Irak: mogelijk 30 buitenlanders gegijzeld

Irak: icoontje Op een videoband, uitgezonden door de Arabische televisiezender Arabiya, beweert een gemaskerde en gewapende man dat er momenteel in Irak zeker dertig buitenlanders worden gegijzeld. Eerder deze week werd al bekend dat drie Japanners gegijzeld worden. De Iraakse groep die de buitenlanders gijzelt, zegt allen te zullen onthoofden, wanneer de Verenigde Staten hun blokkade van de stad Fallujah niet opheffen.

"Wij roepen op tot de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en hun bondgenoten. Wij hebben Japanse, Bulgaarse, Israëlische, Amerikaanse, Spaanse en Koreaanse gijzelaars. Hun aantal bedraagt dertig", zo laat de man weten. "Als Amerika zijn blokkade van Fallujah niet opheft, worden hun hoofden afgehakt." De video toonde niet de beelden van de door de man geclaimde gijzelaars.

De gegijzelde Japanners eerder deze week, hier op videobeeld
De gegijzelde Japanners eerder deze week, hier op videobeeld


Duitse functionarissen vermist
Er werd ook bekend dat er mogelijk twee Duitse funcionarissen in Irak om het leven zijn gekomen. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken sluit dit niet uit. De twee mannen worden vermist sinds een routinematige aflossing van personeel. Zij waren volgens een correspondent van de Duitse televisiezender ARD in een konvooi op weg van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad.