FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 april 2004

Staatssecretaris wil ondertiteling verplichten

Hanz0 had ons via de nieuws-submit te melden:

Televisiezenders zijn binnenkort verplicht een bepaald percentage van hun programma's te ondertitelen voor doven en slechthorenden. Staatssecretaris Van der Laan gaat de verplichting nu al doorvoeren in plaats van in 2010, wat eerst afgesproken was.

Volgens de bewindsvrouw doet SBS al veel aan ondertiteling. Verder wil ze dat de Publieke Omroep de ondertitelings-afdeling ontziet van bezuinigingen. Alleen RTL 4 en RTL 5 kan ze tot niets verplichten. Deze zenders vallen onder de Luxemburgse wet. Met hen hoopt ze wel overeenkomst te bereiken.

"Michael Jackson voerde slachtoffer dronken"

Michael JacksonDe Amerikaanse televisiezender ABCNews claimt dat het beslag heeft weten te leggen op de politiedossiers van de zaak tegen Michael Jackson. In de rapporten staat een verslag van een bezoek van het slachtoffer en zijn jongere broer aan een psychiater.

De psychiater, Stan Katz, ondervroeg de twee jongens op verzoek van de advocaat van de familie. Uit het verslag blijkt dat Jackson de twee broers dronken voerde, tot twee maal toe zelfs totdat het kind bewusteloos was. Toen de psychiater vroeg of Jackson ooit seksuele activiteiten in het bijzijn van de broers had gedaan klapte het slachtoffer dicht en begon te huilen. Volgens de jongere broer van het slachtoffer, destijds negen jaar oud, zou Jackson het bewusteloze slachtoffer onzedelijk hebben betast. Ook zou Jackson naakt voor de kinderen hebben gestaan en een keer seksuele handelingen op een etalagepop, een model van een acht- of negenjarig meisje, hebben voorgedaan. Verder zou het broertje samen met Jackson op internet naar foto's van naakte vrouwen hebben gezocht. Als hem gevraagd werd wat ze gedaan hadden, dan moest het jongetje van Jackson zeggen dat ze naar the Simpsons hadden gekeken.

De getuigenis van de broer van het slachtoffer zou vanwege de leeftijd voor problemen kunnen zorgen. De advocaten van Jackson zouden de jongen aan een kruisverhoor kunnen onderwerpen en zo de getuigenis van een negenjarig jongetje ondermijnen.

In december vorig jaar werd Michael Jackson aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van een twaalfjarig kankerpatiŽntje. Jackson ontkent nog steeds in alle toonaarden.

Autisme kan mogelijk genezen worden

Medisch onderzoek aan het Medical College of Virginia heeft uitgewezen dat autisme en de varianten pdd-nos mogelijk verband houdt met de manier waarop het oog communiceert met de hersenen. Door veel gebruik van een bepaald soort vitamine A kan deze verbinding hersteld worden, en het autisme verminderen.

Autisten zijn mensen die de wereld op een andere manier waarnemen dan niet-autisten doen. Hierdoor ontstaan er vaak sociale stoornissen en dit kan tot problemen leiden. De manier waarop autisten de wereld waarnemen, is volgens prof. dr. Mary Megson te wijten aan een beschadigde proteÔnebaan dat bepaalde speciale cellen in de retina's beÔnvloedt. De zogenaamde "G-proteÔnen" kunnen overal in ons lichaam gevonden worden, maar met name in onze hersenen, en zijn verantwoordelijk in het versterken of verzwakken van signalen die uit onze zintuigen komen. Deze signalen zorgen ook voor het voelen van dingen en voor het kunnen genieten van dingen of pijn hebben van dingen.

Het feit dat autistische kinderen niet naar hun moeder kijken verklaart de professor als volgt: "Wanneer kinderen niet recht naar je kijken, draaien ze hun ogen zo dat het licht van je gezicht op een deel van hun oog landt, waar de gevoelskegeltjes nog enige functie hebben". Op die manier kijken wekt het meeste gevoel op bij het kijken "richting" de moeder, omdat de zenuwen die gevoel opwekken op die manier het meest geactiveerd worden.

In de kliniek in Richmond, Virginia hebben autisten beduidend succes geboekt met een G-proteÔnebehandeling. De sleutel om de zenuwbanen weer te laten werken, is door in ruime mate een natuurlijke vorm van vitamine-A te consumeren. Dit kan gevonden worden in koudwatervis zoals zalm, en het kan gevonden worden in lever en vette melk.

Alleen natuurlijke vitamine-A werkt. Synthetische vitamine-A wat in vitaminepillen gevonden wordt kan een averechts effect hebben, omdat dit niet op de juiste wijze door het lichaam opgenomen wordt. Sterke consumptie van natuurlijke vitamine-A kan ook andere gevoelens herstellen, die niet-autisten wel hebben. Een uitgebreid artikel is hier te lezen.

Uitslag Champions League (20/04/04)

AS Monaco en Chelsea openden vanavond de halve finales in de Champions League. In Monaco bleek de thuisploeg beter (3-1).

In een eerste helft met fraai voetbal opende de thuisploeg na een kwartier de score. Dado Prso was de maker. Chelsea kwam echter binnen vijf minuten alweer langszij door Hernan Crespo. In de tweede helft moest Monaco al binnen tien minuten met tien man verder nadat Vassilis Zikos Claude Makalele op het achterhoofd had 'geslagen'. Een akkefietje even tevoor, met Marcel Desailly in de hoofdrol, was door scheidsrechter Urs Meier over het hoofd gezien. Na de opwinding over de rode kaart was het Monaco dat met een man minder toch doorzette. Fernando Morientes knalde de bal uit de loop langs doelman Marco Ambrosio (2-1). Wie zou denken dat Chelsea een gooi naar de gelijkmaker zou kunnen doen kwam bedrogen uit. Invaller Shabani Nonda zette koud in het veld Monaco op 3-1, wat de eindstand werd. Bij Chelsea viel Jimmy Hasselbaink in de loop van de tweede helft in voor Mario Melchiot.

De Londenaren gaan zodoende een zware return tegemoet, waarin de uit-treffer mogelijk soelaas biedt. Op 5 mei wordt in Londen gespeeld.

Morgen is de tweede halve finalewedstrijd tussen Fc Porto en Deportivo la Coruna.

AS Monaco - Chelsea (3-1)
17' Prso 1-0
22' Crespo 1-1
78' Morientes 2-1
83' Nonda 3-1

Zikos (Mon) en Makalele (Che) geschorst voor return

Van der Sar niet naar PSV

Edwin van der Sar zal volgend seizoen niet bij PSV onder de lat staan. De doelman wil liever zijn verblijf in Engeland verlengen, aldus zijn zaakwaarnemer Rob Jansen.

Guus Hiddink zag in Van der Sar de ideale opvolger voor Ronald Waterreus, die na dit seizoen weg wil bij de club uit Eindhoven. Aanvankelijk zag Van der Sar wel iets in een transer naar PSV, omdat hij terug wilde keren naar Nederland. Op dit besluit is de doelman van het Nederlands elftal echter teruggekomen.

Jansen gaf aan dat dit niet betekent dat Van der Sar ook automatisch bij zijn huidige club Fulham blijft.

Uitslag Champions League (20/04/04)

Vanavond werd in Monaco de eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League gespeeld. AS Monaco versloeg Chelsea met 3-1.

In een eerste helft met fraai voetbal opende de thuisploeg na een kwartier de score. Dado Prso was de maker. Chelsea kwam echter binnen vijf minuten alweer langszij door Hernan Crespo. In de tweede helft moest Monaco al binnen tien minuten met tien man verder nadat Vassilis Zikos Claude Makalele op het achterhoofd had 'geslagen'. Een akkefietje even tevoor, met Marcel Desailly in de hoofdrol, was door scheidsrechter Urs Meier over het hoofd gezien. Na de opwinding over de rode kaart was het Monaco dat met een man minder toch doorzette. Fernando Morientes knalde de bal uit de loop langs doelman Marco Ambrosio (2-1). Wie zou denken dat Chelsea een gooi naar de gelijkmaker zou kunnen doen kwam bedrogen uit. Invaller Shabani Nonda zette koud in het veld Monaco op 3-1, wat de eindstand werd. De Londenaren gaan zodoende een zware return tegemoet, waarin de uit-treffer mogelijk soelaas biedt. Op 5 mei wordt in Londen gespeeld.

