FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 april 2004

Graven vernield op joods kerkhof in Frankrijk

Imperium had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de joodse begraafplaats in Herrlisheim in Oost-Frankrijk zijn zo'n 120 graven beklad en vernield. De politie is gestart met een grootschalig onderzoek naar de schendingen. Grafstenen werden beklad met swastika's en antisemitische leuzen. Een deel van de teksten was in het Duits geschreven. Er wordt een samenhang vermoed met het feit dat Adolf Hitler vandaag precies 59 jaar geleden stierf.

De Franse regering heeft zich fel uitgesproken tegen de grafschennis. President Jacques Chirac noemde ze in strijd met waarden en principes waar Frankrijk voor staat. Premier Jean-Pierre Raffarin heeft een excussbrief gestuurd aan de joodse gemeenschap in Frankrijk. De minister van binnenlandse zaken bracht direct een bezoek aan de begraafplaats die stamt uit de 18e eeuw.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit kerkhof in het nieuws komt wegens vandalisme. In 1992 werden bijna 200 graven vernield. Nadat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het aantal antisemitische incidenten fors is toegenomen, is de Franse regering er op gebrand opkomend antisemitisme de kop in te drukken. Overigens wordt de toename van incidenten voornamelijk toegeschreven aan antisemitisme onder moslimjongeren. De grafschendingen in Herrlisheim lijken eerder het werk van neonazi's.

Joodse begraafplaats van Herrlisheim, Frankrijk


Gewonden en arrestanten in Breda en R'dam

In Breda zijn aan het begin van de avond zestien gewonden gevallen bij vijandelijkheden tussen twee groepen koninginnedagvierders. Negen van hen zijn met ambulances naar een ziekenhuis gebracht, de overige zeven hebben zich zelf bij de eerste hulp gemeld.

De twee groepen belaagden elkaar met meubilair en glaswerk, de politie meldt dat de verwondingen bijna allemaal het gevolg zijn van rondvliegend glaswerk. Wat de aanleiding tot de vechtpartij is geweest weet men nog niet, ook is niet duidelijk hoeveel mensen er bij betrokken zijn geweest. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

In Rotterdam zijn vandaag tientallen feestvierders door de politie aangehouden op het Stadhuisplein en de Wilhelminapier. Een woordvoerder van de politie meldde dat het ging om mensen die met te veel drank op anderen lastig vielen. Het Stadhuisplein werd zelfs enige tijd afgesloten om raddraaiers uit de feestende menigte te kunnen plukken.

Ex-baas Guantánamo-gevangenis naar Irak

Icoon IrakDe Verenigde Staten gooien een nieuw wapen in de strijd tegen de misstanden in de Iraakse gevangenissen. Een voormalig hoofd van de gevangenis op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba zal namelijk naar Irak afreizen om daar orde op zaken te stellen.

Generaal-majoor Miller zal erop gaan toezien dat opsluitingen en ondervragingen van gedetineerden correct verlopen, zo verklaarde een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak vrijdag. Men hoopt hiermee gebeurtenissen als mishandeling van gevangenen door soldaten te voorkomen, iets waar eerder deze week foto's van in het nieuws verschenen.

Guantánamo Bay is de VS-basis op Cuba, in de gevangenis op deze basis worden mogelijke terroristen vastgehouden. De gevangenis geldt als zeer omstreden, verdachten zouden zonder recht op verdediging onder mensonterende omstandigheden vastzitten. In maart van dit jaar kwam Guantánamo Bay nog negatief in het nieuws toen drie ex-gevangenen beweerden dat gevangenen er worden bedreigd en mishandeld.

Cofidis woensdag terug

Cofidis begint woensdag 5 mei terug te koersen. De Franse ploeg was een eindje uit het peloton gestapt, naar aanleiding van het dopingschandaal die rond de ploeg hangt.

In de Vierdaagse van Duinkerke, net de plaats van de hoofdzetel van Cofidis, zal de ploeg eindelijk weer deelnemen aan de koers. Op 9 april hadden ze even de boeken neergelegd, omdat door de beschuldigingen van Gaumont een groot deel van de ploegleiding en renners in opspraak waren gekomen. Maar nu na een goeie maand, is de rust voldoende teruggekeerd.

"Deze uitzonderlijke onderbreking had als doel de sponsor wat tijd te gunnen om over de toekomst van de ploeg en haar investeringen in de sport te kunnen nadenken", meldt Cofidis. "De beslissing om in Duinkerke te hernemen, is symbolisch aangezien dat de streek is waar de sociale zetel van de maatschappij zich bevindt, waar het 1300 mensen te werk stelt en waar het talloze supporters telt".

Harmes turnt zich naar Athene

Suzanne Harmes heeft zich tijdens het EK turnen gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Op het onderdeel vloer toonde ze het vereiste vormbehoud met een vierde plaats.

Hoewel ze al een nominatie had, kwam de deelname aan de Olympische Spelen in gevaar door een blessure. Met nog last van de blessure en een flinke trainingsachterstand wist ze met 9,262 vierde te worden, terwijl een plaats bij de eerste 16 voldoende was.

Loes Linders wist zich te plaatsen als twaalfde voor de finale van de meerkamp. Wil ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen, dan zal ze daarin achtste moeten worden. Laura van Leeuwen mistte de finale door een slechte prestatie op de brug en mist daardoor ook de mogelijkheid op kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Komst uitzetcentrum bij Hilversum onzeker

Het is nog lang niet zeker of er daadwerkelijk een uit uitzetcentrum voor illegalen in het asielzoekerscentrum Crailo komt. De gemeente Hilversum eist van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken harde toezeggingen over het nog op te richten uitzetcentrum. Wethouder Heerschop zegt dat de gemeente extra ondersteuning, vooral extra politie-inzet, eist.

Als dit niet gebeurt zeggen Hilversum en de eveneens betrokken gemeente Laren de samenwerking met het ministerie van Justitie op. "Het kan niet zo zijn dat je als gemeente zelf politiecapaciteit moet leveren", aldus de wethouder. De minister heeft van de Hilversumse burgemeester E. Bakker in een brief tot 4 mei de tijd gekregen om te reageren. Justitie heeft de ontvangst van de brief bevestigt en zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Er is al begonnen met de ombouw van asielzoekerscentrum Crailo tot uitzetcentrum. Het is met ca. 1500 inwoners één van de grootste asielzoekerscentra van Nederland. Eerder werden in Eindhoven en Dokkum de komst van een uitzetcentrum afgeblazen. De gemeenteraad van Hilversum moet zich nog over de komst uitspreken, Laren is al wel akkoord, maar zegt het eens te zijn met de brief van Bakker.

Sesamstraat komt naar Afghanistan

Afghaanse kinderen zullen binnenkort ook kunnen kijken naar 'Koche Sesame' oftewel Sesamstraat. Door het vertonen van de wereldberoemde serie hoopt men de Afghaanse leerlingen van hun trauma's te laten afkomen. Onlangs hebben de Afghaanse autoriteiten de eerste van vierhonderd video's van 'Koche Sesame' voor gebruik in het herstellende Afghaanse onderwijs ontvangen.

