FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 april 2004

Drie jaar geŽist tegen kogelbriefschrijver

Tegen de man die kogelbrieven stuurde aan bekende Nederlanders is drie jaar cel geŽist. Van de drie jaar is een jaar voorwaardelijk. Het Pieter Baan Centrum achtte de dader sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar desondanks adviseerde het centrum geen TBS op te leggen.

De 48-jarige P.S. verklaarde voor de rechtbank dat hij zijn slachtoffers alleen maar bang wilde maken. Hij stuurde tussen mei 2002 en september 2003 kogels aan een groot aantal bekende Nederlanders, onder wie actrice Katja Schuurman, voetbalcoach Guus Hiddink, premier Balkenende en koningin Beatrix. Het sturen van de brieven en de aandacht in de media gaven hem ‘een groot, machtig gevoel’.

Volgens het Pieter Baan Centrum leidde de man een sterk geÔsoleerd bestaan. Nadat hij in 1985 ernstige hersenschade opliep bij een auto-ongeluk lag hij een paar weken in coma en raakte arbeidsongeschikt. De moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002 was een nieuwe tegenslag, omdat hij een groot fan van de politicus was. Toen PvdA-politicus Ad Melkert kort na de dood van Fortuyn een doorgeladen pistool kreeg toegezonden kwam P.S. op het idee kogelbrieven te gaan sturen. Hij voelde zich volgens eigen zeggen 'een soort trendsetter'.

Streepjescode binnenkort verleden tijd

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel bedrijven zijn op dit moment al bezig met het testen van een klein chipje dat de streepjescode moet gaan vervangen. De leverancier van bibliotheekboeken NBD/Biblion voorziet vanaf deze maand alle boeken met RFID, Radio Frequency Identification.

Op termijn kunnen ook supermarkten en andere winkelbedrijven met de chip, die niet groter is dan een zandkorrel, gaan werken. Het superslimme stukje technologie zorgt bijvoorbeeld voor extra veiligheid. "Doordat ze signalen sturen naar beveiligingspoortjes, kunnen boeken niet zomaar worden meegenomen", zegt projectleider M. Tiebout van NBD/Biblion. Een ander voordeel voor bibliotheken zijn volgens Tiebout zelfbedieningsbalies. "Klanten scannen zelf hun bibliotheekpasje en de boeken die ze willen lenen." Twaalf bibliotheken maken nu gebruik van de techniek.

Het Duitse detailhandelsconcern Metro en de Britse supermarktketen Tesco wil volgend jaar RFID al invoeren. Alle producten gaan langs een lezer die de signalen van de chips opvangt. De chips zitten in de verpakkingen.

[update] Doden in Tielse supermarkt

In Tiel zijn bij een schietpartij in een supermarkt tenminste drie personen om het leven gekomen. Volgens onbevestigde berichten is inmiddels ook een vierde persoon overleden. De schietpartij vond om half acht vanavond plaats in de Aldi aan de Kwelkade in de Gelderse plaats. Het is nog niet duidelijk of er sprake was van een overval.

Eťn van de slachtoffers lag in de hal van de supermarkt. De andere slachtoffers zouden in de winkel getroffen zijn. Er zouden meerdere daders zijn die momenteel nog voortvluchtig zijn.

Omroep Gelderland meldt dat ťťn van de slachtoffers een caissiere zou zijn. Dit is echter nog niet bevestigd. De supermarkt is gevestigd in een klein winkelcentrum aan de rand van een woonwijk. Een omwonende meldde dat zij vanavond een politiewagen met hoge snelheid zag naderen. Uit de wagen sprongen agenten in kogelvrije vesten, die de winkel binnenrenden. De buurt heeft niets gehoord van schoten of ander lawaai.

Inmiddels heeft de politie elk zicht onmogelijk gemaakt door plastic te spannen voor de ingang. In en rond de winkel wordt sporenonderzoek gedaan. Behalve politie zijn ook de brandweer en andere hulpverleners uitgerukt.

Schietpartij Tiel
Eťn van de slachtoffers ligt in de hal van de supermarkt (foto: Dennis Meijer)

Update 23:30 uur:
Het eerdere niet bevestigde bericht dat ook de vierde persoon overleden was blijkt niet waar te zijn. Deze persoon is levensgevaarlijk gewond overgebracht naar een ziekenhuis. De advocate van de Aldi-directie laat weten dat de schietpartij niet in de Aldi-winkel heeft plaatsgevonden, maar in het winkelcentrum, waarin de Aldi is gevestigd.

-
Het originele bericht werd om 20:40 uur geplaatst.

'Godfather beste filmkarakter ooit'

Don Vito Corleone is door Amerikaanse filmexperts uitgeroepen tot beste filmkarakter ooit. Dat heeft de Britse krant The Guardian donderdag gemeld. De Godfather werd in het eerste deel van Francis Ford Coppola's gelijknamige maffiatrilogie gespeeld door Marlon Brando. In het tweede deel vertolkte Robert De Niro Corleone op jongere leeftijd. Beide acteurs kregen hiervoor een Oscar.

In de lijst komen ook meer opzienbarende namen voor. Bijvoorbeeld Fred C. Dobbs, de paranoÔde en moordlustige goudzoeker gespeeld door Humphrey Bogart in 'The Treasure of the Sierra Madre'. Dobbs volgt 'godfather' Corleone in de lijst, terwijl Bogarts beroemdste rol, Casablanca's Rick Blaine, pas op de negentiende plaats voorkomt.

Scarlett O'Hara, vertolkt door Vivien Leigh in Gone with the Wind, neemt de derde positie in. Onder de meest gedenkwaardige filmfiguren bevindt zich ook een digitale creatie, Gollum uit de trilogie The Lord of the Rings voor wie Andy Serkis de stem insprak (plaats tien).

Don Vito Corleone gespeeld door Marlon Brando
Marlon Brando in de rol van Don Vito Corleone

-
Link: De 100 beste filmkarakters aller tijden

Feyenoord-spelers aangevallen

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord in de Beloften Eredivisie is geŽindigd in ongeregeldheden. Feyenoord-spelers werden door bezoekers aangevallen en mishandeld.

