russisch gebruik onder kosmonauten: plassen tegen het achterwiel van de wagen die de kosmonauten naar de raket rijdt.

De eerste kosmonaut ooit, Joeri Gagarin, moest vlak voordat hij zijn ruimteveer, de Wostok 1 bereikte, nodig plassen. Hij liet de chauffeur van de wagen stoppen en leegde zijn blaas tegen de autoband. Omdat de vlucht een succes was, herhalen alle ruimtevaarders van het Russische ruimtevaartprogramma het ritueel om ook geluk af te dwingen.

Overmars naar Fenerbahçe

Marc Overmars voetbalt vanaf volgend seizoen bij Fenerbahçe, aldus de officiële website van de Turkse club.

De 31-jarige vleugelaanvaller heeft bij Barcelona geen vaste basisplaats en krijgt weinig speeltijd. Mede daardoor en met het oog op het aankomende EK ziet Overmars een overgang wel zitten. Rustu, de huidige keeper van Barcelona, zou Overmars een goed gevoel hebben gegeven over Fenerbahçe

Over de hoogte van de transfersom en de contractduur is nog niks bekend gemaakt.

Pepe wil niet naar Feyenoord

De Braziliaanse verdediger Pepe heeft aangegeven volgend seizoen niet in Rotterdam te willen spelen. De speler van Maritimo Funchlal geeft de voorkeur aan een langer verblijf in Portugal.

Pepe staat momenteel in belangstelling van diverse Europese clubs waaronder Feyenoord. Volgens zijn zaakwaarnemer heeft de verdediger onlangs een bod van Olympique Lyon naast zich neergelegd.

FC Porto, halve finalist van de Champions League, maakt op dit moment het meeste kans Pepe over te nemen.

Geen boete voor "tijdreiziger"

De Nieuw-Zeelander Justin Lee is best slim, maar niet zo slim dat hij binnen 90 minuten na zijn geboorte een auto kon besturen. Voor zo ver bekend, is hij ook niet in staat door de tijd te reizen of meer dan 1000 km/u te rijden.

Toch kreeg hij een bekeuring omdat hij op 23 juni 1974 te hard zou hebben gereden in Bombay Hills (een buitenwijk van Auckland). Verbaasd schreef hij de politie een brief, waarin hij erop wees dat het tamelijk onwaarschijnlijk was dat hij op de dag dat hij geboren was een overtreding zou hebben begaan.

Hij schreef: "Ik kan me niet echt veel herinneren van de tijd voor ik 3½ was, dus ik belde mijn moeder om te vragen of zij nog wist wat ik die dag gedaan had. Toevalligerwijs was ik die dag geboren! Ma zei, dat ik rond vijf uur 's avonds geboren was in Porirua. Om vanaf daar om half zeven Bombay Hills te bereiken, had ik in de eerste de beste auto op het parkeerterrein van het ziekenhuis moeten kruipen en met 1000 km per uur naar Auckland moeten rijden. Daarom vermoed ik dat de agent die me in 1974 geflitst heeft, zijn apparatuur ondersteboven heeft gehouden en dat de 116km/u die op de bekeuring staat, in werkelijkheid 911 km/u geweest is."

Het kenteken van de auto die op de bekeuring staat, is dezelfde als die van zijn huidige auto. Merk en model kloppen echter niet (in plaats van een Nissan Bluebird staat op de bekeuring "Honda" vermeld).

Natuurlijk gaat het hier om een vergissing. De bekeuring is op 26 januari uitgeschreven, maar de agent vulde per ongeluk de geboortedatum van Justin Lee in bij de datum van de overtreding. De politie kon wel om de brief lachen en heeft besloten de boete te laten vervallen.

Doden bij uitbraak gevangenen

Zeker vijf doden zijn er gevallen bij een uitbraak van een groep Filippijnse extremisten. De gevangenis staat op het Fillipijnse eiland Basilan.