Elke video bevat tien afleveringen van twintig minuten. De afleveringen worden samengesteld uit Alam Simsim, de door de VS betaalde Egyptische versie van Sesamstraat. De afleveringen zullen worden nagesynchroniseerd in het Dari, één van de twee voertalen in Afghanistan.

"Het is belangrijk dat onze kinderen hun ogen openen voor nieuwe ideeën", zei Giyam, adviseur van de Afghaanse minister van onderwijs. "De video's moeten de leraren in Afghanistan overhevelen naar een nieuwe eeuw van onderwijs." De productie en verspreiding van de video's wordt mede betaald door het Amerikaanse Rand Corporation. Andere doelen van de video's zijn de Afghaanse kinderen bewust maken van het bestaan van andere culturen, de mogelijkheden tot ontwikkeling voor meisjes en vrouwen te tonen en de interesse van scholieren voor het onderwijs te vergroten.

Onbekend is hoeveel kinderen de video's zullen zien. In het door oorlog verscheurde land beschikken weinig scholen en gezinnen over een televisie, laat staan een videorecorder. Een ander probleem is dat veel Afghanen in het oosten en zuiden de Pashto, de andere voertaal spreken. Het ministerie van onderwijs zei dat Sesamstraat in de eerste fase op drie scholen in Kabul en zeven in andere steden in Afghanistan te zien zal zijn.

Gigantische files in Polen en Duitsland

Icoon Buitenlands nieuwsDuitsland en Polen kampen op het moment met grote files. Bij de grensovergang Duitsland - Polen zijn gigantische rijen auto's ontstaan, te wijten aan de festiviteiten in verband met het officiële toetreden van Polen morgen bij de EU. Dit maakte de Duitse politie vandaag bekend.

Wegens de vele georganiseerde festiviteiten is de overgang bij Linken voor vrachtverkeer volledig afgesloten. Momenteel moeten in het noordoosten van Duitsland mensen zeker veertig uur in de file staan. Deze file heeft een lengte van minstens 25 kilometer. Zowel de Duitse als de Poolse politie probeert op dit moment een rijstrook vrij te houden voor personenauto’s

Postuum album Elliott Smith in aantocht

'From The Basement On The Hill', het album waaraan singer/songwriter Elliott Smith werkte toen hij in oktober vorig jaar overleed, zal nog dit jaar postuum worden uitgebracht. Vader Gary Smith is daarvoor in onderhandeling met geïnteresseerde platenmaatschappijen. Voor het album zijn zo'n 30 opgenomen songs beschikbaar. Het is nog niet bekend welke nummers uiteindelijk de release zullen halen.

Elliott Smith werd op 21 oktober met steekwonden in zijn borst aangetroffen in zijn flat in Los Angeles. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De 34-jarige Smith, die tijdens zijn leven met drank- en drugsverslavingen worstelde, zou zelfmoord hebben gepleegd. Tijdens zijn carriere bracht hij vijf solo-albums uit, waarvan XO uit 1998 de bekendste is. Ook schreef hij de muziek voor de film Good Will Hunting. De song 'Miss Misery' uit die film was genomineerd voor een Oscar.


Singer/songwriter Elliott Smith
Elliott Smith


Aus. Democraten willen koala's afschieten

Als het aan de Australische Democraten ligt worden op het Australische Kangaroo Island binnenkort zo'n 20.000 koala's afgeschoten. Deze eventuele maatregel is het gevolg van de hongersnood onder de diertjes, die weer komt door een explosieve toename van hun populatie op het eiland.

De maatregel is een voorstel van de Australische Democraten, de derde politieke partij van het land. Natuurbeschermers hadden al eerder gewaarschuwd dat het natuurlijk evenwicht verstoord wordt als er niet wordt opgetreden tegen de donzige diertjes. Zij eten de gombomen namelijk in een hoog tempo op.

"Ze mogen dan wel schattig zijn, we moeten nu de realiteit voor de emotie laten gaan", aldus een woordvoerster van de Australische Democraten. Zij wil professionele jagers inhuren om de beestjes snel en pijnloos af te maken.


Een koala in de vrije natuur

Half miljoen mensen in Amsterdam

Ongeveer 500.000 mensen vierden vandaag Koninginnedag in de binnenstad van Amsterdam. Hoewel de stroom feestgangers pas laat op gang kwam, ontstond toch een grote drukte. Vorig jaar waren er 'slechts' 350.000 feestende mensen in de hoofdstad, wat gedeeltelijk te wijten was aan het weer.

De NS schat dat ongeveer 160.000 mensen met de trein naar Amsterdam zijn gegaan. Hierdoor moest het spoorbedrijf extra treinen inzetten. De terugtocht van mensen uit Amsterdam is ondertussen al weer in volle gang, en verwacht wordt dat er ook een behoorlijk aantal mensen zullen zijn die er een 'latertje' van gaan maken.

Amsterdam kende afgelopen nacht voor het eerst in negen jaar ook weer een KoniginneNach. Deze verliep - net als in de rest van het land - vrij rustig.

Geen staatsburgersschap voor voormalig nazikampbewaker

De 84-jarige Oekraïner John Demjanjuk heeft volgens het federaal gerechtshof in de Verenigde Staten geen recht op het Amerikaanse staatsburgersschap, dit werd vandaag in een hoger beroep bepaald. Deze uitspraak kan betekenen dat Demjanjuk voor de tweede keer de VS zal moeten verlaten, aangezien hij er nu onrechtmatig is.

Demjanjuk werd in de jaren tachtig al eens uitgeleverd aan Israël, men dacht toen dat hij 'Ivan de Verschrikkelijke', de beul van het bekende concentratiekamp Treblinka was. Wegens persoonsverwisseling werd hij in hoger beroep vrijgesproken en mocht hij terug naar de VS. Het hof acht nu echter bewezen dat Demjanjuk toch een kampbewaker is geweest en dan vervalt het recht op verblijf in de VS.

NAC Breda wil door met Collen

NAC Breda wil Pieter Collen nog een jaar huren van Feyenoord.

Collen kreeg deze week te horen dat hij (nog) niet terug hoeft te keren in Rotterdam. De Feyenoord-leiding wil hem nog een jaar verhuren. De eerste gesprekken met NAC Breda over een nieuwe tijdelijke overgang zijn achter de rug.

Collen zelf ziet een verlenging van zijn verblijf in Breda wel zitten. De Belg is bezig aan zijn tweede seizoen in Breda. De eerste huurperiode bleef door een blessure beperkt tot 39 minuten. Dit jaar is hij uitgegroeid tot een vaste waarde voor trainer Ton Lokhoff.

Rudge weg bij Roda JC

Humphrey Rudge zal aan het einde van het seizoen vertrekken bij Roda JC. De verdediger en de club hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe verbintenis.

Rudge speelt al sinds 1996 bij Roda JC maar werd nooit vaste waarde. Rudge (26) is dit jaar uitgeleend aan VVV-Venlo, waar hij inmiddels ook op de bank terecht is gekomen. Eerder werd hij ook uitgeleend aan Sparta.

