FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 april 2004

Veel Nederlanders spreken Duits

Momenteel staat Nederland op de derde plek in de lijst met landen waar Duits wordt gesproken. Hierbij wordt Duitsland logischerwijs uitgesloten. Op de lijst delen wij de derde plaats met Amerika, Rusland is eerste en Polen staat tweede.

Volgens onderzoek van een Zwitsers instituut spreken zowel in Nederland als in Amerika ongeveer zes miljoen mensen Duits. Hierbij gaat het zowel om het spreken van moedertaal of als vreemde taal. Deze cijfers werden vandaag bekend gemaakt door het Internationale Medienhilfe (IMH).

In Rusland wonen zeventien miljoen mensen die Duits kunnen spreken. In Polen zijn dit er acht miljoen. Momenteel heeft het IMH een samenwerkingsverband met Duitstalige media in het buitenland.

Het spookt in kasteel Doorwerth

Meerdere users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon X-Factor nieuwsTwee Britse onderzoekers beweren dat er een spook rondwaart in het Gelderse kasteel Doorwerth. Niet alleen warmte- en trillingssensoren hebben 'iets' waargenomen, ook wisten de Britten de verschijning vast te leggen op beeld. De onderzoekers kwamen in februari naar Doorwerth naar aanleiding van verhalen over een spook in het kasteel.

De beelden die in de Ridderzaal van het kasteel werden gemaakt, laten een witte vlek zien. Volgens de onderzoekers daalde de temperatuur in de zaal met ruim anderhalve graad op het moment dat de schim opdoemde. De ontdekking van het spook is voor het Britse televisieprogramma The Most Haunted aanleiding om in juli ook naar het kasteel te komen. De makers van het BBC-programma willen dan eveneens proberen het spook op beeld vast te leggen. Omroep Gelderland vertoonde vanavond al de eerste beelden van het 'spook van kasteel Doorwerth'.


Het spook van kasteel Doornwerth
In het midden van de foto is een witte schim te zien


Lintje voor Borsato en Bauer

ThomasBerge had ons via de nieuws-submit te melden:

Zangers Marco Borsato en Frans Bauer zijn vandaag onderscheiden met een koninklijk lintje. Borsato is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Bauer tot Ridder in dezelfde Orde.

Zij worden hiermee niet alleen beloond voor hun zangprestaties, maar vooral voor hun inzet voor respectievelijk 'War Child' en 'Villa Pardoes'. De ene organisatie (War Child) helpt kinderen in oorlogsgebieden, de ander (Villa Pardoes) is een vakantiewoning bij de Efteling voor kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun familie.

Borsato schrijft op zijn website dat het als een totale verrassing voor hem kwam: "Overvallen, overrompeld en overdonderd was ik. Want vanmorgen, toen ik nietsvermoedend naar het gemeentehuis ging voor de ondertrouw van mijn vrienden, werd ik verrast door Burgemeester Ton (Blaricum red.) die me liet weten dat ik een Koninklijke Onderscheiding kreeg..."

Ook Bauer was compleet verrast. Hij dacht dat hij een kind in zijn paspoort moest laten bijschrijven. "Deze onderscheiding is niet te vergelijken met de onderscheidingen die ik voor mijn werk heb gekregen. Ik hoop dat ik het verdien om hem te mogen blijven dragen. Ik zal me in ieder geval de komende jaren blijven inzetten voor Villa Pardoes", aldus Bauer.

Marco Borsato
Een trotse Marco Borsato
Foto: Marcoborsato.nl

Directeur Hartstichting ontslagen

Het bestuur van de Nederlandse Hartstichting heeft directeur Manger Cats per direct ontslagen. Cats ging niet akkoord met een lager salaris.

Uit een onderzoek van de Volkskrant bleek eerder dat directeur Cats verreweg het meeste verdient van directeuren van goede doelen in Nederland. Per jaar ontvangt hij 170.000 euro. Omdat na de bekendmaking van de onderzoeksresultaten van de Volkskrant veel kritiek kwam op de hoge salarissen, wilde het bestuur van de Hartstichting het salaris van de directeur verlagen. Cats ging hiermee niet akkoord, waarna het bestuur in overleg met de Ondernemingsraad heeft besloten via de rechter het ontslag van de directeur aan te vragen.

Tijdens de Nationale Hartweek, vorige week, bleven veel collectanten van de Hartstichting thuis uit protest tegen de hoge beloning van de directie.

Burgemeester Rotterdam met dood bedreigd

Ivo OpsteltenIvo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, is door een man met de dood bedreigd. De rechter-commissaris in de Zuid-Hollandse stad heeft de man in bewaring gesteld.

De man gooide dinsdag een paar ruiten van het stadhuis aan de Coolsingel in, hierna gaf hij zichzelf aan. Vandaag verklaarde hij dat hij gedwongen in een psychiatrische kliniek wilde worden opgenomen. Bij dit verhoor bedreigde hij Opstelten met de dood, hierop deed Opstelten aangifte van bedreiging. De Forensisch Psychiatrische Dienst gaat de man onderzoeken.

Internetbedrijf Google naar de beurs

Icoon Financieel nieuwsHet is de grootste beursgang van een internetbedrijf sinds het uiteenspatten van de technologiezeepbel, vier jaar geleden. Donderdag kondigde Google officieel aan dat het bedrijf naar de beurs gaat. Oprichters Larry Page (31) en Sergei Brin (30) worden daarmee in een klap miljardair. De totale waarde van de onderneming wordt geschat op meer dan 20 miljard dollar.

Google werd zes jaar geleden opgericht en is wereldwijd de populairste zoekmachine voor internet. Met de opbrengst van de beursgang hoopt het bedrijf beter te kunnen concurreren tegen vergelijkbare sites als Yahoo. Met de aankondiging werden ook voor het eerst omzet- en winstcijfers gepubliceerd. In 2003 boekte Google een omzet van 961,9 miljoen dollar. De winst bedroeg 105,6 miljoen dollar. Het bedrijf heeft ruim 1900 mensen in dienst. De aandelen-Google zullen via een elektronische veiling te koop worden aangeboden.

--
Hier is de volledige tekst van de SEC-filing (inclusief financiële resultaten van de afgelopen jaren) te vinden.

Maansverduistering op 4 mei

Indien het weer meewerkt zal op 4 mei tussen 22:00 en 23:00 uur een totale maansverduistering te zien zijn. De verduistering begint weliswaar al rond 19:50 uur, maar omdat de maan pas omstreeks 21:00 uur opkomt is de eerste hap uit de maan niet te zien. Vanaf 22:00 uur staat de maan hoog genoeg. Alleen bewolking kan roet in het eten gooien.

Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De maan trekt dan door de schaduw van de aarde. De maan is overigens niet geheel onzichtbaar, maar straalt met een donkere, oranjerode gloed. Een volledige maansverduistering komt zo'n 66 keer per eeuw voor. De laatste was in november 2003, de volgende eind oktober van dit jaar. Aangezien de maan bij die verduistering een stuk hoger aan de hemel staat is deze waarschijnlijk een stuk beter te volgen dan die van 4 mei. Na dit jaar moeten we tot 2007 wachten voor de volgende maansverduisteringen.

Een zeldzamer hemelverschijnsel vindt op 8 juni van dit jaar plaats. De planeet Venus zal dan als een grote zwarte stip voor de zon langstrekken. Een dergelijke Venusovergang heeft zich al 122 jaar niet meer voorgedaan.


Maansverduistering 4 mei 2004
De maansverduistering van 4 mei in fases


Test Silverstone valt in het water

Doorlopende regenbuien hebben de tests vandaag op het Britse Silverstone in het water laten vallen.