Vanochtend deden leden van de moslimgroepering Abu Sayyaf een massale poging om te ontsnappen. Hierop grepen de bewakers naar hun wapens en schoten vijf gevangen dood. Desondanks wisten negentien gevangenen te ontsnappen, zo maakten de Filippijnse autoriteiten bekend.

De regeringen van Amerika en de Filippijnen nemen aan dat de leden van de moslimgroep banden hebben gehad met Osama Bin Laden. Abu Sayyaf wil dat er een streng islamitische staat komt in de Filippijnen. De extremistische groep houdt zich onder meer bezig met criminele activiteiten zoals ontvoeringen en afpersingen. De groepering kwam vier jaar geleden in het nieuws, omdat het westerse toeristen die op de Filippijnen op vakantie waren ontvoerde

Doden door mijnongeluk

Door een ongeluk in een mijn bij Ossinki zijn zeker acht doden gevallen. De mijn is geplaatst in het Siberische kolenmijnengebied Koesbas. Er worden op dit moment nog zeker dertig tot veertig mijnwerkers vermist. Volgens de eerste berichten die kort na het ongeval naar buiten kwamen zijn de doden gevallen door een giftig gas dat de mijnschachten instroomde.

Volgens de reddingsdiensten is er nog geen contact met de mijnwerkers die nog vermist worden. Momenteel hebben de hulpdiensten dertien medewerkers boven de grond gekregen. Een aantal van hen waren zwaar gewond. Er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen die wijzen op een explosie, zo meldde het Russische persbureau Interfax.

Bankroof om kat te helpen

Een 44-jarige vrouw uit New York had wel heel veel over voor haar huisdier. Poes 'Smoochie' leed aan een hersentumor en moest dringend geopereerd worden. Aangezien zijn baasje hiervoor niet genoeg geld had, besloot zij een bank te overvallen.

De vrouw had na één bankoverval echter de smaak te pakken en besloot nog drie andere filialen van dezelfde bank te overvallen. In totaal maakte de kattenliefhebster 7.500 dollar buit, genoeg om de operatie van 2.000 dollar te bekostigen.

Hoewel Smoochie weer helemaal gezond is, kan zijn bazin toch niet van haar huisdier genieten. Ze werd deze week gearresteerd en moest haar kat bij een vriendin achterlaten.

Boutahar tekent contract bij NEC

Said Boutahar heeft gisteren een driejarig contract getekend bij NEC, zo meldt de fansite Forza NEC.

Op dit moment is Boutahar nog speler van RKC, maar de club uit Waalwijk kon om financiële redenen zijn contract niet verlengen.

Er was erg veel belangstelling voor de 21-jarige middenvelder. Zo wilde Glasgow Rangers hem overnemen, maar Boutahar wilde eerst nog een paar seizoenen in Nederland blijven om zich verder te ontwikkelen. Ook de gehele Nederlandse subtop had interesse.

Uitleg Duitse sirenes op teletekst L1

Op de teletekstpagina's van de Limburgse zender L1 zal voortaan een melding verschijnen als in het Duitse grensgebied de sirenes loeien. Enkele Duitse brandweerkorpsen waarschuwen hun vrijwilligers namelijk met een sirene, wat tot veel verwarring onder Limburgers leidde.

Zo loeide op 10 maart de sirene in de Duitse gemeente Selfkant, waardoor de inwoners van enkele Sittardse wijken 's nachts wakker werden. Velen keken op alarmpagina 112, maar daar was niets te vinden. Om ervoor te zorgen dat duidelijk is wat er aan de hand is, hebben Duitse korpsen toegezegd bij een melding de alarmcentrale in Maastricht in te seinen.

Een dergelijke afspraak bestond overigens ook al in 1999. Toen zou de Nederlandse brandweer een melding krijgen als er sprake was van een ongevaarlijke situatie. De melding werd echter verkeerd begrepen waardoor op teletekst een alarmerende melding kwam te staan.

De Limburgers die zich zonder teletekst moeten behelpen hebben overigens nog een manier waarop ze kunnen weten dat ze niet ongerust hoeven te zijn. De Duitse sirenes klinken volgens de brandweer namelijk beduidend anders dan de Nederlandse.