'Met pijn in het hart moeten wij van Humphrey afscheid nemen.', zegt technisch bestuurslid Nol Hendriks in De Limburger. 'Rudge is een jongen uit de streek, uit de eigen jeugd. Aan de andere kant moeten we hem ook geen spek voor de bek binden door hem voor te spiegelen dat hij een basisspeler kan worden.'

Verzetsheldin alsnog onderscheiden

Een Franse verzetsheldin heeft alsnog een onderscheiding gekregen voor haar verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. De inmiddels tachtigjarige Odette Peyrot-Bouchard kreeg vandaag, bijna zestig jaar later, alsnog de civiele onderscheiding.

Peyrot-Bouchard hielp haar ouders in de Tweede Wereldoorlog bij het smokkelen van geallieerde piloten van Frankrijk naar Spanje. Haar ouders werden ontdekt en werden door de Gestapo gepakt en daarna vermoord. Peyrot kwam in een concentratiekamp terecht. Na haar bevrijding uit het concentratiekamp werd zij ernstig ziek opgenomen in een sanatorium in Zwitserland. In dat sanatorium ontving zij een brief dat zij zou worden onderscheiden voor haar verrichte heldendaden, maar ze was te ziek om op de brief te reageren.

Hierop werd het dossier opgeborgen en verdween in de gigantische archieven van het Pentagon. Door de inzet van een gepensioneerde Britse kolonel kon Peyrot echter alsnog haar medaille krijgen. Ook haar ouders zijn inmiddels postuum onderscheiden.

Dagenlange autorit met dode vrouw

Icoon Weird nieuwsEen inwoonster van de staat Oklahoma, Amerika, heeft dagenlang rondgereden met het rottende lijk van haar moeder op de stoel naast haar. De politie startte een onderzoek toen mensen klaagden over de stank die van de auto afkwam. De vrouw stierf een natuurlijke dood.

De twee vrouwen woonden samen in Covington en begonnen enkele weken geleden aan een reis naar Florida. Gedurende een 1300 mijl lange reis waren ze onder andere al door Texas en North Carloina getrokken. Het is niet duidelijk of de 65-jarige vrouw in de auto of tijdens een stop is overleden.

Na het overlijden van de moeder reed de dochter nog dagenlang door met het ontbindende lijk naast haar in de auto. Naar aanleiding van stank, afkomstig van de auto, onderzocht de politie de zaak. Toen de vrouw, een middendertiger, zich in een 24-uurswinkel bevond ‘ontdekte’ de politie het lijk. De vrouw, verkerend in een verwarde staat, kon geen antwoord geven op de vraag wat de aanleiding was van haar reis.

De bejaarde vrouw is naar alle waarschijnlijkheid 5 dagen eerder overleden. De dochter is in het ziekenhuis opgenomen voor een psychiatrisch onderzoek. De vrouw is geen beschuldiging ten laste gelegd, daar de 65-jarige een natuurlijke dood is gestorven.

Larsson terug als international

Henrik Larsson is teruggekomen op zijn besluit te stoppen als international van Zweden. Hij kwam tot dit besluit door het naderende EK.

De aanvaller van Celtic, die na het WK in 2002 zijn afscheid aankondigde, heeft zich weer beschikbaar gesteld. 'Iedereen kan van gedachte veranderen.' Larsson komt nu uit voor Celtic, en vroeger 3,5 jaar voor Feyenoord

Onder andere de Engelse bondscoach Sven-Göran Eriksson maakte zich sterk voor een terugkeer van Larsson in de Zweedse selectie. Larsson bleek uiteindelijk gevoelig voor alle smeekbedes. 'Iedereen kan van gedachte veranderen. De wil om op Euro 2004 te spelen is er altijd geweest bij mij, maar ik was er tot nu toe niet zeker van', zei de Celtic-aanvaller tegen de Zweedse krant Helsingborgs Dagblad.

Bondscoach Lars Lagerbäck is verheugd op de terugkeer van de Zweedse superspits. 'We zijn heel erg blij met het ja van Henrik. Maar daarbij moeten we aantekenen dat we de deur altijd op een kier hebben gelaten.'

'Van Nistelrooy is niet te koop'

Zowel FC Barcelona als Real Madrid hebben van Manchester United een schriftelijke boodschap gekregen met daarin de melding dat Ruud van Nistelrooy niet te koop is. Afgelopen woensdag beweerde Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez nog in gesprek te zijn met de 28-jarige spits, dit jaar al goed voor achttien goals in de Engelse competitie.

Ook bij FC Barcelona werd gezinspeeld op de komst van Van Nistelrooy naar de trots van Catalonië: "Alles is mogelijk, ook de komst van Van Nistelrooy. Geen enkele speler is onhaalbaar, behalve spelers die niet te koop zijn als Henry bij Arsenal en Ronaldinho bij ons.", aldus vice-president Ferran Soriano.

Door alle speculaties van de afgelopen weken voelde Manchester United zich gedwongen om beide Spaanse clubs te waarschuwen: "Ik heb de betrokken clubs geschreven en gezegd dat Ruud niet te koop is. We willen dat het hun helemaal duidelijk is hoe de situatie is. We willen er zeker van zijn dat de boodschap is overgekomen", aldus algemeen directeur David Gill. Van Nistelrooy verlengde onlangs zijn contract bij de 'Mancunians' en staat nog tot 2009 onder contract.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

'Van Nistelrooy is niet te koop'

Manchester United heeft laten weten dat Ruud van Nistelrooy 'niet te koop is'. Daarmee moeten Barcelona en Real Madrid hun hoop op het aantrekken van de spits laten varen.

De laatste weken viel de naam van van Nistelrooy als nieuwe spits van Barcelona en vooral Real Madrid. Het Spaanse blad Marca wist zelfs te melden dat de Nederlandse spits al een principe-akkoord had met de Madrilenen.

Door alle speculaties voelde Manchester United zich verplicht om de Spaanse clubs te waarschuwen. 'Ik heb de betrokken clubs geschreven en gezegd dat Ruud niet te koop is', zei algemeen directeur David Gill op MUTV. 'We willen dat het hun helemaal duidelijk is hoe de situatie is. We willen er zeker van zijn dat de boodschap is overkomt.'

De 27-jarige van Nistelrooy staat nog tot 2009 onder contract bij de Mancunians.

Bush blijft achter woorden jaar geleden staan

Morgen een jaar geleden verklaarde George Bush aan boord van een vliegdekschip dat de voornaamste gevechten in Irak voorbij waren. Vandaag zei hij dat hij gelijk had met die opmerking, hij staat er nog steeds achter.

"We hadden toen een belangrijk doel bereikt, een missie volbracht, namelijk de verwijdering van Saddam Hussein. Als gevolg daarvan zijn er nu geen (...) martelkamers meer in Irak." De Amerikaanse president houdt dus vast aan dit standpunt, ook al zijn de afgelopen maand de gevechten in Irak zwaarder dan tijdens de invasie.

Deze week kwam het Amerikaanse leger in opspraak door foto's van lachende Amerikaanse soldaten die Iraakse gevangenen mishandelden. Bush zei hierover een diepe walging te voelen: "Dit weerspiegelt niet de aard van het Amerikaanse volk, zo doen we dat niet in Amerika."