Morgen is de tweede halve finalewedstrijd tussen Fc Porto en Deportivo la Coruna.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Niet treuren, maar vieren

Rubens Barrichello vindt dat het leven van Ayrton Senna komend weekend moet worden gevierd, in plaats van met zijn allen te blijven treuren over zijn dood.

Als persoonlijke kennis van Senna en als landgenoot weet Barrichello dat hij dit weekend veel vragen kan verwachten over de dood van Senna. In de weken voor deze Grand Prix zijn er al vele verhalen in de pers over Senna geschreven. Barrichello hoopt dat het positieve verhalen blijven over de prestaties, in plaats van allerlei verhalen over de dood van Senna.

Barrichello vertelde: "Ik ben opgewonden voor de race, ondanks dat het een weekend is waarin iedereen zal praten over Ayrton. Maar zoals ik ook al eerder heb verteld, hoop ik dat mensen zijn leven zullen vieren en alzijn goede dingen zullen herrinneren. Imola is de plek waar hij zijn dodelijk ongeluk had, maar we moeten zijn prestaties herrinneren en ik ga er met een positief gevoel naarto. Ook moeten we niet vergeten dat Roland Ratzenberger dat weekend ook is overleden."

UFO gezien bij Canadese luchthaven

Nadat op 12 april een rode UFO werd waargenomen boven Enschede, komen de meldingen ook uit andere delen van de wereld binnen. In diezelfde week namen inwoners van Iran een reeks rode lichtbollen waar die laag overvlogen. Ook drie luchtverkeersleiders aan de Winnipeg International Airport in Canada meldden deze week dat ze eind maart een soortgelijke UFO gezien hebben.

UFO-onderzoeker Rutkowski heeft de vluchtleiders geÔnterviewd. "Het klonk als een vliegtuig, maar we waren absoluut zeker dat dat niet het geval was. Het object was niet te zien op de radar", aldus de verkeersleiders.

Een ooggetuige die anoniem wenst te blijven, zegt dat het object er uit zag als een heldere rode bol die laag in het zuidwestelijke luchtruim vloog. "Het leek met meer dan 400km/u van west naar oost te vliegen", voegt hij toe. "Het draaide met een lichte bocht van ons vandaan", vervolgt hij. Het object was dertig seconden zichtbaar tot het veranderde in een kleiner wit licht en daarna verdween.

Rutkowski zegt dat er die nacht nog negen meldingen van UFO's boven Canada met dezelfde beschrijving zijn binnengekomen. Een van de getuigen zegt: "Ik heb veel dingen gezien, maar voor dit kan ik geen verklaring vinden".

'Lindows' wil beursnotering

Het Amerikaanse software bedrijf Lindows, buiten de VS 'Linspire' genaamd en maker van een commerciŽle Linuxdistributie, heeft vandaag bij de Amerikaanse beursautoriteiten een verzoek ingediend om voor maximaal 57,5 miljoen dollar aan aandelen op de beurs te plaatsen. Het geld dat wordt gegenereerd door de beursgang wil Lindows gaan gebruiken voor het opzetten van distributie kanalen.


Lindows heet tegenwoordig Linspire

De beursgang is opmerkelijk, omdat Lindows/Linspire nog in een juridisch gevecht is gewikkeld met de softwaregigant Microsoft. Dat dispuut gaat om de naam Lindows, dat volgens Microsoft teveel op de naam "Windows" lijkt. Rechtszaken hebben er al toe geleid dat de software buiten de Verenigde Staten niet meer als Lindows verkocht mag worden, vandaar de nieuwe naam Linspire.

Jaksche misschien toch in LBL

JŲrg Jaksche zal misschien toch nog deelnemen aan Luik - Bastenaken - Luik. Als hij rijdt verwacht hij echter niet top te zijn.

De renner viel afgelopen zaterdag na een training voor de Amstel Gold Race. Hij liep daarbij een scheurtje in zijn elleboog op. Verwacht werd dat hij ook Luik - Bastenaken - Luik zou moeten missen, maar hij hoopt nu toch in die wedstrijd te kunnen aantreden.

Hij vertelde: "Voor de eerste behandeling kon ik mijn arm bijna niet bewegen, maar nu kan ik mijn arm bijna weer geheel strekken. Mij is verteld dat fietsen geen verdere schade aanricht. Het zal echter in het begin wel zeer pijnvol zijn."

Hij voegde eraan toe: "Ik heb geen ambities voor Luik - Bastenaken - Luik, als ik in het team wordt opgenomen. Ik zal realistisch moeten zijn en dat betekent dat ik waarschijnlijk ook niet voor de ronde van Duitsland in goede vorm zal zijn."

Bedenker Guinness Book of Records gestorven

Norris McWhirter, de man die samen met zijn tweelingbroer Ross het Guinness Book of Records bedacht en uitgaf, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij werd tijdens een partijtje tennis op maandagavond getroffen door een hartaanval.

Samen met zijn broer bedacht hij de lijst met bizarre wereldrecords. Het Guiness Book of Records verscheen voor het eerst in 1955 en was direct een bestseller. In totaal zijn er sinds die eerste uitgave ruim 100 miljoen exemplaren in honderd landen en 37 talen verkocht.

Norris McWhirter was in de jaren '40 en '50 een bekend hardloper die in wedstrijden uitkwam voor Schotland en Groot-BritanniŽ. De broers McWhirter richtten later de Freedom Association op, een groepering die campagne voerde tegen Britse bemoeienis met de Europese Unie. Broer Ross werd in 1975 vermoord door de IRA, vanwege zijn uitgesproken mening over de situatie in Noord-Ierland. De moord kwam vlak nadat Ross een grote beloning uitgeloofd had voor informatie over IRA-bommenleggers.

Nadat McWhirter in 1986 zijn loopbaan als uitgever van het Guinness-boek beŽindigde bleef hij nog tien jaar erbij betrokken als adviseur.

Norris McWhirter, bedenker van het Guinness Book of Records
Norris McWhirter


Jongen op skatebaan verongelukt

Ajaxno1 en Wiebe-Hoekstra hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Dinsdagmiddag is in Gorinchem een 14-jarige jongen overleden na een val op de skatebaan in het plaatselijke Gijs van Andelpark. De jongen kwam ten val toen hij met zijn mountainbike aan het stunten was op het skatetoestel. Hij kwam daarbij op zijn hoofd terecht.

Hulp van het ambulance-personeel dat snel ter plaatse was mocht niet meer baten. Drie getuigen van het ongeval zijn op het politie-bureau opgevangen. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Imam uitgezet na uitspraken over slaan vrouwen

In Frankrijk wordt een islamitische geestelijke in een voorstad van Lyon het land uitgezet, als gevolg van zijn extreme zijn uitlatingen over het slaan van echtgenotes. Volgens de islamitische geestelijke, imam Abdelkader Bouziane, staat de koran toe dat een man zijn echtgenote slaat. In de Franse media onstond hierover een enorme ophef.

Vanwege zijn uitspraken is Bouziane opgepakt en zal naar Algerije uitgezet worden. Volgens de Franse overheid zorgen zijn uitspraken voor een verstoring van de sociale harmonie in Frankrijk en is dit de reden tot zijn uitzetting uit Frankrijk. De Franse minister van justitie Dominique Perben zei dat de regering geen opmerkingen in het openbaar kan toestaan die strijdig zijn met de mensenrechten en schadelijk zijn voor de menselijke waardigheid, met name die van vrouwen.

De ophef in Frankrijk ontstond na een interview in het blad Lyon Mag. Zo diende de loco-burgemeester van de plaats Venissieux, waar Bouziane in een moskee werkzaam is, een klacht in wegens "een aanslag op de openbare orde en op de republiek." De imam, vader van zestien kinderen beschreef eerder in detail hoe een echtgenoot zijn echtgenote(s) mag kastijden. Het boek veroorzaakte in Spanje veel ophef, met als gevolg een voorwaardelijke celstraf voor Bouziane.

Abdelkader Bouziane
De radicale imam, Abdelkader Bouziane


Bouziane staat bekend als een radicaal islamiet, die het salafisme aanhangt. Hij volgde zijn opleiding in Saudi-ArabiŽ en wordt beschouwd als een van de imams die in het begin van de jaren '90 het salafisme* onder Franse moslims hebben verspreid.

De plaats Venissieux staat bekend als een broeinest van salafisten. Uit dezelfde plaat komt een andere imam, Chellali Benchellali. Laatstgenoemde zit met een deel van zijn familie in voorarrest op verdenking van het plannen van gifaanslagen in Frankrijk.

_
* Het salafisme is een fundamentalistische stroming die een puriteinse, ritualistische vorm van islambeleving voorstaat. Salafisten streven naar totale zuiverheid in het geloof en baseren zich alleen op de koran en de overleveringen van de eerste generatie van schriftgeleerden.

Laetitia Delhez getuigt in zaak-Dutroux

Een dag na Sabine Dardenne was het vandaag de beurt aan Laetitia Delhez om te getuigen tegen haar ontvoerder Marc Dutroux. De nu 22-jarige vrouw werd in 1996 bijna een week gevangen gehouden door Dutroux. Samen met Sabine Dardenne werd ze op 15 augustus 1996 bevrijd. De twee meisjes zijn nu kroongetuigen in het proces.

In tegenstelling tot Sabine is Laetitia ervan overtuigd dat Dutroux onderdeel was van een pedofielennetwerk. De jonge vrouw vertelde de jury en rechters vanmiddag hoe ze was ontvoerd. Dutroux had haar op straat bij de keel gegrepen, opgetild en in een bestelwagen gelegd. In het busje kreeg Laetitia al slaappillen. "Toen ik wakker werd, lag ik onderin een stapelbed vastgeketend, met mijn onderbeen aan het trapladdertje." Het meisje dommelde steeds weg. Ondertussen werd ze door Dutroux verkracht. Volgens Laetitia deed het Dutroux schijnbaar plezier dat zijn slachtoffer pijn leed tijdens de verkrachtingen. Later in de week werd ze opgesloten in de gruwelkelder van Dutroux.

Na de getuigenis van Laetitia vroeg hoofdverdachte Dutroux zelf het woord. "Ik besef het kwaad dat ik heb aangericht en ik wil daarom mijn meest oprechte excuses aanbieden aan deze twee slachtoffers", sprak de ontvoerder van Sabine en Laetitia. Die reageerden onthutst. "Om het grof te zeggen, hij kan met zijn excuses creperen", schreeuwde Sabine door de rechtzaal.

Net als maandag bij Sabine probeerde Dutroux' ex-vrouw en mede-verdachte Michelle Martin haar spijt te betuigen aan Laetitia Delhez voor het aangedane leed. Die onderbrak haar. "Ik wil niet naar uw spijt luisteren. Het is nu te laat. Ik heb niets meer te zeggen."

Laetitia Delhez (slachtoffer Dutroux)
Laetitia Delhez


CD: Charizma & Peanut Butter Wolf - Big Shots

PBW1 Ruim tien jaar na zijn geweldadige dood verschijnt nu dan het debuutalbum van Charizma. Begin jaren '90 nam hij samen met Peanut Butter Wolf een hoop nummers op en ze stonden op het punt van doorbreken. Helaas werd Charizma overvallen en vermoord terwijl hij voor een stoplicht stond. Peanut Butter Wolf was zo aangeslagen door deze gebeurtenis dat hij de nummers nooit uitbracht. Een paar jaar geleden begon hij op PIAS zijn eigen label, Stones Throw Records en dat werd een groot succes. Nu, ruim tien jaar later, heeft Peanut Butter Wolf besloten de eerder opgenomen nummers toch uit te brengen op het album Big Shots.

[update] Man vast voor bedreigen Balkenende

Vanochtend is in Den Haag een inwoner van die plaats aangehouden die minister-president Jan Peter Balkenende zou hebben bedreigd. Op welke manier de Hagenaar de premier heeft bedreigd is nog onduidelijk.

Update 20:03
Inmiddels is bekend geworden dat de man telefonisch dreigde om Balkenende dood te schieten. Hij gaf zelf zijn naam en mogelijke verblijfplaats prijs, wat de opsporing zeer vergemakkelijkte.

Volgens de politie maakt de man een verwarde indruk. Hij wordt morgen voorgeleid.

Jos test volgende week Jordan

Volgens betrouwbare bronnen zal Jos Verstappen volgende week een test uitvoeren voor het team van Jordan.

De Limburger zal op het circuit van Vairano hoogstwaarschijnlijk de kans krijgen om de EJ14 te testen. Mocht de test bij beide partijen in goede aarde vallen, dan is de kans groot dat Jos mischien al in Barcelona het stoeltje van de tegenvallende Giorgio Pantano kan overnemen.

Nadat afgelopen winter de onderhandelingen voor een stoeltje bij Jordan waren stukgelopen, leek het erop dat we de Limburger niet meer terug zouden zien in de Formule 1. Maar nu is hij weer volop in de race voor een stoeltje. De Italiaan Pantano, die het stoeltje voor de neus van Jos wegkaapte, lijkt tijdens de eerste races te weinig indruk te hebben gemaakt om zijn stoeltje te behouden.

Het team ontkent dat Jos volgende week een test zou gaan doen. Of we hier veel waarde aan moeten hechten is nog maar de vraag. De meeste feiten in de F1 worden immers zo lang mogelijk ontken. Het team heeft echter wel bevestigd dat er samen met Trust naar diverse mogelijkheden wordt gekeken.

Niet alleen Jos Verstappen is in beeld bij Jordan. Christijan Albers zou ook op een test kunnen rekenen bij het team. Deze zou later in het seizoen moeten plaatsvinden. Jordan hoopt voor volgend seizoen ook op motoren van Mercedes. Albers, op dit moment in dienst van het fabrieks DTM team van Mercedes, zou hierdoor goede papieren hebben voor een stoeltje bij Jordan in 2005.

Duits echtpaar veilt 8-jarige dochter per opbod via ebay

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De Duitse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar een echtpaar uit Rennerod, in het zuiden van Duitsland, die poogden hun 8-jarige dochter via het internet te verkopen. Afgelopen zaterdag plaatste het echtpaar op ebay een advertentie met een foto van het meisje. Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel.

In de tekst werd onder meer vermeld: "Men kan met haar spelen, haar op een barbecueparty opeten of doorverkopen aan zigeuners. Ze is een echt werkend speeltje." De inzet begon bij ťťn euro. Toen de politie de advertentie van de site liet verwijderen, was het hoogste bod 25,50 euro.

Een oplettende internetter meldde de malafide praktijken. "Een honderdtal personen had al op de advertentie geklikt", zo liet de politie. Uit onderzoek bleek dat het meisje op de foto de dochter van de vrouw was. Volgens de 35-jarige partner van de vrouw was de aanbieding als grap bedoeld.

''Aanslag op Manchester United voorkomen''

D-mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Britse tabloid 'The Sun' meldt vandaag in een artikel dat de anti-terroristeneenheid in Groot-BrittanniŽ met de arrestatie gisteren van tien personen, een mogelijke aanslag in het stadion van Manchester United heeft voorkomen.

Gisteren meldde de Britse omroep BBC al dat na een reeks razzia's tien personen waren gearresteerd. De politie deed invallen in drie zakenpanden met appartementen dichtbij het centrum van het Noord-Engelse Manchester. De tien zouden volgens de BBC mogelijk betrokken zijn bij het opdracht geven voor, het voorbereiden van of het aanzetten tot terroristische daden.

The Sun schrijft vandaag dat de tien arrestanten Noord-Afrikanen en Irakezen zijn, die allen connecties zouden hebben met islamitische terroristische organisaties. Ze zouden een zelfmoordaanslag hebben gepland tijdens de wedstrijd Manchester United - Liverpool van aanstaande zaterdag op Old Trafford. De verdachten hadden kaarten voor verschillende vakken, om een zo groot mogelijke chaos te creŽeren. In het stadion zitten tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd zo'n 67.000 toeschouwers. Een dergelijke zelfmoordactie zou dan ook veel slachtoffers hebben geŽist.

De BBC meldt inmiddels dat Manchester United extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen na de berichtgeving van vandaag.