Politie A'dam zet slimme camera in

Het politiekorps van Amsterdam is het eerste korps in Nederland dat gebruik gaat maken van een intelligentere bewakingscamera. De camera gaat onder andere parkeerterreinen bewaken en slaat alarm wanneer er bijvoorbeeld een autoruit wordt ingeslagen.

Meteen bij het constateren van verdachte bewegingen slaat de camera alarm. Een goed voorbeeld is het zogenaamde “dralen” wat veel autodieven doen wanneer ze opzoek zijn naar een geschikte auto om te kraken. De camera geeft bij constatering van iets verdachts een melding aan de meldkamer waar de politie onmiddellijk kan reageren. Nadien kunnen de beelden dienen als opsporingsmiddel of bewijsmateriaal.

Ook mensen die op zoek zijn naar hun eigen auto zullen door de camera als verdacht worden gezien. Dat is een niet onoverkoombaar nadeel volgens de Amsterdamse politie. Voorlopig zal de omgeving van A’dam dienen als proefterrein voor de camera. Wanneer de camera zijn waarde bewijst zullen ook andere korpsen in het land gebruik gaan maken van de camera.

Een precieze datum van wanneer het apparaat wordt opgehangen is nog niet bekend.

Toestel schrijver 'De kleine prins' gevonden

Zestig jaar na dato is duidelijk geworden waar het vliegtuig van de legendarische schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry zich al die tijd heeft bevonden: op de bodem van de Middellandse Zee. De schrijver van 'Le petit prince' was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een een Lockheed P-38 Lightning tijdens een verkenningsvlucht boven Zuid-Frankrijk spoorloos verdwenen. De toedracht blijft onduidelijk, vaststaat dat het toestel niet is beschoten. Een hardnekkig gerucht is dat de zonderlinge schrijver zelfmoord pleegde.

De Franse overheidsinstantie voor onderwaterarcheologie maakte de vondst woensdag bekend. Een duikersteam ontdekte delen van het wrak in de Middellandse Zee ter hoogte van Marseille. In mei 2000 werden al restanten gevonden waarvan men vermoedde dat ze van het toestel van de Franse schrijver kwamen.

Saint-Exupéry werd in 1900 in Lyon geboren. Hij leidde een avontuurlijk leven en verwierf postuum wereldfaam met zijn boek 'Le petit prince' dat hij schreef en illustreerde. Een bekende anekdote tekenend voor zijn manier van leven is de wijze waarop hij de eerste kus afdwong van zijn latere vrouw. Op een vlieguitje in 1930 weigerde zij hem te kussen, waarop Saint-Exupéry de motoren uitzette en zei de dood te verkiezen. Saint-Exupéry raakte overigens tijdens zijn leven diverse keren gewond bij vliegongelukken.

Het boek 'Le petit prince' (De kleine prins) verscheen voor het eerst in 1943. Het is vertaald in ruim honderd talen. Het geldt met de bijbel en Das Kapital van Marx als een van de bestverkochte boeken ter wereld.


Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van 'De kleine prins'

Nederlander op Lombok verdacht van kindermisbruik

Hulporganisatie Terre des Hommes heeft op het Indonesische eiland Lombok aangifte gedaan tegen een man uit Sittard wegens misbruik van kinderen. Ook tegen een 76-jarige man uit Noord-Holland werd een aanklacht ingediend.

De Limburgse oud-leraar Paul S., die op het eiland het hotel 'Oma Sittard' runt, zou de afgelopen vijf jaar verschillende kinderen hebben misbruikt. Ook zijn er aanwijzingen dat de twee mannen deel uitmaken van een pedofielennetwerk. Zeker twintig kinderen, in de leeftijd van tien tot zestien jaar, hebben tegenover de hulporganisatie verklaard de afgelopen jaren diverse malen door de mannen misbruikt te zijn.