Op de derde dag kwamen Williams, McLaren en Renault in actie. Er werden slechts weinig rondjes verreden, maar van die paar ronden was Williams-testrijder Antonio Pizzonia de snelste. Hij deed slechts 14 rondjes, en klokte als beste tijd 1:32.454 seconden, 0.8 seconden voor Ralf Schumacher. Hun sessie werd gestopt vanwege de grote hoeveelheden water die op de baan stonden.

Voor McLaren kwamen vandaag zowel testers Alex Wurz en Pedro de la Rosa als coureur Kimi Raikkonen in actie. Zij eindigden respectievelijk derde, vierde en zesde, en legden samen 39 rondjes af. Renault kwam met Franck Montagny en Jarno Trulli op de baan, maar zij reden slechts twaalf rondjes.

Morgen eindigt de test op Silverstone.

Head wil geen gezeur meer

Patrick Head, technisch directeur bij Williams, vindt dat Montoya op moet houden nog langer misgenoegd rond te lopen. Het incident met Michael Schumacher is door de FIA bekeken en daar moet hij zich bij neerleggen.

Bij Williams staan ze absoluut nog steeds achter Juan Pablo Montoya, maar het incident uit de eerste ronde van de afgelopen Grand Prix is beoordeeld en als OK beoordeeld door de FIA. Patrick Head vindt dat Montoya zich daar bij moet neerleggen en zich weer gaan focussen om zijn eigen prestaties en die van het team te verbeteren.

Head vertelde: "De wedstrijdleiding heeft een beslissing genomen en daar moeten we ons bij neerleggen. Bovendien denk ik dat het belangrijker is om ons werk aan de wagen verder te zetten en die zo snel mogelijk sneller te maken. Zeuren over races die reeds achter de rug zijn moeten we in dit team niet doen."

Gevoelige Mensen

Henriëtte heeft het moeilijk. Haar man is met pre-pensioen, haar dochter woont in Australië, haar hond is verkouden en zij zelf werkt drie ochtenden in de week. Naast de familiaire beslommeringen heeft Henriëtte het ook niet makkelijk in haar buurt. Haar buren maken na acht uur 's avonds veel lawaai. Ze hebben de televisie altijd zo hard aanstaan. En de vuilnisbakken staan nooit netjes met de wieltjes naar de straat. Ja, Henriëtte heeft het er moeilijk mee.

Ronde van Romandië, rit 2

Stefano Garzelli heeft vandaag de tweede rit in de Ronde van Romandie gewonnen. Hij was de snelste in een sprint bergop.

Één van de grote favorieten voor de eindzege in de komende Giro, Stefano Garzelli, heeft vandaag de tweede rit in de Ronde van Romandie gewonnen. Hij was de sterkste van een kopgroep van 26 renners. Basso werd tweede en Glomser derde.

De rit werd geanimeerd door een vlucht van zeven personen. De zeven waren Camenzind, Landaluze, Calvente, Svorada, Mourey, Douma en Bertogliati. Hun maximale voorsprong was nooit groter dan 2.40.

Op 38 km van het einde, bij de tweede doortocht, was er nog één leider, Inigo Landaluze, die even daarvoor Calvente had afgeschud. De rest was toen al gegrepen of stond op het punt ingelopen te worden. Op 20 kilometer van het einde was ook de vlucht van Landaluze op dit zware heuvelachtige parcours ten einde.

Op een van de klimmetjes erna probeerde Aitor Gonzalez het nog, maar ook dat mocht niet baten. Op zes kilometer van het einde trok Lastras door en nam vijf man, waaronder Marco Pinotti, met zich mee. Op vier kilometer van het einde probeerde Pinotti het nog solo, maar strandde op 300 meter van het einde, waarna Garzelli dus de sprint bergop won voor Basso en Glomser.

Uitslag
1 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterrie 3.46.01
2 Ivan Basso (Ita) Team CSC
3 Gerrit Glomser (Aut) Saeco
4 David Etxebarria (Spa) Euskaltel-Euskadi
5 Manuele Mori (Ita) Saunier Duval-Prodir
6 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval-Prodir
7 Bradley McGee (Aus) FDJeux.com
8 Tyler Hamilton (USA) Phonak Hearing Systems
9 Francisco Mancebo (Spa) Illes Balears-Banesto
10 Alexandre Moos (Swi) Phonak Hearing Systems
11 Fabian Jeker (Swi) Saunier Duval-Prodir
12 Bert de Waele (Bel) Landbouwkrediet-Colnago
13 Nicki Sörensen (Den) Team CSC
14 Georg Totschnig (Aut) Gerolsteiner
15 Alex Zülle (Swi) Phonak Hearing Systems

Klassement

1 Bradley McGee (Aus) FDJeux.com 8.05.32
2 Ivan Basso (Ita) Team CSC 0.11
3 Tyler Hamilton (USA) Phonak Hearing Systems
4 Alexandre Moos (Swi) Phonak Hearing Systems 0.12
5 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterrie 0.13
6 Gerrit Glomser (Aut) Saeco 0.15
7 Alex Zülle (Swi) Phonak Hearing Systems 0.17
8 Manuele Mori (Ita) Saunier Duval-Prodir 0.18
9 Iker Camaño (Spa) Euskaltel-Euskadi 0.19
10 Fabian Jeker (Swi) Saunier Duval-Prodir 0.20
11 Jörg Jaksche (Ger) Team CSC
12 Francisco Mancebo (Spa) Illes Balears-Banesto 0.21
13 Pablo Lastras Garcia (Spa) Illes Balears-Banesto
14 David Etxebarria (Spa) Euskaltel-Euskadi 0.24
15 Bert de Waele (Bel) Landbouwkrediet-Colnago

Overleg El Tawheed moskee teleurstellend

Een overleg vandaag tussen buurtbewoners, stadsdeel Oud West, burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb enerzijds, en het bestuur van de omstreden El Tawheed moskee anderzijds, heeft niet veel opgeleverd. Het moskeebestuur gaf weliswaar tekst en uitleg over het boek De weg van de moslim, maar nam niet duidelijk afstand van teksten als homo's die gedood behoren te worden, en vrouwen die soms geslagen mogen worden. Wel beloofde het bestuur dat de moskee zich aan de wet zal houden.

Buurtbewoners waren na afloop het minst te spreken. De bestuurders verborgen de onvrede over het verloop van het overleg wat beter. Cohen was in ieder geval tevreden over wat de moskee over het boek gezegd had. Ook wethouder Aboutaleb was na afloop wel tevreden: "Burgers hebben over hun angst kunnen spreken met de moskee, en de moskee kan dus niet langer zeggen dat het alleen een mediahype is."

De moskee blijkt op haar internetsite ook aanbevelingen te doen om niet naast joden of christenen te gaan wonen. ''Wat dan als je buren, joden of christenen zijn? Het blijft het beste niet tussen hen te wonen''. Mocht je overigens als moslim onverhoopt toch tussen joden of christenen komen te wonen, dan dien je ze wel met respect te behandelen: ''Behandel hen correct en val hen niet lastig en breng hen geen schade toe. Het is bijvoorbeeld toegestaan hen te bezoeken als ze ziek zijn, maar bij een sterfgeval is het niet goed hen te condoleren''. Ook aan hun feesten mag je niet meedoen. ''Weet dat als je de intentie hebt goede vrienden met ze te worden en te intiem met hen te zijn, dit niet is toegestaan''.

De El Tawheed moskee weigert zelf ieder commentaar en mijdt de pers. Het bestuur meent dat de media een hetze tegen hen voert. Overigens bleek al uit eerdere persberichten van de moskee dat ze zich onderwerp van een hetze voelt. In die berichten werd eveneens niet echt afstand genomen van omstreden teksten. Er werd alleen gezegd dat ze in Nederland niet van toepassing zijn, omdat het hier geen moslimstaat is. ''Het toepassen van islamitische straffen in Nederland is dan ook onmogelijk, daar een islamitisch rechtsysteem en bijbehorende rechters ontbreken, waarbij het eveneens niet toegestaan is voor individuen om eigen rechter te spelen.'' (Op het forum van Maroc.nl is een persbericht terug te vinden.)