Na afloop van het duel, dat door Ajax met 3-1 werd gewonnen en bijgewoond werd door 8000 toeschouwers, bestormden bezoekers het veld en mishandelden de Chileense speler Jorge Acuna van Feyenoord. Hij moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ook andere spelers, onder wie Robin van Persie, liepen klappen op.

Gťrard de Nooijer vertelde: "Direct na het laatste fluitsignaal werd het veld massaal bestormd. We konden geen kant op. Ik zag dat Van Persie en AcuŮa flinke klappen kregen en zelf kreeg ik ook nog een dreun op mijn kaak. Kike was zelfs groggy."

Voor de wedstrijd was het ook al raak; toen maakten fans van Ajax een team van TV Rijnmond het werken onmogelijk. De twee verslaggevers moesten onder bescherming van Ajax-stewards worden weggeleid.

De clubleiding van Ajax liet in een officiŽle reactie meteen na het gebeuren weten zich diep te schamen voor het gedrag van een bepaald gedeelte van de aanhang. "Dit gedeelte van onze aanhangers is bij ons bekend. Ajax vraagt zich af of dit soort wedstrijden onder deze omstandigheden nog wel kan worden gespeeld."

Feyenoord heeft aangekondigd zo spoedig mogelijk bij de politie aangifte te doen. Namens Feyenoord reageerde manager Jan Willem van Dop: "Het is vreselijk dat zoiets gebeurt, nota bene bij een wedstrijd in de beloftencompetitie. Wij zullen ons zo spoedig mogelijk beraden over de vraag of Feyenoord dit soort wedstrijden nog onder dergelijke omstandigheden zal spelen. Ook met het oog op de binnenkort te spelen bekerfinale tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord in Kerkrade, willen we hierover zo snel mogelijk met de KNVB in contact treden. Want dat dit kan gebeuren bij een wedstrijd in de beloftencompetitie, is te triest voor woorden en moet in de toekomst hoe dan ook worden vermeden."

Een deel van de rumoerige bezoekers zou nog op sportcomplex De Toekomst aan de Borchlandweg in Ouder Amstel aanwezig zijn. De Mobiele Eenheid is inmiddels ingezet.

Astarloa naar ploeg Lefevre?

De wielerploegen staan voor Igor Astarloa in de rij nu zijn huidige ploeg Cofidis voorlopig niet meer koerst en Astarloa vrij mag vertrekken als hij dat wil.

De kans bestaat dat wereldkampioen Igor Astarloa straks voor Quick Step - Davitamon, het team van Patrick Lefevere, rijdt. Hij mag weg bij Cofidis dat voorlopig niet meer koerst door een dopingschandaal.

Astarloa zou zondag tijdens de Gold Race al willen koersen voor zijn nieuwe team (wat dat dan ook wordt). Lefevre zegt: "De budgetten zijn op. We zullen zien hoe snel we nog extra geld bijeen kunnen krijgen. Ik wil een inspanning doen, maar geen gekke dingen natuurlijk".

Het kan eventueel ook zo zijn dat Astarloa bij Relax - Bodysol wordt ondergebracht zolang zodat de kans er bestaat dat ze daardoor naar de Tour zouden kunnen.

Naast Quick Step - Davitamon zijn ook Saeco, Fassa Bortolo, Liberty Seguros, Saunier Duval en Lampre geÔnteresseerd in de Wereldkampioen

'Katja Schuurman in de Playboy'

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Fans van Katja Schuurman kunnen hun borst alvast natmaken, want volgens de website Mokkels.nl zal Katja volgende week de cover van de nieuwe Playboy sieren. Volgens de site heeft een bron verklaard dat er een 18-pagina's tellende fotoshoot gepubliceerd zal worden. De shoot is gedaan in Costa Rica en omdat Playboy een grote run verwacht zijn er 40.000 extra exemplaren gedrukt.

Fotograaf van de ex-soapie is Eric van den Elsen. Wellicht dat Eric op aanraden van zuslief Birgit is uitgekozen, want eerder fotografeerde hij haar voor het fotoboek Heldinnen, in samenwerking met Ronald Giphart. Niet geheel toevallig staat ook juist in deze editie van Playboy een interview met de auteur. Gelukkig maar, want alle mannen kopen het blad uiteraard vanwege de interviews.

Al eerder stond Schuurman in de Playboy. Volgens haar niet als Katja, maar als de rol die zij in de film 'de Oesters van Nam Kee' vertolkte. Het management van Katja Schuurman heeft de publicatie nog niet bevestigd.

Brein gaat lege CD's en DVD's controleren

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De Stichting Brein en Stichting de Thuiskopie gaan binnenkort beginnen met het controleren van blanco CD's en DVD's. Er gaat vooral gekeken worden naar handelaren die lege CD's en DVD's verkopen zonder daarbij een gedeelte van de opbrengst af te dragen.

Sinds 1991 moet over elke lege CD of DVD een thuiskopievergoeding betaald worden door de importeur. Veel handelaren, vooral op beurzen, halen de media rechtstreeks uit het buitenland en dragen de vergoeding niet af. "Er kan oneerlijke concurrentie ontstaan, omdat deze handelaren de schijfjes veel goedkoper kunnen aanbieden" aldus Tim Kuik van Stichting Brein. Hij schat dat het om honderdduizenden dragers per jaar gaat.

Controleurs van de twee stichtingen gaan beurzen en markten af om te controleren of verkopers zich aan de regels houden. Uit steekproeven is gebleken dat gemiddeld per beurs ongeveer tien handelaren zich niet aan de wet houden. De stichtingen geven in eerste instantie een waarschuwing en voorlichting over de wettelijke vergoeding. De verkoper krijgt dan ter plekke de kans om het verschuldigde bedrag alsnog te betalen. Doet hij dit niet, dan wordt de hele partij in beslag genomen.

