FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 april 2004

AEL sympathiseert met verzet Irak

smokin had ons via de nieuws-submit te melden:

In een persbericht heeft vandaag de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL) haar steun betuigd voor het verzet van de Iraakse bevolking in Fallujah tegen de Amerikanen. De AEL is van mening dat de Verenigde Staten momenteel een "agressieve terroristische aanval uitvoert" uit op de stad. Hierbij zouden alle internationale wetten worden overtreden.

"Dit zal alleen maar meer verzet oproepen bij ons Arabisch en islamitisch volk in Irak, dat uiteindelijk de bezetting zal verpletteren", zo vertelt de Nederlandse AEL-secretaris Naïma Elmaslouhi in het persbericht. Ze roept namens de AEL alle Europese landen op zich uit te spreken voor het Iraakse verzet "en tegen de criminele, Amerikaanse bezetting."

Daarnaast zou Nederland haar soldaten uit Irak onmiddellijk moeten terugtrekken, vindt de AEL. "Wanneer dit niet gebeurt, dan moet ook Nederland worden veroordeeld door de Europese Commissie en het Europees Parlement. Een crimineel steunen bij het begaan van zijn daden betekent een indirecte steun voor de totaliteit van deze misdaad", aldus het officiële standpunt van de partij.

Elmaslouhi
Elmaslouhi, secretaris van de Nederlandse tak van de AEL

'Mini rijdt 3300 kilometer per uur'

Een Belgische automobilist heeft een boete thuis gestuurd gekregen omdat hij meer dan 3300 kilometer per uur had gereden. Volgens de bon had hij meer dan 'Mach 3' gereden in een buitenwijk van Brussel.

De politie heeft na het ontdekken van de fout excuses aangeboden aan de automobilist en geeft een foutief ingestelde radar de schuld.

Volgens de politie had de bon nooit verzonden mogen worden, omdat snelheden van dien aard nooit serieus genomen worden. De politie heeft beloofd de radar zo snel mogelijk te repareren.

Spookrijder klaagt bij politie

Het lijkt op een Belgenmop, maar het was uiterst serieus. Een bejaarde Zwitserse automobilist stopte zijn auto op de snelweg om bij de naderende politiewagen te klagen over de vele spookrijders op de weg.

De 86-jarige man uit Bern, Zwitserland, was blijkbaar niet helemaal in goede doen, want hij had maar liefst zes tegenliggers gewaarschuwd omdat hij dacht dat ze aan het spookrijden waren.

Politieagenten hebben zijn auto in beslag genomen om hem te onderzoeken op het politiebureau. Volgens een woordvoerder is de kans zeer groot dat hij zijn rijbewijs definitief in mag leveren.

Ministers: "Liever NAVO en EU dan VN"

Uit een brief die minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Kamp van Defensie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd blijkt dat zij de voorkeur geven aan de NAVO of de EU boven de VN of eventuele gelegenheidscoalities bij gevaarlijke missies. Dit geldt voornamelijk voor missies waarmee veel geweld gepaard kan gaan.

Volgens de twee ministers is uit het verleden gebleken dat de "VN om uiteenlopende redenen onvoldoende in staat is een leidende rol te spelen in operaties hoog in het geweldsspectrum waarbij gewapenderhand een eind aan het conflict gemaakt moet worden”, zo valt te lezen in de brief. Wel moet Nederland bij missie van de Veiligheidsraad van de VN wel gewoon meedoen, dit zou volgens de bewindslieden van groot belang zijn.

Reclamezuil brult passanten toe

Om meer mensen te interesseren voor een abonnement voor de dierentuin in Emmen heeft een reclamebureau een bijzondere reclamezuil ontwikkeld. In het noorden van het land komen posters te hangen met een afbeelding van een panter en een mooie oriëntaalse vrouw met nadere informatie over het seizoensabonnement.

De afbeelding zal wellicht vanwege het vrouwelijk schoon de aandacht trekken, zoals bij zoveel posters gebeurt. De poster die aan een reclamezuil in de Diezerstraat hangt vormt echter een uitzondering. Het affiche is uitgerust met een bewegingssensor. Zodra er iemand dicht genoeg in de buurt staat, klinkt er plotseling luid pantergebrul.

"Inderdaad, vrij luid", zegt Wijbren Landman van het dierenpark. "Het moet immers wel effect hebben. We moeten er natuurlijk wel om denken de sensor 's avonds uit te zetten. De omgeving zal het niet prettig vinden 's nachts om drie uur een panter te horen brullen in het centrum."

De dierentuin heeft de 'geluidsposter' juist in Zwolle opgehangen omdat er in deze stad vrij weinig abonnementhouders zijn, terwijl de stad niet ver van de dierentuin gelegen is. De luidruchtige posteractie moet de komende weken extra abonnementen opleveren.

Zware explosies bij Nederlandse soldaten in Irak

agitomakashima had ons via de nieuws-submit te melden:

Irak: icoontje In het Iraakse As-Samawah waar 1200 Nederlandse militairen zijn gelegerd, zijn vanavond opnieuw vijf zware explosies gehoord. Over schade of eventuele slachtoffers is vooralsnog niets bekend.

Gisteravond waren er even verderop, bij de Japanse soldaten, diverse mortierinslagen. De Japanners vermoeden dat hun kamp het doelwit was van de beschietingen. De Nederlanders zijn op enkele tientallen kilometers van de Japanners gelegerd.

Gijzeling van burgers in Irak
Eerder vandaag werd bekend dat in Irak drie Japanners zijn ontvoerd door de onbekende Iraakse groep Saraya al-Mujahideen. De groepering dreigt ze te levend te verbranden als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Het Arabische televisiestation al-Jazeera toonde videobeelden van de gegijzelde Japanners onder wie een vrouw. De gegijzelden zijn burgers; twee van hen zijn hulpverleners.

De gegijzelde Japanners, hier op videobeeld
Schokkende beelden van de gegijzelde Japanners op televisie


Elders in Irak werden twee Arabieren en acht Zuid-Koreanen door verschillende groeperingen ontvoerd. De Zuid-Koreanen kwamen als spoedig weer vrij toen bleek dat het missionarissen waren. Van de twee Israëlische Arabieren is nog niets vernomen.

Iraakse steden niet meer onder controle van coalitietroepen
In heel Irak waren vandaag zware gevechten tussen de coalitietroepen en Iraakse opstandelingen. Daarbij kwamen de Zuid-Iraakse steden Najaf en Al-Kut in handen van de militie (Mahdi Leger) van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Dit is inmiddels bevestigd door de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez.

Sanchez wees erop dat de Spanjaarden nog altijd in twee basiskampen in Najaf aanwezig zijn, maar dat aanhangers van Al-Sadr de binnenstad hebben bezet. De generaal deelde mee dat de coalitietroepen zo snel mogelijk de steden zullen bevrijden. Getuigen meldden dat aanhangers van Al-Sadr ook de heilige stad Karbala onder controle hebben. Vorige nacht vonden er in deze stad zware vuurgevechten plaats tussen militieleden en Poolse en Bulgaarse coalitiemilitairen.

"De Amerikaanse strijdkrachten hebben zich de vernietiging van het Mahdi Leger", zo liet een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak weten. Volgens de Amerikanen is de geestelijke, zeer populair onder de Irakezen en van grote invloed, verantwoordelijk voor het aanhoudende geweld.

Al-Sadr, geestelijk leider
Volgens de VS is Al-Sadr verantwoordelijk voor het aanhoudende geweld


Eerder was al bekend dat door een Iraakse rechter een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen al-Sadr. De Amerikanen zien hem steeds meer als een potentieel gevaar voor de door de Amerikanen geplande vreedzame machtoverdracht op 30 juni. Volgens Bush ondermijnt al-Sadr de opmars van de democratie in het Arabische land. Zo zei Bush op een dreigende toon: "We kunnen dat niet langer toestaan."

Spoor rond Parijs tijdelijk ontruimd

smokin en Dichterbijer hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Het verkeer op het lokaalspoorwegennet van Parijs is donderdagavond tijdelijk stopgezet, de Amerikaanse inlichtingendienst CIA had voor een aanslag gewaarschuwd. De belangrijkste stations en lijnen werden geëvacueerd, veiligheidsfunctionarissen gingen vervolgens naar explosieven zoeken.

Een anonieme bron had de CIA gemeld dat er op het lokaalspoorwegennet tussen 20:30 en 21:30 mogelijk een aanslag gepleegd zou worden. Er werd echter niets gevonden, vlak na 21:30 werd het treinverkeer op het spoorwegennet weer hervat.

TPG wil post Staphorst niet bezorgen

TPG Post wil in grote delen van Staphorst de post niet meer bezorgen omdat de brievenbussen te ver van de weg staan.

Veel woningen in Staphorst hebben een eigen oprijlaan vanaf de weg, maar TPG Post wil niet langer elke oprijlaan apart afgaan om de post aan huis te bezorgen. Volgens het voormalige staatsbedrijf is het verplicht om de brievenbus aan de weg te hebben hangen of staan.

Als de TPG zich strikt aan deze regels gaat houden zullen duizenden inwoners de komende tijd hun post niet meer ontvangen, dit meldt de gemeente Staphorst.

Al meerdere huishoudens hebben een brief ontvangen waarin staat dat TPG de bezorging staakt. "Een oplossing zou zijn als bewoners gezamenlijk brievenbussen langs de weg zetten. Maar dat wordt niet fraai in een beeldbepalende streek", zegt wethouder Bron. De gemeente zal inwoners van Staphorst juridisch ondersteunen als ze een rechtszaak willen aanspannen tegen TPG.

Een woordvoerder van het postbedrijf ziet eventuele juridische actie met vertrouwen tegemoet: "Eerder zijn zes inwoners van Staphorst naar de onafhankelijke Geschillencommissie Post gestapt. Die stelde ons in het gelijk.

Om de inwoners te dwingen de brievenbussen dichter bij de weg te plaatsen zullen alle poststukken binnenkort eerst af te halen zijn op het postkantoor in Meppel. Als de bussen daarna nog niet goed geplaatst worden zal de TPG alle brieven retour afzender sturen.

[Upd] Pantano niet weg bij Jordan

Het meest recente gerucht in de soap rond Giorgio Pantano is dat zijn stoeltje wel eens naar een ander kan gaan. Dit wordt in een aantal Braziliaanse media naar voren gebracht. Canada zou zijn Waterloo kunnen betekenen volgens diezelfde media.

De vervanger van Pantano zou Augusto Farfus zijn, deze Braziliaan heeft goede dingen laten zien tijdens de eerste wedstrijd van het ETCC kampioenschap, verreden op het circuit van Monza. Waar Farfus zijn geld vandaan moet halen is echter een raadsel.

Hoewel Pantano in Bahrein zijn teamgenoot Nick Heidfeld nog redelijk kon bijbenen, 6 tienden en 1 seconde verschil in respectievelijk de kwalificatie en de race, werd hij in de eerste twee races redelijk voorbij gestreefd door de Duitser.

Update

In een reactie op de berichten dat Giorgio Pantano zou worden vervangen door de Brazilliaan Augusto Farfus, doet Jordan deze berichten af als onzin.

