Shell al eerder gewaarschuwd voor overwaardering

Tim (eSSe)
Uit stukken, die het NRC Handelsblad in het bezit heeft, blijkt dat Shell al eerder gewaarschuwd is voor de manier waarop het bedrijf haar olievoorraden schat. Ook de manier waarop het bedrijf de olie een waarde geeft is niet goed.

Vandaag citeert de krant een accountant die bij het olieconcern werkzaam is. Op een, in Noorwegen gehouden, conferentie meldde de accountant tegenover deskundigen dat "de objectiviteit van schattingen in gevaar komt als deze zijn gekoppeld aan beoordelingen van directeuren en managers." Deze conferentie werd al in september van 2002 gehouden. Het blijkt namelijk dat de topmanagers meer geld krijgen wanneer de reserves in het gebied, waarover zij de baas zijn, hoger zijn.

Aan het begin van dit jaar moest Shell haar olieschattingen zeker twintig procent lager waarderen. Dit kostte Philip Watts, één van de topmannen binnen het bedrijf, zijn baan. Ook exploratiedirecteur Walter van de Vijver kon vertrekken. Shell meldde, kort na het vertrek van de twee, de bonusregeling te hebben afgeschaft.