Slimme postbeambte verijdelt overval

Een Zwitserse postbeambte heeft in het dorp Feldbrunnen een overval op het postkantoor kunnen voorkomen. Hoewel de overvallers zich 'onopvallend' om de hoek verstopt hadden, merkte de vrouw hen toch op, waardoor de overval in het water viel.

De vrouw reed kort voor acht uur naar haar werk toe, toen ze om de hoek drie gemaskerde mannen zag staan. De vrouw vermoedde een overval en ging onverwacht door de achteringang in plaats van de vooringang het postkantoor binnen en sloot de deur ogenblikkelijk. De mannen hadden hierop niet gerekend, waardoor hun overval mislukte. Ze konden korte tijd later door de politie worden gearresteerd.

Sieraden van 75.000 jaar oud gevonden

Archeologen hebben in Zuid-Afrika het oudste sieraad ter wereld gevonden. In de buurt van Kaapstad werden schelpen ontdekt die ongeveer 75.000 jaar geleden gedragen zijn. Daarmee zijn zij 30.000 jaar ouder dan de 'kralen' van eierschalen en schelpen die in respectievelijk Kenia en Turkije werden gevonden.

De gevonden schelpen zijn zo groot als een erwt en hebben aan de rand een gat. Gezien de slijtsporen die optreden bij gebruik maakten zij waarschijnlijk deel uit van een halsketting. Deze vondst leidt tot de conclusie dat het huidige menselijke gedrag zich veel vroeger ontwikkelde dan tot nu toe aangenomen.

Skater aangevallen door buizerd

Reinstein had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Overijsselse dorp Zalk is gisteren een 26-jarige vrouw aangevallen door een buizerd. De vrouw, die een skate-tochtje ondernam, raakte hierdoor gewond aan haar hoofd.

De vrouw skate op de Lagelandweg toen ze opeens een schaduw van achter zag komen die op haar achterhoofd begon te pikken. "Ik schrok er nogal van en heb het beest weggejaagd. De buizerd wilde me nog een keer aanvallen maar doordat ik wild met mijn armen zwaaide lukte dat niet", aldus het slachtoffer. Hoewel het bloeden uiteindelijk vanzelf stopte, besloot de vrouw uit voorzorg een tetanusprik te halen. Ze hield aan het voorval uiteindelijk slechts enkele plekken en krassen op haar hoofd aan.

Volgens Jan van Dijk, coŲrdinator Overijssel van de Werkgroep Roofvogels Nederland, is het uitzonderlijk dat een buizerd een mens aanvalt. Als er al personen worden aangevallen, zijn het voornamelijk trimmers, fietsers of skaters. Wandelaars worden doorgaans met rust gelaten. Aangezien de betreffende buizerd aan de Lagelandweg een nest heeft zitten, voelde het dier zich mogelijk bedreigd waardoor het tot de aanval overging.

Driejarige overlijdt door stalen hek

Beetle had ons via de nieuws-submit te melden:

In Warffum (Groningen) is vandaag een 3-jarig meisje om het leven gekomen nadat ze bekneld raakte onder een stalen hek.

De peuter speelde op het erf van haar ouderlijk huis toen ze door nog onbekende oorzaak onder het hek terechtkwam. Hoewel de hulpverleningsdiensten snel ter plaatse waren, konden zij niets meer voor het meisje doen. Ze overleed vlak na het ongeval.

Naar de precieze toedracht van het ongeluk is door de politie een onderzoek ingesteld.

CD: Funkstorung - Disconnected

Om uit het grote cd-aanbod uitgerekend FunkstŲrung te kiezen om eens grondig onder de loep te nemen klinkt misschien apart en dat is het eigenlijk ook wel. Mijn interesse werd echter gewekt door de vervreemdende 'band'naam plus het feit dat platenmaatschappij PIAS (oa. Muse, Beef, Soulwax) achter dit Duitse DJ duo staat. Geheel zonder verwachtingen stopte ik Disconnected in mijn cd-speler...

'Laagvliegende UFO's boven Iran gezien'

M4stermind had ons via de nieuws-submit te melden:

X-FactorInwoners van het noorden van Iran hebben deze week een reeks UFO's op lage hoogte zien overvliegen. De UFO's straalden licht uit in verschillende kleuren. Dit heeft de Iraanse staatspers IRNA vandaag bekend gemaakt.

Saina Haghkish, een inwoner in de noordwestelijke stad Tabriz beschrijft dat hij gisteravond een object dat rood, groen en blauw licht uitstraalde op lage hoogte langzaam van oost naar west zag vliegen. Exact dezelfde waarnemingen werden maandag, dinsdag en woensdag gemeld vanuit de stad Ghonbad-Kavous, een stad dat aan de zuidoostelijke kant van de Kaspische zee ligt.

Astronoom prof. Ajab Shirizadeh vertelt IRNA dat het niet uitgesloten is dat het buitenaardse schepen zijn. Ook oppert Shirizadeh dat het spionage- of communicatiesatellieten zouden kunnen zijn.

Boer dumpte kalveren uit angst voor vader

In de deelgemeente Teuven, op de grens van Nederland en BelgiŽ, werden in maart van dit jaar negen dode kalveren in het bos gedumpt. De politie is er nu achter wie de dader was. Het gaat om een boer die handelde uit angst voor zijn vader, hij was bang dat hij hem een slechte boer zou vinden.

Er stierf wel eens een kalf bij het bedrijf van de man. Om te voorkomen dat zijn vader hier achter zou komen dumpte hij de negen kadavers in het bos, op 11, 14 en 19 maart, deze werden steeds een paar uur na de dumping gevonden. Ze werden onderzocht en de kalveren bleken gestorven te zijn aan verschillende ziektes, zoals darmontsteking, lebmaagwandontsteking, diarree en het besmettelijke rotavirus.

