Voorbeschouwing Parijs Roubaix

Beregd
Zondag start wat velen de mooiste van alle klassiekers noemen, Parijs-Roubaix. De echte kasseienbijters mogen hun pijngrenzen weer verleggen in de 102de editie van "de Hel van het Noorden".

De winnaar van vorig jaar, Peter Van Petegem, heeft nog iets recht te zetten na een mindere Ronde van Vlaanderen, waar hij op de muur moest passen. Maar Van Petegem is de man die zich als geen ander kan fixeren op een welbepaalde wedstrijd. En "de zwarte van Brakel" kan natuurlijk rekenen op landgenoot en meesterknecht Leon van Bon.

Een aantal van de belangrijkste concurrenten vinden we in Quick Step - Davitamon, de Ploeg van Meneer Parijs Roubaix, Patrick Lefévère. De ploegleider loodste zijn teams in de laatste tien jaar al zeven keer naar de overwinning, waarvan vier keer ook de rest van het podium door zijn ploeg bezet werd. En ook nu heeft hij de troeven in handen om de koers naar zijn hand te kunnen zetten, met superbelofte Tom Boonen en ex-winnaars Servais Knaven en Johan Museeuw in de rangen.

Voor Johan Museeuw wordt deze Parijs-Roubaix een heel bijzondere. Het wordt namelijk de laatste wereldbekerkoers van zijn schitterende loopbaan. Een vierde keer Parijs-Roubaix winnen zou natuurlijk een prachtig afscheidsgeschenk zijn voor "de Leeuw van Vlaanderen".

Dario Pieri kijkt ook al uit naar zijn favoriete koers van het jaar. De nummer twee van vorig jaar hoopt dit jaar nog beter te doen. "Ik wil het kunstje van mijn goeie vriend Franco Ballerini nadoen. Of wie weet, zelfs beter doen dan die twee overwinningen van mijn Toscaanse streekgenoot."

En wat met Stefan Wesemann, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en tweede in 2002. Zou hij de dubbel van Van Petegem dit jaar al kunnen nabootsen? Hij kan alleszins rekenen op een sterk T-Mobile blok. Of George Hincapie, die in de driedaagse van De Panne heeft getoond in bloedvorm te verkeren! Misschien kan hij samen met ploeggenoot max Van Heeswijck iets forceren? En haalt tempobeul Ludo Dierckxens eindelijk eens resultaat uit zijn vele werk? Hij zei in het begin van dit seizoen dat hij vooral zijn zinnen op deze koers had gezet.

Ook zijn er een paar belangrijke afwezigen. Baden Cooke en Ekimov, die vorig jaar brons haalde, moesten afzeggen wegens blessures. Snelle jongen O'grady heeft samen met de hele Cofidis ploeg forfait moeten geven. En we zullen ook de wereldbekertrui zelf niet kunnen aanschouwen in het peleton. Rabobank renner Oscar Freire zag de Franse kasseien niet zo zitten.

Wat vaststaat is dat we zeker weer zullen mogen genieten van een fantastisch spektakel, waaraan maar liefst 19 Nederlandse renners en de twee Nederlandse ploegen Rabobank en BankGiroLoterij zullen deelnemen. Helaas zijn de weergoden ons niet gunstig gezind. Er is mooi weer voorspeld voor zondag.