De berichten ontstonden eerder deze week in Italië en Brazillië. Het team zegt echter dat er niks van waar is, en dat er geen problemen zijn met Giorgio Pantano, Nick Heidfeld en Timo Glock.

Bron: GrandPrix.com

Uitslagen UEFA Cup (08/04/04)

UEFA CupVanavond werden de eerste wedstrijden in de kwartfinales van de UEFA Cup afgewerkt. PSV speelde daarin tegen Newcastle United. Het werd 1-1 in Eindhoven.

PSV speelde een goede wedstrijd vanavond. Het kwam vlot uit de startblokken, maar pas toen die storm leek te zijn geluwd sloeg het toe. Kezman opende na een kwartier de score. PSV bleef de aanvallende ploeg, waar de Engelsen er af en toe uit 'dood spel' momenten gevaarlijk uitzagen. Vlak voor rust sloeg de vlam in de pan nadat Bramble PSV-er Van der Schaaf in het gezicht raakte. De scheids Veissiere liet het gebeurde met een vermaning passeren. In de blessuretijd werd uit een gemakkelijk gegeven vrije trap vervolgens door Jenas de gelijkmaker in het PSV doel gewerkt. In de tweede helft kon PSV niet doordrukken. Komende woensdag is de return in Newcastle.

Uitslagen UEFA Cup:
PSV - Newcastle United (1-1)
Olympique Marseille - Internazionale (1-0)
Girondins de Bordeaux - CF Valencia (1-2)
Celtic - Villarreal (1-1)

Returns worden op woensdag 14 april gespeeld

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Voetbalmanager

Stefano Seedorf naar FC Groningen

FC Groningen heeft Stefano Seedorf gecontracteerd. Hiermee wint het de strijd met de huidige club van Seedorf, NAC Breda.

De 21-jarige middenvelder komt transfervrij over van NAC Breda. Seedorf stond nog onder contract bij Ajax maar komt daar niet in aanmerking voor een nieuwe verbintenis. Seedorf tekent een contract voor 3 jaar.

Nu Seedorf naar FC Groningen vertrekt is het duidelijk dat NAC er niet in slaagt om zijn huurlingen te behouden. Nourdin Boukhari en Johan Elmander zullen eveneens vertrekken uit Breda.

Uitslag PSV-Newcastle United

PSV speelde vanavond in het eigen Philips-stadion de eerste kwartfinalewedstrijd tegen Newcastle United. Het werd 1-1.

PSV speelde een goede wedstrijd. Het kwam vlot uit de startblokken, maar pas toen die storm leek te zijn geluwd sloeg het toe. Kezman opende na een kwartier de score. PSV bleef de aanvallende ploeg, waar de Engelsen er af en toe uit 'dood spel' momenten gevaarlijk uitzagen. Vlak voor rust sloeg de vlam in de pan nadat Bramble PSV-er Van der Schaaf in het gezicht raakte. De scheids Veissiere liet het gebeurde met een vermaning passeren. In de blessuretijd werd uit een gemakkelijk gegeven vrije trap vervolgens door Jenas de gelijkmaker in het PSV doel gewerkt. In de tweede helft kon PSV niet doordrukken. Komende woensdag is de return in Newcastle, dan is Hofland en mogelijk ook Robben weer van de partij.

PSV - Newcastle United (1-1)
15' Kezman 1-0
45'+4 Jenas 1-1

PSV: Waterreus, Bøgelund, Colin, Bouma, Lee, Park, Van Bommel, Van der Schaaf (Vogel/67), Vennegoor of Hesselink, De Jong (Rommedahl/67), Kezman

Newcastle United: Given, Hughes, Bramble, Woodgate, Bernard, Ambrose, Jenas, Speed, Robert, Shearer (Ameobi/90), Bellamy

Kraaiennest zorgt voor groot alarm

-giovanni- had ons via de nieuws-submit te melden:

Een brandend kraaiennest op een pijp van de olieraffinaderij Nerefco in Rotterdam heeft tot groot alarm geleid.

In de raffinaderij wordt LPG en Kerosine geproduceerd, waardoor een brand zou kunnen leiden tot grote explosies. Om alle risico's te vermijden rukte de brandweer van Rotterdam met groot materieel uit.

Toen de brandweer ontdekte dat het ging om een kraaiennest dat vlam had gevat kon de brandweer weer onverrichterzake huiswaarts keren. Hoe de kraai er aan toe is, is niet bekend.

Roemeense hoertjes 'vasten' met Pasen

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Om met hun geweten in het reine te komen zullen de prostituees in de Roemeense stad Botasani hun werk tijdens de paasdagen stilleggen. Ze willen, naar eigen zeggen, als goede christenen hun geloof beleven en naar de mis gaan.

Tijdens de feestdagen zijn ze van plan om naar de biechtstoel te gaan om hun zonden aan de priester bloot te geven. Op deze manier hopen ze op vergeving van hun zonden. Hun werk zien zij echter niet als zonde. Mirela, een prostituee, zei:" We zijn al eerder naar de priester geweest om vergiffenis te vragen. We zien ons werk niet als een zonde. Het is gewoon werk en op die manier verdienen we ons dagelijks brood."

"We hadden de afgelopen dagen erg weinig klanten. Veel mannen zijn aan het vasten of hebben hun budget nodig om het paasfeest te vieren. Daarom hebben we besloten deze week niet te werken," zei Luminita, een van de prostituees aan een plaatselijke Roemeense krant.

Om te zorgen dat andere dames van lichte zeden hun werk niet inpikken hebben ze hun 'goede contacten aangewend'. Ze hebben de overheid verzocht om de prostitutie met Pasen te verbieden.

[Upd] Rijders voor Parijs - Roubaix

Diverse ploegen hebben hun teams voor komende zondag, Parijs - Roubaix, al bekend gemaakt. Hieronder vind je een overzicht. Naar gelang meer ploegen bekend worden en ploegen veranderen volgen er updates.

Landbouwkrediet-Colnago
Ludo Dierckxsens
Lorenzo Bernucci
Tony Bracke
Ludovic Capelle
Jacky Durand
Marc Streel
Geert Van Bondt
Johan Verstrepen
CSC
Michele Bartoli
Thomas Bruun Eriksen
Bekim Christensen
Vladimir Gusev
Tristan Hoffman
Frank Høj
Lars Michaelsen
Maximilian Sciandri

Chocolade Jacques
Chris Peers
Igor Abakoumov
Andy Cappelle
John Gadret
Bert Hiemstra
Jans Koerts
Gerben Löwik
Bart Voskamp
MrBookmaker.com-Palmans
Andy de Smet
Roger Hammond
Jeremy Hunt
Geert Omloop
Jo Planckaert
Erwin Thijs
Kristof Trouvé
Michel Vanhaecke

Alessio-Bianchi
Magnus Backsted
Fabio Baldato
Martin Hvastija
Marcus Ljungquist
Cristian Moreni
Scott Sunderland
Andrea Tafi (?)
Illes Balears-Banesto
Daniel Becke
Antonio Colom Mas
Isaac Gálvez Lopez
José V.Garcia Acosta
Pablo Lastras Garcia
José Ant.López Gil
Steffen Radochla
Vicente Reynes Mimo

RAGT Semences
Guillaume Auger
Renaud Dion
Christophe Laurent
Mickael Buffaz
Roman Luhovyy
Klaus Mutschler
Eddy Seigneur
Bruno Thibout
Rabobank
Marc Wauters
Maarten den Bakker
Robert Hunter
Steven de Jongh
Roy Sentjens
Bobbie Traksel
Jan Boven
Robert Bartko

T-Mobile
Serguei Ivanov
Daniele Nardello
Rolf Aldag
Eric Baumann
Andreas Klier
Jan Schaffrath
Stephan Schreck
Steffen Wesemann
Phonak
Michael Albasini
Martin Elmiger
Bert Grabsch
Nicolas Jalabert
Uros Murn
Gregory Rast
Alexandre Usov

Lotto-Domo
Peter Van Petegem
Hans De Clercq
Leif Hoste
Thierry Marichal
Gert Steegmans
Leon van Bon
Wim Vansevenant
Aart Vierhouten
Saeco
Dario Pieri
Gabriele Balducci
Giosuè Bonomi
Stefano Casagranda
Salvatore Commesso
Paolo Fornaciari
Nicola Gavazzi
Jörg Ludewig

Fassa Bortolo
Frank Vandenbroucke
Fabian Cancellara
Francesco Chicci
Juan A.Flecha Giannoni
Alberto Ongarato
Roberto Petito
Fabio Sacchi
Matteo Tosatto
US Postal
George Hincapie
Antonio Cruz
Stijn Devolder
Benoit Joachim
Floyd Landis
Pavel Padrnos
Victor H.Pena Grisales
Max van Heeswijk

Quick Step
Johan Museeuw
Laszlo Bodrogi
Tom Boonen
Wilfried Cretskens
Pedro Horrillo Munoz
Kevin Hulsmans
Servais Knaven
Stefano Zanini
Gerolsteiner
Marco Serpellini
Robert Förster
Uwe Hardter
Sven Krauß
Sebastian Lang
Olaf Pollack
Michael Rich
Marcel Strauss

Brioches La Boulangère
Didier Rous
Gorka Beloki Dorronsoro
Sébastien Chavanel
Anthony Geslin
Rony Martias
Franck Renier
Thomas Voeckler
Unai Yus Querejeta
FDJeux.com
Frédéric Guesdon
David Derepas
Bernhard Eisel
Christophe Mengin
Francis Mourey
Jérémy Roy
Benoit Vaugrenard
Matthew Wilson

AG2r Prevoyance
Jaan Kirsipuu
Christophe Agnolutto
Stéphane Berges
Andy Flickinger
Nicolas Inaudi
Jean-Patrick Nazon
Nicolas Portal
Erki Putsep
Credit Agricole
Thor Hushovd
Julian Dean
Cédric Hervé
Sébastien Hinault
Lilian Jégou
Mads Kaggestad
Geoffrey Lequatre
Bradley Wiggins

Lampre
GianLuca Bortolami
Alessandro Ballan
Paolo Bossoni
Matteo Carrara
Alessandro Cortinovis
Andrej Hauptman
Manuel Quinziato
Romans Vainsteins
Bankgiroloterij
Allan Andresen
Lars Ytting Bak
Jeroen Blijlevens
Allan Johansen
Jörgen Bo Petersen
Remco van der Ven
Eelke van der Wal
Frank van Dulmen

Domina Vacanze
Andrus Aug
Alexandre Bazhenov
David Clinger
Martin Derganc
Francesco Failli
Murilo Fisher
Sergio Marinangeli
Andris Naudusz

Geen Nissan in F1

Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort een strijd kunnen verwachten tussen de drie grote Japanse autofabrikanten.

In de Japanse media doken er de laatste tijd steeds meer verhalen op dat Nissan zich aan het voorbereiden zou zijn om haar entree te maken in de Formule 1.

Nissan, onderdeel van Renault, zou motoren gaan leveren aan de kleinere teams. Er zou dan gebruik worden gemaakt van oudere Renault motoren. Deze constructie wordt nu al toegepast bij Ferrari. Het Sauber team rijdt namelijk met motoren van Ferrari.