Arabische haat jegens VS 'groter dan ooit'

Volgens de Egyptische president Hosni Mubarak is de bevolking van de Arabische wereld ''anti-Amerikaanser dan ooit''. Mubarak die op bezoek is in Frankrijk, sprak vandaag in Parijs. De haat komt volgens hem door de oorlog in Irak en de steun van de Verenigde Staten aan IsraŽl.

Mubarak: ''Vandaag de dag bestaat er een ongeŽvenaarde haat. Dat is niet zozeer het gevolg van de aanval op Irak zelf, als wel van de fouten die de Amerikanen in Irak hebben gemaakt. Ze zeiden: de stichting van een islamitische staat zullen we niet toestaan. Gevolg: mensen vinden het idee van religie nog belangrijker.''

Stalkster belde 30.000 keer in kwartaal tijd

Een 34-jarige vrouw uit Hank heeft de afgelopen maanden de KPN flink gesteund door haar stalkgedrag. Zo belde ze in een kwartaal tijd ongeveer 30.000 keer naar familie en bekenden van een man met wie ze problemen had. Dit deelde de politie van het district Oosterhout (Brabant) vandaag mee.

Met name in de nachten belde de vrouw veelvuldig. Daarbij kreeg ze niet altijd gehoor, zo bleek uit onderzoek van de gespreksgegevens. Bij negen van de tien keer dat er wel werd opgenomen, smeet de vrouw de hoorn weer op de haak. In de andere gevallen zette ze het op een scheldkannonade.

Bij de politie hebben vier slachtoffers aangifte gedaan. Volgens de politie zijn er veel meer slachtoffers. Ze verwacht dan dat nog veel meer mensen die aangifte zullen doen. …ťn van de getroffen personen was meer dan duizend keer gebeld.

De vrouw heeft inmiddels bekend. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mocht ze naar huis. De politie kon niet aangeven hoe hoog de telefoonrekening van de vrouw geweest moet zijn.

21 doden na mortieraanval op gevangenis Bagdad

-R-Style had ons via de nieuws-submit te melden:

Irak: icoontje In Irak zijn vandaag bij een mortieraanval op een gevangenis aan de westelijke rand van Bagdad tenminste 21 personen om het leven gekomen. Zeker honderd mensen raakten gewond, zo liet een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in de Iraakse hoofdstad weten.

De gevangenis, die door Amerikanen wordt gecontroleerd, werd door zeker achttien mortiergranaten getroffen. In het complex worden met name anti-Amerikaanse strijders vastgehouden.

De afgelopen maanden was de gevangenis meerdere malen het doelwit van beschietingen, waarbij agenten van de Amerikaanse militaire politie werden gedood.

Van Vossen drie duels aan de kant

Vitesse zal het de komende periode zonder Peter van Vossen moeten doen. De Zeeuw werd naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Willem II voor drie wedstrijden geschorst.

Afgelopen vrijdag viel Van Vossen een kwartier voor het einde in tegen Willem II. Na een paar minuten ging de aanvaller hard en gemeen door op Willem II-verdediger Nelson Wau en ontving hij de rode kaart.

Vitesse gaat niet in beroep tegen de schorsing. Van Vossen is pas weer beschikbaar bij de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht.

Saeco wil Millar

Naast Igor Astarloa zijn meer renners van Cofidis gewild bij de concurrentie.

Naast de interesse van Lampre en Quick-Step in Astarloa en van Mr. Bookmaker-Palmans in Moncoutiť heeft Saeco interesse voor David Millar.

Volgens Saeco manager Corti zou Millar 'erg nuttig voor ons zijn in de grote rondes'. Ook gaf hij aan dat Saeco nog een renner van het type Millar mist, een goede tijdrijder dus.

Corti heeft aangegeven Millar geen aanbod te doen zolang er geen duidelijkheid is over het lot van door dopingproblemen getroffen Cofidis. Hij is zeker niet geÔnteresseerd in het terugnemen van Astarloa.

16-jarige bekogelt docent met bakstenen

Deeps en hvessum hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In het Noord-Hollandse Santpoort-Noord heeft de politie vandaag een 16-jarige leerling gearresteerd, nadat deze een docent had bekogeld met bakstenen. Hoewel de leerkracht ongedeerd bleef, had het slachtoffer grote moeite de stenen te ontwijken, aldus een woordvoerder van de politie.

Vooralsnog heeft de politie de naam van de school niet bekendgemaakt, vanwege privacyredenen. Het is niet duidelijk wat het motief van de leerling was. De 16-jarige wordt aangeklaagd voor poging tot zware mishandeling, vernieling en bedreiging.

GP Silverstone in gevaar

Silverstone is na dit jaar niet meer zeker van een Grand Prix. Interpublic, de promotor van de race, heeft 93 miljoen dollar betaald om het contract met Formula One Management (FOM) na de race van dit jaar af te kopen.

Interpublic zal de race volgens het contract tot 2015 moeten promoten. Volgens berekeningen van Interpublic zal dat tot dat tijdstip ongeveer 460 miljoen gaan kosten. Het reclamebureau zal de lease-overeenkomst met Silverstone Motorsport Ltd., dat loopt tot 2007, wel nakomen.

"Vanaf het moment dat ik het bedrijf leid, ben ik altijd duidelijk geweest over het feit dat het niet gepast is voor ons om in de autosport actief te zijn als organisator of eigenaar. We zijn dan ook blij dat we een stap dichter zijn bij ons vertrek uit de autosport", zegt bestuursvoorzitter David Bell van Interpublic.

Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor Silverstone. Het lot van de Grand Prix ligt in handen van Bernie Ecclestone. Bernie wil dat het circuit grondig wordt verbouwd, anders zal het circuit van de kalender worden gehaald.

Guus Hiddink opnieuw bedreigd

PSV-trainer Guus Hiddink is zaterdag bedreigd met een aanslag op zijn leven.

De ouders van de trainer kregen in Varsseveld een brief waarin stond dat naar hun zoon een brandbom zal worden gegooid, als hij ťťn of meer spelers van Ajax aantrekt. In de brief werd ook gesteld dat ze Hiddinks familieleden "zouden weten te vinden."

Het RTL-televisieprogramma Voetbal Insite maakte gisteravond melding van de dreigementen. Guus Hiddink is daar niet zo blij mee, hij had liever gehad dat de zaak buiten de publiciteit was gebleven. Hij heeft ook geen aangifte gedaan bij de politie. Niet duidelijk is of dit nog gaat gebeuren.

In een reactie zegt Hiddink dat hij niet overweegt om als trainer op te stappen. Hij noemt het een laffe daad om hem via zijn ouders te bedreigen.

[update] Man dood na val van kerktoren Delft

midyan en BigPBird hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nieuwe Kerk DelftEen onbekende man is vanmorgen van de nieuwe kerk in Delft afgevallen. Hij was op 62 meter hoogte bezig om steigers af te breken. Deze stonden om de toren heen. De man was op slag dood.

Men is op dit moment bezig met de renovatie van de toren vanwege aantasting door luchtvervuiling en zure regen die deze maand afgerond zal worden.

De recherche en de arbeidsinspectie onderzoeken het ongeval.

Massale fraude bij taxi-examens

Op grote schaal wordt fraude gepleegd met de vakbekwaamheidsdiploma's in de taxibranche, zo laat voorzitter Max Gras van de Stichting Examenbureau Beroepsvervoer (SEB) weten. . "En dan hebben we het vooral over taxichauffeurs uit Amsterdam met een Marokkaanse achtergrond; bij anderen zien we dit niet of nauwelijks", zo zegt Gras.

De SEB, die de taak heeft om dergelijke examens af te nemen, heeft inmiddels een brandbrief gestuurd naar minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, met daarin voorstellen om deze 'ernstige fraude' tegen te gaan. Bij de SEB moeten beginnende taxichauffeurs onder meer hun diploma algemene ondernemersvaardigheden halen, wat te vergelijken is met het vroegere middenstandsdiploma.

Op talrijke punten zou er, volgens de SEB, gefraudeerd worden door de Marokkaanse kandidaat-taxichauffeurs. Zo worden kant-en-klare taxidiploma's te koop aangeboden, wordt tijdens examens gefraudeerd met verborgen telefoons of laten kandidaten anderen voor zich optreden (met vervalste identiteitspapieren).