Terre des Hommes gaf aan dat de politie in Lombok pas een onderzoek begint als de slachtoffers zelf aangifte hebben gedaan. Daarom is ook bij justitie in Nederland een melding gemaakt. De Nederlandse politie heeft de zaak op het moment in onderzoek.

Vader laat dochter de vloer likken

Een man uit Singapore heeft vijftien maanden cel gekregen voor een opmerkelijk vergrijp. Hij mishandelde niet alleen zijn dochter door haar te slaan, maar hij liet haar ook de vloer likken. Hij deed dat omdat ze op school niet haar best deed, voor examens was gezakt, loog en haar rotzooi niet opruimde.

De man, 50 jaar en werkloos, liet zijn dochter de vloer likken vanaf haar 14e en deed dat zo'n drie jaar lang. Toen het meisje op school verkondigde een eind aan haar leven te willen maken door haar vaders strafmaatregelen, greep de politie in.

Ex-topman Enron gaat door het lint

Jeffrey Skilling, één van de voormalige topmensen binnen het bedrijf Enron, is in New York volledig over zijn toeren geraakt. De politie van NewYork meldde dat de voormalig topman zelfs enkele uren in het ziekenhuis heeft gelegen. Skilling is momenteel aangeklaagd wegens fraude en corruptie. Vrijdag hield de vijftigjarige man twee stamgasten voor FBI-agenten. Hij pakte de twee bij de kleding en schreeuwde tegen hen dat ze moesten stoppen met hem achtervolgen.

"Hij was niet voor rede vatbaar, gedroeg zich volledig ongepast, is opgepakt en enige uren in een ziekenhuis ter observatie geweest", aldus een woordvoerder van de politie van New York. De politie zal geen aanklacht indienen tegen de oud-bestuurder. Skilling wordt medeverantwoordelijk gehouden voor één van de grootste bedrijfsschandalen in de geschiedenis van Amerika, namelijk de ondergang van energiebedrijf Enron in 2001.

Shell al eerder gewaarschuwd voor overwaardering

Uit stukken, die het NRC Handelsblad in het bezit heeft, blijkt dat Shell al eerder gewaarschuwd is voor de manier waarop het bedrijf haar olievoorraden schat. Ook de manier waarop het bedrijf de olie een waarde geeft is niet goed.

Vandaag citeert de krant een accountant die bij het olieconcern werkzaam is. Op een, in Noorwegen gehouden, conferentie meldde de accountant tegenover deskundigen dat "de objectiviteit van schattingen in gevaar komt als deze zijn gekoppeld aan beoordelingen van directeuren en managers." Deze conferentie werd al in september van 2002 gehouden. Het blijkt namelijk dat de topmanagers meer geld krijgen wanneer de reserves in het gebied, waarover zij de baas zijn, hoger zijn.

Aan het begin van dit jaar moest Shell haar olieschattingen zeker twintig procent lager waarderen. Dit kostte Philip Watts, één van de topmannen binnen het bedrijf, zijn baan. Ook exploratiedirecteur Walter van de Vijver kon vertrekken. Shell meldde, kort na het vertrek van de twee, de bonusregeling te hebben afgeschaft.

Westerhof/Matthijsse naar Athene

De zeilsters Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse hebben tijdens de Prinses Sofia Trofee hun startbewijs voor de Olympische Spelen in de 470-klasse veiliggesteld.

In de eerste vier dagen van de wedstrijd waren ze slecht in vorm, maar in de laatste vier dagen, van de twaalfdaagse wedstrijd, herpakten ze zich sterk. De zeilsters werden eerste, tweede, veertiende en vervolgens nogmaals eerste. In het klassement leverde dat een vijfde plek op. Die plek was goed genoeg om olympische concurrenten Marcelien de Koning en Lobke Berkhout te verslaan, die twaalfde werden.

De gebroeders Sven en Kalle Coster verzekerden zich in deze wedstrijd ook van een olympisch startbewijs. Ze hadden al een nominatie op zak en toonden in deze wedstrijd het vereiste vormbehoud.

Klompe in gesprek met RKC

RKC Waalwijk heeft gesprekken gevoerd met Heerenveen-verdediger Tieme Klompe, aldus de website van de Waalwijkers. Onder leiding van Erwin Koeman zijn de Noord-Brabanders op zoek naar versterkingen voor het volgende seizoen.

RKC heeft in het gesprek aangegeven de verdediger over te willen nemen als hij fit is voor het begin van het nieuwe seizoen. De 28-jarige KLompe van SC Heerenveen krijgt geen nieuw contract en mag dus transfervrij vertrekken. Eerder stond Klompe in de belangstelling van FC Groningen.

Implanon ten onrechte geregistreerd

Twee studies naar het anticonceptiemiddel Implanon blijken niet goed te zijn uitgevoerd. Het middel staat echter op grond van deze onderzoeken geregistreerd in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG, liet dit weten. Nieuwe onderzoeken moeten uitwijzen of het middel gaat verdwijnen uit Nederland.

Volgens het College is er echter geen reden om te twijfelen aan de werking van het middel. Volgens hen werkt het middel zolang het maar juist wordt toegepast. Het anticonceptiemiddel werkt alleen wanneer het vlak onder de huid van de bovenarm wordt gestoken. Het middel Implanon heeft een werking van drie jaar.

Enkele jaren geleden kwam het middel in opspraak, omdat vrouwen die het gebruikten toch zwanger werden. Uit de rechtszaken bleek echter dat de zwangerschappen niet aan het middel lagen, maar aan de artsen die het middel verkeerd hadden ingebracht. Implanon wordt, volgens het CBG, streng gevolgd via periodieke rapporten.

Wordt Todt opvolger Mosley?

Komende herfst zijn weer verkiezingen voor het presidentschap bij de FIA. Hoewel Max Mosley een stabiele positie lijkt te hebben, zijn er onder het oppervlak wrijvingen waar te nemen.

Jacques Regis, de president van de Franse autosportbond, deelde pas in een persconferentie een sneer uit naar Mosley. Hij zei de afgelopen jaren genoeg steun te hebben gehad van Bernie Ecclestone, maar niet van de FIA-president. Zo zijn er af en toe meer ontevreden geluiden te horen over het FIA-beleid. Als er een sterke tegenkandidaat zou opstaan, zou Mosley best eens de verkiezingen kunnen verliezen.

Mosley lijkt dit ook door te hebben en is bezig zijn eigen opvolger te zoeken. Met een sterke man naast hem zou hij tot 2007 willen doorgaan, waarna die tweede man de FIA-president zou moeten worden. In de wandelgangen gaan sterke geruchten dat die tweede man Jean Todt van Ferrari zou moeten worden.

Het is de vraag of Todt werkelijk in dit avontuur wil stappen. Hij zal ongetwijfeld tegenstand ondervinden van de mensen die vinden dat de FIA teveel de oren laat hangen naar de Formule 1.

Marinepersoneel verdacht van drugsgebruik

TheRoach had ons via de nieuws-submit te melden:

Zeven bemanningsleden die deel uitmaken van de bemanning van het Hr. Ms. Van Speijk fregat worden verdacht van het gebruik van drugs. Bij het eerstvolgende punt waarop een haven wordt bereikt zullen de matrozen van boord moeten. Dit maakte de marine gisteren bekend.

De commandant van het fregat verzocht de Koninklijke Marechaussee gisteren een onderzoek in te stellen aan boord van het schip. Op dat moment lag het schip aangemeerd in het Turkse Antalya. Het bleek dat de vermoedens van de commandant van het schip juist waren en de marechaussee hield de zeven matrozen aan.

Het is nog onduidelijk om wat voor drugs het zou gaan. Bij harddrugs zullen de zeven worden ontslagen, maar ook het gebruik van softdrugs kan tot ontslag leiden. De bevelhebber van het schip liet weten dat de Koninklijke Marine geen drugsgebruik tolereert en daar streng tegen blijft optreden.