De politie kwam echter pas op het spoor van de dader toen ze zagen dat ťťn van de op 19 maart gedumpte kadavers een oormerk bevatte. Het bleek hetzelfde soort oormerk te zijn als de boer gebruikte, deze legde vervolgens een bekentenis af. Hij kwam er goed vanaf en hoefde 'slechts' de onkosten voor laboratoriumonderzoeken en ruiming te betalen.

OM eist vijf jaar cel en tbs tegen Murat D.

Reinstein en nietsnut hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geŽist tegen Murat D. Eerder dit jaar schoot Murat D. de Haagse conrector Hans van Wieren dood. De officier van Justitie meent dat Murat D. volgens het volwassenenrecht berecht zou moeten worden.

Hiermee legt het Openbaar Ministerie het advies van drie gedragsdeskundigen naast zich neer. Zij adviseerden Murat D. volgens het jeugdstrafrecht te beoordelen.

Het OM spreekt van een moord met voorbedachte rade. Daarom acht met een straf van twee jaar die geldt in het jeugdrecht, te laag. Het OM meent ook dat er kans bestaat op recidive.

Nieuwe windtunnel Williams

Het Williams team mag zich de trotse eigenaar noemen van een gloednieuwe hypermoderne windtunnel. De windtunnel kan tot een van de meest geavanceerde windtunnels ter wereld gerekend worden.

Sauber nam dit jaar een nieuwe windtunnel in gebruik, maar ook Wiliams heeft de bouw van hun nieuwe windtunnelcomplex afgerond. Williams hoopt met deze nieuwe windtunnel, die 40 miljoen Euro heeft gekost, opnieuw succes te oogsten in de Formule 1.

De windtunnel is echter nog niet 100% gebruiksklaar, voor dit het geval is zullen er nog een maand of vier ontwikkeling aan voorafgaan. De huidige windtunnel blijven ze ook nog steeds verder ontwikkelen waardoor het Britse team over 2 hoogwaardige windtunnels zal beschikken.

Volgens technisch directeur Sam Michael zal de FW27 de eerste wagen zijn die van de nieuwe windtunnel gebruik zal maken.

Drie gegijzelde Japanners in Irak vrijgelaten

SeraPh had ons via de nieuws-submit te melden:

De drie Japanse burgers die sinds vorige week in Irak gegijzeld werden zijn weer vrijgelaten. Dit is donderdag gemeld door de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Dit bericht wordt bevestigd door de Japanse autoriteiten.

Vorige week liet Al-Jazeera beelden zien van de drie Japanners. Op deze beelden was te zien hoe de twee hulpverleners en de journalist bedreigd werden met messen en vuurwapens. Volgens de Arabische zender verkeren de drie in goede gezondheid. Ze zijn overgedragen aan de Vereniging van Moslim geestelijken, die bemiddeld heeft bij hun vrijlating.

Over twee andere Japanners die eerder deze week gegijzeld werden is verder niets bekend.

Nieuw chassis voor Toyota

Toyota vordert gestaag met het vervaardigen van een nieuw chassis ter vervanging van de tegenvallende TF104

De TF104 heeft dit seizoen nog weinig tot niks laten zien, en is daarmee ťťn van de meest tegenvallende auto’s van de grid. Dit is voor een team als toyota, welke beschikt over ťťn van de grootste budgetten van het hele veld, een grote tegenvaller.

Een vernieuwd chassis is inmiddels al gereed. In de periode na de GP van Bahrein is er flink getest met dit vernieuwde chassis. Inmiddels is men al zover dat het vernieuwde chassis zal worden aangeboden aan de FIA voor de benodigde crash-test.

Volgens Mike Gascoyne is het voornaamste probleem van de auto dat deze niet goed overweg kan met hobbels en curbstones. Dit probleem is een al langer bestaand probleem van de auto. Hij gaf verder aan dat dit zo zou blijven tot het moment dat men er in zou slagen om de algehele downforce van de auto te verbeteren.

WK IJshockey: Oranje-BelgiŽ

In het derde WK-duel heeft Nederland dan eindelijk de eerste zege geboekt. BelgiŽ werd met 11-2 afgedroogd.

Na twee sterkere tegenstanders trof het Nederlands team met de Belgen een gelijkwaardiger tegenstander, althans zo werd gedacht. Binnen zeven minuten stond Nederland met 2-0 voor. Vervolgens werd echter een tijd lang niet meer gescoord, onder meer de paal werd meermalen geraakt. In de tweede periode werd gas gegeven, met vijf treffers kwam de score op 8-0. In de derde periode schoten de Belgen zich eerst nog naar 8-2, maar na de 11-2 eindstand kan geen misverstand bestaan: de Belgen zijn de voornaamste degradatiekandidaat van dit WK.

Nederland speelt morgen tegen Groot-BrittaniŽ, dat vandaag Wit-Rusland knap bijhield (4-5).

Uitslagen poule A:
Nederland - BelgiŽ (11-2)
(3-0 5-0 3-2)
Bultje (3), Hoogstee (3), Hartogs (2), Willemse, Oort, Natte

Wit-Rusland - Groot-BrittanniŽ (5-4)
Noorwegen - Hongarije (6-4)

Politie Twente zoekt gastarrestanten

Iggy had ons via de nieuws-submit te melden:

De nieuwbouw van het districtsbureau in Hengelo is bijna klaar. Dit betekent voor de arrestantenzorg in het district Midden- en Noordoost, van de politie Twente dat men daar te maken krijgt met een nieuw complex en een nieuw systeem.

Om alvast te wennen aan het nieuwe systeem is besloten oefendagen te organiseren met gastarrestanten. Deze gastarrestanten bestaan uit politiemedewerkers en externe partners van de politie Twente. Maar ook burgers kunnen zich opgeven om een dag of een dagdeel als arrestant door te brengen.

Als je altijd al hebt willen weten hoe het is om arrestant te zijn, kun je hier lezen hoe men zich kan aanmelden.