Gras: "De situatie is echt heel zorgelijk, de capriolen die ze uithalen zijn soms op het krankzinnige af. Het is verworden tot ťťn grote valsspelende bende, en dat speelt zich vooral in de Marokkaanse wereld af. Dat is treurig om te moeten vaststellen, maar zulke grove fraude hebben we eigenlijk nooit eerder meegemaakt."

De omstreden liberlasering van de taximarkt heeft volgens Gras niets van doen met de massale fraude die momenteeel geconstateerd wordt. Als gevolg van die liberalisering mag iedereen zich vestigen als taxichauffeur. "Of er een verband is met die liberalisering, kan ik niet zeggen, want wij nemen deze examens voor taxichauffeurs pas sinds maart vorig jaar af. Maar we zien wel dat veel mensen als gevolg van die liberalisering op het idee komen maar taxichauffeur te worden, dat zij vervolgens naar dit examentraject worden gedreven, en dat zij daarin tot het besef komen dat zij geen woord Nederlands kunnen lezen. En dus wordt er maar gefraudeerd," aldus Gras.

GeenStijl: Niemand mishandeld

Weblog GeenStijl.nl heeft zijn laatste stijlloze grap uitgehaald. Niemand van de redactie van het weblog werd mishandeld. Eerder berichtte het weblog dat logger de Chileen thuis zou zijn toegetakeld door drie gemaskerde mannen.

Middels een keiharde grap wilde het weblog aan iedereen duidelijk maken dat ze er genoeg van hadden, van het loggen, en dat ze stoppen. Gezien de vele reacties is dat gelukt. Al langer circuleerden er geruchten dat de makers van het weblog de knop wilden omdraaien. Onder meer vanwege het bedenkelijke niveau van de reacties.

Het nieuws over de vermeende mishandeling werd niet alleen overgenomen door FOK!, maar door zowat iedere weblog, alsmede NU.nl, Webwereld.nl, De Telegraaf en RTL Nieuws.

Coca-Cola komt met gezondere cola

Coca-Cola gaat gezondere cola op de markt brengen. De nieuwe frisdrank, C2 genaamd, bevat 50 procent minder suiker, koolhydraten en calorieŽn. Het Amerikaanse concern reageert hiermee op gelijksoortige produkten van aartsrivaal Pepsi.

C2 zal deze zomer eerst in de Verenigde Staten worden uitgebracht. Wanneer Europa volgt, is nog niet bekend.

Coca-Cola zegt meer dan een jaar onderzoek te hebben gedaan naar de nieuwe cola. Minder dikmakers in frisdranken zijn volgens analisten noodzakelijk om de groeiende consumentenvraag naar dranken zonder koolzuren af te stoppen.

Graf Spaanse politieman geschonden

Het graf van de Spaanse politieagent Francisco Javier Torronteras is in de nacht van zondag op maandag geschonden. De agent kwam begin april om het leven toen de politie een flat in Madrid binnenviel waar zich de vermoedelijke planners van de aanslagen op de treinen ophielden. Die bliezen zich tijdens de inval op.

Onbekenden sleepten het stoffelijk overschot van Torronteras uit zijn graf. Ze verminkten het door er voorwerpen in te steken en staken het toen in brand. De krant El Mundo bericht dat de politie op zoek is naar drie militante moslims die mogelijk bij de grafschennis betrokken zijn.

Inmiddels staat vast dat tijdens de ontploffing in de Madrileense flat de Marokkaanse broers Mohammed en Rachid Oulad Akcha zijn omgekomen. Zij stonden ter opsporing gesignaleerd omdat de politie ze verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen.

Valencia: 'arbitrage op hand Real'

Voorzitter Jaime Orti van CF Valencia heeft zich dit weekend opnieuw uitgelaten over de partijdige arbitrage in de Primera Division. Er loopt onderwijl nog een rechtzaak van supporters tegen de voetbalbond naar aanleiding van een gegeven strafschop in de uitwedstrijd tegen Real Madrid.

Orti zag zondag Valencia in het eigen Mestalla met 2-2 gelijkspelen tegen Real Sociedad. Bij de stand 0-0 werd een doelpunt van de thuisploeg 'onbegrijpelijk' afgekeurd. Vervolgens bedeelde de arbiter van dienst Sociedad een 'goedkope' strafschop. In de laatste minuut wist daarop Mista nog een punt te redden voor Valencia, dat daarmee Real nog juist op doelsaldo van de koppositie afhoudt.

Na het laatste fluitsignaal was het publiek furieus naar de scheidsrechter, al was het met de zakdoek. Trainer Denoueix van Real Sociedad kon niet ontkennen dat zijn ploeg bevoordeeld werd: "Die strafschop had ik zelf waarschijnlijk niet gegeven, maar ja ik ben er ook niet om te kijken of er sprake is van een strafschop". De uitslag was volgens de trainer echter niet onverdiend.

Bedreiger Balkenende zeer gevaarlijk

De 33-jarige inwoner van Zoetermeer die vorig jaar opgepakt werd omdat hij met een mes op zak op zoek was naar de woning van premier Balkenende, is volgens het Pieter Baan Centrum levensgevaarlijk; hij lijdt aan waanvoorstellingen. Het PBC adviseert om de man tbs op te leggen.

De man was overigens niet op zoek naar Balkenende, maar naar diens vrouw Bianca Hoogendijk. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de vrouw van de premier een relatie met hem wilde. Justitie is ervan overtuigd dat de man kwade bedoelingen had en moord, doodslag of mishandeling voorbereidde. In de agenda van de uit Turkije afkomstige verdachte verwijzen diverse notities naar de premier.

In 2001 werd de verdachte overigens al tot 21 maanden cel veroordeeld wegens het neersteken van zijn buurman; het beviel hem niet dat diens echtgenote geen hoofddoek droeg.

Klompe niet naar Groningen

Tieme Klompe (28) komt komend jaar niet voor FC Groningen uit. Trainer Ron Jans en manager technische zaken Henk Veldmate achtten de blessuregevoeligheid van de verdediger te groot.

Klompe dient SC Heerenveen aan het eind van het seizoen te verlaten, zijn contract wordt niet verlengd. Groningen was een belangrijke gegadigde, aangezien de verdediger er woont. RKC Waalwijk, dat ook interesse heeft, werd derhalve even in de wachtkamer gezet.

Klompe speelde dit seizoen geen enkele wedstrijd, herstellend van een liesoperatie. De verdediger zegt de Groningers wel te begrijpen: "Ik heb een goed gesprek gehad met de club, maar ze durven het niet met me aan. Dat is hun goed recht."

Salazar voorlichter bij Oranje

De KNVB heeft met het oog op Euro 2004 Pedro Salazar-Hewitt, huidig manager perszaken van PSV, aangesteld als persvoorlichter.

Salazar zal zijn 'bijbaan' op 26 april oppakken als Oranje in Noordwijk bijeenkomt in de aanloop voor het oefenduel met Griekenland. Salazar is de tweede aanstelling binnen de ploeg voor de EK. Eerder werd de chef van het koninklijkhuis Eef Brouwers vastgelegd. Hij begint op 25 mei.

Bondscoach Dick Advocaat gaf gister in het tv-programma Studio Voetbal aan dat binnen afzienbare tijd ook meer duidelijk wordt over een oud-voetballer die het elftal tijdens Euro 2004 zal begeleiden. Die persoon zou deelgenoot zijn van de '74 of '88 generatie, de naam gaf de bondscoach echter niet prijs.

Selectie Perugia wil blijven spelen

De spelers van Perugia hebben hun voorzitter gezegd te willen blijven spelen. Voorzitter Luciano Gaucci heeft gedreigd zijn club uit de Serie A te halen vanwege aanhoudende arbitrale dwaling.

De spelers hadden gister een onderhoud met de leidsman. Gaucci zegt er van overtuigd te zijn dat degradatie voor zijn club onvermijdelijk is, alhoewel er nog vier duels te spelen zijn. Er zou een complot in het spel zijn dat Perugia uit de Serie A laat verdwijnen.

Aanvoerder Zť Maria vertolkte de mening van de selectie: "Het niet spelen van de laatste wedstrijden zou een onjuiste actie zijn, voor mensen die het voetbal liefhebben. Of we wel of niet veroordeeld zijn tot degradatie, die strijd moet gewoon op het veld worden uitgevochten. Maar de beslissing is aan Gaucci. En hij is erg verbitterd over het gedrag van de arbiters."