Begrafenisgeld 101-jarige vrouw gestolen

Icoon Weird nieuwsEen inwoonster van Tennessee, Amerika, wordt er van beschuldigd het geld bestemd voor de begrafenis van haar 101-jarige groottante te hebben gestolen. De vrouw is momenteel vrij op borgtocht.

Mae Kyle zette samen met een 70-jarige vriendin een rekening op, en instrueerde de vrouw het geld op de rekening te gebruiken voor haar begrafenis. Echter, toen de vriendin ziek werd, stelde de hoogbejaarde haar 40 jaren tellende nichtje aan om de rekening te beheren. Toen Kyle op een dag een melding kreeg van het feit dat haar rekening gesloten zou zijn, belde ze de politie.

Kincaid-Berthea maakte de 3.050 euro op zonder het ooit terug te storten, waardoor de rekening uiteindelijk werd gesloten. De vrouw is diefstal ten laste gelegd, maar is inmiddels weer vrij op borgtocht. Mae Kyle is begonnen met opnieuw bijvullen van haar begrafenisfonds.

Met aanslagen dreigende R'dammer opgepakt

Binnenlands nieuwsVandaag is een 30-jarige Rotterdammer aangehouden die met aanslagen dreigde op Amerikaanse doelen als Nederland zijn militairen niet uit Irak zou terugtrekken. De dreigementen kwamen binnen bij het NOS-Journaal. Eén van de doelen zou de ambassade van de VS in Den Haag zijn. Ook heeft de man joodse doelen bedreigd.

De verdachte zal vandaag nog aan de rechter-commissaris voorgeleid worden. Het OM zegt een psychiatrisch onderzoek bij de man te willen laten uitvoeren.

Asielzoeker Kavousi mag toch blijven

right-wing had ons via de nieuws-submit te melden:

Binnenlands nieuwsMehdy Kavousi uit Zaandijk, de 30-jarige Iraanse asielzoeker die eerder dit jaar zijn ogen en mond dicht naaide en in hongerstaking ging, mag in Nederland blijven. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft dit aan zijn vrouw laten weten. Eind maart, na 44 dagen, stopte Kavousi met zijn actie, toen bleek dat de IND niet overstag ging. Hij krijgt nu toch een status omdat bij een bezoek aan de ambassade van Iran in Nederland nieuwe cruciale feiten en omstandigheden over zijn situatie aan het licht kwamen.

Kavousi vluchtte in 2000 naar Nederland, nadat hij in Iran op borgtocht was vrijgelaten. Hij was meerdere keren opgepakt wegens verzet tegen het regime. Wanneer hij in Iran zijn strafproces had afgewacht, had hem mogelijk de doodstraf of levenslange gevangenisstraf gewacht.

Mehdy Kavousi
Kavousi aan het begin van zijn protest.

Agent geschorst na Hitlergroet

Icoon Buitenlands nieuwsEen politieman, ingezet voor het bewaken van de Britse ambassade in Berlijn, is geschorst nadat hij een collega-bewaker begroette met een Hitlergroet. De 42-jarige man staat momenteel onder onderzoek voor het maken van het gebaar, en de daaropvolgende groet, aangenomen als “Sieg Heil” of “Heil Hitler”.

De agent kan worden vervolgd voor het gebruik van het illegale teken, zo meldde een woordvoerder van de politie vandaag. “De politieman hief zijn rechterarm op bij aankomst bij het bureau en groette zijn collega met een ongepaste zin.”

Uiting van rassenhaat, het vertonen van Nazi-symbolen en het uitvoeren van de Hitlergroet zijn misdaden die in Duitsland kunnen worden bestraft met een celstraf.

Meer ruimte voor AIVD-info bij rechter

Politiek nieuwsHet kabinet heeft vandaag het groene licht gegeven aan minister Donner van Justitie om de wet zodanig te wijzigen, dat informatie van de inlichtingendienst AIVD meer in strafzaken gebruikt kan worden.

In de toekomst mogen AIVD-ambtenaren bij de rechter-commissaris een toelichting geven op de inhoud van hun eigen ambtsberichten. Deze toelichting mag de rechtbank meewegen als bewijsmateriaal. Ook wordt een anoniem getuigenverhoor mogelijk.

Momenteel is het zeer beperkt mogelijk om informatie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten te gebruiken in rechtszaken. Dat komt omdat het in het openbaar moet, hetgeen vaak niet kan daar de AIVD-informatie zeer vertrouwelijke is en raakt aan de veiligheid van de staat.

Het gebruiken van AIVD-info kwam in 2002 in de aandacht toen bleek dat de rechtbank in Rotterdam die info als niet rechtmatig beschouwde. Hierdoor werden vier van terrorisme verdachte mannen vrijgesproken.

Werkstraf voor misbruiken minderjarigen

Icoon Binnenlands nieuws Tot 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijke celstraf. Dat zijn de straffen die de rechtbank in Leeuwarden aan zeven mannen van 18 tot en met 27 jaar heeft opgelegd. De rechter acht bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het seksueel misbruiken van twee minderjarige meisjes. Op het moment van het delict waren de 14 en 16-jarige slachtoffers onder invloed van drugs en alcohol.

De opgelegde straffen zijn aanzienlijk lager dan de eis. Volgens de officier van justitie waren celstraffen van achttien tot 24 maanden voor groepsverkrachting de juiste strafmaat. De rechter achtte niet bewezen of er gebruik is gemaakt van geweld of bedreiging om de meisjes over te halen tot seks. Het toegebrachte letsel en de emotionele belasting werden wel als zwaar bevonden.

Inbrekers ontvreemden 30.000 dvd's

BMWFreak had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit het magazijn van filmmaatschappij Paramount Home Entertainment in Woerden zijn 30.000 dvd's gestolen bij een inbraak. De dvd's hadden een gezamenlijke waarde van ruim een half miljoen euro. De kraak vond al op 18 april j.l. plaats, maar is vandaag pas door het bedrijf naar buiten gebracht. Paramount heeft alle detailhandels gevraagd extra verdacht te zijn op grote en goedkope partijen dvd's.

Volgens een woordvoerder van Paramount is het zeker geen snelkraak geweest. "Ze hebben negen tot tien pallets weg weten te halen. Ook hebben ze de beste titels eruit gevist. Er stonden bijvoorbeeld ook Franse films en die hebben ze laten staan."

Onder meer films als The Godfather Trilogy Box, Mission Impossible 2, Vanilla Sky, Saving Private Ryan, Star Trek en The Italian Job zijn ontvreemd. Paramount heeft inmiddels de beveiliging aangepast.

Hoogendorp akkoord met Feyenoord

RKC Waalwijk spits Rick Hoogendorp heeft overeenstemming bereikt met Feyenoord. Feyenoord moet nog wel een akkoord bereiken met RKC.

Hoogendorp staat tot medio 2007 onder contract, hierdoor zal Feyenoord een transfersom moeten betalen. Volgens geruchten afgelopen maand ligt dit bedrag rond de 350.000 euro. Dit geld kan RKC goed gebruiken om de financiële problemen op te lossen.

De aanstaande komst van Hoogendorp naar Feyenoord is erg opvallend, omdat de club eerder aangaf dat de spitspositie niet prioriteit nummer één is op dit moment. Dat is namelijk de positie centraal achterin.

Wasbeurt bij kapper kan dodelijk zijn

Een wasbeurt bij de kapper is lang niet altijd zonder gevaar, zo zegt bijzonder hoogleraar neurologie P. Koudstaal, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De nekslagader kan dusdanig worden opgerekt dat door bloedtekort in de hersenen een infarct kan ontstaan. In Engeland overleed onlangs een vrouw na een kappersbezoek aan het zogeheten beauty parlour stroke syndrome.