Renault baas Patrick Faure ontkrachtte deze geruchten echter met de mededeling dat Nissan niet actief zal worden binnen de Formule 1 zolang Renault dat zelf nog is.

Katja Schuurman begint reality soap

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Ook Katja Schuurman, actrice, presentatrice, babe en meer, krijgt een eigen reality soap. Na onder andere Adam Curry, Patty Brard, Frans Bauer, Rene Froger en Gerard Joling is zij de volgende in een rits van bekende Nederlanders met een eigen soap.

Vanaf 21 april 2004 is het dagelijkse leven van de 29-jarige Schuurman te volgen via o.a. MSN Messenger, SMS, Radio Noordzee FM en dagblad Sp!ts, de titel van de reality soap is '24-7 Reporter'. Een speciale reporter, de 20-jarige Damien Hope, zal Schuurman gedurende twee maanden dag en nacht volgen, alleen haar slaapkamerdeur blijft gesloten voor hem. "Ik ben verder echt overal bij", aldus Hope, die het idee ook bedacht heeft. Hij zal dagelijks zijn verhaal, met bijbehorende foto's, verspreiden.

De serie wordt verder ontwikkeld door Media Republic, het bedrijf van Winston Gerschtanowitz. Vorig jaar werd door dit bedrijf ook de "mobiele multimediasoap" Jong Zuid gemaakt. Gerschtanowitz omschrijft de soap van Schuurman als volgt: "Katja Schuurman, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, twee maanden lang, live in haar leven kijken. Alles tussen opstaan en naar bed gaan is te volgen en wie weet nog wel meer."

Katja Schuurman
Katja Schuurman

'Salaris minister moet dertig procent omhoog'

De commissie-Dijkstal heeft vastgesteld dat de salarissen van ministers fors omhoog moeten, met zeker dertig procent. Dit meldt het RTL nieuws vandaag. De commissie, onder leiding van VVD'er en oud-minister Hans Dijkstal, deed onderzoek naar de beloning die mensen met een belangrijke politieke functie zouden moeten krijgen.

Ministers verdienen momenteel per maand 9.500 euro bruto. Wanneer de verhoging doorgevoerd zou worden, dan bedraagt het nieuwe salaris om en nabij de 12.000 euro bruto. De forse verhoging leidt er niet toe dat minsters de meest verdienende politici worden. Enkele hoge ambtenaren van de ministeries verdienen nog veel meer. Ook ambtenaren in de semi-publieke sector hebben hogere salarissen. Dat is ongewenst, vindt de commissie-Dijkstal. Bovendien is het salaris van Kamerleden de afgelopen jaren gestegen, dat van de ministers niet.

In een reactie op het nieuws gaf minister van Financiën, Gerrit Zalm, aan "niet te mogen klagen over zijn huidige salaris. Nu is het niet de tijd om de salarissen van de ministers met dertig procent te verhogen", zo liet hij weten.

Minister Zalm
Minister Zalm op het Binnenhof

Doel kaartverkoop EK niet gehaald

Het door de Portugese organisatie gestelde doel om voor het EK 95% van de kaartjes te verkopen, wordt waarschijnlijk niet gehaald.

Martin Kallen, verantwoordelijke man voor de verkoop, vertelde dat de verkoop achter ligt bij de doelstelling en dat niet meer wordt verwacht dat de doelstelling nog wordt gehaald. Hij vertelde: "Met een klein beetje geluk komen we tot 93 of 94 procent. Dat is ook zeker niet slecht."

Tot nu toe zijn er 1,1 miljoen kaartjes verkocht. Nog 40.000 tickets zijn beschikbaar voor de voetbalfans. De minst populaire wedstrijd tot nu toe is het duel Zweden - Bulgarije in groep C, waarvoor nu nog 10.000 kaartjes beschikbaar zijn.

Drie Japanners ontvoerd in Irak

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

In Irak zijn drie Japanners ontvoerd door de onbekende Iraakse groep Saraya al-Mujahideen. De groepering dreigt ze levend te verbranden als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Het Arabische televisiestation al-Jazeera toonde videobeelden van de gegijzelde Japanners onder wie een vrouw. De gegijzelden zijn burgers; twee van hen zijn hulpverleners.

Japan heeft in een reactie laten weten niet te zullen zwichten voor de dreiging.

Elders in Irak werden twee Arabieren en acht Zuid-Koreanen door verschillende groeperingen ontvoerd. De Zuid-Koreanen kwamen als spoedig weer vrij toen bleek dat het missionarissen waren. Van de twee Israëlische Arabieren is nog niets vernomen.

De gegijzelde Japanners, hier op videobeeld

'van Nistelrooy nieuwe leider Oranje'

Ruud van Nistelrooy is dé nieuwe leider van het Nederlands Elftal. Dat zegt Pierre van Hooijdonk in het Brabants Dagblad.

"Ruud is dé man, hij heeft veel ervaring opgedaan bij Manchester United, hij is intelligent, is topspits en draagt dat nu ook uit. Hij bemoeit zich nu met zaken die er toe doen."

"Rafael van der Vaart wordt straks een van de leiders, maar is er nog lang niet. Nu is het aan Ruud, de omslag is gekomen na de 6-0 overwinning tegen Schotland." aldus van Hooijdonk.

10-jarige jongen helpt politie bij aanhouding

klauwtje69 en TheRoach hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

De politie in Rotterdam heeft vandaag een 24-jarige vrouw opgepakt wegens zakkenrollen. Om tot de aanhouding te komen, had de politie de hulp nodig van een 10-jarige jongen.

De jongen kreeg de vrouw mee door te doen alsof hij verdwaald was. Hij vertelde de vrouw dat hij bij een boekwinkel moest zijn. Onderweg naar de winkel schakelde hij RET-controleurs in, die op hun beurt de politie inschakelden. De jongeman kreeg argwaan toen hij de verdachte zag rommelen in een tas van een rolstoelgebruikster. De tas was achterop de rolstoel bevestigd.

Hirsi Ali onder vuur in Tweede Kamer

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ligt onder vuur in de Tweede Kamer wegens een column die ze schreef in het Algemeen Dagblad. Tot woede van het CDA trekt Hirsi Ali daarin een vergelijking tussen apartheid en zwarte en witte scholen. Zij verwijt met name het CDA en de ChristenUnie dat in stand te houden. Kamerlid Sterk van het CDA eiste vandaag in het debat over het rapport van de commissie-Blok excuses wegens het gebruik van het woord apartheid. De VVD-politica bood die daarop aan, omdat het woord apartheid inderdaad te beladen was, zo meende ze. Die excuses werden aanvaard door Sterk, die wel toevoegde dat het VVD-Kamerlid dinsdag tijdens de eerste termijn haar inziens alleen maar ''heeft staan sputteren en verder geen enkel concreet voorstel heeft gedaan. Een politiek van lik-me-vestje.''

Even later echter zei Hirsi Ali tegen Kamerlid Huizinga van de ChristenUnie dat zij nog steeds achter haar column staat. Maar in plaats van 'apartheid' had ze beter het woord 'verzuiling' kunnen gebruiken, meende ze. GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema vroeg zich hierna af wat de excuses van het liberale Kamerlid eigenlijk voorstelden.

Inmiddels had ook fractievoorzitter Van Aartsen van de VVD afstand genomen van de uitspraken van Hirsi Ali, die hij als ''hoogst ongelukkig'' kwalificeerde. CDA-Kamerlid Sterk zei dat Hirsi Ali ''de grenzen van de politieke geloofwaardigheid in zicht heeft''.

Tweede-Kamer-voorzitter Weisglas greep in en zei dat er over Hirsi Ali later verder gepraat kan worden. Hij wil het debat over integratie met de commissie-Blok niet onder laten sneeuwen door deze kwestie.

Arme Russen slachtoffer orgaanhandel

TheRoach had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Siberische regio Chabarovsk zijn vele armlastige Russen de laatste jaren het slachtoffer geworden van illegale orgaanhandel. Medische bedrijven zouden zeker honderd nieren en andere organen hebben weggehaald zonder toestemming van de mensen zelf. Deze bedrijven verkochten de organen voor transplantatie voor bedragen oplopend tot 40.000 dollar. De bedrijven hadden een "partnerschap" met een lokaal ziekenhuis.

De zaak kwam aan het licht nadat familieleden van vijftien voormalige patiënten van het desbetreffende ziekenhuis in een brief aan een regeringsvertegenwoordiger hadden geklaagd dat in de instelling zonder reden organen waren verwijderd. Bovendien zouden vrij gezonde mensen zomaar overleden zijn, zo meldde de Russische nieuwswebsite regions.ru donderdag.

De meeste slachtoffers zijn daklozen of alcoholisten. Deze kwamen vaak in het ziekenhuis voor kleine ongemakken zoals bevriezingsverschijnselen. Tenminste 56 mensen zouden overleden zijn ten gevolge van verwijderde organen.

Schwarzenegger: ''Politici moeten minder hard werken''

Arnold SchwarzeneggerDePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Gouverneur en voormalig acteur Arnold Schwarzenegger heeft de woede van de lokale politici op zijn hals gehaald. Volgens Schwarzenegger moeten ze "minder hard werken, en minder vreemde wetten uitvaardigen".

Momenteel houdt de gouverneur van Californië een vakantie in Hawaii, vanwaar hij liet weten het bestuur van Californië liever parttime te zien werken. "De politici verdoen hun tijd met niets te doen, en komen dan met allerlei vreemde wetten op de proppen", aldus Schwarzenegger. Voorbeelden van een dergelijke vreemde wet gaf de ex-acteur niet.

Tevens maakte hij de vergelijking tussen besturen en een film maken. Hij zei dat films altijd beter zijn als de acteurs en de ploeg zich aan strakke deadlines houden. "Geef ze maar een korte tijd om iets op te lossen, dan komt er iets goeds uit de bus. Dan worden ze creatief."

Er werd woedend gereageerd door de democraten van de staat Californië op de uitlatingen van hun gouverneur.

Van Wonderen niet tegen Ajax

Kees van Wonderen is niet op tijd hersteld om zondag te kunnen spelen in de klassieker Feyenoord - Ajax.

De 35-jarige routinier tobt langer met een achillespeesblessure dan gehoopt. Tot zijn grote spijt loopt hij nu in zijn afscheidsseizoen de mooiste wedstrijd mis.

"De spanning, de rivaliteit en de emotie van de supporters zijn tijdens deze ontmoetingen heel goed voelbaar en maken "de klassieker" heel speciaal", verzucht Van Wonderen. Verder plaatst hij een kanttekening bij de vaak agressieve sfeer in de sport:

"..toch heb ik bij Feyenoord - Ajax vaak een ongemakkelijk gevoel. De concurrentiestrijd vind ik vaak ongezond, de vijandige haat is voelbaar, het lijkt soms wel niet alleen om voetbal te gaan. Het blijft prachtig om de grote sportieve vijand te verslaan, maar soms vergeten we dat het om voetbal gaat."