Guus Hiddink bedreigd met aanslag

dennisss had ons via de nieuws-submit te melden:

PSV-trainer Guus Hiddink is zaterdag bedreigd met een aanslag op zijn leven. De ouders van de trainer kregen in Varsseveld een brief waarin stond dat naar hun zoon een brandbom zal worden gegooid, als hij ťťn of meer spelers van Ajax aantrekt. In de brief werd ook gesteld dat ze Hiddinks familieleden "zouden weten te vinden.''

Het RTL-televisieprogramma Voetbal Insite maakte gisteravond melding van de dreigementen. Guus Hiddink is daar niet zo blij mee, hij had liever gehad dat de zaak buiten de publiciteit was gebleven. Hij heeft ook geen aangifte gedaan bij de politie. Niet duidelijk is of dit nog gaat gebeuren.

In een reactie zegt Hiddink dat hij niet overweegt om als trainer op te stappen. Hij noemt het een laffe daad om hem via zijn ouders te bedreigen.

-
Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Spierscheuring treft BÝgelund

Verdediger Kasper BÝgelund (23) van PSV heeft afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen NEC een spierscheuring opgelopen. Het seizoen zit er daarmee voor hem op.

BÝgelund bleek na onderzoek in het ziekenhuis een scheurtje in de linkerlies te hebben opgelopen. Dit seizoen kwam hij slechts 15 maal in actie in competitieverband. BÝgelund startte goed, maar kreeg al eerder te kampen met blessureleed. Nu is de hoop van de verdediger gevestigd op een tijdig herstel voor Euro 2004, waar hij met Denemarken actief zal zijn.

Jurgen Colin, die ook geblesseerd het veld verliet tegen NEC, bleek enkel een snijwond te hebben. Hij is er tegen RBC Roosendaal weer bij. Mogelijk is dan ook Andre Ooijer hersteld van zijn blessure, hij traint weer mee deze week.

ItaliŽ: "inbrekers straffeloos doden kan"

≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠In ItaliŽ wordt momenteel door de regering-Berlusconi gewerkt aan een wetswijziging, die het toelaat om inbrekers straffeloos te kunnen doden. Men zou dan niet langer een gevangenisstraf riskeren, meldt de Britse krant The Guardian.

De Italiaanse minister van Justitie Castelli is tevens van mening dat winkeleigenaars, die overvallers bij hun vlucht in de rug schieten, het voordeel van de twijfel zouden moeten krijgen. De minister wik het begrip "wettige zelfverdediging" wijzigen. Wanneer iemand inbreekt bij mensen thuis, dan zouden de bewoners voortaan ervan uit mogen gaan dat ze in levensgevaar zijn.

Schutter op Marokkanen vast in IsraŽl

De 19-jarige jongen die verdacht wordt van het neerschieten van drie Marokkaanse jongeren in Muiderberg, is gearresteerd in IsraŽl. Nederland zal om zijn uitlevering vragen op basis van poging tot moord danwel poging tot doodslag.

Aan de schietpartij op 3 april ging een confrontatie tussen vijf Marokkaanse jongeren en een groep van ongeveer twintig autochtone jongeren vooraf. Eťn van hen, die wordt omschreven als een skinhead, trok onverwacht een wapen en begon te schieten. De politie gaat uit van een individuele actie van de schutter. Familieleden van de slachtoffers gaan uit van een racistische daad.

Justitie wil niet zeggen hoe de politie bij haar onderzoek naar de vermoedelijke dader uitkwam in IsraŽl.

Doelman tien jaar de cel in

Tomas Melendez, doelman van de club Platense uit Honduras, moet tien jaar de cel in. Vorig jaar juli sloeg hij ploeggenoot Jorge Alberto Espinoza dood. De beide spelers kregen ruzie bij het ondertekenen van hun contract.

Toen Espinoza (22) aan Melendez vroeg of hij even diens pen mocht lenen om zijn handtekening te zetten, weigerde de doelman dat. Vervolgens kregen de beide spelers woorden. Aanwezige clubbestuurders probeerden de ruzie te bezweren, maar buiten het stadion raakten Melendez en Espinoza slaags. Daarbij kreeg Espinoza zulke zware klappen op zijn hoofd dat hij in elkaar zakte en overleed. Voor de rechter bezwoer Melendez onschuldig te zijn.

[update] GeenStijl stopt na mishandeling redactielid

Diverse users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Weblog GeenStijl.nl stopt er per onmiddellijk mee. De site meldt zojuist dat onbekenden de GeenStijl-logger bekend als 'De Chileen' thuis hebben opgezocht en zwaar hebben mishandeld. Even na 23.00 op maandag 19 april belden zij bij hem aan en sloegen hem met onder meer een honkbalknuppel buiten westen.

De mishandeling volgt na bedreigingen aan het adres van meerdere GeenStijl redactieleden, die volgens hen al geruime tijd plaatsvinden. De weblog meldt "We zijn op, we zijn kapot en we hebben er als het zo moet geen zin meer in. Of het nu Oud-Links aanhangers, milieu-extremisten, kaalkopjes of Stivorogekken waren, dat doet er niet toe. Blijkbaar kan je in dit land niet meer voor je mening uitkomen."

Hulpdiensten waren volgens GeenStijl snel ter plaatse, 'De Chileen' is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij nu verblijft. Verdere informatie over zijn toestand is op dit moment niet bekend.

GeenStijl haalde de afgelopen tijd diverse malen het nieuws. In november 2003 haalde de populaire weblog zich de woede van het MDI op de hals, in het begin van het jaar vanwege de vermeende fraude van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) en kortgeleden nog vanwege de website van tweevoudig moordenaar Martin K., waarvan GeenStijl een 112-fragment zonder betaling toegankelijk maakte.

Update 12.14
Volgens weblog Retecool zou het inmiddels alweer iets beter met De Chileen gaan. Wellicht dat hij vandaag weer naar huis kan. Tijdens de aanval hebben de daders "GeenStijl" genoemd.

Update
Het bericht dat de weblogger mishandeld zou zijn, blijkt een grap. Lees er hier meer over.

RBC: Thompson niet ontslagen

In reactie op eerdere berichten op de RBC fanclubsite dat Ode Thompson ontslagen zou zijn, laat RBC Roosendaal weten dat de speler officieel slechts op non-actief is gesteld.

Duidelijk is wel dat de gevolgen gelijk blijven, of het nu een ontslag of non-actief stelling genoemd wordt. Ton Poldner, zaakwaarnemer van Thompson, beaamt:

"Een terugkeer bij de selectie is echt uitgesloten. Daar zetten we ook niet op in. Tussen Maaskant en Thompson is het toch al kapot. Dit was niet de eerste aanvaring. Beiden liggen elkaar kennelijk niet zo."

Club en speler zouden zoeken naar een "nette oplossing" voor het conflict en voerden daarover gisteren gesprekken, die vandaag worden voortgezet. Een van de gesprekken van maandag was tussen Thompson en RBC trainer Robert Maaskant. De laatste liet hierover weten:

"Mijn gesprekken met spelers deel ik in in diverse categorieŽn. Dit viel in de categorie afscheidsgesprekken. Ik hoef hem hier nooit meer te zien. Hij zal ook niet meer terugkomen. Het is klaar."

[Upd] Ook Lampre wil Astarloa wel

Lampre heeft zich nu ook gemeld voor het overnemen van Igor Astarloa van Cofidis. Daarmee is het de tweede ploeg die zich meldt.

Eerder meldde Patrick Lefevere zich al namens Quick Step - Davitamon. Nu heeft Lampre zich officieel gemeld. Astarloa heeft de Amstel Gold Race al moeten missen en wil nu snel onderhandelen. Eigenlijk hoopt hij volgende week weer mee te kunnen doen aan Luik - Bastenaken - Luik.

Voor de meeste teams is het lastig nog een renner te contracteren, omdat de budgetten op zijn en ze al 25 renners hebben. Lampre mist voorlopig nog een echte kopman en die positie zou Astarloa goed kunnen vervullen. Ze zijn zich wel bewust van de stevige concurrentie van Quick Step.