Als gastarrestant krijg je voor je opsluiting een typetje toegewezen. Voor insluiting wordt een enveloppe getrokken, waarin staat wat voor een verdachte hij/zij is(bijvoorbeeld aangehouden wegens dronkenschap, verzet, openlijk geweld, diefstal of als illegale vreemdeling). De behandeling van de gastarrestant is dan ook afhankelijk van het typetje dat men "speelt".

'In september grote aardbeving in CaliforniŽ'

Geofysicus Vladimir Keilis-BorokEen Amerikaanse wetenschapper denkt te kunnen voorspellen wanneer er een aardbeving plaats zal vinden. De 82-jarige geofysicus Vladimir Keilis-Borok heeft meteen 'zijn' eerste grote beving aangekondigd. Op 5 september zal het zuiden van CaliforniŽ te maken krijgen met een aardschok met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.

De professor die verbonden is aan de universiteit van CaliforniŽ baseert zijn voorspelling op een vergelijking van lichtere trillingen en historische patronen op aardbreuken. "Voorspellingen van aardbevingen worden gezien als de Heilige Graal in de wetenschap. Maar het is niet onmogelijk. We hebben ontdekt dat we maanden van tevoren een beving kunnen voorspellen, in plaats van jaren van te voren zoals in het verleden is gepoogd", aldus Keilis-Borok. Mocht de professor het bij het rechte eind hebben, dan betekent dat een wetenschappelijke doorbraak van jewelste.

Waar of niet, de theorie van Keilis-Borok wordt in ieder geval uitvoerig tegen het licht gehouden. Honderden seismologen buigen zich deze dagen over de onderzoeksresultaten op de driedaagse bijeenkomst van de Seismological Society of America die momenteel in Palm Springs wordt gehouden.

Line-up Defqon 1 bekendgemaakt

De line-up van de tweede editie van Defqon 1 Festival, 19 juni 2004 op Almere Strand, is bekendgemaakt. Hieronder de namen van de DJ's die in de verschillende "rooms" zullen draaien.

Red (Open Air) - Main
DJ Rush (VS)
DJ Luna (NL)
Don Diablo (NL)
Pavo (NL)
Pila (NL)
Marcel Woods (NL)
Dana (NL)
Gizmo (NL)
Technoboy (Ita)
Host: Ruffian

Green - Techno
Ignition Technician (VK)
Thomas Krome (Zwe)
Miss Djax (NL)
Umek (Slv)
DJ Amok (Dui)
Live: Glenn Wilson (VK)
Jan Liefhebber (NL)
D-Jay-Alias (NL)
Live: Xanno Gallois (NL)
Host: Static

Orange - Hardtrance
Kai Tracid (Dui)
Mark Norman (NL)
Rank 1 (NL)
Dave 202 (Zwi)
Blank & Jones (Dui)
Bas & Ram (NL)
Yves deRuyter (Bel)
Francois (NL)
DJ Astrid (NL)
Host: Alee

Yellow - NRG
Charly Lownoise (NL)
Lars Tindy (NL)
DJ Noise (Zwi)
Igor S (Ita)
Darkraver (NL)
Nich Lunn (VK)
Hardbounze DJ Team (Bel)
D-Jean-D (Dui)
Ado The Dream (Ita)
Host: Marsje

Blue - Hardstyle
Gary D (Dui)
The Prophet (NL)
The Abyss (NL)
DJ Zany (NL)
Julian DJ & Davide Sonar (Ita)
Live: Showtek (NL)
Alpha Twins (NL)
Beholder & Balistic (NL)
DJ Isaac (NL)
Host: Da Mouth Of Madness

Black - Oldstyle/Hardcore
Outblast (NL)
The Wishmaster (NL)
Dano (NL)
Drokz vs Akira (NL)
Bass-D King Matthew (NL)
Promo (NL)
Rob & MC Joe (NL)
Sunny D (NL)
DJ Yves (Bel)
Live: G-Town Madness (NL)
Host: Syco

Purple - Talentroom
Voor deze room kunnen mensen hun demo's nog naar organisator Q-Dance sturen. Dit moet voor 8 mei gebeuren.

--
Discussier ook mee op het Uitgaan & Vrije tijd-forum in het Defqon 1-topic.
Voor meer informatie kun je terecht op de website van Q-Dance.

Veel testkilometers voor Renault

Renault heeft gisteren een flinke test afgelegd op het circuit Paul Ricard. Ruim 1000 testkilometers werden door het team afgelegd.

Fernando Alonso en Franck Montagny namen plaats in de R24. Doel van de test was om de betrouwbaarheid van een nieuwe specificatie motor te bekijken. Voor Montagny was het de eerste keer dat hij in de R24 reed.

De motor, die Renault al in Imola wil inzetten, moet de auto meer vermogen geven en Renault dichter bij de top brengen. Met enkele lange testruns probeerde men te bepalen of de motor een heel race-weekend kan volhouden en ook in race-omstandigheden goed presteert. Tot nu toe ziet het er zonnig uit voor Renault.

Christian Silk, hoofd test engineer, vertelde: "We hadden een extreem goede dag. Meer dan 1000 kilometer rijden is een fantastische prestatie. Gegeven dat het Franck's eerste keer in de R24 was, had hij een enorm uitgebreid programma, maar we hebben het bijna volledig afgewerkt. Hij reedt net niet de afstand van een volledig race-weekend. Fernando vervolgde het werk met de nieuwe aerodynamische aanpassingen en de nieuwe motor-specificatie."

Mei-kinderen gelukkiger dan anderen

Onderzoekers aan de Universiteit van Hertfordshire (Groot-BrittanniŽ) hebben aangetoond dat mensen die in mei geboren zijn gemiddeld gelukkiger zijn dan mensen die in andere maanden geboren zijn. Oktober-borelingen zijn gemiddeld zelfs pessimistischer ingesteld.

Volgens psycholoog Richard Wieseman, die het onderzoek begeleidde, zit het verschil in de periode na de geboorte. Omdat lentekinderen gelijk een zomer vol warmte en licht meemaken, zijn zij positiever ingesteld. Dit in tegenstelling tot mensen die in de herfst geboren worden, zij moeten eerst door een koude en donkere winter.

Het onderzoek werd onder 40.000 personen uit Groot-BrittanniŽ uitgevoerd.

Duitse vrouw klaagt Haribo aan

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Duitse vrouw heeft snoepfabrikant Haribo aangeklaagd omdat haar huidige gezondheidsproblemen te wijten zouden zijn aan het feit dat ze maandenlang grote hoeveelheden drop naar binnen werkte. Aangezien het bedrijf op haar verpakkingen de gevaren van overmatige consumptie niet weergaf, eist de vrouw nu een schadevergoeding van 6.000 euro.

Naar eigen zeggen heeft de vrouw vier maanden lang dagelijks 400 gram drop gegeten. Daarna kreeg ze last van haar hart en bloedsomloop, waardoor ze instortte en maandenlang niet kon werken. Aangezien Haribo geen verband ziet tussen de dropconsumptie en de gezondheidsproblemen van de vrouw, en daarom niet wil uitbetalen, is de vrouw een rechtszaak begonnen.

Van Damme eist speeltijd

Jelle van Damme is niet meer blij met zijn rol bij Ajax. Hij wil dat Koeman hem meer speeltijd gaat geven.

Ondanks dat Koeman gelooft dat Van Damme met een paar jaar een zeer goede speler kan worden, gunt hij de Belg nu weinig speeltijd. Dit seizoen speelde hij slechts zes competitieduels mee. In de Belgische nationale ploeg komt Van Damme wel regelmatig aan spelen toe. In de Gazet van Antwerpen uitte hij zijn onvrede.

Hij vertelde: "Af en toe mag ik eens een matchke meedoen, maar meestal sta ik ernaast. Het probleem is dat ik Maxwell voor me heb, momenteel de beste speler van Ajax. Koeman zegt me dat ik me moet richten op een plaats centraal in de verdediging, maar ik voel me het best als linksback."

Over een gesprek met Koeman en Krol zei hij: "Ze hebben gezegd dat ik niet per se weg moet bij Ajax. Ik kan hier over twee jaar een heel grote worden, zei Koeman. Dat is leuk om te horen, maar ik voel dat ik wekelijks moet spelen. Ik word 21 jaar, het is hoog tijd om ergens ervaring op te doen."

Hij wil wel bij Ajax blijven, maar dan moet er wel iets veranderen: "Ik moet afwachten wat Maxwell gaat doen. Verlaat hij Ajax en zegt Koeman dat ik voluit de kans zal krijgen als linksback, dan blijf ik. Ajax is een fantastische club, ik wil hier eigenlijk niet weg. Maar als ik volgend seizoen weer op de bank beland, is het 't best dat ik een andere club zoek."

In verhuur ziet hij weinig: "Negen van de tien spelers die door Ajax uitgeleend worden, keren niet meer terug naar Ajax. Dan ben je verloren voor de top. Als zij (Anderlecht, red.) me een jaartje willen huren, zou ik er niks op tegen hebben."

Kamer debatteert over racisme

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over verschillende racisme en antisemitisme zaken:

Satelliet tv
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering gaat proberen om antisemitische invloeden, die via Arabische satellietzenders Nederland bereiken, aan te pakken. Probleem voor het kabinet is echter dat het juridisch onmogelijk is om dergelijke zenders te weren. Ze zenden niet uit vanuit Nederland en huren legaal ruimte op reguliere satellieten, waar bijvoorbeeld ook de HMG-zenders gebruik van maken.

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken wil wel gaan onderzoeken in hoeverre de buitenlandse tv-zenders kunnen worden aangepakt. Ze zal hiertoe gaan overleggen met collega-ministers, met name uit Noord-Afrika over de kwestie. Vooral PvdA en SGP drongen aan op aanpak van de zenders. Volgens PvdA'er Dijsselbloem houden deze landen zich niet aan de internationale afspraken over antisemitisme.

De ChristenUnie vond dat het kabinet best wat fanatieker op anti-semitische tv-zenders mag inspelen. En CDA-Kamerlid Jager zei dat er in dit verband ook ''grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting''.

Discriminatie bij werkgevers
PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem kwam met een voorstel om via undercover-acties werkgevers te controleren op racisme bij sollicitatieprocedures. Volgens de PvdA kiezen veel werkgevers sneller voor het aannemen van een autochtoon dan een allochtoon. Minister Verdonk zegde toe de mogelijkheden tot dergelijke undercover-operaties te onderzoeken.

Maroc.nl
De PvdA en de SGP zeiden in het debat teleurgesteld te zijn in de aanpak van het OM van de Nederlands-Marokkaanse website Maroc.nl. Geregeld zijn hierop antisemitische teksten te vinden op de verschillende fora. In 2002 heeft het OM een gesprek gehad met het bestuur van de website. Het OM ging niet over tot vervolging. PvdA en SGP noemen dit overteerbaar. Ook op een klacht van het MDI werd geen actie ondernomen. Het Meldpunt had bij het OM vorig jaar een klacht ingediend wegens antisemitisme op het forum van Maroc.nl.

Wirwar aan anti-discriminatie
LPF-Kamerlid Joost Eerdmans zei een lappendeken te ontwaren aan organisaties met hetzelfde doel: bestrijding van discriminatie en racisme. ,,Er is niets mis met een mooie lappendeken, maar ook ik heb me verbaasd over het hoge aantal organisaties die hetzelfde voorstaan.'' Minister Verdonk vond ook dat dit onderzocht moet worden en beloofde een inventarisatie. Ze sluit samenvoeging van allerhande anti-discriminatiebureautjes en stichtingen niet uit.

Dolle stier valt slager aan

BigPBird en PIMmers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Friese dorpje Oudeschoot werd vandaag opgeschrikt door een dolle stier. Het beest wist bij het uitladen van een vrachtwagen te ontsnappen en nam daarna enkele personen op de horens. Ironisch genoeg werd vooral de plaatselijke slager aangevallen.