Rit 4 Ronde van het Baskenland

Denis Menchov pakte vandaag de dubbelslag in de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland. De Rus veroverde naast de dagzege ook de leiding in het algemeen klassement op de voorlaatste dag van de ronde.

Menchov won vandaag de koninginnenrit van Vitoria Gazteiz naar Lekunberri over 182 kilometer. In de slotbeklimming van de Alto de Azpiroz (1e cat) reed Iban Mayo (Euskaltel) voor zijn ploegmaat David Etxebarria op kop. Menchov zag even onder de top kans te ontsnappen en was in de korte afzink vervolgens niet meer te achterhalen. Hij pakte 14 seconden op een grote groep van renners, onder wie de 'favorieten'.

Uitslag rit 4:
1 Denis Menchov (Rus) 4.35.48
2 Samuel Sanchez (Spa) + 0.14
3 Danilo di Luca (Ita) z.t.
4 Alejandro Valverde (Spa) z.t.
5 Jorge Ferrio (Spa) z.t.
6 Bobby Julich (VS) z.t.
7 Manuel Garate (Spa) z.t.
8 Davide Rebellin (Ita) z.t.

Klassement na de vierde etappe:
1 Denis Menchov (Rus) 17.19.38
2 Alejandro Valverde (Spa) + 0.14
3 Danilo di Luca (Ita) z.t.
4 Samuel Sanchez (Spa) z.t.
5 Jorge Ferrio (Spa) z.t.
6 Davide Rebellin (Ita) z.t.

Veel Nederlanders doen niet aan Pasen

TheRoach had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Uit een vandaag gepubliceerde enquête van onderzoeksbureau TNS NIPO blijkt dat ruim eenderde van de Nederlanders Pasen niet viert. Zo'n 1100 mensen werden ondervraagd.

58 procent van de ondervraagden vindt de paasdagen "leuk", 45 procent vindt het feest te commercieel. Een paasontbijt zal door 35 procent gehouden worden, het traditionele eieren verven en zoeken wordt door 18 procent gedaan. 29 procent gaat op bezoek bij familie en 20 procent zal de jaarlijkse paasmis bezoeken.

De Nederlanders zullen gemiddeld 50 euro besteden aan de paasviering, dit wordt vooral uitgegeven aan eten, uitjes en paarsversiering. De chocolade-eitjes zijn het populairst, bijna driekwart koopt deze met en rond Pasen. Gewone eieren zijn opvallend minder populair: 33 procent zal deze serveren, het paasbrood daarentegen komt bij 62 procent van de mensen op tafel.

Met een korte vakantie zullen weinig mensen gaan; in totaal gaat zes procent een tijdje weg, waarvan twee procent langer dan drie dagen buiten het eigen huis zal spenderen.

Megapool failliet verklaard

-R-Style, Hepp, Swolly, sennetijdeman, Appieheijn, Bibilot en twee anonieme FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Elektronicaconcern Megapool is vandaag failliet verklaard, ongeveer 900 mensen worden ontslagen. De winkels van de franchiseondernemers zullen open blijven. Begin deze week vroeg Megapool nog uitstel van betaling aan, hetgeen zij de volgende dag ook kregen. Het bedrijf kon zijn schulden niet meer betalen.

De curatoren Brandsma en de Bruyn voeren besprekingen over een overname van Megapool, zij denken dat "een relevant deel" van de filialen zal worden overgenomen, waarbij "een substantieel deel" van de werkgelegenheid overeind zal blijven. Ook denken ze dat de overnameovereenkomst binnenkort wordt gesloten.

De franchisenemers, met winkels van zelfstandige ondernemers met dezelfde formule als Megapool, hebben zich verzameld en stappen waarschijnlijk over naar een andere keten. In deze zaken zijn zo'n 200 mensen werkzaam.

Boek: De lerarenkamer

'Niemand, zei de rector, ontkwam aan de terreur van de willekeurige beoordeling. En die terreur mondde op den duur uit in angst, en dat was intussen de belangrijkste pijler van het systeem, de angst die alles beheerste, de koning van de gesels, zeg maar, de innerlijke kracht van het hele systeem.'



Alhoewel ik mijn schoolgaande jaren al een niet nader te noemen periode achter de rug heb, blijft de sfeer van die tijd mij nog altijd boeien en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek van Marcus Orths. In de verwachting eindelijk eens een kijkje achter de schermen te kunnen nemen in de leefruimte van de ingenieurs van deze wondere wereld. Wie gluurt er met me mee?

Auteur: Markus Orths
Titel: De Lerarenkamer
Uitgeverij: Podium
144 pagina’s
Vertaling: Gerrit Bussink & Elly Schippers
ISBN 90 5759 375 0

TVM verlengt contracten schaatsploeg

Gisteren werd het contract van schaatser Rintje Ritsma al met één jaar verlengd. Vandaag werden ook nog de contracten van sprintcoach Geert Kuipers en schaatser Alexander Oltrop verlengd.

Het volgende schaatsseizoen wordt een belangrijk seizoen voor Ritsma. Het afgelopen seizoen liep hij achter de feiten aan doordat hij tijdens de zomer zijn kuitbeen had gebroken. Deze zomer hoopt hij een goede voorbereiding te kunnen draaien en zo sterk terugkomen. Ritsma vertelde: "Ik ben fit en zal vanaf mei weer hard gaan trainen om mee te kunnen doen in de top. Ik ben nog steeds hartstikke ambitieus en ik ben blij dat ik binnen de TVM-ploeg de best mogelijke situatie vind om goed te kunnen presteren."

Als het komende seizoen goed verloopt wil hij doorgaan tot en met de Olympische Spelen van Turijn in 2006. Daar wil hij gaan voor de enige prijs die nog ontbreekt in zijn carrière, een olympische gouden medaille.

Het contract van sprintcoach Geert Kuipers werd ook met één jaar verlengd. De jonge sprinter Alexander Oltrop verlengde zijn contract tot en met 2006. De andere jonge sprinter Yuri Solinger verlengde zijn contract met één jaar. Hiermee blijft de sprinttak van de TVM-ploeg nog minstens één jaar intact, maar het is waarschijnlijk dat de ploeg doorgaat tot nu de olympische spelen in Turijn.

Interesse Zwolle in Van Beukering

Jhon van Beukering staat in de belangstelling bij FC Zwolle.

De voormalige aanvaller van Vitesse, waar hij nog tot de zomer onder contract staat, komt momenteel uit voor De Graafschap. Bijtekenen in Arnhem wil Van Beukering niet, dus hij kan aan het einde van het seizoen transfervrij naar een andere club.

FC Zwolle maakte een jaar geleden al eens enkele wedstrijden kennis met de 20-jarige spits, toen hij korte tijd gehuurd werd van Vitesse. In de strijd om de handtekening van Van Beukering heeft Zwolle voorlopig alleen rekening te houden met De Graafschap, die de jonge Gelderlander ook graag langer aan zich wil binden.

Scholier ernstig gewond bij ongeluk op school

Dinsdagavond is een 14-jarige Veendamse scholier ernstig gewond geraakt. Dit gebeurde door een ongeluk met een gemotoriseerde kart tijdens een informatieavond van de school.

De kart werd met toestemming van een docent door enkele leerlingen op het trottoir aangeduwd. Volgens leerlingen bleef het gas hangen. Remmen was ook niet mogelijk, want de remmen waren defect. De jongen reed in op een stapel stenen, die daar waren geplaatst in verband met de renovatie van het Veendamse centrum. De jongen verbrijzelde bij het ongeluk zijn beide onderbenen en een deel van zijn gezicht. Hij liep tevens ernstig oogletsel op.

De scholier ligt momenteel nog in kritieke toestand op de intensive care afdeling in het ziekenhuis.

Eerste film 9/11 in de maak

11 September 2001Physicist had ons via de nieuws-submit te melden:

Op dit moment wordt gewerkt aan de eerste film over de gebeurtenissen op 11 september 2001. De film gaat 'Counter-Terrorist' heten en wordt geregiseerd door Gary Fleder.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het leven van FBI anti-terrorist agent John O' Neill die zijn leven verloor tijdens de aanval op het WTC. Het verhaal van O' Neill heeft in het blad The New Yorker gestaan.

O' Neill heeft zijn hele leven gewijd aan het opsporen van Osama bin Laden en het al-Qaida-netwerk. Op het moment van de ramp was hij net benoemd tot hoofd-beveiliging van de Twin Towers.

'Val van Martinitoren geen zelfmoord, maar ongeluk'

De twintig-jarige Assenaar die dinsdag omkwam bij een val van de Martinitoren heeft geen zelfmoord gepleegd. Volgens zijn vader is hij het slachtoffer geworden van een ongeluk en dus niet van zelfmoord zoals eerder werd gemeld.

De jongen is in een baldadige bui op de reling van de Martinitoren gaan zitten. Zijn vriendin die het tragische ongeluk voor haar ogen zag gebeuren, verklaarde dit later. "Toen heeft hij zijn benen aan de buitenkant gehangen en is hij weggegleden", zegt de vader. "De trans is toch al glad, maar door de regen was hij nog gladder dan anders."

Volgens zijn vader had de jongen geen enkele reden om zelfmoord te plegen. "Ik kende hem twintig jaar. Hij mocht graag een beetje stoer doen. Alleen hij overzag niet altijd de gevolgen van zijn daden." Wel hadden zijn vriendin en hij de laatste tijd wat vaker ruzie, maar op dat probleem zouden zij samen een oplossing hebben gevonden.

De politie ging er dinsdag aanvankelijk vanuit dat de jongen van de Martinitoren was gesprongen. Na de verklaring van de vriendin van de jongen durft de politie echter niet meer uit te gaan van zelfmoord.

GP Europa verlaagt prijzen kaartjes

De tickets voor de Grand Prix van Europa zullen in prijs worden verlaagd. De prijzen zullen met bijna 50 procent worden verlaagd.

In een poging om nog tot een uitverkocht huis te komen, worden de prijzen voor de Grand Prix verlaagd. De afgelopen jaren zagen ze op de Nurburgring teruglopende aantallen toeschouwers op de Grand Prix af komen. Eerder werden de prijzen voor de Grand Prix van Frankrijk ook al verlaagd.

Walter Kafitz, directeur Bedrijfsvoering van de Nurburgring, vertelde: "Formule 1 verkoopt zichzelf niet meer. We konden vorig jaar zelfs geen winst meer draaien." Hij is blij dat Michael Schumacher het voorlopig zo goed doet, want dat trekt nog wel de Duitsers aan. Een dergelijke dominantie van bijvoorbeeld Rubens Barrichello zou hem echt doen schrikken.

De prijzen voor de training- en kwalificatiesessies zullen met 20 euro worden verlaagd. Voor de donderdag zullen de kaartjes nog maar 29 euro kosten en voor de zaterdag 59 euro. Dat is bijna een prijsverlaging van 50% ten opzichte van vorig jaar.

Juweel implanteren in je oog

EminemRulezz, DePresident en Broekie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Na de piercings en tatoeages is de nieuwste rage nu aangebroken, namelijk het plaatsen van een juweeltje op je oog. Deze JewelEye - een hartje, maantje of sterretje - kan worden aangebracht op het oogmembraan.