Momenteel is het fregat Hr. Ms. Van Speijk actief in de strijd tegen het terrorisme. Eind deze maand zal het marineschip terugkeren naar Den Helder. Woensdag zal de boot op een nog onbekende bestemming aanmeren om de matrozen van boord te laten.

Hoffman zoekt ultieme overwinning

Ook morgen weer rijdt Tristan Hoffman voor de ultieme overwinning. Als hij Parijs - Roubaix zou weten te winnen, dan zou zijn wielercarrière compleet zijn.

De 34-jarige Hoffman is in het verleden al twee keer vierde geworden in deze koers, maar hij blijft dromen van meer. Ondanks dat hij zelf zegt dat hij al twee jaar niet meer in topvorm is geweest, geeft de overwinning van Wesemann hem moed. Zijn ploeg gelooft in hem. Hij zal morgen een beschermde status hebben binnen de CSC-ploeg.

Eigenlijk wil Hoffman niet stoppen voordat hij een klassieker heeft gewonnen: "Bert Wagendorp (journalist Volkskrant, red.) schreef ooit dat ik niet mocht stoppen voordat ik een wereldbekerwedstrijd had gewonnen. Daarin heeft hij wel een beetje gelijk. Ik ben nog niet klaar. Ik blijf dromen over zoiets moois. Servais Knaven is het ook ooit gelukt."

Zelf heeft hij veel twijfels over zijn vorm: "Het zit er ook niet meer in. De laatste keer dat ik echt topvorm voelde, was twee jaar geleden. Maar in Dwars door Vlaanderen stootte ik toen mijn knie en daarna heb ik me nooit meer super gevoeld. Doktoren hebben nooit iets kunnen vinden, maar ik voelde regelmatig die stekende pijn terugkeren. Gelukkig gaat het de laatste tijd een stuk beter."

Maar dat ook oudere renners nog grote wedstrijden kunnen winnen liet de 33-jarige Wesemann vorige week zien. Daar put Hoffman dan maar moed uit: "Toen dacht ik echt: fuck, het kan nog best. Zo'n overwinning houdt me op de been. Wesemann is bijna net zo oud als ik."

Voor Hoffman zijn deze weken de mooiste weken van het wielerseizoen: "Zolang ik fiets, wil ik Vlaanderen en Parijs-Roubaix rijden. Dat zijn mijn wedstrijden. En ach, mocht ik dan toch niet meer fietsen, dan kan ik me altijd nog nuttig maken bij de bouw van mijn nieuwe huis. Een loodgieter hebben we dan niet nodig."

Te grote toeristen in Volendam

Toeristen die in Volendam komen zijn te lang. Fotograaf Jan Zwarthoed (58) uit Volendam zet de toeristen desgewenst op de foto in zijn studio aan de haven in originele Volendammer kostuums. Maar veel mensen pasten daar niet meer in. Nu heeft hij wat extra pakken aangekocht.

"We kunnen nu zelfs bezoekers van 2.10 meter aan", aldus Zwarthoed. Hij heeft zes nieuwe pakken in de maten XXL en groter aangeschaft.

Reuser wil terug naar Nederland

Martijn Reuser zoekt een club in Nederland. Hij wil zijn contract bij Ipswich Town niet meer uitdienen en wil terug naar Nederland.

Reuser heeft nog een contract bij de First Division-club uit Ipswich tot 2005. Na enkele gesprekken van zijn zaakwaarnemer met die club zijn ze bereid om hem te laten gaan. Reuser drukt voor de club zwaar op de begroting.

Reuser vertelde over zijn afwegingen: "Mijn zaakwaarnemer heeft donderdag een gesprek gevoerd met de manager over mijn situatie bij de club. Ik heb aangegeven dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging. Ik ben nu bijna vier jaar hier en ben onder Royle niet langer meer zeker van mijn basisplaats. Ik wil weer gewoon regelmatig aan spelen toekomen en weer het vertrouwen van een trainer voelen."

