Uitleg Duitse sirenes op teletekst L1

Op de teletekstpagina's van de Limburgse zender L1 zal voortaan een melding verschijnen als in het Duitse grensgebied de sirenes loeien. Enkele Duitse brandweerkorpsen waarschuwen hun vrijwilligers namelijk met een sirene, wat tot veel verwarring onder Limburgers leidde.

Zo loeide op 10 maart de sirene in de Duitse gemeente Selfkant, waardoor de inwoners van enkele Sittardse wijken 's nachts wakker werden. Velen keken op alarmpagina 112, maar daar was niets te vinden. Om ervoor te zorgen dat duidelijk is wat er aan de hand is, hebben Duitse korpsen toegezegd bij een melding de alarmcentrale in Maastricht in te seinen.

Een dergelijke afspraak bestond overigens ook al in 1999. Toen zou de Nederlandse brandweer een melding krijgen als er sprake was van een ongevaarlijke situatie. De melding werd echter verkeerd begrepen waardoor op teletekst een alarmerende melding kwam te staan.

De Limburgers die zich zonder teletekst moeten behelpen hebben overigens nog een manier waarop ze kunnen weten dat ze niet ongerust hoeven te zijn. De Duitse sirenes klinken volgens de brandweer namelijk beduidend anders dan de Nederlandse.