Onder lokale verdoving kan met behulp van een microscoop een glitterend hartje van 3,5 mm worden aangebracht. Een dergelijke ingreep kost zo'n 500 tot 1000 euro en duurt ongeveer een kwartier.

Volgens Melles, directeur van het Nederlandse instituut voor oogchirurgie wordt de oogbal er niet mee beschadigd. "Tot hiertoe zien we nog geen complicaties, en die verwachten we ook niet."

In Rotterdam kan deze ingreep al worden gedaan. Wel is er een wachtlijst.

Verbeterde Ferrari in Imola

Bij Ferrari denken ze dat het allemaal nog beter kan. In Imola verschijnen ze met een weer vernieuwde auto aan de start.

Blijkbaar geloven ze bij Ferrari in het gezegde dat stilstand achteruitgang is. Bij de eerste Grand Prix in Europa van dit seizoen wil Ferrari zich van zijn beste kant laten zien. Met een nieuw pakket aan verbeteringen op de F2004 hoopt men de voorsprong op andere teams te behouden of zelfs uit te bouwen.

Ross Brawn, technisch directeur bij Ferrari vertelde: "We hebben een nieuw pakket voor Imola. Er is geen reden om ons niet te blijven verbeteren." Vanuit de stabiliteit, in samenstelling en werkkracht, van het team kan men zich blijven verbeteren volgens Brawn.

Levenslang voor moordenaar Sittards echtpaar

Olaf H. is vandaag voor de rechtbank in Maastricht conform de eis van twee weken geleden veroordeeld tot levenslang wegens de moord op het echtpaar Zwakhalen en poging tot doodslag op de kleindochter van het stel. De man heeft zelf steeds volgehouden onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep.

De rechtbank acht bewezen dat Olaf H. op 12 juli van het vorig jaar het huis van Jo en Ine Zwakhalen is binnengekomen en de drie aanwezige personen door het hoofd heeft geschoten. Alleen de kleindochter overleefde het drama en ontwaakte een maand later uit coma. Olaf H. zelf stelt dat een onbekende dader in het spel is, maar tijdens de schouw in het huis van de slachtoffers is gebleken dat zijn verhaal onjuist is. Omdat de rechter meent dat Olaf H. nogmaals tot moorden in staat is, was levenslange opsluiting de enig mogelijke straf.

Verschil in mortaliteit ziekenhuizen

In ziekenhuizen in het westen van het land en in grote ziekenhuizen overlijden meer mensen dan in andere ziekenhuizen. Dit zijn de resultaten van een onderzoek wat gehouden is door Prismant, een advies- en onderzoeksbureau voor de gezondheidszorg.

In het westen van het land ligt het sterftecijfer op 3,26 procent, tegen 2,96 procent in de noordelijke provincies. Grote ziekenhuizen kennen een sterftecijfer van 3,34 procent, tegenover 2,91 procent in de kleine ziekenhuizen. Opvallend is ook dat in het oosten het sterftecijfer daalt, in de andere drie landsdelen neemt dit cijfer juist toe.

De verklaring voor de mortaliteitsverschillen kan zijn dat grote ziekenhuizen en ziekenhuizen in de Randstad vaker complexe ingrepen uitvoeren. De ziekste patiënten komen vaak ook in de grotere ziekenhuizen terecht.

Ook academische ziekenhuizen kennen een opvallend laag sterftecijfer namelijk 3,07 procent. Dit wordt door de onderzoekers als opmerkelijk gezien, omdat hier vaak mensen liggen met elders moeilijk behandelbare ziektes. Het lagere sterftecijfer in academische ziekenhuizen valt mogelijk te verklaren uit de relatief dure bedden. Als mensen op sterven liggen, worden ze overgeplaatst naar een gewone ziekenhuizen, waar de bedden veel goedkoper zijn.

In Nederland overlijden jaarlijks zo'n 140.000 personen. Eén op de drie mensen sterft in een ziekenhuis.

Schalken gepasseerd voor Davis Cup

In de kwartfinale van de Davis Cup is Sjeng Schalken gepasseerd voor het duel tegen Spanje. Martin Verkerk en Raemon Sluiter zullen nu de enkelspelen voor hun rekening nemen

Volgens captain Tjerk Bogstra ontbeert het Schalken aan de juiste vorm. Schalken, die sinds 1996 voor het Nederlandse Davis Cup team speelt, was afgelopen maanden al niet tevreden over zijn spel.

Martin Verkerk zal vrijdagmiddag beginnen op de gravelbanen van Mallorca tegen Carlos Moya. Raemon Sluiter neemt het op tegen Juan Carlos Ferrero.
Het dubbelspel zal zaterdag gespeeld worden door Martin Verkerk en John van Lottum. Zij zullen uitkomen tegen Tommy Robredo en het 17-jarige supertalent Rafael Nadal.

Clown Bassie stopt nieuwe show

De met veel enthousiasme in februari gestarte Magiclandshow, waarmee Clown Bassie (Bas van Toor) samen met goochelaarster Sylvia Schuyer in het land optraden, is voor beiden op een teleurstelling uitgelopen. Bassie was gewend om samen met zijn broer Adriaan voor volle zalen op te treden. De kaartverkoop voor de Magiclandshow viel echter tegen. Om die reden heeft men besloten met de Magiclandshow te stoppen.

Ondanks optredens voor t.v. bij Lijn 4, Life & Cooking, Jensen en pagina grote artikelen in diverse bladen, kranten en een gerenommeerd professioneel reclamebureau bleven de bezoekers weg. Alle betrokkenen zijn enorm teleurgesteld.

Bassie heeft geen voornemens meer om zelf nog met een show voor eigen risico op reis te gaan. Bassie treedt dit paasweekend solo op in Circus Alberto Althof dat momenteel in Vlissingen zijn tent opgeslagen heeft en zal de komende tijd veel te zien zijn op kermissen, braderieën, etc en in diverse t.v. programma’s. Zo zal hij op 30 mei in de Arena te Amsterdam te zien zijn bij het 40-jarige TROS-jubileum, en wellicht duikt hij vaker op in één van de circussen die door Nederland reizen.

''Racisme aanleiding schietpartij Muiderberg''

De Marokkaanse jongens uit Naarden en de 'skinheads' die zaterdagavond betrokken waren bij een schietpartij in Muiderberg, hebben elkaar al eens eerder getroffen. Toen bleef de confrontatie hoofdzakelijk beperkt tot scheldpartijen over en weer. Bij de schietpartij afgelopen weekend raakten drie Marokkaanse jongeren gewond, toen zij door een skinhead onder vuur werden genomen.

Reden van de ruzie zou de intimidatie en mishandeling van één van de broertjes van de Marokkanen zijn geweest. Verscheidene inwoners van Naarden ontkennen overigens dat de groep autochtonen uit allemaal skinheads zou bestaan. Volgens hen zijn het gewoon jongeren uit de gemeente die dagelijks rondhangen op de plek van de schietpartij. De schutter, noch de groep waarvan hij deel uitmaakte, valt te omschrijven als skinhead, wordt door verschillende zegslieden opgemerkt.

De vader van één van de Marokkaanse slachtoffers zegt vandaag in een landelijk dagblad dat de aanleiding voor de schietpartij racisme is. Volgens hem worden de Marokkanen geïntimideerd en lastig gevallen door de Hollandse jeugd. Op Radio 2 verklaarde de loco-burgemeester van Naarden dat hem daar niets van bekend is. Hij gaf aan nog niet veel mededelingen te kunnen doen, omdat het onderzoek nog loopt. Wel verklaarde hij dat het hem bekend is dat verschillende groepen jongelui uit Naarden en Bussum al langere tijd ruzie hebben.

Ook het zusje van één van de Marokkaanse slachtoffers doet vandaag haar verhaal in een landelijke krant. In Trouw zegt de 19-jarige Nassira, eerstejaars rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam, dat ze hen skinheads noemt ''vanwege hun kleding en gedrag. Ze zijn niet allemaal kaal, maar dragen het merk Lonsdale, dat vaak geassocieerd wordt met buitenlanderhaat.'' Volgens haar is er wel degelijk sprake van racisme. De schutter kreeg, zo zegt zij, het wapen van zijn 38-jarige vader. Die zou vlak na de schietpartij zijn aangehouden.

Nassira zegt ook dat het pesten van haar jongere broertje de oorzaak is van de ruzie. Die zou door de skinheads op het schoolplein racistisch zijn uitgescholden, waarop de vijf Marokkanen naar de groep skinheads togen om de boel 'uit te praten'. Na de schietpartij zou naar een Marokkaan die een gewonde vriend wilde oprapen zijn geschreeuwd: ''Laat dat liggen, kanker-Marokkaan. Jullie hebben het verdiend''.

Bij de schietpartij werden drie van de vijf Marokkaanse jongeren geraakt. Twee werden getroffen in benen en armen, en één in zijn buik. Die laatste ligt nog in het ziekenhuis. De dader van de schietpartij is bij de politie bekend, maar is nog niet opgespoord.

Man zet al zijn bezittingen in bij roulette

thomaster stuurde ons via de nieuws-submit het volgende vertaalde bericht in, waarvoor onze dank!

Een Britse man heeft onlangs al zijn aardse bezittingen, inclusief zijn kleren, verkocht en gaat zijn complete vermogen aanstaande zondag vergokken in één ronde roulette. Aangezien hij geen kleren meer heeft moet hij dit in een gehuurde smoking doen.

De 32-jarige Ashley Revell is na het verkopen van al zijn bezittingen niet minder dan 180.700 dollar waard. Als de Londenaar wint verdubbelt hij zijn geld. Mocht het tegenovergestelde het geval zijn, dan is de man in één klap al zijn eigendommen kwijt. De man liet weten teleurgesteld te zijn over het geldbedrag. Hij meende op zijn minst 241.000 dollar waard te zijn.

Het Britse televisiestation Sky One Television zal de risicovolle onderneming van de man gaan volgen, en het moment van de waarheid en de maand erna gaan filmen. De man ontvangt er geen geld voor.

Grote aanslag in Madrid voorkomen

-R-Style en een anonieme FOK!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Met de inval vorige week in een flat in Madrid heeft de Spaanse politie een grote aanslag tijdens komend Paasweekend voorkomen. Dat blijkt volgens het dagblad El Mundo uit gevonden documenten in restanten van de flat, die de terroristen opbliezen tijdens de inval.

Uit de gevonden documenten en kaarten zou blijken dat ze een winkelcentrum in Madrid wilden opblazen. Het beoogde doelwit ligt op ruim een kilometer van het woonblok in de wijk Leganés, waar de terroristen verbleven. In het huis werden ook twee rugzakken met explosieven gevonden.

Onder de terroristen die zichzelf opbliezen bij de inval bevond zich ook de Tunesiër Serhane Ben Abdelmajid (Fakhet), die wordt beschouwd als de coördinator van de aanslagen in Madrid op de forensentreinen. Verder kwamen toen een paar Marokkaanse terroristen om het leven.