Hij vervolgde: "Mijn voorkeur gaat uit naar een club in Nederland. Mijn vrouw en ik verwachten binnenkort ons tweede kind en we willen dolgraag weer wat dichter bij onze familie wonen."

Van Aartsen ontevreden over Balkenende

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen vindt dat premier Jan Peter Balkenende niet uit de verf komt. In een interview met het Algemeen Dagblad zegt de liberaal dat hij kracht en durf mist bij de premier. "Hij heeft het wel in zich, maar het komt er niet uit." Van Aartsen vindt dat Balkenende veel kan leren van het doorzettingsvermogen van VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), die ondanks maatschappelijke tegenstand haar harde beleid doorzet.

In het interview zet Van Aartsen zich ook af tegen zijn eigen voorman in het kabinet Gerrit Zalm (Financiën). Die beloofde als lijsttrekker van de VVD de Onroerendezaakbelasting (OZB) af te schaffen. Volgens Van Aartsen heeft de liberale kiezer niets met de OZB en maakt het hem daarom ook niet uit of de VVD deze verkiezingsbelofte nakomt. Nu nieuwe bezuinigingen nodig zijn is het doorgaan van deze belastingverlaging niet meer zeker.

Voorbeschouwing Parijs Roubaix

Zondag start wat velen de mooiste van alle klassiekers noemen, Parijs-Roubaix. De echte kasseienbijters mogen hun pijngrenzen weer verleggen in de 102de editie van "de Hel van het Noorden".

De winnaar van vorig jaar, Peter Van Petegem, heeft nog iets recht te zetten na een mindere Ronde van Vlaanderen, waar hij op de muur moest passen. Maar Van Petegem is de man die zich als geen ander kan fixeren op een welbepaalde wedstrijd. En "de zwarte van Brakel" kan natuurlijk rekenen op landgenoot en meesterknecht Leon van Bon.

Een aantal van de belangrijkste concurrenten vinden we in Quick Step - Davitamon, de Ploeg van Meneer Parijs Roubaix, Patrick Lefévère. De ploegleider loodste zijn teams in de laatste tien jaar al zeven keer naar de overwinning, waarvan vier keer ook de rest van het podium door zijn ploeg bezet werd. En ook nu heeft hij de troeven in handen om de koers naar zijn hand te kunnen zetten, met superbelofte Tom Boonen en ex-winnaars Servais Knaven en Johan Museeuw in de rangen.

Voor Johan Museeuw wordt deze Parijs-Roubaix een heel bijzondere. Het wordt namelijk de laatste wereldbekerkoers van zijn schitterende loopbaan. Een vierde keer Parijs-Roubaix winnen zou natuurlijk een prachtig afscheidsgeschenk zijn voor "de Leeuw van Vlaanderen".

Dario Pieri kijkt ook al uit naar zijn favoriete koers van het jaar. De nummer twee van vorig jaar hoopt dit jaar nog beter te doen. "Ik wil het kunstje van mijn goeie vriend Franco Ballerini nadoen. Of wie weet, zelfs beter doen dan die twee overwinningen van mijn Toscaanse streekgenoot."

En wat met Stefan Wesemann, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en tweede in 2002. Zou hij de dubbel van Van Petegem dit jaar al kunnen nabootsen? Hij kan alleszins rekenen op een sterk T-Mobile blok. Of George Hincapie, die in de driedaagse van De Panne heeft getoond in bloedvorm te verkeren! Misschien kan hij samen met ploeggenoot max Van Heeswijck iets forceren? En haalt tempobeul Ludo Dierckxens eindelijk eens resultaat uit zijn vele werk? Hij zei in het begin van dit seizoen dat hij vooral zijn zinnen op deze koers had gezet.

Ook zijn er een paar belangrijke afwezigen. Baden Cooke en Ekimov, die vorig jaar brons haalde, moesten afzeggen wegens blessures. Snelle jongen O'grady heeft samen met de hele Cofidis ploeg forfait moeten geven. En we zullen ook de wereldbekertrui zelf niet kunnen aanschouwen in het peleton. Rabobank renner Oscar Freire zag de Franse kasseien niet zo zitten.