Update
Lampre lijkt nu ook de beste kansen te maken om de wereldkampioen binnen te halen. De persoonlijke manager van Astarloa zat gisteren lange tijd met de ploegleiding aan tafel. Volgens hem is Lampre de enige kans voor Astarloa om alsnog de Waalse klassiekers te kunnen rijden. Nu woensdag 21 april start de Waalse pijl al, de koers die Astarloa vorig jaar won.

"Bij Quick Step-Davitamon breng ik hem zeker niet onder", vertelt de manager, "Als Astarloa komt, is het om voor Relax - Bodysol te rijden, maar die ploeg is noch in de Waalse Pijl, noch in Luik-Bastenaken-Luik startgerechtigd." Bodysol is de tweede ploeg van Patrick LefvťvŤre en heeft dringend UCI-punten nodig om alsnog een deelname aan de ronde van Frankrijk te kunnen verzekeren.

Toestand Maradona is aan het verbeteren

De gezondheidstoestand van Diego Maradona is duidelijk verbeterd. Dat melden zijn artsen. De voormalige stervoetballer werd zondag in kritieke toestand opgenomen nadat hij was getroffen door een zware hartaanval.

Volgens persoonlijk arts Alfredo Cahe zijn de hart- en longfuncties bij de 43-jarige Maradona vooruitgegaan. "Het gaat beter met hem. We zijn nu een klein beetje ontspannen. Zijn hart heeft geen verdere beschadigingen opgelopen. Ik heb goede hoop dat hij positief op antibiotica reageert. De kunstmatige beademing wordt nu alleen nog uit voorzorg en op therapeutische gronden voortgezet", aldus de dokter bij het verlaten van de privťkliniek.

In de Argentijnse media is de toestand van 'Pluisje' het gesprek van de dag. De hele maandag werd live verslag gedaan vanuit de kliniek waar de voetbalheld wordt verzorgd. Verder toonde de televisie veel beelden van hoogtepunten uit zijn voetballoopbaan en werd er aandacht besteed aan zijn moeizame strijd tegen de drugsverslaving.


Diego Armando Maradona


Moeder dood na mishandeling door zoon

De politie Rotterdam-Rijnmond meldt dat een 72-jarige vrouw gisteravond in het Erasmus Medisch Centrum is overleden. Dit, nadat ze verwondingen bij een zware mishandeling door haar zoon had opgelopen.

Op drie april jongstleden werden de vrouw en haar echtgenoot in hun eigen huis na een woordenwisseling zwaar mishandeld door hun zoon. Hierbij liepen ze onder andere hoofdletsel op en werden ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De man ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De 43-jarige zoon is door de politie in de woning aan de Johan de Wittstraat aangehouden en ingesloten. Op het lichaam van het slachtoffer zal sectie worden verricht.

Korpschef: Inburgering ook voor Nederlanders

Veel van de Nederlandse criminelen zouden goed een inburgeringscursus kunnen gebruiken. Dat is de mening van de korpschef voor Flevoland, Pier Eringa. Hij vindt dat het mogelijk moet zijn Nederlanders met asociaal gedrag een inburgeringsplicht op te leggen.

De politiechef zei dit tijdens een integratiedebat van de VVD in Almere. Volgens Eringa wordt er bij het kijken naar criminaliteitcijfers wat al te gemakkelijk naar allochtonen gewezen. In absolute cijfers, aldus de Almeerder, zijn er niet zulke grote verschillen. Het begrip 'inburgering' moet volgens hem breder worden getrokken.

IsraŽl vreest vrijlating atoomgeleerde

Morgen komt in IsraŽl Mordechai Vanunu na 18 jaar celstraf vrij. Hij werd in 1985 veroordeeld voor verraad, na onthullingen aan de Britse pers over het IsraŽlische atoomprogramma. IsraŽl vreest echter dat hij, als hij op vrije voeten is, opnieuw geheimen gaat verklappen. Daarom moet Vanunu zijn verblijfplaats continu bekendmaken, mag hij een jaar het land niet verlaten of in de buurt van de grens komen.

Vanunu heeft al aangekondigd dat hij wil emigreren. Ook zei hij geen verdere informatie over het IsraŽlische atoomprogramma te kunnen vrijgeven.

De joodse atoomgeleerde werd indertijd door de geheime dienst van IsraŽl uit ItaliŽ ontvoerd naar IsraŽl, om hem daar te kunnen berechten.

Cafťprijzen met 20% gestegen sinds 2000

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat sinds 2000 de prijzen in de horeca fors zijn gestegen. Zo stegen de prijzen in cafť's met gemiddeld twintig procent, in restaurants met gemiddeld dertien procent en in snackbars met gemiddeld zestien procent. De cijfers blijken de horeca geen windeieren te hebben gelegd.

In cafť's was de consumptie op een lager niveau beland dan in 1997. Voor restaurants geldt hetzelfde. Alleen snackbars draaiden in 2003 dezelfde omzet in vergelijking met 1997.

Bron: CBS
Een grafisch overzicht van de jaarlijkse prijsstijgingen in de horeca


In hoeverre de prijsstijgingen verantwoordelijk zijn voor de daling van de consumptie is moeilijk vast te stellen. Ook andere factoren, zoals de laagconjunctuur en de ontwikkeling van de koopkracht, spelen een rol. In de Telegraaf gaf een woordvoerder van het Bedrijfsschap Horeca aan dat de cijfers kloppen. "Hier is weinig op af te dingen", zo liet hij weten.
_
Gedetailleerde cijfers vind je hier.

Scherpere regels voor schietverenigingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er scherpere regels komen voor schietclubs. Dit naar aanleiding van de schietpartij van afgelopen week in Tiel, waarbij een schutter drie mensen om het leven bracht. De schutter pleegde hierna zelfmoord.

Volgens de meerderheid van de Tweede Kamer kunnen leden van schietclubs veel te makkelijk aan wapens en munitie komen. Tweede-Kamerlid Eerdmans, van de Lijst Pim Fortuijn, vindt dat er inmiddels teveel moordpartijen zijn aangericht door leden van schietverenigingen. Hij wordt hier in bijgestaan door het CDA en de PvdA.

Aan het eind van 2003 vermoorde een ex-marinier vier leden van zijn ex-schoonfamilie. Ook deze ex-marinier was lid van een schietvereniging.

Nieuwe sponsor voor Jaguar

In de aanloop naar de Grote Prijs van San Marino, heeft Jaguar bekend gemaakt dat ze een nieuwe sponsor hebben. Eerder waren er nog berichten dat een sponsor van Jaguar was overgestapt naar McLaren.

De nieuwe sponsor die vanaf komend weekend op de Jaguar R5 te bewonderen zal zijn is het Italiaanse bedrijf AMIK Italia. AMIK Italia is een importeur en distibiteur van chemische stoffen en primaire materialen hiervoor.

Samen hopen Jaguar en AMIK de Jaguar R5 verder op de grid te brengen.

Sleur

Waar de liefde eindigt en de verveling toeslaat, dat is een veel besproken onderwerp. Het zou me niet verbazen als je er een complete boekenkast mee kunt vullen. En toch moet je er het gemiddelde olijke verliefde stel niet mee lastig vallen. Die willen daar niks over horen. En terecht. Verveling in een relatie, ik ben er geen voorstander van.

Dawn of the Dead Prijswinnaars!

De afgelopen week gaven we maar liefst 10 Dawn of the Dead pakketten weg met daar in:
2 toegangskaarten voor de film Dawn of the Dead
1 bloederige muismat
1 Dawn of the Dead T-shirt

Het goede antwoord moest zijn: Night of the living dead en Day of the dead

De winnaars zijn geworden:

Draaitafeltje
rajackar
karod
madjacksss
cablepokerface
Spungebob
NiGhTsPiRiT666
kmbo
GTI
PeterRabbit


Gefeliciteerd! De pakketten komen zo spoedig mogelijk naar jullie toe.

Bergkamp keert niet terug bij Ajax

Dennis Bergkamp keer definitief niet terug bij Ajax. Hij voetbalt nog een jaar bij Arsenal of beŽindigd zijn carriŤre.

Ajax trainer Ronald Koeman had Bergkamp graag aan z'n selectie toe willen voegen als hij geen nieuw contract aangeboden zou krijgen bij Arsenal. Volgens zijn zaakwaarnemer Rob Janssen bestaat er geen kans dat Bergkamp naar Ajax vertrekt, zo zegt hij: "'Als Arsenal met hem verder wil blijft hij in Londen, zoniet dan stopt hij met het spelen van profvoetbal."