De nekslagader wordt uitgerekt door de vaak ongemakkelijke houding als het haar bij de kapper gewassen wordt. Hierdoor kan een scheurtje in de aderwand ontstaan, waarna bloed zich ophoopt en de ader dichtgedrukt kan worden. Vervolgens stopt de bloedtoevoer naar de hersenen en komt er geen of niet genoeg zuurstof bij de hersenen, met eventueel een infarct als gevolg.

Wereldwijd vinden er jaarlijks enkele tientallen van deze voorvallen met een dodelijke afloop plaats. In Nederland gebeurt het naar schatting eens in de tien jaar. Vooral klanten met een aangeboren afwijking aan de aderwanden lopen een risico. Ondanks het relatief kleine risico meent Koudstaal dat de kappersbranche het zeker serieus moet nemen: "Ze moeten zeker nadenken over alternatieven. Zo zou je bijvoorbeeld een kussentje in de nek kunnen leggen."

Nederlanders ontevreden over Balkenende

Nyrem en sleddie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuws Premier Jan Peter Balkenende en zijn kabinet zijn niet goed bezig volgens de Nederlanders. In een enquête van de Geassocieerde Pers Diensten worden beide bijzonder slecht gewaardeerd. Zo zouden de meeste mensen de premier geen sterke leider vinden, evenals inspiratieloos en onbevlogen. Ook van het kabinetsbeleid hebben de Nederlanders geen hoge pet op.

Een representatieve enquête, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, laat zien dat ruim zeventig procent van de 1.430 ondervraagden tussen 18 en 65 jaar vindt dat Balkenende en het kabinet het belabberd doen. Negentig procent van de ondervraagden is ontevreden over de stand van zaken in Nederland.

Ongeveer veertig procent denkt dat Balkenende sinds zijn aantreden in 2002 als premier slechter bezig is. Tachtig procent ziet in Balkenende geen sterke leider. Ook de CDA-achterban is die mening toegedaan. Daarvan mist 65 procent 'leiderschap'. Van de CDA-kiezers vindt 59 procent de premier niet gezaghebbend.

Balkenende
Niet populair bij de Nederlanders.


Balkenende scoort wel hoog op het gebied van intelligentie (51 procent van alle ondervraagden), saaiheid (tachtig procent) en degelijkheid (66 procent). Ruim zestig procent vindt hem ‘gewoon’.

Verder laat de enquête een laag vertrouwen zien in het oplossen van de problemen van deze tijd. Ongeveer zeventig procent van de ondervraagden denkt dat dit kabinet Nederland niet veiliger maakt, niet voor beter onderwijs zorgt, de economie niet versterkt, de wachtlijsten in de zorg niet oplost en geen sociaal ouderenbeleid voert. Opmerkelijk is dat maar 22 procent denkt dat dit kabinet de integratie van buitenlanders bevordert. Op de vraag of het kabinet het goede voorbeeld geeft met waarden en normen antwoordt 65 procent ‘nee’ en slechts 18 procent ja.

"Beatrix zou mijn werk nooit aankunnen"

Brody had ons via de nieuws-submit te melden:

48 procent van de Nederlanders denkt dat koningin Beatrix hun werk niet zou kunnen overnemen. Dit blijkt uit een enquête onder 1600 mensen van Monsterboard.nl, een site voor loopbaanadvies. Ruim tachtig procent van de ondervraagden zou de baan van de koningin niet willen overnemen.

De meest genoemde reden voor het laatste is dat de baan van vorst te zwaar zou zijn. Ook vinden veel mensen hun eigen werk leuker. Rob Brouwer, directeur van Monsterboard.nl, denkt dat mensen trots zijn op hun baan: "Men vindt de eigen baan blijkbaar erg bijzonder en denkt niet dat iemand dat zomaar over kan nemen, ook de koningin niet." Hij vindt ook dat men het beroep van koningin niet moet onderschatten: "Wie met de koningin zou willen ruilen moet geen van negen tot vijf mentaliteit hebben."

Niemand wil gratis geld

Een filiaal van Barclays Bank in een wijk in zuid-Londen probeerde erachter te komen wat klanten beweegt een bepaalde winkel binnen te lopen en andere winkels te negeren. In januari plaatsten ze een bordje in de etalage waarop ze beloofden dat iedereen die die dag binnen zou lopen een briefje van vijf pond (7.50 euro) zou krijgen.

Gedurende de twee uur dat het bordje er hing kwam er echter niemand binnen, omdat niemand het geloofde. Een woordvoerder van de bank: "De conclusie die we hieruit hebben getrokken is, dat mensen liever naar winkels met jurken kijken dan naar financiële dienstverlening. We zijn uiteraard altijd op zoek naar betere manieren om met onze klanten in contact te komen". Het experiment was eenmalig.

Bod Feyenoord op Egyptische doelman

Feyenoord heeft een bod van ongeveer één miljoen euro gedaan op de Egyptische doelman Sherif Ikrami. Al Ahly, de club van Ikrami, heeft inmiddels bevestigd dat Feyenoord interesse heeft getoond.

Mocht de overgang van Ikrami naar Feyenoord doorgaan, dan zal de stadionclub de keeper eerst stallen bij Excelsior of Westerlo om ervaring op te doen. Het Belgische Westerlo lijkt de meest logische oplossing, omdat Ikrami als niet-EU speler in België minder kost dan in Nederland.

Volgend seizoen staat Gabor Babos onder de lat bij Feyenoord en blijft Patrick Lodewijks nog een jaar als tweede keeper.

"Amerikanen vrijdag weg uit Fallujah"

Icoon IrakEen Amerikaanse commandant in Fallujah heeft tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat de Amerikaanse mariniers zich vrijdag uit de stad Fallujah zullen terugtrekken. Hierna is het de taak aan Iraakse veiligheidsgroepen om de onrustige stad te controleren.

Fallujah kwam in de maanden maart en april van dit jaar veelvuldig in het nieuws als verzetshaard van de Irakezen. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat hoge Amerikaanse en Iraakse functionarissen nu een voorlopig akkoord hebben gesloten over de terugtrekking. Een voorwaarde die gesteld is, is dat de Iraakse veiligheidstroepen ook echt een einde maken aan de aanvallen van opstandelingen in de stad.

Totti wil AS Roma verlaten

Het boegbeeld van AS Roma wil de club verlaten. Francesco Totti zou volgens de Spaanse krant Marca voorzitter Franco Sensi te kennen hebben gegeven AS Roma te willen verlaten en naar Real Madrid te verhuizen.

Trainer Fabio Capello reageerde teleurgesteld. "Het is alsof Rome het Colosseum verkoopt", aldus Capello. Totti is volgens Marca op het punt gekomen dat hij Roma moet verlaten.

'Dit is het moment. Na zijn carrière te hebben toegewijd aan AS Roma, waarin hij tot meer dan een aanvoerder uitgroeide, bijna zelfs en symbool werd, heeft Francesco Totti besloten de club te verlaten', aldus Marca.

AS Roma verkeert in grote financiële problemen en zou de opbrengsten van een eventuele transfer van Totti goed kunnen gebruiken. Voorzitter Sensi liet eerder weten Totti niet te laten gaan.

Gemeente helpt Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles kan het seizoen afmaken met dank aan de gemeente Deventer. De gemeente geeft de club een lening van 300.000 euro.

Bij Go Ahead Eagles was een acuut financieel probleem ontstaan nadat stadionbouwer Van Wijnen weigerde 4,5 ton bij te dragen, nadat was besloten geen nieuw stadion te bouwen. De Eagles kozen uiteindelijk voor een renovatie in fases van de huidige Adelaarshorst en de bouwer ziet daarom geen reden meer om geld in de club te steken.