Ook CDA-fractie kritisch over Balkenende

Icoon Politiek nieuwsJan Peter Balkenende maakt te weinig gebruik van zijn positie als premier en gunt de collega-ministers te veel ruimte. Dat is de mening van CDA-fractieleider Maxime Verhagen en vice-fractievoorzitter Gerda Verburg. Zij reageren op de opiniepeiling van GPD-bladen die eerder deze week werd gepubliceerd.

Uit de peiling blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders negatief oordeelt over het functioneren van de CDA-premier. Volgens Verburg moet Balkenende zijn verhaal duidelijker overbrengen. "Het gaat om de resultaten. Er zal nog wel geschaafd worden aan zijn presentatie. Maar we hoeven geen Idols-achtige premier te hebben. Ik zie hem groeien als premier."

Maxime Verhagen stelt dat de voorman van zijn partij het kabinetsbeleid niet goed verkoopt. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan zijn voorgangers Ruud Lubbers en Wim Kok die zelf kabinetsvoornemens naar buiten brachten en daardoor de blikvanger werden. "Balkenende moet zijn positie als minister-president veel meer gebruiken. De premier is voor collegiaal bestuur, hij geeft vakministers de credits om de behaalde resultaten naar buiten te brengen."

In een reactie op de peiling vergeleek Balkenende zichzelf met zijn buitenlandse collega's Blair, Schröder en Schüssel (Oostenrijk). "We krijgen allemaal kritiek. Ik ben niet met mezelf bezig, maar met Nederland. Ik laat me niet afleiden," aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Minsters Donner, Remkes en Balkenende
Premier Balkenende gunt collega-ministers te veel ruimte (foto: ANP)

'Mens had vuur veel eerder'

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat het eerste gebruik van vuur door de mens zo'n 300.000 jaar oud was, in Israël zijn echter sterke aanwijzingen gevonden dat dit al veel langer geleden voor het eerst gebeurde, namelijk zo'n 790.000 jaar geleden. Dit melden archeologen vandaag in het tijdschrift 'Science'.

Er zijn twee aanwijzingen voor deze stelling. Ten eerste zijn in een aardlaag op de opgravingsplek Gesher Benot Ya'aqov vuurstenen werktuigen en stukjes hout gevonden waarvan slechts een klein deel verbrand was. Hieruit leiden de Israëlische archeologen af dat het niet gaat om de gevolgen van een bosbrand, aangezien er dan veel meer verbrand zou zijn. Een tweede argument is dat de vuurstenen met brandsporen slechts op een aantal plekken op de kampplaats zijn gevonden, net zoals dat tegenwoordig gebeurt met kampvuren. Dit is een aanwijzing voor het feit dat het om door mensen gestookt vuur gaat.

Waarschijnlijk zijn deze sporen achtergelaten door de Homo erectus, de belangrijkse eerste vertegenwoordiger van het geslacht Homo, die leefde van circa 1,8 miljoen jaar geleden tot 50.000 jaar geleden. Ter verduidelijking: de huidige mensensoort, Homo sapiens, ontstond zo'n 200.000 jaar geleden. Onderzoekers denken dat het ook kan gaan om een directe voorloper van Homo sapiens, een zogenaamde 'archaïsche Homo sapiens', dit omdat vuurgebruik geldt als één van de grootste stappen voorwaarts in de geschiedenis van de mens.

Michael Jackson houdt onschuld vol

Michael Jackson verscheen vandaag opnieuw voor de rechtbank in Santa Maria (Californië) wegens vermeend kindermisbruik. Hier herhaalde hij onschuldig te zijn aan het misbruiken van kinderen. Jackson werd vandaag formeel op de hoogte gesteld van de zeven aanklachten tegen hem.

De aanklachten in Californië zijn onder andere 'onzedelijke handelingen met een minderjarige', 'poging tot plegen van onzedelijke handelingen met een kind' en 'toediening van bedwelmende middelen'. Er was een grote politiemacht op de been bij de rechtbank. Men hoopte hiermee een herhaling van de gebeurtenissen in januari te voorkomen, waar een grote schare fans van de 'King of Pop' zich verzameld had en Jackson bijna onder de voet werd gelopen.

Michael Jackson
Michael Jackson

Nederlandse volk blijft pro-koningshuis

Toad had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Koningshuis nieuws86 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland een monarchie moet blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau TNS NIPO in opdracht van NOS Actueel onder ruim duizend geënquêteerden. Volgens meer dan de helft van de mensen (58 procent) mag de koningin de politiek soms negeren. Prinses Máxima is het populairste lid van het Koninklijk Huis.

Na Máxima volgen kroonprins Willem-Alexander, koningin Beatrix en prins Bernhard. Beatrix wordt door 60 procent van de ondervraagden als 'afstandelijk' ervaren, echter 80 procent vindt haar een goed staatshoofd. Iets minder dan een kwart vindt dat ze in 2005, als zij 25 jaar koningin is, de troon moet afstaan aan haar oudste zoon, ongeveer eenzelfde percentage meent dat 2007, als Willem-Alexander 40 jaar wordt, een beter tijdstip is. 78 procent meent dat Willem-Alexander een prima staatshoofd zal zijn, en zo'n 6 procent ziet hem liever niet op de troon komen.

De minst populaire leden van het koningshuis zijn prins Friso en Mabel. Hun huwelijk heeft hun populariteit echter wel in positieve zin beïnvloed. Het percentage ondervraagden die Friso als sympathiek beoordeelt steeg van 36 naar 67 procent, voor Mabel steeg het van 19 naar 49 procent. Wel wordt de tweede zoon van Beatrix als saai en afstandelijk beschouwd.

Onderzoeksresultaten enquête koningshuis (PDF)

Van Gaal overweegt politieke stap

Louis van Gaal overweegt om de politiek in te gaan na zijn loopbaan in het voetbal. Twee jaar geleden liet hij de kans daartoe liggen.

Hij zou de politiek in willen om voetbalvandalisme en spreekkoren aan te pakken, maar ook om de algehele maatschappelijke verloedering aan te pakken. Twee jaar geleden werd Van Gaal benaderd door de LPF voor een functie als staatssecretaris van sport of als kamerlid. Van Gaal vertelde dat hij daar vanwege Pim Fortuyn niet op inging: "Ik was het niet eens met al zijn standpunten. Bovendien kon ik dat niet combineren met mijn voetballoopbaan."

Volgens Van Gaal zijn de supportersproblemen het gevolg van: "algehele maatschappelijke verloedering, voortvloeiend uit het laissez faire beleid van de Nederlandse overheid, die bestaande wetten niet uitvoert." Hij vervolgde: "Ik meen dat de omgangsvormen in België toch nog wat beter zijn dan hier. Men spreekt er ook wat beter, men kleedt zich wat keuriger. Toen ik er speelde (in de zeventiger jaren, red.) gingen de kinderen zelfs nog in uniform naar school. Hier is dat absoluut ondenkbaar."

Chinese vrouw overleden aan SARS

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vrouw uit het oosten van China is op 19 april jongstleden overleden aan de gevolgen van de longaandoening SARS, zo heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid vrijdag in Peking bevestigd. Het is het eerste sterfgeval door de gevolgen van SARS van dit jaar. Sinds 22 april is bij in totaal vijf mensen in China de ziekte SARS vastgesteld, drie in Peking en twee in de oostelijke regio Anhui.