'Flitsfoto geen bewijs voor begane snelheidsovertreding'

DarkShine had ons via de nieuws-submit te melden:

Clemens Meerts, de jurist uit Baexem die eerder al in het nieuws kwam door met succes het bewijs van radarcontroles tegen snelheidsovertredingen van tafel te vegen, beweert andermaal dat een flitsfoto van een auto geen bewijs zou zijn voor een snelheidsovertreding.

Voorbeeld van zo\'n gewraakte fotoMet deze bewering reageert hij op de uitspraak van een medewerker van de politie Limburg-Noord. Die heeft namelijk gemeld dat de radar in de controle-auto afzonderlijk werkt van het fototoestel in de wagen. Hiermee probeerde de medewerker het argument van Meerts, namelijk dat een verkeerde opstelling van de radar een onacceptabele meetafwijking veroorzaakt, te ondermijnen. Meerts repliceerde door te stellen dat indien de radar en de camera inderdaad los van elkaar functioneren, er dan ook geen bewijs is dat de geconstateerde snelheid daadwerkelijk hoort bij de auto op de foto.

Meerts, van huis uit een fiscaal jurist, heeft bij diverse rechtszaken wegens snelheidsovertredingen al meerdere malen het gelijk van de rechters aan zijn zijde gehad.

Fatih Sonkaya naar Galatasaray

Fatih Sonkaya is eindelijk persoonlijk akkoord met Galatasaray. Eerdere onderhandelingen liepen spaak omdat de verdediger van Roda JC bang was heimwee te krijgen.

De Limburgse club was zelf al tijdens de winterstop rond met Galatasaray. Op het laatste moment krabbelde Sonkaya echter terug. De van oorsprong uit Turkijke afkomstige Sonkaya woont al bijna zijn gehele leven in Nederland.

Voor Roda JC was het zaak Sonkaya snel te verkopen. Zijn contract zou aan het einde van komend seizoen aflopen.

FOK! verpest het bij bezoekers

mien-moeke had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel bezoekers van de populaire jongerencommunity fok.nl zijn verbolgen over de onlangs geplaatste 'column' van een nog niet officiŽel bekend gemaakte schrijver.
In deze column wordt beweerd dat de FOK!kers een mail-wisseling tussen Maxima en Mabel Wisse-Smit in handen hebben gekregen.
Het lijkt hier te gaan om een, volgens een aantal users, mislukte publiciteitsstunt voor het boekje "De geheime mailtjes van Maxima en Mabel" van J. Jongbloed.

De actie wordt door veel FOK! bezoekers volledig afgekeurd, zoals blijkt uit de vele negatieve reacties.

Frizz: "dom dom, stoppen maar, neem SMSmee's Poessie maar als voorbeeld, een keer was genoeg"

ATT: "Is dit Fok! weekend ofzo...
...welke sponsor kunnen jullie hier nu weer mee krijgen???"

Schaartje: "WAT IS DIT SLECHT!!!!!...
...als leek zie ja al dat dit harstikke nep is, en je hoort dit mocht het echt zijn zowieso niet te publiceren.
hele slechte imitatie van de maker van deze mailtjes.
dus FOK! stop hier aub mee..."

De bewuste column is nog steeds te lezen.

Ontvoerde Sabine getuigt tegen Dutroux

Bijna acht jaar na dato keek ze haar ontvoerder weer in de ogen. Sabine Dardenne was 12 toen ze 81 dagen gevangen werd gehouden in het huis van Dutroux. Samen met de toen 14-jarige Laetitia Delhez werd ze op 15 augustus 1996 bevrijd. Maandag legde ze een getuigenverklaring af in de rechtzaak tegen Marc Dutroux.

Met zijn kompaan Michel LeliŤvre had Marc Dutroux Sabine destijds van haar fiets gesleurd en met medicijnen bedwelmd. Dutroux maakte haar later wijs dat hij haar had gered. "Ik heb je gered uit de handen van de boze chef die zich wilde wreken op jouw vader waarmee hij, toen deze lang geleden nog politieagent was geweest, problemen had gehad. Ik ben je vriend", had Dutroux haar gezegd. Ook vertelde hij haar dat haar ouders geen losgeld voor haar wilden betalen. Vanaf de eerste dag dat hij haar ontvoerd had werd het meisje door Dutroux misbruikt

Op details wilde Dardenne niet ingaan voor de rechtbank. Ze verwees daarvoor naar haar brieven en dagboeken. Ze had in de 81 dagen dat ze vastzat nooit wat gemerkt van een georganiseerd netwerk waar Dutroux deel van zou uitmaken. Aan het eind van haar getuigenis gooide ze alle schroom van zich af en richtte ze zich direct tot haar voormalige ontvoerder. "Ook al heb ik het antwoord al gedeeltelijk in mijn hoofd, toch wil ik weten waarom je mij niet hebt geliquideerd als ik dan toch zo'n rotkarakter had."

Dutroux meldde daarop dat hij haar inderdaad heeft misbruikt en dat hij daarvoor verantwoordelijkheid zal dragen. Liquidatie was volgens hem nooit overwogen. "Dit is niet echt een overtuigend antwoord", sneerde Sabine hierop. Tijdens de emotionele procesdag raakten zowel Paul Marchal, vader van de vermoordde An, en Patricia Martin, moeder van Laetitia Delhez, onwel. Vermoedelijk ging het bij beiden om oververmoeidheid. Morgen getuigt Laetitia Delhez in de zaak-Dutroux.

Sabine Dardenne
Sabine Dardenne komt aan bij de rechtbank in Aarlen


Over 'de geheime mailtjes'

De afgelopen dagen werden we overspoeld met reakties op onze aankondiging dat we mailtjes van Mabel en Maxima zouden plaatsen. Vele mensen vonden het een schande dat we prive-mail zouden plaatsen of waarschuwden ons voor de AIVD. Maar mensen, denken jullie nu echt dat we zoiets zouden doen? Zouden kunnen maken uberhaupt? Nee, natuurlijk niet! De komende vijf dagen kan je op FOK! passages lezen uit het boek "De geheime mailtjes van Maxima en Mabel" uitgegeven door Uitgeverij Rebel. Op vrijdag zal de schrijver van het boek wat vragen beantwoorden en zullen we te weten komen waar de inspiratie voor dit boek vandaan komt.

Doelman tien jaar de cel in

Tomas Melendez, doelman van de club Platense uit Honduras, moet tien jaar de cel in. Vorig jaar juli sloeg hij ploeggenoot Jorge Alberto Espinoza dood. De beide spelers kregen ruzie bij het ondertekenen van hun contract.

Toen Espinoza (22) aan Melendez vroeg of hij even diens pen mocht lenen om zijn handtekening te zetten, weigerde de doelman dat. Vervolgens kregen de beide spelers woorden. Aanwezige clubbestuurders probeerden de ruzie te bezweren, maar buiten het stadion raakten Melendez en Espinoza slaags. Daarbij kreeg Espinoza zulke zware klappen op zijn hoofd dat hij in elkaar zeeg en overleed. Voor de rechter bezwoer Melendez onschuldig te zijn.

de veroordeelde doelman Tomas Melendez
De veroordeelde doelman Tomas Melendez


Sevilla biedt op Van Persie

PSV dacht misschien dat het al verzekerd was van Robin van Persie, maar te elfder ure meldt ook het Spaanse Sevilla zich persoonlijk bij Feyenoord met een bod.

Sevilla zou Van Persie willen aankopen als vervanger voor de naar Arsenal vertrokken Juan Antonio Reyes. Hoewel Van Persie's zaakwaarnemer liet weten dat de jonge Rotterdammer de voorkeur geeft aan PSV, besloot Sevilla toch haar interesse kracht bij te zetten door de afgelopen avond met drie man naar Nederland te reizen.

Sevilla, dat rond de 30 miljoen euro zou hebben gebeurd voor Reyes, biedt naar verluidt zes miljoen euro voor Van Persie, al spreken er ook bronnen over vier miljoen. PSV zou met Feyenoord een transfersom van drie miljoen euro zijn overeengekomen.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.