Geen boete voor "tijdreiziger"

De Nieuw-Zeelander Justin Lee is best slim, maar niet zo slim dat hij binnen 90 minuten na zijn geboorte een auto kon besturen. Voor zo ver bekend, is hij ook niet in staat door de tijd te reizen of meer dan 1000 km/u te rijden.

Toch kreeg hij een bekeuring omdat hij op 23 juni 1974 te hard zou hebben gereden in Bombay Hills (een buitenwijk van Auckland). Verbaasd schreef hij de politie een brief, waarin hij erop wees dat het tamelijk onwaarschijnlijk was dat hij op de dag dat hij geboren was een overtreding zou hebben begaan.

Hij schreef: "Ik kan me niet echt veel herinneren van de tijd voor ik 3½ was, dus ik belde mijn moeder om te vragen of zij nog wist wat ik die dag gedaan had. Toevalligerwijs was ik die dag geboren! Ma zei, dat ik rond vijf uur 's avonds geboren was in Porirua. Om vanaf daar om half zeven Bombay Hills te bereiken, had ik in de eerste de beste auto op het parkeerterrein van het ziekenhuis moeten kruipen en met 1000 km per uur naar Auckland moeten rijden. Daarom vermoed ik dat de agent die me in 1974 geflitst heeft, zijn apparatuur ondersteboven heeft gehouden en dat de 116km/u die op de bekeuring staat, in werkelijkheid 911 km/u geweest is."

Het kenteken van de auto die op de bekeuring staat, is dezelfde als die van zijn huidige auto. Merk en model kloppen echter niet (in plaats van een Nissan Bluebird staat op de bekeuring "Honda" vermeld).

Natuurlijk gaat het hier om een vergissing. De bekeuring is op 26 januari uitgeschreven, maar de agent vulde per ongeluk de geboortedatum van Justin Lee in bij de datum van de overtreding. De politie kon wel om de brief lachen en heeft besloten de boete te laten vervallen.