De stier kon uiteindelijk door de politie worden doodgeschoten. Hoewel de beenhouwer flink tegen een boom aangedrukt was, hield hij, net als de andere aangevallen mensen, aan het voorval niets over.

[update] Bedreiging chauffeur Pim Fortuyn

Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn die ook getuige was van de moord op zijn werkgever en te voet achter Volkert van der Graaf aanging, is vanochtend zelf ontsnapt aan een moordaanslag.

Rond negen uur vanochtend belde iemand aan bij zijn woning in Tilburg en bedreigde hem met een pistool, hij zei dat Smolders moest stoppen met zijn politieke activiteiten. Het wapen weigerde echter dienst waarna de man er rennend vandoor ging.

Update 15:32
Volgens een woordvoerder van de Tilburgse politie is de bedreiger van Smolders een blanke man van ongeveer 1 meter 80 lang met een baardje. Na het incident is de politie een buurtonderzoek begonnen.

Smolders die een tijdje in de Tweede Kamer zat voor de LPF, is tegenwoordig politiek actief in Tilburg met de Lijst Smolders. Daarmee wilde hij in 2006 aan de raadsverkiezingen meedoen. In een reactie laat Smolders weten zeer aangedaan te zijn door het gebeuren: "Die man zei dat ik moest stoppen met politiek. Nou, laat duidelijk zijn dat ik dat nu doe. Ik vind de gezondheid van mijn vrouw en kinderen veel belangrijker dan de politiek."

Volgens Smolders heeft het incident niets te maken met zijn betrokkenheid bij de LPF en Fortuyn. "Het gaat om wat ik nu doe in de politiek. De dader zal wel gezocht moeten worden in de linkse hoek. Het gaat om van die types die al jarenlang uit de subsidieruif eten maar zelf niks uitvreten. Wij hebben geprobeerd dit land te veranderen nadat het door mensen als Kok verweest is achtergelaten, maar ze winnen weer. Ik stop er mee," aldus het oud-Kamerlid.

DNA-analyse drollen tegen poepoverlast

In de strijd tegen de hondenpoepoverlast heeft het gemeentebestuur van Madrid een nieuw middel bedacht: DNA-analyse van de drollen moet aantonen welke hond een boodschap heeft achtergelaten op de straat en daarmee welk baasje fout zit. Het plan werd echter zo belachelijk geacht, dat het snel weer werd teruggetrokken.

Om de hondenbezitters te kunnen achterhalen zouden de DNA-gegevens van de 215.000 honden die de Spaanse hoofdstad rijk is moeten worden opgeslagen en gekoppeld worden aan de identiteit van hun baas. De stadsreiniging zou dan met behulp van een speciaal apparaat de hopen kunnen analyseren en zo de overtreders opzoeken.

Het plan stuitte echter op grote weerstand van de Madrilenen. Dit, samen met de hoge kosten, leidde er toe dat de plannen snel in de koelkast verdwenen. De oppositie noemde het plan "belachelijk" en bestempelde het als een "esoterisch plan tegen cyberdrollen."

13-jarige steekt medeleerlinge neer

Een 13-jarige jongen uit Oostenrijk heeft vanochtend op zijn middelbare school een medeleerlinge neergestoken. Het meisje werd met een vleesmes toegetakeld en is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. De aanval was eigenlijk bedoeld voor een lerares.

De dader klopte kort na de aanvang van de lessen op de deur van een lokaal. Toen een 13-jarige scholiere de deur opendeed, stak de jongen zonder waarschuwing twee maal op het meisje in, waardoor zij aan haar borst en buik gewond raakte. De jongen probeerde daarna de toegesnelde lerares neer te steken, maar zij wist de scholier te ontwapenen.

In de rugzak van de dader werden verdund nitraat, aanstekers en plakband aangetroffen, waardoor het vermoeden bestaat dat hij nog meer van plan was. De jongen is naar een zenuwkliniek overgebracht. Mogelijk lijdt hij aan een psychische stoornis waar ook zijn ouders niets van af wisten.

CDA wil boete voor ziekenhuizen die afspraak afzeggen

Het CDA wil dat ziekenhuizen een boete krijgen als ze patiŽnten naar huis sturen, terwijl ze een afspraak hadden voor behandeling. Dit omdat minister Hoogervorst van Volksgezondheid patiŽnten die niet op komen dagen zonder af te melden ook een boete wil geven.

Het CDA zei vandaag in de Tweede Kamer dat specialisten mensen soms ook zomaar naar huis sturen. Daarbij zitten er volgens de partij veel haken en ogen aan het voorstel van Hoogervorst. Kamerlid Buijs van het CDA zei vandaag dat mensen soms ook zonder afmelden met een goede reden niet op kunnen komen dagen. "Ze kunnen bijvoorbeeld in een enorme file staan."

Het innen van de boete gaat volgens hem bovendien veel bureaucratie opleveren omdat moet worden onderzocht of de patiŽnt een goede reden had om niet op zijn of haar afspraak te komen.

Bestolen vrouw klaagt domme bankier aan

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vrouw die onlangs van 9000 euro werd beroofd, klaagt de bank aan waar ze het geld kort daarvoor had afgehaald. Volgens het slachtoffer is de overval te wijten aan de domheid van ťťn van de bankiers.

De bestolene wachtte in de bank op haar geld toen ťťn van de medewerkers riep: "Waar is de vrouw die 9000 euro wilde?" Daarna zou de man het geld hardop hebben uitgeteld. Toen de vrouw de bank verliet werd ze overvallen door twee mannen in kostuum. Ze is er zeker van dat de twee ook in de bank aanwezig waren. "Het was niet erg subtiel van de bediende. Ik weet niet waarom ik zo dom was zelfs maar te antwoorden," aldus het slachtoffer.

De bank ontkent de beschuldigingen en geeft aan dat er videomateriaal is waardoor bewezen kan worden dat de bankmedewerker niet te luid was.