Daardoor leek de club zelfs het huidige seizoen niet meer te kunnen afmaken. De gemeente helpt nu de club uit de brand. De gemeente Deventer draagt ook nog in totaal 5,9 miljoen bij aan de uitgebreide opknapbeurt van het stadion de Adelaarshorst. De drie ton die Go Ahead nu ontvangt, wordt van dat bedrag afgehaald.

Dj moet oppassen met digitale muziek

ursel had ons via de nieuws-submit te melden:

Club-dj’s die digitale bestanden gebruiken tijdens optredens, moeten goed op hun tellen passen. Het gaat dan om bijvoorbeeld gebrande cd's met vinyl-platen (12 inches) of om muziek die op de harde schijf van een computer is gezet. Willen ze die muziek tijden een optreden gebruiken, dan moeten ze daarvoor expliciete toestemming hebben van de rechthebbenden. Olga Meijer, juriste van Buma/Stemra bevestigt dit. De toestemming gaat expliciet om de kopie. Zou een artiest de originele cd of het originele vinyl album draaien, dan zijn alle rechtenkwesties afgedekt

Wanneer dj's tijdens een optreden bij een controle geen toestemming kunnen overhandigen voor het gebruik van digitale kopieën, dan overtreden ze artikel 16b van de Auteurswet en riskeren in theorie een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en boete van maximaal 45.378 euro. Volgens Buma/Stemra is de jurisprudentie omtrent thuiskopieën kraakhelder: alleen voor persoonlijk gebruik. Gebruik je de muziek in het openbaar, dan heb je toestemming nodig.

DJ Laidback Luke werd vorige maand na een optreden in Miami bij terugkeer in Nederland aangehouden door de douane met 300 cd-r's in zijn tas. Hij draait alleen met cd’s en heeft al zijn vinyl op cd-r gezet om lichter te kunnen reizen. Hij moest van de douane bewijzen dat hij de originelen in zijn bezit had, bijvoorbeeld door ze allemaal mee te nemen op reis. Pas na lang praten mocht hij zijn spullen meenemen.

Volgens Jurriaan Bakker, voorzitter van de Belangenvereniging van de Dance (BVD), werken steeds meer dj’s met cd’s. Hij vindt dat de wet achterloopt op de praktijk van de dancewereld. Dat valt volgens Buma-juriste Meijer mee: "Er zijn pas twee klachten hierover binnengekomen, dus echt prioriteit heeft het bij ons nog niet". Officieel denkt Buma na over een speciaal tarief voor digitale muziek op cd-roms.

Zelf-koelend blikje?

BL44T had ons via de nieuws-submit te melden:

Onderzoekers hebben een blikje ontworpen dat zichzelf kan koelen. Het blikje kan zichzelf in ongeveer drie minuten afkoelen tot 2.9 graden Celsius. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van giftige stoffen, gas of hoge druk.

Het blikje, dat werd ontworpen door Tempra Technology, wordt “I*C*Can” genoemd. “De inhoud van het blikje is omringd met een gel. De gel lekt echter van de inhoud af wanneer de onderkant wordt omgedraaid. Zodra het blikje wordt geactiveerd daalt de tempratuur van de inhoud tot dicht bij het vriespunt. Het principe is eigenlijk gelijk met wanneer je uit een warme douche vandaan stapt en je het opeens koud krijgt”, aldus de makers van het blikje.

Op het moment heeft het bedrijf al contracten afgesloten met Heineken, Coca Cola, Pepsi en Budweiser. De kosten van het blikje zijn ongeveer twee keer zo hoog als voor een normaal blikje en verwacht wordt dat het blikje in juli van dit jaar in de Amerikaanse winkels ligt.

Amerikanen kunnen baby "winnen"

Al eerder konden Amerikanen carrières, partners en cosmetische chirurgie winnen in televisieshows, maar in een nieuwe tv-show, genaamd “Be my baby”, kunnen vijf stellen nu een baby winnen. Het concept, dat werd bedacht door een bedrijf van Disney, zorgt logischerwijs voor opschudding in het “land van de onbegrensde mogelijkheden.”

In de show die wordt gepresenteerd door Barbara Walters, is aan een zestienjarige moeder de keuze aan wie zij haar kind afstaat. Vijf koppels hebben een half uur de tijd om Jessica, haar achternaam wordt geheim gehouden, te overtuigen van het feit dat zij de beste ouders zouden zijn voor de baby. “Eigenlijk bepaal ik of een paar een kind krijgt of niet, ik voelde me heel even God”, aldus Jessica. “Het zal één van de belangrijkste beslissingen in mijn leven worden.”

Op het moment moet ABC, de makers van het programma, het programma verdedigen tegen allerlei kritiek. Zo wordt het programma beschuldigd van het weggeven van een kind als prijs voor de winnaars. ABC vindt echter dat het programma een duidelijke kijk geeft op het adoptieproces van een kind en vindt niet dat het kind als prijs kan worden gezien. Aanstaande vrijdag wordt het programma voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Van Hooijdonk zet record neer

Pierre van Hooijdonk heeft een record van Aron Winter verbroken. Met zijn invalbeurt van gisterenavond zette hij het record invallen bij het Nederlands elftal scherper.

Tot gisterenavond stond Van Hooijdonk gelijk met Aron Winter met allebei 34 invalbeurten. Nu heeft Van Hooijdonk met 35 invalbeurten het record alleen in handen. In tegenstelling tot Winter heeft Van Hooijdonk slechts zelden in de basis gestaan. Van de nu 37 interlands die op zijn naam staan, startte hij slechts twee keer in de basis.

Schaap na zes jaar gevangen en geschoren

Beetle bood ons via de nieuws-submit het volgende, geheel vertaalde, bericht aan:

Een loslopend schaap uit Nieuw-Zeeland, dat er in slaagde jarenlang de scharen van de scheerders te ontlopen, is onlangs live op de nationale televisie geschoren door scheerexperts David Fagan en Peter Casserley.

Het tien jaar oude Merino schaap Shrek lukte het om zes jaar lang vrij rond te zwerven over het zuid-eiland van het land voor het uiteindelijk gevangen werd. Het dier hield zich van tijd tot tijd schuil in een grot.

Door het jarenlange niet-scheren had Shrek een enorme vacht gekregen, misschien wel de grootste ooit. De 27 kilo wol is genoeg om twintig maatkostuums van te kunnen maken. De vacht zal voor een goed doel ten bate van kinderen geveild worden.

Wat er met het schaap zal gebeuren is nog niet duidelijk. Het dier is te oud om voor de vleesconsumptie te worden verkocht. Wellicht is er een andere, meer diervriendelijker rol weggelegd voor Shrek: de promotie voor de wolindustrie in Nieuw Zeeland.


Shrek voor zijn grote scheerbeurt

Marianne Timmer verlengt contract

Het contract van Marianne Timmer bij de SponsorLoterij-schaatsploeg is met twee jaar verlengd. Het loopt nu door tot de zomer van 2006.

Dat betekent dat Timmer tot na de winterspelen van Turijn aan de ploeg verbonden zal zijn. De wereldkampioene sprint gaf eerder al aan tevreden te zijn met de trainers en het management van de ploeg en graag bij de ploeg te willen blijven.

Timmer reageerde dan ook verheugd op de contractverlenging: "De samenwerking met Jac (Orie, haar coach, red.) is zeer goed en ik heb het erg naar mijn zin in deze ploeg. Het is fijn dat ik nu zekerheid heb tot de Olympische Spelen van Turijn."

Arden wil Formule 1 in

Het Formule 3000-team Arden International heeft interesse in de Formule 1. Dat zegt teambaas Christian Horner in een interview met AtlasF1.

De werkgever van de Nederlandse coureur Robert Doornbos wil gebruik maken van één van de door Max Mosley voorgestelde nieuwe regels. Daarin staat namelijk ook de optie om het verkopen en uitwisselen van onderdelen tussen teams te vergemakkelijken. "Als de criteria aangepast worden en het mogelijk wordt om een klantenauto te gebruiken van een jaar oud, dan denk ik dat het heel goed kan", aldus Horner.