Sergio mag vertrekken bij Roda JC

Roda JC heeft Sergio laten weten dat ze geen toekomst meer in hem zien. Hij mag uitkijken naar een nieuwe club en Roda JC zal aan een eventuele transfer meewerken.

Sinds zijn overgang van NAC Breda naar Roda JC in 2002 heeft Sergio Pacheco de Oliveira, kortweg Sergio, het nooit weten te maken in Kerkrade. Sommige periodes stond hij wel in de basis, maar echt lange periodes hield hij dat niet vol. Hoewel hij nog een contract heeft tot 2005, verlenen ze nu bij Roda alle medewerking aan een transfer.

Nol Hendriks, bestuurslid technische zaken van Roda JC, vertelde: "Op één of andere manier klikt het niet. Jammer, maar het is niet anders. Van zijn acties kun je een prachtige videoband samenstellen, maar de Sergio van die video hebben we tijdens wedstrijden te weinig gezien."

Ook trainer Wiljan Vloet betreurt het: "We hebben alles geprobeerd, maar we kregen hem maar niet aan het voetballen."

De zaakwaarnemer van Sergio, Roger van Gool, reageerde namens Sergio: "Sergio zoekt niet de schuld bij club of trainer. Hij weet zelf ook dat het niet je-van-het is. In potentie is hij een van de beste spelers achter de spitsen in Nederland, rijp voor de top-drie. Wel is het zo dat hij zelden of niet op zijn eigen positie heeft gespeeld. Roda speelt zonder man direct achter de spitsen. Dat is overigens het goed recht van club en trainer, maar als je Sergio als buitenspeler gebruikt komt hij minder goed tot zijn recht."

Spelers willen Jevric op doel

De spelers van Vitesse hebben bij trainer Edward Sturing aangedrongen op het opstellen van Dragoslav Jevric.

Jim van Fessem krijgt van een deel van de spelersgroep de schuld van de nederlaag bij AZ. Hij zou niet meer lekker in de spelersgroep liggen en ook het bestuur ziet liever Jevric keepen. Er bestaat een grote kans dat Sturing aan de vraag voldoet.

Het bestuur ziet Jevric graag keepen, omdat ze hopen hem nog te kunnen verkopen. Zijn salaris drukt zwaar op de begroting en iedere transfersom zou meegenomen zijn. Technisch manager Jan Streuer benadrukt echter dat hij niet over de opstelling gaat: "Sturing heeft niet de opdracht om bepaalde spelers op te stellen. Zo'n spel is er niet gespeeld. De trainer bepaalt dan ook wie er zondag in het doel staat."

Pathé gaat Marokkaanse films draaien

Pathé, één van de grootste bioscoopketens binnen Nederland, gaat nu naast Turkse films ook Marokkaanse films aanbieden aan het publiek. Hiermee probeert de bioscoop ook Marokkanen uit voornamelijk de Randstad aan te trekken. Onder meer Les Bandits zal vanaf 29 april worden gedraaid in diverse bioscopen van Pathé.

Al eerder dit jaar begon de bioscoopketen met het programmeren van Turkse films. Hababam Sinifi, de eerste Turkse film in de Pathé bioscoop, trok zo’n dertigduizend bezoekers. Inmiddels is Pathé al toe aan haar vierde Turkse film.

Tot dusver is het bedrijf ook zeer tevreden over de resultaten. "We gaan ermee door zolang bezoekers geïnteresseerd zijn en er voldoende geschikte aanvoer is. Dat geldt ook voor het Marokkaanse aanbod. Het moeten commercieel interessante films zijn die trouwens ook Nederlands ondertiteld worden."

Mogelijk gijzeling door Iraakse militie

Soldaten van de radicale Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zeggen gijzelaars te hebben. Volgens de beweging zouden zij onder meer een aantal Spanjaarden en een Amerikaan vasthouden.

De militie, die zichzelf het Mahdi Leger noemt, wil de gijzelaars ruilen tegen Mustafa Yacoubi. De medewerker van Al-Sadr werd afgelopen zaterdag door de Amerikanen gearresteerd en is belangrijk voor de beweging.

"Wij hebben gijzelaars. De meesten zijn Spanjaarden en mogelijk ook een Amerikaanse soldaat, die we willen ruilen tegen Mustafa Yacoubi", aldus Amir al-Husseini. Hij is de woordvoerder van de militie beweging. De coalitietroepen hebben nog geen reactie geleverd op de uitspraken.

NAVO-leider probeert Russen te kalmeren

Jaap de Hoop Scheffer heeft geprobeerd de Russen gerust te stellen over de uitbreidingsplannen van de NAVO. Bij zijn bezoek aan Moskou, waar hij later vandaag president Poetin zal ontmoeten, verklaarde hij in interviews met de Russische media dat de NAVO geen plannen heeft om de militaire activiteit in de nieuwe lidstaten te verhogen.

Moskou liet eerder weten aan de NAVO de uitbreiding, met de Baltische lidstaten, te zien als een bedreiging. De toevoeging van Estland, Letland en Litouwen aan het bondgenootschap zouden volgens de Russen “anti-Russisch” zijn. Ook dreigde Rusland de militaire doctrine te wijzigen om gevaar uit te sluiten.

"Er komt geen grote concentratie van militairen op het grondgebied van de drie Baltische staten", aldus De Hoop Scheffer. Daar voegde hij aan toe dat hij de Russische bevolking wil overtuigen dat de NAVO geen “geheime agenda” heeft. Ook wil de NAVO-leider de Russen ervan overtuigen dat de uitbreiding niet is bedoeld om Rusland te schaden.

Studenten willen school aanklagen

Een aantal eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht willen een proces aanspannen tegen hun school omdat ze te weinig te doen hebben. "Toen mijn buurvrouw laatst vroeg hoe het op school ging, heb ik haar verteld over de situatie op deze school. Zij stelde toen voor om de school aan te klagen. Tegen de Hogeschool Diemen is dat ook gedaan en dat proces is door de aanklagers gewonnen", zegt eerstejaars student Jeroen Soeterik.

Volgens de eerstejaars hebben ze te weinig les en is de stof te makkelijk. "Ik heb op het moment maar drie vakken, dat is zes uur les per week", zegt Soeterik. Ze hadden meer verwacht, zo zegt ook Jonathan Post Uiterweer. "Ik heb een dag in de week les en de stof die we krijgen, is te simpel. Ik had ook meer praktijk verwacht. Voor mensen die journalistiek al beter zijn is hier niet veel meer te leren. Zij raken alleen maar gedemotiveerd."

De school heeft wel een oplossing gezocht voor het probleem. Zo heeft directeur Han Smits gezegd dat er extra vakken te volgen zullen zijn. Ook komen er thema-avonden met documentaires en kopstukken, zoals Paul Witteman, uit de Nederlandse Journalistiek. Post Uiterweer betwijfelt of dit initiatief voldoende is. "Naar mijn gevoel heb ik al driekwart jaar verspild op deze opleiding."

"Vrouwen moeten besneden worden"

Stellarc2, Neftizz en Ome.Fleer hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Volgens de lectuur van een moskee in Amsterdam zouden meisjes besneden moeten worden. De El Tawheed-moskee was al eerder in het nieuws, omdat een imam van de moskee niet-moslims “brandhout voor de hel” noemde. Volgens Pharos, een gezondheidscentrum voor vluchtelingen, is het voor eerst dat een dergelijke oproep wordt gedaan in een Nederlandse moskee.

Onlangs werd er door de moskee een open dag georganiseerd, om van het slechte imago af te komen. Mede door uitspraken van een imam over niet-moslims en over moslimvrouwen kwam de moskee steeds vaker in een negatief daglicht te staan. Zo zouden volgens de imam moslimvrouwen niet naar buiten mogen zonder toestemming van haar man.

In de lectuur die de moskee aanbiedt staat onder andere dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Echter, 'de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens', hierdoor zou het niet eerlijk zijn om vrouwen dezelfde 'verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man.' Vrouwen moeten, volgens de lectuur, luisteren naar haar man. Wanneer een vrouw seks weigert of het huis verlaat, vervalt de zorgplicht van de man voor zijn echtgenote. Vrouwen die liegen moeten met honderd stokslagen worden gestraft.

De El Tawheed moskee was in het verleden onderwerp van een NOVA-reportage over antiwesterse- en haat predikende fundamentalistische imams in Nederlandse moskeeën. Imam El Shershaby van de Amsterdamse moskee riep op tot vernietiging van de vijanden van de islam. Eerder werden twee bestuursleden van de met videocamera's bewaakte moskee aan de Jan Hanzenstraat in Amsterdam-West in de VS aangeklaagd wegens sponsoring van het terroristennetwerk van Al-Qaeda.

De moskee is ook verbonden aan de omstreden Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq, waar volgens een onlangs verschenen rapport leerlingen nog steeds onvoldoende worden geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij.

Autodief bracht auto's schoon weer terug

Colin Sadd is mogelijk de aardigste autodief ter wereld. Van alle autodieven zou je waarschijnlijk het liefste willen dat hij je auto stal. Hij bracht zijn gestolen waar namelijk keurig schoon weer terug. Toch is hij door een Britse rechtbank veroordeeld. Sadd moet zes jaar de cel in.

De 41-jarige schoonmaker ging keurig gekleed als mogelijke koper naar een showroom, waarna hij de sleutels weggriste en er met de auto vandoor ging. Na enkele uren te hebben gereden waste en polijstte hij de wagen om hem vervolgens naar de eigenaar terug te brengen.

Sadd, die al 155 eerdere veroordelingen heeft voor voornamelijk auto-gerelateerde misdaden, heeft vijf gevallen van diefstal toegegeven. 31 andere zaken heeft hij naar eigen zeggen niet gepleegd. Toch zag de rechter geen andere mogelijkheid dan de celstraf. Ook moet de geobsesseerde dief psychiatrische behandeling ondergaan.

Algemeen-directeur Rode Kruis verdient 158.000 euro

Het salaris van de algemeen-directeur van het Nederlandse Rode Kruis is 158.000 euro per jaar. Naar aanleiding van de onrust die ontstond van de achterban bracht het Rode Kruis vandaag het salaris van J. Post naar buiten.

De onrust ontstond, omdat eerder deze week het salaris van de algemeen-directeur werd geschat op ongeveer 170.000 euro. Veel leden van de stichting vonden dit salaris te hoog. Overigens heeft het Rode Kruis de salarissen van haar directieleden nooit naar buiten willen brengen. "Het Rode Kruis was en is van mening dat het op grond van privacy-redenen niet gepast is om individuele salarisbedragen te noemen. De huidige media-aandacht voor directiesalarissen bij goede doelen heeft het bestuur doen besluiten nu openheid te geven", aldus een woordvoerder van de organisatie.

"Dievenbende" van 3 tot 14 jaar steelt speelgoed

BaRdmann had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vader van zes kinderen heeft maandag vermoedelijk vier van zijn kinderen meegenomen op rooftocht. De kinderen, in de leeftijd van drie tot veertien jaar werden op pad gestuurd om speelgoed te kopen, in een speelgoedzaak in het Belgische Zaventem.