Wat vaststaat is dat we zeker weer zullen mogen genieten van een fantastisch spektakel, waaraan maar liefst 19 Nederlandse renners en de twee Nederlandse ploegen Rabobank en BankGiroLoterij zullen deelnemen. Helaas zijn de weergoden ons niet gunstig gezind. Er is mooi weer voorspeld voor zondag.

Peiling: CDA en VVD nu even groot

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan zouden het CDA en de VVD beide 31 zetels halen. Percentueel is de VVD zelfs een fractie groter dan de christendemocraten van premier Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit de meest recente peiling die vanavond door NOVA werd gepubliceerd.

De PvdA blijft de grootste met 50 zetels. In vergelijking met vorige week werd er een zetel gewonnen. De SP en GroenLinks doen het ook goed, beide partijen winnen in vergelijking met de laatste verkiezingen drie zetels. De rechtse oppositie doet het minder goed, de LPF gaat vijf zetels achteruit en houdt er maar drie over.

De laatste peiling van Maurice de Hond voor Stem van Nederland laat overigens een iets ander beeld zien. De PvdA staat daar op 45 zetels, CDA en VVD op respectievelijk 34 en 33 zetels.

Als het kabinet Balkenende II niet valt dan zullen de volgende parlementsverkiezingen pas in 2007 zijn. Op donderdag 10 juni aanstaande vinden er wel verkiezingen voor het Europese parlement plaats.


Partij2e Kamer
22-1-2003
Peiling
2-4-2004
Peiling
9-4-2004
CDA443231
PvdA424950
VVD283031
SP91312
LPF833
GroenLinks81111
D66666
ChristenUnie344
SGP222
overig---

Ieren woedend op Madonna

Madonna
Madonna


Rooms-katholieken in Ierland zijn woedend op popzangeres Madonna, omdat zij op een zondag een concert geeft. Op 29 augustus aanstaande treedt Madonna op het terrein van Slane Castle op. De eigenaar van dit kasteel zegt dat geen andere datum voor het optreden beschikbaar was. Het is voor Madonna het eerste concert in de Ierse republiek.

Eén van de plaatselijke priesters noemde de aankondiging van het concert op zondag een klap in het gezicht van de gelovigen in Ierland. Twintig jaar geleden was bij Slane Castle voor het laatst een concert op zondag. Toen trad Bob Dylan daar op, waarbij rellen uitbraken. In de afgelopen jaren traden wereldberoemde bands als U2 en Red Hot Chili Peppers op bij het beroemde kasteel.

CD: Cypress Hill - Till Death Do Us Part

Cypress HillVroeger, toen ik in de derde klas zat van de middelbare school en mijn muzieksmaak zich nog aan het ontwikkelen was, luisterde ik veel naar Cypress Hill. Via een klasgenoot was ik in het bezit gekomen van 'Black Sunday'. Zelden heb ik een CD zo grijsgedraaid als die plaat. Maar ja, ik ging steeds meer naar de Metal neigen, alhoewel Cypress Hill mijn aandacht bleef houden. De kwaliteit van de albums ging echter achteruit, alhoewel ik 'Skulls & Bones' best aardig vond. Ik was dan ook erg benieuwd hoe het nieuwe album van deze heren zou zijn.Rebecca Loos verkoopt Beckham-verhaal

De 26-jarige Rebecca Loos, die zegt een affaire met stervoetballer David Beckham te hebben gehad, heeft haar verhaal aan een Britse sensatiekrant verkocht. Naar verluidt ontvangt Loos 450.000 euro voor haar verhaal.

Het verhaal dat Beckham met de diplomatendochter zou zijn vreemdgegaan kwam afgelopen weekend in de publiciteit. Loos zegt sindsdien veel over zichzelf te hebben gelezen, maar ze zegt dat veel 'onwaar of ernstig overdreven is'. Beckham heeft tot nu toe alle geruchten ontkend.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.