Arden is één van de topteams in de Formule 3000. Het team wil dan ook door naar het grotere werk en denkt aan een junior-team waarbij testrijders van grotere teams raceërvaring kunnen opdoen. "Als je bijvoorbeeld een BAR, Renault of Williams zou kunnen kopen, zoals die vorig jaar de laatste race van het jaar gereden heeft, zou je die auto met een beperkt ontwikkelingsbudget kunnen inzetten."

Eén ding lijkt Horner geen goed idee. "Je moet natuurlijk niet een Minardi van een jaar oud gaan kopen."

Nieuwe kwalificatie lijkt dichterbij

Sinds de opening van dit F1-seizoen is er veel kritiek op de nieuwe opzet van de kwalificatie. Daar gaat nu mogelijk al voor 2008 iets van veranderen.

Momenteel wordt de kwalificatie verreden op zaterdag. In het begin van het seizoen reed men twee runs meteen achter elkaar aan, maar na één race werd er al afgesproken dat er een korte tijd tussen de runs zou komen. De FIA reageerde verder door te zeggen dat men de opzet wat tijd moest geven. Toch zijn de teams er nog niet tevreden mee.

Bernie Ecclestone weet al een mogelijke oplossing. De F1-baas ziet de vrijdag als eerste kwalificatiedag voor zich, waarbij de teams uit staande start vertrekken. Op zaterdag zouden dan twee runs van een half uur verreden moeten worden, waarbij de beste tijden worden opgeteld.

"Fabrikanten bereiden GPWC al voor"

Vijf autofabrikanten zijn nu al bezig een nieuw kampioenschap op te zetten, nog geen week nadat gesprekken met F1-baas Bernie Ecclestone op niets uitliepen. Dat schrijft een Duitse krant.

De krant Wirtschaftswoche baseert zich op bronnen dichtbij de groep GPWC (Grand Prix World Championship), bestaande uit Ford, Renault, Ferrari, BMW en DaimlerChrysler. Deze groep hield gesprekken met de SLEC, het bedrijf dat eigenaar is van de Formule 1. De fabrikanten wilden een groter deel uit de inkomsten voor hun deelname aan de sport. Na het stopzetten van die gesprekken op Imola lijkt de groep nu al het dreigement om alleen verder te gaan in 2008 uit te voeren. Dan loopt de huidige Concorde-overeenkomst af.

Kelme in de problemen

Kelme moet volgende week aan de UCI bankvoorwaarden kunnen voorleggen, van zeven renners die nog steeds niet in orde zijn met de wetgeving. Ondertussen werd hen ook de toegang tot de Giro ontzegd.

Het Spaanse Kelme - Costa Blanca zit zwaar in de problemen. De leider uit tweede klasse had een maand geleden al te maken met dopingperikelen door beschuldigingen van Jesus Manzano. Nu moeten de licenties van zeven renners, waaronder Angel Casero, nog steeds binnen komen. Anders zou Kelme, één van de oudste ploegen van het peloton, wel eens de tweede ploeg kunnen zijn die er dit jaar ermee ophoudt, na eerder Cofidis.

Maar ook op sportief gebied gaat het Kelme niet voor de wind. Nadat ze geweigerd werden voor de Tour de France, is de rondeploeg bij uitstek nu ook geweigerd voor de Giro d'Italia. De uitsluiting kwam nogal onverwacht na de gesprekken tussen de ploegleiding en de Giro-directeur. "Hetgeen mij het meeste stoort, is dat de Giro steeds op ons heeft kunnen rekenen, wanneer ze in de problemen zaten voor ploegen. En nu we in de omgekeerde situatie zitten keren ze ons de rug toe," aldus Vicente Belda. Hij twijfelt er ook aan of de beslissing niet veel eerder is genomen, aangezien Kelme nog steeds geen hotellijst binnengekregen had. "We zullen tonen wat we waard zijn in de Vuelta," belooft hij ons nog.

Vijf jaar en tbs voor Murat D.

De rechtbank in Den Haag heeft zojuist de 17-jarige Murat D. veroordeeld tot 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Hij werd volgens het volwassenenrecht veroordeeld. Volgens de rechter heeft de scholier Van Wieren weloverwogen en met voorbedachten rade doodgeschoten. D. werd als meerderjarige berecht omdat de rechter het belang van de maatschappij vóór het belang van de verdachte stelde.

Murat was 16 jaar oud toen hij op 13 januari Van Wieren in de schoolkantine doodschoot. Murat bekende twee weken geleden dat hij op het slachtoffer geschoten heeft. Volgens eigen zeggen wilde hij hem niet doden, maar slechts in zijn schouder raken.

Basisschool houdt gevaarlijke slak

Een basisschool in Milwaukee (Wisconsin, VS) blijkt vijf reuzenslakken gehouden te hebben, om daarover les te geven. De dieren zijn in Amerika echter verboden aangezien ze gevaarlijk zijn voor mensen.

De zogenoemde 'Giant African Land Snail' vermeerdert zich bij hoge temperaturen razendsnel en werkt flinke hoeveelheden van wel 500 verschillende plantensoorten weg. Het gevaar van de beesten bestaat daarin dat hun slijmspoor meningitis kan overdragen, een besmettelijke ontsteking van de ruggemerg en hersenvliezen, waar bijvoorbeeld nekkramp onder valt.

De dieren zouden in 1966 door een jongen uit Florida naar de Verenigde Staten zijn gesmokkeld. Aangezien zijn grootmoeder de beesten niet in huis wilde hebben, heeft ze ze in de vrije natuur losgelaten. Inmiddels hebben de drie slakken voor meer dan 180.000 nakomelingen gezorgd. Om de gevaarlijke dieren uit te roeien, is minstens tien jaar nodig.

Armstrong twijfelt over toekomst

Als het zijn ploeg niet lukt om vervanging voor sponsor US Postal te vinden, dan overweegt Lance Armstrong sterk om uit de professionele wielersport te stappen.

US Postal heeft aangegeven na dit jaar te stoppen als sponsor. Armstrong en zijn ploeg zijn op dit moment hard op zoek naar een sponsor die voor even veel geld, of meer, de ploeg wil sponsoren. Indien dit niet gaat lukken, zal Armstrong waarschijnlijk stoppen.

Armstrong vertelde: "Ik ben vrij om te kiezen wat het beste is voor mij, mijn familie en voor de ploeg. Als de ploeg doorgaat onder een nieuwe naam, met een nieuwe structuur en een even goede competiviteit, is het zeker dat ik zal rijden. Indien het anders is, dan zal ik stoppen."

Hij is US Postal zeer dankbaar voor de sponsoring: "Zonder hun had ik misschien de Tour niet gewonnen. Het waren de perfecte sponsors." Over de Pro Tour wilde Armstrong nog niets zeggen. Volgens hem omdat hij er nog niet goed naar gekeken heeft.

Over de verschillende dopingzaken is hij teleurgesteld, maar Armstrong blijft geloven in de wielersport: "Deze zaken zijn schadelijk voor de sport, maar wielrennen zal er niet door sterven. En ik vind het nog steeds geweldig."

Ross: "Geen kind voor zwakzinnige"

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is van mening dat verstandelijk gehandicapten moeten worden ontmoedigd een kind te krijgen, indien zij die niet zelfstandig kunnen opvoeden. Om dit te kunnen vaststellen zou een speciale 'richtlijn met betrekking tot ouderschap' moeten worden opgesteld.

"De regel is dat het fout gaat", aldus de staatssecretaris. "Kinderen worden soms aan een stoelpoot vastgebonden, omdat de ouder niet weet wat te doen." Bovendien blijven de drama's zich volgens Ross herhalen. Als het kind uit huis wordt geplaatst, wordt er bij latere kinderen nog steeds zo gereageerd.