Taiwan heeft inmiddels maatregelen genomen en zijn grenzen gesloten voor mensen uit Peking en Anhui. De regering in Hongkong vindt dit (nog) niet nodig. Men verwacht daar de komende dagen een hoop vakantievierende Chinezen. Hierdoor zullen in China meer dan negentig miljoen mensen aan het reizen zijn. Op stations en luchthavens zullen reizigers worden gecontroleerd op SARS-symptomen, zoals koorts.

De nieuwe uitbraak van SARS is vermoedelijk ontstaan in een laboratorium waar de dochter van de gestorven vrouw werkt. Ook zij is nu besmet. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoeken de nieuwe uitbraak.

Nederlander in Cambodja aangehouden voor pedofilie

calvobbes submitte en herschreef via de nieuws-submit het volgende bericht:

De politie in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh heeft bekendgemaakt dat ze donderdagavond een Nederlandse man hebben aangehouden op verdenking van pedofilie. Bij de aanhouding op zijn hotelkamer trof de politie drie jongens aan, twee hiervan waren naakt.

De 48-jarige toerist Rene A. werd volgens de chef van de afdeling mensensmokkel al een tijdje door de Cambodjaanse politie gevolgd. Na het verhoor door de politie zal de man door een rechtbank officieel in staat van beschuldiging worden gesteld. De man word er van verdacht seks te hebben bedreven met minderjarige kinderen. Naast de drie kinderen, één van zestien en twee van dertien, vond de politie ook een serie foto’s van andere Cambodjaanse jongetjes op zijn kamer. Hij zou dergelijke foto’s ook onder zijn vrienden hebben verspreid.

De organisatie ‘Actie voor Kinderen’, die de politie in Cambodja had getipt over de praktijken van Rene A., beweert dat de verdachte de afgelopen jaren in totaal negen keer Cambodja bezocht. "Hij ziet er uit als een vriendelijke man, maar hij weet heel goed dat zijn daden met minderjarige kinderen illegaal zijn", aldus de voorzitter van ‘Actie voor Kinderen’. Mocht Rene A. schuldig worden bevonden, dan hangt hem een celstraf van tien tot twintig jaar boven het hoofd.

Moos pakt de dubbel in Romandië

De Zwitser Alexander Moos heeft in eigen streek de lastige derde rit van de Ronde Van Romandië gewonnen. Hij pakt hiermee ook de leiderstrui af van Bradley McGee, en vertrekt morgen in de koninginnenrit als leider.

De Zwitsers van Phonak hadden Oscar Camenzind vooruit gestuurd in deze rit. Daarachter deden vooral de mannen van CSC het werk voor hun kopman Ivan Basso. Op de slotklim op 12 km van het einde raasde het fel uitgedunde peloton hem voorbij. Camenzind werd voor deze ontsnapping bedankt met de bergtrui. Aangevoerd door Jorg Jaksche snelde de groep waar alle favorieten nog bij waren toen naar boven. Maar op 8km vond Piepoli het welletjes. De Italiaan plaatste een aantal stevige demarages tot de kopgroep maar tien renners meer bedroeg. De voornaamste afwezige vooraan was op dat moment Stefano Garzelli, de ritwinnaar van gisteren en topfavoriet voor de Giro.

Na de vele prikken van Piepoli schoot Moos in actie. Bij zijn eerste demarage was de kopgroep gehalveerd, met leider Bradley McGee in de tweede groep. Bij de volgende sleur nam hij enkel Piepoli mee en liet hij topfavoriet Ivan Basso, Jeker en zijn ploeggenoot bij Phonak, Hamilton, achter zich. Maar de Amerikaan voelde zich blijkbaar nog sterk genoeg, en kwam in geen tijd aansluiten bij het tweetal. In de sprint met drie versloeg Moos dan ruim Piepoli. De geëmotioneerde Zwitser pakt dankzij deze ritoverwinning ook nog de leiderstrui af van McGee, die negende eindigde.

top tien derde rit
1.A.Moos (Zwi) 145 km in 3u32'45"
2.L.Piepoli (Ita) z.t.
3.T.Hamilton (VS) op 5"
4.A.Zülle (Zwi) 26"
5.D.Cioni (Ita) z.t.
6.F.Jeker (Zwi)
7.I.Basso (Ita) 30"
8.T.Valjavec (Svn) z.t.
9.B.McGee (Aus) 58"
10.N.Sörensen (Den) 1'23"

top tien klassement
1.A.Moos (Zwi) in 11u38'19"
2.T.Hamilton (VS) op 5"
3.L.Piepoli (Ita) 18"
4.I.Basso (Ita) 38"
5.A.Zülle (Zwi) 40"
6.F.Jeker (Zwi) 44"
7.B.McGee (Aus) 56"
8.T.Valjavec (Svn) 58"
9.D.Cioni (Ita) 1'07"
10.F.Mancebo (Spa) 1'42"

13-jarige brengt kranten rond in auto

Alfra had ons via de nieuws-submit te melden:

De Lemsterse politie heeft woensdagmiddag een 13-jarige plaatsgenoot aangehouden die de kranten met de auto rond aan het brengen was. De jongen verklaarde bij zijn aanhouding dat hij wel vaker met de auto reed. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt.

Eigenaar van de auto was de 45-jarige buurman van de jongen. Tegen hem werd ook proces-verbaal opgemaakt omdat hij de 13-jarige knaap in zijn auto had laten rijden.

22 jaar cel voor 'Scream'-moordenaar

De Franse jongen die in 2002 een meisje vermoordde zoals hij dat in de film Scream had gezien is door een rechtbank voor minderjarigen in Nantes veroordeeld tot 22 jaar cel. De officier van justitie had 25 jaar cel geëist.

De destijds 17-jarige Julien stak in juni 2002 de 15-jarige Alice met 42 messteken dood, hij gebruikte hierbij net zo'n masker als de dader in 'Scream'. Het slachtoffer werd hevig bloedend in een park gevonden en kon nog net de naam van de dader noemen.

De rechtbank verklaarde met de hoge opgelegde straf de ernst van het misdrijf te willen benadrukken.

Rebecca Loos mag Harrods niet in

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse diplomatendochter Rebecca Loos zal de komende tijd haar boodschapjes niet meer in het luxe Londense warenhuis Harrods doen. Dat melden de Britse boulevardbladen die zeggen dat Loos de komende tijd het warenhuis niet meer mag betreden van de eigenaar. De eigenaar, Mohammed al-Fayed, vindt het namelijk ongepast om Loos toe te laten na haar onthullingen over haar affaire met stervoetballer David Beckham.

De familie Beckham behoort tot de goede klanten van Harrods. Tevens zijn Victoria en David goede vrienden van de familie al-Fayed.

Man overlijdt door ontploffende tractorband

Deindo, Nyuszi en Boomstam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In het plaatsje Leens in Groningen is donderdagavond een 40-jarige man om het leven gekomen nadat zijn tractorband ontplofte. De achterband ontplofte toen de man deze probeerde op te pompen met een compressor. Het ongeluk deed zich voor op een bedrijfsterrein.