Het 14-jarige meisje probeerde de caissière af te leiden, waarna de andere kinderen één voor één naar buiten gingen. Twee van hen werden echter betrapt met gestolen speelgoed. Dat werd hen afgenomen, waarna men de kinderen vanwege hun jonge leeftijd liet gaan.

Buiten aangekomen stapten de kinderen samen in een auto, die waarschijnlijk werd bestuurd door hun vader. De politie onderzoekt de zaak.

Valse bommelding afscheid nemen Juliana

Tijdens het afscheid nemen van prinses Juliana heeft een bewaker van het paleis Noordeinde voor de grap een valse bommelding gedaan. De man is geschorst. Hij had gebeld dat er een bom in de paleistuin zou liggen, de paleiswachten sloegen daarop groot alarm.

Op de laatste dag van het publieke afscheid nemen, zondag 28 maart, deed de 27 jaar oude marechaussee de melding. Het Explosieven Opruimingscommando kwam direct in actie, het publiek heeft van dit alles niets gemerkt. Al snel bleek dat het om een valse bommelding ging, daar de melding via het interne telefoon systeem was gekomen.

De dader werd na een kort onderzoek gevonden, hij gaf zichzelf aan en zei dat het om een grap ging. De commandant van de marechaussee zag er de humor echter niet van in, en schorste de bewaker.

Kamer wil hardere aanpak graffiti

De Tweede Kamer is niet blij met de onwil van het kabinet om de opsporing en vervolging van graffitivandalen op te voeren. Minsters Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken maakten er geen geld voor vrij in het veiligheidsplan, en zijn niet van plan dat nog te gaan doen, aldus het Algemeen Dagblad.

De twee ministers zijn van mening dat de maximum straf voor graffitispuiten niet omhoog hoeft. De daders zouden lastig te pakken zijn, en daarmee is schade ook lastig te verhalen op een dader. De opsporingskosten zijn vaak een veelvoud van het bedrag dat te verhalen is op een dader.

De houding van het kabinet wordt door een kamermeerderheid van CDA, LPF en PvdA 'te gek voor woorden' genoemd. De fracties willen juist dat vandalen vaker worden aangepakt voor de schade die ze veroorzaken. De eis dat vandalen de lokaties die ze hebben bespoten moeten schoonmaken, en meer cameratoezicht worden als mogelijke extra maatregelen genoemd door de partijen.

F1: Trust baalt van Verstappen-contract

Trust-baas Michel Perridon zit behoorlijk in zijn maag met het exclusieve contract dat hij met Verstappen heeft.

Kort voor de start van het nieuwe F1-seizoen was er veel te doen rondom Verstappen, Trust en Jordan. Onderhandelingen over een contract voor Verstappen liepen stuk, waarna Trust toch Jordan wilde sponsoren. Het bedrijf zit echter tot 2006 aan een contract vast waarin is geregeld dat de computerfirma alleen Verstappen mag sponsoren.

Perridon heeft grote spijt dat hij het contract heeft getekend. "Ik ben gedeprimeerd. Het contract is vreselijk en het is mijn fout dat ik het heb ondertekend. Ik denk dat ik nu andere projecten ga ondersteunen, zoals Parijs-Dakar of een wielerploeg", aldus de eigenaar van Trust. Hij wil het liefst nieuw Nederlands talent in de Formule 1 sponsoren en daarvoor een contract met Jordan afsluiten.

De manager van Verstappen, Huub Rothengatter, denkt echter dat er wel al een contract is tussen Trust en Jordan, mede door de naam van Trust op de wagen van Jordan. Hij wil nu twintig procent van het bedrag dat met het contract gemoeid zou zijn, volgens geruchten zo'n 1 miljoen euro. Volgens Perridon is de reclame op de wagen een cadeau van Eddie Jordan aan zijn bedrijf en is er geen contract.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1manager

F1 op rand van oorlog?

De Formule 1 zou op de rand van oorlog kunnen komen als er niets wordt gedaan om de kleinere teams tevreden te stellen in hun eisen om de kosten in de sport naar beneden te brengen.

De kleinere teams proberen een groep op te bouwen tegen de grote teams, die veel hebben beloofd, maar weinig waarmaken. "De fabrikanten beloofden veel, maar gaven niets," aldus teambaas Eddie Jordan. "We hebben nog steeds traction control en te dure klantmotoren. In het voorgestelde nieuwe Concorde-akkoord krijgen de topteams veel teveel geld vergeleken met ons. Aan de andere kant blokkeren zij elk voorstel om de kosten naar beneden te brengen."

BAR, Jordan, Sauber, Minardi en Toyota willen nu hun eigen ideeën voor de regels en een systeem waarmee teams worden uitbetaald doorvoeren. Jaguar sympatiseert met hen, Renault houdt zich op de vlakte. De woede van de zes teams richt zich op Ferrari, Mercedes en BMW. Als deze niet meegaan in de ideeën van de andere teams kan dat nog voor veel problemen zorgen.

Arveladze wil wel terugkeren bij Ajax

Shota Arveladze zou best willen terugkeren bij Ajax. Ondanks dat hij op een mindere manier wegging bij de club, heeft hij nog wel plaats in zijn hart voor Ajax.

Volgens de Georgische krant Olimpi zijn er zelfs al contacten tussen Ajax en de spits. Opmerkelijk aangezien Ajax al drie spitsen in huis heeft voor één positie. Daarnaast lijken al die drie spiten volgend seizoen ook nog te blijven.

Shota Arveladze zou tegen de krant hebben verteld: "Ajax wil mij volgend seizoen graag als reservespits en dan mag ik zelf bewijzen of ik weer eerste keus moet worden. Ik heb twee mogelijkheden. Of ik ga met Ajax praten over een terugkeer, of ik teken een nieuw contract bij de Rangers."

"Mercedes blijft in Formule 1"

De afgelopen dagen doen er geruchten de ronde dat Mercedes uit de Formule 1 stapt. Volgens Mercedes-motorsportchef Norbert Haug is hier echter niets van waar.

Het gaat dit seizoen tot op heden slecht met McLaren-Mercedes. Daarbij komt ook nog eens de komst van Wolfgang Bernhard naar het bedrijf. De topman zal naar verwachting keihard saneren, bij Chrysler in Detroit moesten onder zijn leiding bijvoorbeeld 26.000 mensen vertrekken. Ook het Formule 1-avontuur, met een begroting van rond de 280 miljoen euro, zal hij onder de loep nemen.

Volgens Haug zal dit echter niet het einde van Mercedes in de Formule 1 betekenen. "Voor ons is terugtrekken geen thema. We zullen harder werken en beter worden. Dat is ons doel," zo liet hij weten.

Surfer doodgebeten door haai

Voor het eerst sinds 1992 is op Hawaii een surfer overleden naar aanleiding van een haaienbeet. De 57-jarige Willis McInnis werd door omstanders nog wel uit het water geholpen, maar bloedde op het strand dood.

Volgens een getuige had McInnis net een golf gemist en peddelde op zijn surfplank een stukje terug toen hij plotseling werd aangevallen. De politie meldde dat de man een beet in zijn been had van ongeveer dertig centimeter groot. "Het moet wel een aardig grote haai zijn geweest, als het zo'n beet heeft veroorzaakt" zei Randy Honebrink, woordvoerder van de haaienafdeling van Hawaii "Op dit moment hebben we echter nog geen idee wat voor soort haai het is geweest"

Op Hawaii vinden per jaar ongeveer vier incidenten met haaien voor. In de meeste gevallen houden de slachtoffers er een flinke beet aan over. Het was dus voor het eerst in twaalf jaar dat er iemand overleden is naar aanleiding van een dergelijke beet, al vermoedt de politie dat het bij meerdere vermissingen ook de schuld van haaien is.

Haai

Montoya niet bezorgd over McLaren

Nu de resultaten van McLaren tegenvallen, vroegen mensen zich af of Juan Pablo Montoya al spijt heeft van zijn beslissing om volgend jaar de overstap naar McLaren te maken.

Montoya benadrukt echter dat hij nog geen spijt heeft van zijn beslissing. Hij heeft het gevoel dat het misschien met deze auto iets minder gaat met McLaren, maar dat ze een zonnige toekomst tegemoet gaan. Hij is zelf wel een beetje blij dat het er minder gaat. Misschien kan hij zich zo volgend jaar als een verlosser tonen.

Montoya vertelde: "Zelfs als het in het begin een ramp is, kan me dat niet schelen. Nu ziet het er misschien slecht uit, maar de potenties van McLaren voor de toekomst zien er goed uit. Daarentegen nu stap ik niet simpel in bij een winnend team. Voor mij is het ook minder interessant om bij een winnend team in te stappen."

Trust baalt van Verstappen-contract

Trust-baas Michel Perridon zit behoorlijk in zijn maag met het exclusieve contract dat hij met Verstappen heeft.

Kort voor de start van het nieuwe F1-seizoen was er veel te doen rondom Verstappen, Trust en Jordan. Onderhandelingen over een contract voor Verstappen liepen stuk, waarna Trust toch Jordan wilde sponsoren. Het bedrijf zit echter tot 2006 aan een contract vast waarin is geregeld dat de computerfirma alleen Verstappen mag sponsoren.

Perridon heeft grote spijt dat hij het contract heeft getekend. "Ik ben gedeprimeerd. Het contract is vreselijk en het is mijn fout dat ik het heb ondertekend. Ik denk dat ik nu andere projecten ga ondersteunen, zoals Parijs-Dakar of een wielerploeg", aldus de eigenaar van Trust. Hij wil het liefst nieuw Nederlands talent in de Formule 1 sponsoren en daarvoor een contract met Jordan afsluiten.

De manager van Verstappen, Huub Rothengatter, denkt echter dat er wel al een contract is tussen Trust en Jordan, mede door de naam van Trust op de wagen van Jordan. Hij wil nu twintig procent van het bedrag dat met het contract gemoeid zou zijn, volgens geruchten zo'n 1 miljoen euro. Volgens Perridon is de reclame op de wagen een cadeau van Eddie Jordan aan zijn bedrijf en is er geen contract.

Dixon test opnieuw voor Williams

IRL-kampioen Scott Dixon heeft gisteren in Barcelona opnieuw voor Williams getest. Daarmee wordt hij een steeds grotere kanshebber voor het stoeltje van Montoya bij Williams.

Dixon testte enkele weken geleden ook al in de Williams. Tot nu toe krijgt hij de kans om zich bekend te maken met de auto en te laten zien wat hij kan. Hoewel ook Toyota interesse zou hebben in de coureur, is het voorlopig Williams wat werk van hem maakt.

Frank Williams ziet het wel in Dixon zitten: "Hij zou een zeer gewilde coureur kunnen worden. Hij is een gevoelige jongen, met een volwassen hoofd op zijn schouders. Wij zijn best onder de indruk van zijn capaciteiten en zijn feedback."

Over de mogelijkheden om een F1-auto te besturen bestaat echter nog wat twijfel: "Het is een grote stap om van een niet-F1-auto in een F1-auto te stappen, omdat je bij de F1 zoveel electronica aan boord hebt. Als een nieuw iemand instapt, is dat een ontzettend grote stap."