Uit het oogpunt van kinderbescherming wil de politica hulpverleners vooraf laten beoordelen of ouders in staat zijn hun kind op te voeden. Ze benadrukte dat het IQ van de ouders niet de enige maatstaf mag zijn. Ook sociale vaardigheden en mogelijke ondersteuning door bijvoorbeeld familie spelen mee. Praktische toetsen, zoals het oefenen op een pop, zijn onmisbaar, aldus Ross.

Mochten de hulpverleners twijfelen of een negatief oordeel geven, dan moet worden aangedrongen op anticonceptie. Gedwongen anticonceptie of sterilisatie wijst de staatssecretaris af. De personen in kwestie moeten instemmen en in eerste instantie gebruik maken van de pil, de prikpil of het spiraaltje.

A'dams meisje (5) in portiek misbruikt

Binnenlands nieuwsIn Amsterdam West is afgelopen maandagavond een 5-jarig meisje in de Postjesbuurt seksueel misbruikt. Het slachtoffertje werd rond 20:00 uur op straat aangesproken door een man, waarna ze in een portiek misbruikt werd. Na zijn daad holde de dader weg in de richting van het Surinameplein.

Volgens de politie gaat het om een blanke danwel lichtgetinte man van 30 tot 40 jaar oud. Hij had kort donker haar, een klein sikje (puntje) op de kin en een opvallende gouden voortand in het bovengebit.

Motor Renault nog niet goed genoeg

Bij Renault gaven ze na de afgelopen Grand Prix aan erg tevreden te zijn over de nieuwe specificatie motor en geen problemen te hebben gehad ermee. De rijders geven nu aan dat het niet zo makkelijk was.

Jarno Trulli gaf aan dat bij het wegrijden bij de start en bij pitstops de motor nog niet goed werkte: "Ik had een probleem met mijn motor. Bij de start kon iedereen een grote olierookpluim zien en die kwam van mijn RS-24 motor. Ik had geen vermogen en geen acceleratie bij de start en ook als ik de pits uitkwam had ik hier last van. De motor was wisselend qua vermogen."

Fernando Alonso had geen echte problemen met de motor, maar vond het tekenend om te zien hoe gemakkelijk Rubens Barrichello soms bij hem kon wegtrekken. Hij vertelde: "Ik zat het grootste deel van de race achter Rubens. Maar elke keer als hij flink gas gaf, trok hij een gat."

Kamer: geen verbod ''haatzaai boeken''

Neftizz en NuX_NuFF hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Politiek nieuwsTijdens het Tweede Kamerdebat gisteren, over haatzaaiende en discriminerende islamitische lectuur, bleek dat een kleine meerderheid van de Kamer radicale haatzaaiende imams en moskeeën harder wil aanpakken dan het kabinet. Het kabinet wacht echter eerst een vooronderzoek van het Openbaar Ministerie af naar strafbare feiten van de Amsterdamse Al Tawheed-moskee die het omstreden boekwerk De weg van de moslim promoot.

Een meerderheid van de VVD, CDA en LPF wil dat rechtspersonen zoals moskeestichtingen sneller kunnen worden verboden of ontbonden. Nu kan dat pas bij meerdere strafrechtelijk veroordelingen. De fracties willen dat dit bijvoorbeeld al kan na één veroordeling. Tevens willen zij een onderzoek of in andere moskeeën strafbare feiten plaatsvinden. Verder zouden imams die zich daaraan schuldig maken, Nederland moeten worden uitgezet.

Minister Donner van Justitie meent echter dat een sneller verbod leidt tot rechtsongelijkheid en wil een vooronderzoek naar de betrokken moskee afwachten. Donner wees erop dat haatzaaien en discriminatie nu ook al juridisch aangepakt kunnen worden, maar hij sluit niet uit dat het strafrecht enige aanscherping behoeft. Zover is het echter nog niet en het moet ook niet te snel gebeuren, vond ook minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. De Graaf wees er verder op dat het juridisch nu niet mogelijk is moskeeën te sluiten. Daarvoor moet de grondwet worden gewijzigd.

Opvallend was dat noch de Kamer noch het kabinet aanstuurde op een verbod van een boek met haatzaaiende religieuze teksten. Het kabinet vindt het belangrijker dat uitlatingen en feiten worden aangepakt. Volgens Donner gaat het dan met name om de context waarin zij worden gedaan en gebruikt. LPF-Kamerlid Nawijn wees erop dat een verbod op boeken nogal zinloos is, zeker in een tijd dat op internet zulke informatie ook vrij voor handen is. Een grote meerderheid van de Kamer leek die mening te delen.

VVD, CDA en D66 hadden gemengde gevoelens bij het debat. Zij vonden dat er daadkrachtiger opgetreden moet worden tegen haatzaaierij. Met name PvdA en GroenLinks waren tevreden met de genuanceerder en zorgvuldiger toon die de vier ministers aansloegen vergeleken met de uitspraken van premier Balkenende en Verdonk van vorige week. Toen leek het erop dat men naar een verbod op het boek De weg van de moslim uit was. Verdonk die in NOVA een dergelijke uitspraak had gedaan, kwam in het debat terug op de desbetreffende uitlating.

-
Zie ook: ''Verbod moslimboek is idioterie''

A'damse scholier was vermeende terrorist

Eén van de twee Amsterdamse scholieren die begin 2003 naar Tsjetsjenië vertrokken om mee te doen aan de jihad aldaar, maar terugkeerde wegens heimwee, behoort bij de vijf mannen die in oktober in Nederland werden aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De AIVD maakte dit gisteren bekend in haar jaarverslag.

Het vijftal maakte volgens het OM deel uit van een radicaal moslimnetwerk. Ze werden echter na twee weken op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs.

Justitie zei indertijd dat met de arrestatie van het vijftal een terreuraanslag voorkomen zou zijn. De twee scholieren die indertijd naar Tsjetsjenië afreisden werden aangeduid met de namen Khalid en Mo. Niet duidelijk is welke van hen ook tot de vijf arrestanten in oktober behoorde.

'Mourinho nieuwe trainer Chelsea?'

Volgens de laatste geruchten wordt FC Porto trainer Jose Mourinho volgend seizoen de nieuwe trainer van Chelsea, aldus tabbloid The Sun.

Momenteel is Mourinho nog werkzaam bij FC Porto, waarmee hij de UEFA beker won en dit seizoen in de halve finale van de Champions League zit.
Mourinho zal de opvolger van Claudio Raniere worden, die al tijden onder druk staat bij het miljoenen elftal. Hij zal in Engeland rond de acht miljoen euro per jaar gaan verdienen. Tevens wil hij een deel van z'n trainerstaf meenemen, namelijk; assistent Baltemar Brito en keeperstrainer Silvino Louro.

Porto voorzitter Pinto De Costa wil nog voorkomen dat Mourinho vertrekt maar dat lijkt niet te gaan lukken. Chelsea is bereid FC Porto een compensatie bedrag van 2 miljoen te betalen.

Chinees kookt soep van lijken

Icoon Weird nieuwsEen Chinese man is gearresteerd op verdenking van het stelen van dertig lijken van lokale begraafplaatsen, het koken van soep met het vlees ervan, en het tot poeder vermalen van de botten. Dit alles deed hij in een poging zijn ongeneeslijk zieke vrouw te genezen.


Een waarzegger had de man in 1988 verteld dat verse lichaamsdelen de enige remedie waren voor zijn vrouw. Hij moest het vlees van de botten snijden en er soep van koken, of de botten vermalen tot poeder dat hij op haar voorhoofd moest smeren.

Zestien jaar lang ontvreemdde de Chinees lijken van begraafplaatsen. Dit leidde tot grote verontwaardiging onder familieleden van de overledenen. Volgens Chinese tradities moet een lijk met alle lichaamsdelen intact worden begraven, anders ontbreken er delen in het hiernamaals. Om diefstal of verminking van het lijk te voorkomen hielden sommige rouwende familieleden tot zes maanden na de begrafenis de wacht bij het graf.