Tijdens het oppompen liep de man even weg. Na enige tijd bemerkte hij dat de compressor nog aanstond. Hij haalde de slang van het ventiel, waarop de band explodeerde. Door de gigantische klap die daarop volgde, kwam de man om het leven.

Maag van man valt tussen planten

De 65-jarige Australiër George Sternats maakte onlangs wel iets heel vreemds mee. Toen hij de tomantenplanten in zijn tuin aan het inspecteren was viel opeens zijn maag tussen de plantjes: chirurgen hadden na een operatie te snel hechtingen verwijderd. Sternats leed aan maagkanker en werd daar begin april succesvol aan geopereerd, de chirurgen waren echter iets te optimistisch en dachten dat de hechtingen niet meer nodig waren.

"Bel een ziekenwagen, mijn maag is gevallen", aldus Sternats volgens zijn vrouw. Gelukkig voor de man wist hij wel enigzins raad met de kwestie: hij stopte zijn maag terug op de juiste plaats en hield het daar met een handdoek. Zijn vrouw overweegt de verantwoordelijke chirurgen gerechtelijk te vervolgen.

ATP München: Verkerk in halve finale

Martin Verkerk heeft zich in het ATP-toernooi van München naar de halve finales geslagen. Verkerk, als vierde geplaatst, versloeg Michel Kratochvil (6-3 7-6).

Vorig jaar had Verkerk in de Davis Cup ontmoeting met Zwitserland nog van de Zwitser verloren, maar nu kreeg hij revanche. Verkerk kon bogen op zijn oude vertrouwde tempoversnelling met de forehand. Kratochvil kon dat niet volgen. Verkerk sloeg voorts elf aces. Morgen treft hij in de halve finale de winnaar van de partij Alexander Waske (Dui) - Olivier Rochus (Bel).

Ferrari stopt na 2007?

Ferrari denkt aan stoppen in 2008. In dat jaar loopt het huidige Concorde Verdrag af en mogen alle teams zelf beslissen of ze door willen gaan in de Formule 1 of stoppen. Een toekomst in het GPWC ziet het team niet zittem. Wat Montezemolo betreft is het F1 of stoppen.

"Ik denk niet dat we met zijn allen een oplossing gaan vinden. Ik denk dat alle constructeurs zich eerst zelf eens de vraag gaan moeten stellen of ze willen doorgaan met de F1 of niet. Ik zie echt geen andere oplossing," aldus Montezemolo in Autosport.

Daarmee geeft de Italiaan aan geen heil in het GPWC te zien. In Imola werd het idee opnieuw bekeken, maar steeds minder teams lijken geneigd in te gaan op dit voorstel.

"Alle teams zijn vrij na 2007 en dat is het enige wat nog zeker is. Stoppen behoort in elk geval tot de mogelijkheden die we dan zullen overwegen."

Mullah Krekar woedend om grap comédienne

brom had ons via de nieuws-submit te melden:

Mullah KrekarMullah Krekar ontstak woensdag in woede toen hij door een comédienne in een Noors TV-programma werd opgetild. De vrouw wilde daarmee testen of hij zo tolerant is als hij zich voordoet. De in Noorwegen woonachtige Krekar, oprichter van de extremistische beweging Ansar al-Islam, nam deel aan een debat over zijn pas verschenen biografie 'Mijn Eigen Woorden'.

Shabana Rehman, islamitisch comédienne en mensenrechtenactiviste, zat in het publiek en wist Krekar zover te krijgen dat ze een test mocht uitvoeren om te zien of hij een fundamentalist is. Ze kwam daarop het podium op en tilde Krekar omhoog. "Een man die door een vrouw gedragen kan worden, kan nooit een fundamentalist zijn," riep Rehman vervolgens tot vermaak van het publiek.

Krekar, een Irakees die sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen woont en herhaaldelijk in opspraak kwam, reageerde kwaad. "Ze heeft niet het recht om mij aan te raken. Zij betoont haar minachting voor me. Ik kan dit niet accepteren," schreeuwde hij in de microfoon. Hij dreigde een rechtszaak aan te spannen en eiste dat de aanwezige fotografen hun foto's van het voorval vernietigden. De comédienne stelde naderhand dat "iemand die geen fanaticus is, de grap zou hebben begrepen."

Onzekerheid over Megafestatie

Het is nog maar de vraag of er dit jaar ook weer een Megafestatie zal zijn. De sponsors van het negendaagse evenement in de Utrechtse Jaarbeurs staan niet te trappelen om mee te doen. Organisator Jan Morriën overweegt dit jaar dan ook over te slaan. Volgens hem is de sponsormarkt ingestort. De organisator verwacht dat binnen een week duidelijkheid komt over de toekomst van de Megafestatie.

Morriën sluit niet uit de Megafestatie dit jaar te verhuizen naar de Rai in Amsterdam om sponsors over de streep te trekken toch mee te doen. "Als er een aantal bedrijven is die dat leuk vindt, dan doen we dat. Het is weer eens wat anders."

De afgelopen jaren kampte het evenement al met teruglopende bezoekersaantallen. In 1999 passeerden 150.000 jongeren de kassa, vorig jaar was dat de helft minder. Toch ligt daar het probleem niet. Morriën wijdt de mindere sponsorinteresse aan de slechte economie. "Zonder sponsors is zo'n groot evenement niet op te zetten. Zeker de helft van de inkomsten komt uit sponsoring."

NASA vreest seks op weg naar Mars

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Om te voorkomen dat ze seks met elkaar hebben, wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar astronauten die naar Mars gaan chemisch castreren. Daarnaast werkt de organisatie aan lustremmers.

Het plan is om twee mannen en een vrouw op de drie-jarige reis naar Mars te sturen. Aangezien dit onderweg naar de rode planeet tot verveling kan leiden, vrezen experts dat de astronauten wel eens seks met elkaar kunnen gaan hebben. Terwijl de NASA de vrede op aarde en aan boord graag goed wil bewaren.

Tests hebben uitgewezen dat de astronauten inderdaad seks met elkaar zouden kunnen hebben. "Seks kan, maar je kiest dan best meteen voor een triootje", zegt NASA- expert Harry Stine. "De derde persoon kan het best de twee vrijers in positie houden."

De Amerikaanse ruimtevaartorganistatie wil met de castratie problemen aan boord vermijden en voorkomt zo dat seks in de ruimte huwelijken op aarde om zeep helpt.

Nederlanders willen af van ledeneis voor omroepen

42 procent van de Nederlanders vindt dat de publieke omroepen niet langer zendtijd moeten krijgen op basis van hun ledenaantal. 13 procent wil zelfs helemaal af van de losse omroepen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 832 mensen van onderzoeksbureau Interview/NSS naar het imago van de Publieke Omroep.

De grote omroepverenigingen moeten minimaal 300.000 leden hebben. Uit de enquête blijkt dat 24 procent van de ondervraagden wel waarde hecht aan de ledeneis. 21 Procent heeft geen mening.