Veel kasseien in Parijs - Roubaix

Voor Parijs - Roubaix zijn de kassei-stroken bekend gemaakt waarover de rijders zich zondag moeten worstelen. In totaal is er ruim 50 kilometer aan kasseieën opgenomen in het parcours.

De renners kunnen zich in de 'hel van het noorden' weer opmaken voor een harde wedstrijd. Hoewel het ieder jaar moeilijker wordt om de stroken te vinden, zijn er dit jaar weer een paar stroken bijgekomen. Bij Haveluy en Mons-en-Pévèle zijn klassieke stroken weer opgenomen in het parcours.

De kassei-stroken: (sterren geven moeilijkheidscategorie aan)
28. Troisvilles (km 99,8 - 2200 m) - ***
27. Viesly (km 106,3 - 1800 m) - ***
26. Quievy - rue de Valkenciennes (km 108,5 - 3700 m) - ****
25. Quievy - Saint-Python (km 113,7 - 1500 m) - **
24. Haussy (km 121,9 - 900 m) - **
23. Saulzoir (km 128 - 1200 m) - **
22. Verchain-Maugre (km 132,9 - 1600 m) - **
21. Maing (km 136, 2500 m) - ***
20. Monchaux-sur-Ecaillon (km 139,2 - 1600 m) - ***
19. Haspres (km 145,8 - 1700 m) - ****
18. Haveluy (km 158,3 - 2500 m) - ****
17. Forêt d'Arenberg (km 166,5 - 2400 m) - *****
16. Wallers (km 173,2 - 1000 m) - ***
15. Hornaing (km 179,5 - 3700 m) - ***
14. Warlaing (km 186,9 - 2400 m) - ***
13. Tilloy (190,4 - 2400 m) - ***
12. Orchies (km 201,5 - 1700 m) - ***
11. Auchy-lez-Orchies (km 207,6 - 2600 m) - ***
10. Mons-en-Pévèle (km 213,2 - 3000 m) - *****
9. Merignies (km 219,8 - 700 m) - **
8. Pont-Thibaut (km 223 - 1400 m) - ***
7. Le Moulin de Vertain (km 229,1 - 500 m) - ***
6. Cysoing (km 235,8 - 100 m) - ****
5. Campain-en-Pévèle (km 242 - 1800 m) - ****
4. Le Carrefour de l'Arbre (km 244,8 - 2100 m) - *****
3. Gruson (km 247 - 1100 m) - **
2. Hem (km 253,6 - 1400 m) - *
1. Roubaix (km 260 - 300 m) - *

Schalke vindt Van Bommel te duur

Schalke 04 vindt de vraagprijs van PSV voor Mark van Bommel te hoog. De zes miljoen euro zou Schalke niet willen betalen.

Nadat eerder leek dat PSV en Schalke 04 er redelijk makkelijk uit zouden komen blijkt nu het tegendeel. Het eerste bod van 5 miljoen zou Schalke niet verder willen verhogen, terwijl PSV bij de vraagprijs van zes miljoen euro blijft.

Schalke-manager Rudi Assauer sprak zich uit tegen het Duitse persbureau DPA: "Echt een belachelijk bedrag. Op deze manier is Mark van Bommel geen optie voor ons, hoe goed wij hem als speler ook vinden."

Zaakwaarnemer van Van Bommel, Rob Jansen, denkt dat er op een ander manier anders wel tot een akkoord kan worden gekomen: "Als ze er niet uit komen, zullen wíj proberen een oplossing te vinden. Dat hebben we wel vaker gedaan in zulke situaties."

Rob Jansen, ook de zaakwaarnemer van Van der Sar, schat de kans dat die nog naar Eindhoven komt niet hoog meer in: "Hij weet van de interesse van PSV en neemt deze zeer serieus. Hij denkt er nu over na. Maar ik schat de kans dat er géén transfer komt en dat Edwin in Londen blijft, het grootst in."

Dronkeman trouwt met politie erbij

Een stelletje uit Duitsland heeft moeten trouwen met de politie in de buurt. De mannelijke helft van het paar was vlak voor de ceremonie namelijk betrapt met te veel drank op achter het stuur en werd door de agenten begeleid naar het bureau van de burgerlijke stand.

"Niemand wilde nog champagne drinken na de ceremonie, het was duidelijk dat de man al moeite genoeg had om een glimlach op te houden," aldus de politie. "We hebben het bruidspaar nog wel hartelijk gefeliciteerd." Na de plechtigheid mocht de 36-jarige echtgenoot mee naar het bureau om een bloedtest te ondergaan.

De man werd gearresteerd toen hij zijn auto in de prak had gereden. Hij gaf aan dat hij net terugkwam van zijn vrijgezellennacht en nog bloemen wilde ophalen voor zijn bruid.

Moord op conrector Terra College gefilmd

Benky had ons via de nieuws-submit te melden:

Een beveiligingscamera in de kantine van het Terra College in Den Haag blijkt de schokkende moord op conrector Hans van Wieren te hebben vastgelegd op video. De beelden zullen door het Openbaar Ministerie worden gebruikt in de rechtszaak tegen de Murat D.

De camera heeft feilloos geregistreerd hoe Murat D. zijn leraar door het hoofd schoot. Dat hij daarbij zijn hoofd zou hebben afgewend, zou door de advokate worden gebruikt om aan te tonen dat Murat "niet de intentie had van Wieren in het hoofd te raken". Deze verklaring wordt overigens door Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie, weerlegd als weinig geloofwaardig. Hij beweert dat daders dat vooral doen om meer kracht te kunnen zetten.

Het slachtoffer van de loverboy

Een loverboy klinkt romantisch en lief. Misschien wat verwijfd. Maar een loverboy is gewoon een gladde jongen die onwetende meisjes verliefd maakt, om ze vervolgens met een rood lampje achter een raam te pleuren. De daders kunnen met recht het etiket vuile teringklootzak meekrijgen, maar onderschat het aandeel van het slachtoffer vooral niet. Ze doen het heus niet expres, maar mijn hemel; wat een zeldzame domheid

Amsterdam: legaliseer de wietteelt

p0w had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amsterdamse gemeenteraad heeft, met uitzondering van het CDA, een gezamenlijk manifest ondertekend dat voorstaat dat het kweken van wiet wordt gelegaliseerd. Open De Achterdeur heet het plan dat zij ter ondertekening voorleggen aan andere gemeenteraden in grote steden. Zij hopen dat de collega's hen zullen steunen in het debat over het cannabisbeleid.

Een transparante teelt is volgens de ondertekenaars het beste middel om de aan softdrugs gerelateerde criminaliteit uit te drijven. Het plan wordt gesteund in Amsterdam door de lokale PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66, Leefbaar Amsterdam, Amsterdam Anders/De Groenen en Mokum Mobiel.

De fracties zien niets in het plan van de ministers Donner van Justitie en Hoogervorst van Volksgezondheid om de verkoop van nederwiet te verbieden, omdat het vermoeden bestaat dat het werkzame bestanddeel tetrahydrocannabinol (THC) in de wiet zo krachtig is geworden dat er sprake is van harddrugs.

In de Tweede Kamer keerde deze week al de PvdA zich tegen een verbod op wiet en hasj. Volgens de partij leidt dat tot illegaal gebruik en vergroot dat het risico voor de
gezondheid. De VVD liet weten geen voorstander te zijn van het plaatsen van wiet op de harddruglijst, zoals wellicht minister Donner van plan zou zijn. Ook D66 is daar niet voor. Die partij pleit al langer voor legalisering, net als GroenLinks en de SP. Ook de LPF is voorstander van legalisering.

Een totale legalisering van wiet ligt overigens in Europees verband zeer lastig, omdat Nederland het enige land is waar het legaal verkocht mag worden. Om die reden is bijvoorbeeld de VVD geen voorstander van legalisering.

Veel THC
De commotie omtrent wiet is ontstaan door het hoge gehalte aan THC die de nederwiet tegenwoordig bevat. Daar waar buitenlandse wiet op circa 6% blijft hangen scoort Hollandse wiet soms wel 15%. Vooral veredeling van plantensoorten en verbeterde kweektechnieken zouden daar aan hebben bijgedragen. Soorten als PP(powerplant), Jack Herer, White Whidow, K2 en RIP zijn voorbeelden van populaire ''witte'' soorten.

In de Volkskrant omschrijft een gebruiker van een coffeeshop het als volgt: ''De heftigste skunk verkrijgbaar in Den Haag heet r.i.p., rest in peace, en raakt ook de ervaren blower tussen de ogen. Dat spul zakt je hele lichaam in. Dat laat je misselijk achter op de bank. Ik moet die zware shit niet meer''.

Andere gebruikers wijzen erop dat het niet uitmaakt hoe zwaar de wiet is, omdat je altijd zelf kan bepalen hoeveel je in sigaret doet en hoeveel trekjes je er van neemt. Ze vergelijken het met een Bacardi-cola, waar je ook zelf het alcoholgehalte bepaalt door de Bacardi te doseren.

Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut, het landelijke kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, is er nu nog niks bekend over de effecten op de gezondheid van THC. Wel wijzen studies uit dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen langdurig gebruik van cannabisproducten en schizofrenie. Maar een direct verband met THC is niet aangetoond. Wel onderschrijft het instituut de bewering dat Nederlandse kwekers steeds zwaardere wiet op de markt zetten.


White Widow, vol met thc-kristallen

Canal Plus verdwijnt uit de cel

Canal Plus gaat verdwijnen uit de gevangenissen. Het ministerie van Justitie wil met de maatregel bezuinigen. Voor de televisiezender moet worden betaald. Gedetineerden zullen het voortaan dus moeten doen zonder de seks, speelfilms en voetbalwedstrijden die op Canal Plus worden uitgezonden.

Justitie vindt dat er al voldoende aanbod is op de televisie in de gevangenis. Een extra abonnement op de betaalzender is dus niet nodig. "Het past binnen het beleid om de gevangenissen soberder te maken", zegt een woordvoeder.

De Vereniging Belangbehartiging Gedetineerden noemt de maatregel 'censuur'. De voorzitter, advocaat A. van der Biezen, liet weten dat gedetineerden "al jaren betalen voor een pakket van zenders. En daarin zit ook Canal plus. Dat kan dan niet zomaar worden opgezegd. Het is moralisme ten top. Hiermee wordt het beeld gewekt dat zitten gelijk staat aan logeren in een hotel. We willen opheldering van de minister. Wordt de televisiebijdrage dan ook verlaagd?"

Spitsenprobleem voor ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft een spitsenprobleem. Regilio Simons en Rik Platvoet zijn beiden niet inzetbaar.

Simons werd voor twee weken geschorst, omdat hij in de wedstrijd tegen FC Utrecht een elleboogstoot uitdeelde. Bij Rik Platvoet speelt een slepende achillespeesblessure opnieuw op. De aanvaller heeft zoveel last dat hij zegt voorlopig niet meer te kunnen spelen:

"Vanaf dag één had ik al last en dat is in de loop van het seizoen alleen maar erger geworden. Ik heb dus nog geen moment vrijuit kunnen voetballen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.