Strijd tegen spiekende studenten erg lastig

Uit een rondgang van het Erasmus Magazine, het tijdschrift van de Erasmus Universiteit Rotterdam, blijkt dat de strijd tegen het spieken van studenten erg lastig is. Vooral door de opkomst van de mobiele telefoon is spieken steeds makkelijker. Met behulp van sms'jes of door het meesmokkelen van een mobieltje naar het toilet, weten studenten nog altijd te spieken.

Een verbod op een gsm tijdens het tentamen bleek op de Rotterdamse universiteit lastig te handhaven en het is praktisch onmogelijk om bij elke student een surveillant neer te zetten. Ook stoorapparatuur in de tentamenzaal bleek niet te werken. "Al snel werden de signalen van deze apparaten ook weer verstoord. Overigens liep het toiletbezoek wel aanzienlijk terug", aldus J. Schildt, hoofd van de studentenadministratie.

Schildt pleit voor detectiepoortjes, maar die zullen ook wel weer snel achterhaald zijn als er mobieltjes op de markt verschijnen waar nauwelijks metaal meer in zit. De examencommissies schatten het percentage frauderende studenten nu tussen de 10 en 15. Elk jaar registreert de commissie enkele honderden gevallen. Fraudeurs kunnen erop rekenen dat het tentamen ongeldig wordt verklaard en in het ergste geval mogen ze een jaar lang niet meer meedoen aan tentamens.