Vooral BNN klaagt over de ledeneis. De jongerenomroep moest onlangs grote moeite doen om 150.000 leden binnen te halen. Volgens BNN weten veel jongeren niet wat een omroepvereniging is, laat staan dat ze er lid van willen of kunnen worden.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de ledeneis.

Koninginnenachten verlopen vrij rustig

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

De verschillende feesten in de steden die afgelopen nacht plaatsvonden zijn vrij rustig verlopen. De Koninginnenacht in Utrecht is niet helemaal vlekkeloos verlopen. De politie heeft vijftig mensen aan moeten houden. Ze werden bijna allemaal om verschillende feiten opgepakt. Ondanks dat vijftig vrij hoog is, spreekt de politie van een redelijk rustig verlopen nacht.

De Utrechtse vrijmarkt verliep rustig. De meeste incidenten vonden elders in de stad plaats. Zo sloten twee horecagelegenheden op verzoek van de politie hun deuren, omdat de situatie daar uit de hand dreigde te lopen.

De vijftiende Haagse KoninginneNach verliep volgens de politie "sfeervol en rustig". Het aantal bezoekers werd vanochtend door een woordvoerder van de politie op 125.000 geschat. Volgens de organisatie waren er echter 200.000 man. Rond 01:30 uur was het even onrustig in de omgeving van het Spui, de Spuistraat en de Weversplaats, maar de politie wist het snel weer rustig te krijgen.

Ook in Amsterdam, waar tienduizenden mensen op de been waren, heerste een gezellige sfeer, zei een politiewoordvoerster rond middernacht.

Nederlandse rechter voelt zich onbegrepen

calvobbes submitte en herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor onze dank!

Icoon Binnenlands nieuwsNederlandse rechters laten zich in het boek 'Het maatschappelijk oordeel van de strafrechter' negatief uit over de rol van de media in de verslaggeving rond rechtszaken. Zij vinden dat de media geen kans onbenut laten om mogelijk falen van de rechtspraak breed uit te meten in de kranten. De rechters hebben geen mogelijkheid om zich te verweren tegen die kritiek en voelen zich dan ook onbegrepen door de samenleving.

In het boek werd door wetenschappers onderzocht wat het beeld was dat de rechters en samenleving van elkaar hebben. De ervaringen van 28 rechters werden gepeild in groepsdiscussies. De rechters liggen niet wakker van het slechte imago dat ze hebben. Zij menen dat dit vooral is opgebouwd door kennisachterstand van het grote publiek. Volgens hen zegt dat meer over de werkwijze van de media, dan die van de rechters. Ze maken zich ook zorgen over het feit dat er vaker op de man gespeeld wordt. Volgens sommige rechters is het klimaat wat dat betreft verslechterd. Een voorbeeld daarvan is de kritiek op één van de rechters die de zaak tegen Volkert van der G. behandelde.

Niet alleen de media doen het volgens de rechters verkeerd, ook het commentaar van politici wordt niet altijd op prijs gesteld. "Ontoelaatbaar, ongepast en riskant", zijn de bewoordingen waarmee de bemoeienis vanuit de politiek wordt aangeduid in het boek. De schrijvers menen dat het de onafhankelijkheid van de rechters aantast. Ondanks de kritiek gaan de rechters hun eigen weg. Ze luisteren naar de opmerkingen vanuit de samenleving, maar laten zich niet van de wijs brengen.

Neanderthalers waren eerder volwassen

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van Fernando Ramirez Rozzi, een Italiaanse paleontoloog, blijkt dat de Neanderthaler veel sneller volwassen was dan de moderne mens. Dit leidde hij af uit de gebitten van 55 fossiele Neanderthalers.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de Neanderthalers al op hun vijftiende volwassen waren. Toch hebben de Neanderthalers en de huidige moderne mens zeker duizenden jaren naast elkaar geleefd. De Neanderthaler verdween echter zo’n dertigduizend jaar geleden van de aardbodem. Door het onderzoek lijkt het er steeds meer op dat de Neanderthaler een ander soort is dan de homo sapiens.

"De Neanderthaler was groter. Mensenkinderen van vijf speelden waarschijnlijk met Neanderthalers van drie", zo legt Rozzi het beeld uit van wanneer je een Neanderthaler naast een moderne mens zou zien.

Tour 2005 opent met tijdrit

De Tour de France van 2005 zal niet meer starten met een proloog, maar zal starten met een 19 kilometer lange tijdrit.

In voorgaande jaren werd altijd gekozen voor een proloog, een tijdrit over een korte afstand. Dat zorgde voor kleine tijdsverschillen en veel spannning rondom de gele trui in de eerste week. In 2005 zal er met een 19 kilometer lange tijdrit de tour worden geopend.

De eerste dagen van de tour van 2005 zullen in de regio Vendée plaatsvinden. De tijdrit gaat van Fromentine naar Ile de Noirmoutier. De dag daarna is er een etappe van 185 kilomter van Challans naar Les Essarts.

Programma HCE (Week 18)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van dit weekend. En wederom een speciaal weekend want de lijstaanvoerder heeft mogelijk de derde kans om het landskampioenschap te veroveren.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 18)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za19.30ADO Den Haag sc Heerenveen -
za19.30Willem II RBC Roosendaal -
za20.00AZ NAC Breda -
za20.00Fc Twente Roda JC -
.
zo12.30Fc Zwolle Ajax -
zo14.30VitesseNEC -
zo14.30Feyenoord Fc Groningen -
zo14.30Fc VolendamPSV -
zo14.30RKC WaalwijkFc Utrecht -

"BAR zal races gaan winnen"

De goede prestaties in het begin van het seizoen leiden tot veel zelfvertrouwen bij BAR. Het team gaat voor een racewinst.

Technisch directeur Geoff Willis verwacht dat die racewinst er dit seizoen ook wel zal komen. Hoewel hij niet denkt dat BAR serieus om het kampioenschap mee kan strijden, omdat ze nog niet overal neus aan neus met Ferrari kunnen racen. Maar het team heeft wel een goede stap gezet in de richting van een kampioenschap in latere tijden.

Willis vertelde: "Ik denk dat één of twee zeges behalen zeker een realistisch doel is. En ook de tweede plaats in het wereldkampioenschap voor constructeurs moet haalbaar zijn. Dat is hoger dan ons oorspronkelijke doel om met de top drie de competitie aan te gaan."

Hij vervolgde over de Grand Prix in Barcelona: "In Barcelona zouden we alvast heel competitief moeten zijn. Elke keer dat we daar reden waren we zeer snel en dit moet echt een race worden waarin we schitteren."

Badoer crasht in Monza

Ferrari-testrijder Luca Badoer vloog donderdag hard van de baan in Monza. De Italiaan was bezig om enkele testrondjes te rijden met de F2004.

De crash gebeurde na een korte regenbui. Er lag wat water op de baan en Badoer liet zich hierdoor verassen. Tot op dat moment had Badoer al 26 rondjes afgelegd met een snelste tijd van 1'21"626.

"Wij moesten de test vroegtijdig beëindigen, omdat Badoer er hard afvloog in Curva Grande. De auto is terug naar Maranello. Met Badoer is verder alles goed", aldus een woordvoerder van Ferrari.