Toen er onlangs een pasbegraven lijk vlakbij een markt werd teruggevonden zonder armen en met een opengesneden borstholte, startte de politie een diepgaand onderzoek. Uiteindelijk werd een verdachte gevonden. Alleen zijn achternaam, Huang, is bekendgemaakt.

Het is niet bekend aan welke ziekte zijn vrouw lijdt, noch of de soep enig heilzaam effect op haar had.

Vogel in voor Duits avontuur

Johann Vogel heeft in een interview met de Zwitserse krant Bieler Tagblatt aangegeven een vertrek naar Hertha BSC of Schalke '04 te overwegen. Eerder zei hij in Eindhoven te willen blijven.

Vogel staat nog een seizoen onder contract in Eindhoven, waar hij sinds 1999 actief is. De middenvelder werkt momenteel een 'minder' seizoen af. Hij was onder meer vijf weken geblesseerd. Vogel zegt het nog wel naar zijn zin te hebben in Brabant. Een nieuwe uitdaging trekt echter wel aan hem. Hertha BSC en Schalke '04 zouden interesse hebben voor de Zwitser.

Mocht PSV hem deze zomer van de hand doen dan zou het nog een transfersom voor hem kunnen ontvangen.

Robben tijdig klaar voor EK

De deelname van Arjen Robben aan Euro 2004 komt niet in gevaar, aldus meldt Voetbal International.

Robben, die met een hamstringblessure kampt, herstelt voorspoedig. De flankspeler revalideert bij de KNVB in Zeist. Volgens zijn vader en begeleider Hans Robben verloopt alles naar plan. Een gebrek aan wedstrijdritme mag ook geen probleem vormen. Robben kan waarschijnlijk komende maand weer oefenwedstrijden spelen.

Filmbeelden UFO uitgezonden in Iran

Het persbureau Reuters meldt dat de Iraanse staatstelevisie woensdag beelden heeft uitgezonden van een UFO die boven Teheran is gefilmd. De film toont een witte vliegende schotel die boven Teheran zweeft. Mensen van de noordelijke steden Tabriz en Ardebil, en mensen van de provincie Golestan aan de Kaspische zee zeggen ook een UFO te hebben gezien die lichtbundels in verschillende kleuren uitstraalde.

Dinsdagavond renden mensen verschrikt de straten op toen het object daar vlak boven de stad hing. Het object hing 20 minuten boven de stad, waarna het verdween. Het object was cirkelvormig en straalde witte en blauwe lichtbundels uit, aldus vele getuigen.

Halverwege april al zagen mensen de UFO's over het land vliegen. Saina Haghkish, een inwoner in de noordwestelijke stad Tabriz verklaarde 14 april dat hij een object dat rood, groen en blauw licht uitstraalde op lage hoogte langzaam van oost naar west zag vliegen. Exact dezelfde waarnemingen werden die maandag, dinsdag en woensdag daarvoor gemeld vanuit de stad Ghonbad-Kavous, een stad dat aan de zuidoostelijke kant van de Kaspische zee ligt. Astronoom prof. Ajab Shirizadeh opperde dat het spionage- of communicatiesatellieten zouden kunnen zijn.

De Iraanse autoriteiten nemen het serieus. Een officier van de Revolutionary Guards van de Iraanse luchtmacht heeft gezegd dat het Iraans Supreme National Security Council gaat onderzoeken of de vreemdelingen vredelievend zijn of vijandige bedoelingen hebben. Astronoom Sa'dollah Nasiri-Qeydari van de Astronomical Society in Iran gelooft niet dat het vliegende schotels zijn. Volgens hem hebben de mensen de planeet Venus gezien.

Portugal ontsnapt tegen Zweden

Gastheer Portugal van Euro 2004 speelde gister een bibberwedstrijd tegen Zweden. In eigen huis werd ternauwernood gelijkgespeeld tegen Zweden (2-2).

Portugal bleek geen moment de sterkere ploeg te zijn. Na 17 minuten bracht Kim Källström de Scandinaviers op een 0-1 voorsprong. Luis Figo miste vervolgens een strafschop. Pedro Pauleta schoot Portugal nog wel voor rust op 1-1. In de tweede helft kwam andermaal Zweden op voorsprong dankzij een Portugese eigen treffer van Rui Jorge vijf minuten voor tijd. In blessuretijd maakte Nuno Gomes met het hoofd alsnog de gelijkmaker (2-2). Portugal vervolgt daarmee een serie van gelijke spelen.

Portugal zal in juni in poule A Griekenland, Rusland en Spanje treffen.

NEC bekijkt Pool Marcin Kuba

NEC heeft een nieuwe Poolse aanwinst op het oog. Het volgt aanvaller Marcin Kuba (26) van Olympiakos Piraeus.

De Nijmeegse vereniging zou Kuba graag volgend seizoen de voorhoede willen laten vormen met Andrzej Niedzielan. Vorige week hebben technisch manager Leen Looyen en trainer Johan Neeskens Kuba in Athene bekeken. De speler beviel, maar bleek in tegenstelling tot wat NEC had gedacht niet transfervrij te zijn na dit seizoen. Daarmee wordt een stevig prijskaartje verwacht. Niettemin zou een private financier een transfersom op tafel willen leggen voor de aanvaller. Men is wel bedacht op eventuele medische risico's. Kuba heeft een aantal malen een knieblessure gehad. Maar de spits is een serieuze optie voor NEC, aldus Looyen.

Kuba speelde eerder voor Gornik Zabre, AJ Auxerre, Lausanne Sports, Saint-Etienne en Wisla Krakow.

Boek: Nelly Arcan - Hoer

Hoer is een autobiografisch verhaal van de Canadese vrouw Nelly Arcan (1975). Arcan heeft op jonge leeftijd het huis verlaten en was al vlak daarna werkzaam als hoer in Montréal, waar ze ook letteren studeerde. Er wordt duidelijk geïmpliceerd dat haar vader haar vroeger heeft misbruikt en haar moeder hier niets tegen deed. Dit boek lijkt een laatste schreeuw te zijn van een inmiddels bijna gevoelloze vrouw die haar lichaam verkocht omdat ze vond dat dat zo moest zijn. Dat haar lichaam niets meer is dan een lustobject voor mannen en dat ze is gemaakt om de wereld te dienen. Bovenop dit alles geeft ze haar (nog levende) ouders hier de schuld van.

Gezellig hè?Paperback
255 pagina’s
Uitgeverij Podium
ISBN: 9057593157
¤ 16,50

Wandelaar vindt dode man in Den Bosch

kesj had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen woensdagmorgen heeft een wandelaar een dode man aangetroffen in natuurgebied De Bossche Broek. Er wordt door de politie van Brabant-Noord uitgegaan van een misdrijf. Er zijn 25 politiemensen op de zaak gezet.

De wandelaar ontdekte de dode man rond 07:00 uur aan de Zuiderparkweg. Hij heeft daarna de politie gewaarschuwd. De man bleek vermoedelijk door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. De identiteit is nog niet bekend. De omgeving werd door de politie direct afgezet.

Er is gedurende de hele ochtend door de technische recherche een sporenonderzoek gedaan. Er zijn met behulp van een helikopter van het KLPD luchtfoto’s gemaakt om zo eventuele sporen vast te leggen vanuit de lucht.

Een rechercheteam van 25 mensen werd direct bijeen geroepen. Zij gaan onderzoeken onder welke omstandigheden het vermoedelijke misdrijf heeft plaatsgevonden. Het team gaat ook op zoek naar de identiteit van de man.

Eventuele getuigen van dit misdrijf of mensen die de identiteit van de man denken te weten kunnen zich melden bij het rechercheteam via telefoonnummer 0900-8844.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.