Koningin bezoekt Warffum en Groningen

Icoon Koningshuis nieuwsKoningin Beatrix is vanochtend met haar familie per helikopter in het Groningse Warffum geland voor de viering van Koninginnedag. Na het bezoek aan het dorp in het noorden van de provincie reist ze per trein door naar stad Groningen. Beide plaatsen hebben de afgelopen tijd alle zeilen bijgezet om het feest te doen slagen.

Zo deelt de Hanzehogeschool 30.000 oranjekroontjes uit in de binnenstad van Groningen. De HBO-instelling hoopt dat iedereen langs de route de kroontjes opzet, en dat de Oranjegekte het kookpunt bereikt. Het speciaal voor koninginnedag gecomponeerde 'Laidje veur de Keunegin' blijkt al een razend succes in de noordelijke provincie.

Beatrix werd op 31 januari 66 jaar, maar viert haar verjaardag traditiegetrouw op 30 april, de verjaardag van haar moeder. Koningin Juliana zou deze Koninginnedag 95 jaar zijn geworden. Zij stierf op 20 maart jongstleden. Premier Jan Peter Balkenende maakte vanochtend in een toespraak bekend dat ondanks het overlijden van Juliana de viering van Koninginnedag op 30 april blijft.

Ook Pieter van Vollenhoven is op 30 april jarig. Voor deze zelfde gelegenheid ontving de man gisteren een lintje. Hij wordt vandaag 65 en liet weten onlangs AOW te hebben aangevraagd. Prins Johan Friso en zijn kersverse echtgenote Mabel zijn niet van de partij vanwege hun huwelijksreis. Ook prinses Annette, vrouw van prins Bernhard jr., is er dit jaar niet bij. Zij verwacht in juni te bevallen.

Maradona uit het ziekenhuis

Diego Maradona heeft onverwacht het ziekenhuis al verlaten. De directie van het ziekenhuis heeft aangegeven dat Maradona voldoende hersteld was om op een andere plaats te revalideren.

Een week geleden werd door artsen nog benadrukt dat Maradona nog lang in het ziekenhuis zou moeten blijven. Nadat hij van de beademening was afgehaald ging het snel beter met hem. Woensdag zette hij zijn eerste stappen buiten het ziekenhuisbed en volgde hij enthousiast op de televisie de wedstrijd Argentinië tegen Marokko.

Hij zou zelfs tegen de artsen hebben gezegd: "Geef me een bal en ik zal laten zien dat ik weer beter ben." Maradona zal nog wel op een andere plaats aan zijn revalidatie moeten werken. Waar die andere plaats is, is onbekend. De geruchten gaan dat Maradona naar Cuba zal gaan om te herstellen.

Gele kaart voor uittrekken shirt op EK

Het uittrekken van een shirt tijdens het Europees Kampioenschap in Portugal heeft voor de desbetreffende speler verstrekkende gevolgen.

Spelers die na een doelpunt uit vreugde hun shirt uittrekken krijgen automatisch de gele kaart. Dat heeft de scheidsrechtercommissie van de UEFA donderdag meegedeeld. De nieuwe regel zou eigenlijk pas op 1 juli ingaan, maar de UEFA vond het bij nader inzien toch een goed idee om het verbod al bij het EK in te voeren.

Het EK begint op 12 juni.

[update] Kuipers veilig terug op aarde

Icoon KuipersNog even en astronaut André Kuipers is weer onderweg richting aarde. Om 22:46 uur vanavond zal de Sojoez capsule losgekoppeld worden van het internationale ruimtestation ISS. De landing op de steppe van Kazachstan volgt ruim drie uur later, om 02:12 uur vannacht Nederlandse tijd. De Nederlander maakt de terugreis in gezelschap van de Amerikaan Michael Foale en de Rus Alexander Kalery. Zij hebben het ISS het afgelopen half jaar bemand.

Volgens Marc Heppener van de ESA bestaat de laatste dag van Kuipers in het ruimtestation vooral uit opruimen, inpakken en wegwezen. Vooral het inpakken dient heel secuur te gebeuren om te voorkomen dat er per ongeluk spullen achterblijven. Kuipers vliegt terug met de 'oude' TMA-3 capsule, die sinds oktober 2003 als reddingsvaartuig van het ISS diende. De Sojoez TMA-4 capsule waarmee de Nederlander naar het ISS reisde, zal de komende zes maanden als reddingsvoertuig fungeren.

Kuipers heeft alle vertrouwen in een veilige terugkeer op aarde. "Ik denk dat dat een spannend avontuur wordt. Je vliegt met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnen. Daar hebben we goed voor getraind en ik heb er alle vertrouwen in." Vervolgens is het echter de vraag hoe snel de drie astronauten op de eindeloze steppes van Kazachstan worden gelokaliseerd. Bij de laatste landing kwam de capsule 500 kilometer van de geplande plaats terecht en duurde het uren voordat het ruimtevaartuig gevonden werd.

Update 02:28 uur
André Kuipers, Michael Foale en Alexander Kalery zijn veilig teruggekeerd op aarde. Om 02:12 uur landde de Sojoez-capsule op een uitgestrekte droge vlakte in Kazachstan, precies volgens schema. Wel was de landingsplek enkele honderden meters van de geplande plek. Een heliumlek in de Sojoez leverde geen problemen op. De drie zullen na een eerste medisch onderzoek naar Moskou worden gebracht, waar ze nog twee weken blijven voor verdere medische tests, evaluaties en het afronden van onderzoeken.

Gele kaart voor shirt uittrekken op EK

Spelers die bij het aankomende Europees Kampioenschap voetbal in Portugal na een doelpunt uit vreugde hun shirt uittrekken krijgen automatisch de gele kaart. Dat heeft de scheidsrechtercommissie van de UEFA donderdag meegedeeld.

Deze nieuwe regel zou eigenlijk pas op 1 juli ingaan, maar de UEFA vond het bij nader inzien toch een goed idee om het verbod al bij het EK in te voeren. Het EK begint op 12 juni.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Penis Rasputin hoofdattractie in museum

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De penis van Grigori Jefimovitsj Novitsj, beter bekend als Rasputin en ook wel bekend als "de gekke monnik", is de hoofdattractie in het nieuwste erotica museum in de Russische stad Sint Petersburg. Het object is maar liefst dertig centimeter lang.

Rasputin speelde een belangrijke rol aan het hof van de laatste Russische Tsaar Nicolaas II in de beginjaren van de twintigste eeuw. Mede door hem was er de val van het tsarisme en de opkomst van het bolsjewisme. Hij werd in de Eerste Wereldoorlog verdacht van spionage voor de Duitsers en werd in de nacht van 29 op 30 december 1916 vermoord door de Russische prins Felix Yussupov.

Het - gepekelde - geslachtsdeel is nu dus in het bezit van een erotisch museum in Sint Petersburg. Oprichter Igor Knyazkin is zeer trots op het orgaan: “Met dit collectiestuk hoeven we niet meer jaloers te zijn op Amerika, waar het geslachtsorgaan van Napoleon Bonaparte bewaard wordt. Napoleon’s penis stelde niets voor, het is niet te vergelijken met 'onze' penis van 30 centimeter.”


Rasputin
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.