Gemeente Berlijn wil Loveparade behouden

De gemeente Berlijn wil er alles aan doen om de wereldberoemde Love Parade toch door te laten gaan. Voor het eerst in vijftien jaar maakte de organisatie afgelopen week bekend dat het technofestijn niet door dreigt te gaan omdat er niet genoeg geld is. Dit komt mede doordat het bezoekersaantal flink terug is gelopen. In 1999 trok het spektakel liefst 1,5 miljoen bezoekers, maar in 2003 was dat nog maar 500.000.

De Love Parade in hartje Berlijn
De Love Parade in hartje Berlijn


Dutroux: Ontvoerde gaat terug naar kooi

Laetitia Delhez, ťťn van de meisjes die in de handen van Marc Dutroux viel, zal op 27 april terugkeren naar de plaats waar zij in 1996 een week opgesloten zat. Het assisenhof zal op die datum namelijk een bezoek brengen aan het huis van Dutroux in Marcinelle. Sabine Dardenne, die ruim twee maanden in de kooi in de kelder opgesloten zat, gaat niet mee.

Naast Laetitia gaan ook Dutroux, drie van zijn advocaten en medeverdachten Michelle Marin en Michel LeliŤvre mee. De ouders en zus van de ontvoerde An Marchal, de vader van Eefje Lambrecks en de ouders van Julie Lejeune hebben eveneens aangegeven mee te gaan. Zij willen de plaats bezoeken waar de meisjes werden vastgehouden. Verdachte Michel Nihoul zal gezien zijn slechte gezondsheidstoestand het huis niet bezoeken.

Uit voorzorg heeft meester Magnťe, advocaat van Dutroux, om bijstand van een arts gevraagd. Hij vreest dat de emoties tijdens het bezoek hoog op kunnen lopen.

Zie voor meer informatie het dossier Dutroux.

Kerken Urk willen Jezusfilm niet op TV

Verschillende kerken op Urk hebben de Evangelische Omroep (EO) gezamenlijk een brandbrief gestuurd met het dringend verzoek de film The Passion of the Christ nooit op televisie uit te zenden. De brandbrief ging vergezeld van 1.800 handtekeningen van kerkgangers. De EO heeft plannen de omstreden film van regisseur Mel Gibson aan te kopen.

The Passion of ChristInitiatiefnemer J. Koffeman hoopt dat zijn actie elders in Nederland navolging krijgt. De Urker kerkganger vindt dat de 'onmenselijke lijdensweg van Christus' niet door acteurs kan en had mogen worden nagespeeld. Koffeman heeft zich alleen op de EO gericht. "Andere omroepen en de meeste bioscopen zijn vermoedelijk toch niet gevoelig voor dit alarmsignaal." Hij haalde de bijna tien lokale kerken over om op Goede Vrijdag en met Pasen een handtekeningenactie te houden, omdat juist in die dagen het lijden van Christus wordt herdacht.

Afgelopen maandag meldden kerkleiders in AustraliŽ dat de film daar juist voor grotere belangstelling voor kerk en religie had gezorgd.

[Upd]NAC niet akkoord over straf Diba

NAC Breda heeft bezwaar aangetekend tegen het schikkingsvoorstel dat was gedaan aan Anouar Diba (21).

Diba kreeg afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Vitesse de rode kaart voor een overtreding op Purrel Fršnkel. De aanklager van de KNVB bood daarop een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan ťťn voorwaardelijk. NAC is een ander oordeel toegedaan.

De zaak zal nu op 22 april voorkomen, tot die tijd kan Diba blijven meespelen. Diba riskeert bij een negatief besluit uitsluiting van de uitwedstrijd tegen Ajax van 9 mei.

Update 21:00 uur
Diba heeft de straf, na een eerste afwijzing inmiddels alsnog geaccepteerd. Dit betekent dat hij de wedstrijden tegen Volendam en ADO Den Haag mist en er tegen Ajax weer bij is.

De Visscher geblesseerd aan de knie

FC Twente hoopt ten tijde van de Amstel Cup finale weer over Jeffrey de Visscher (22) te kunnen beschikken. De aanvaller kampt met een knieblessure.

Bij De Visscher werd gister een stuk van de meniscus verwijderd nadat hij maandag tijdens de training zijn knie had verdraaid. Het herstel zal hem enkele weken kosten. De Visscher kwam dit seizoen zesmaal in actie en scoorde daarbij eenmaal.

"Gewoon" meisje bijna Russische Miss

DePresident had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Bij de verkiezing van de Russische deelneemster aan de jaarlijkse Miss Universe-verkiezing zat de organisatie met de handen in het haar. Een "gewoon" meisje van vijftien had zich namelijk opgegeven en kreeg nog de meeste stemmen ook.

Een vriend van het meisje, Alyona Pisklova, had haar foto op de officiŽle website van Miss Rusland geplaatst, vervolgens kreeg ze veel meer stemmen dan de andere kandidaten. Later kwam uit dat een groep antiglobalisten de foto had gezien en in Alyona een symbool zag in hun strijd tegen de "barbificatie" van de maatschappij.

Zij stelden dat een stem voor Alyona een stem tegen “onnatuurlijk uitziende schoonheden met valse emoties" is. "Een stem tegen een soort schoonheid die wordt bepaald door een slanke taille en grote borstomvang.". Ze riepen op om massaal te stemmen op de “gewone” Alyona. En met succes: de eerste dag had ze meteen 10.000 stemmen gekregen en bezette daarmee de eerste plaats.

Toen de organisatoren dit opmerkten snapten ze er niets van, organisator Ivan Zassourky dacht zelfs "dat er iets fout was met de website.". Ze wisten zich geen raad, want hoe zouden ze haar "als een klassieke Russische schoonheid" kunnen verkopen aan adverteerders? Uiteindelijk werd Alyona gediskwalificeerd omdat ze te jong was om deel te mogen nemen. Als troostprijs kreeg ze een hondje en een stereotoren.

Alyona Pisklova
Alyona Pisklova

Giel Beelen stopt met avondprogramma

Dj Coen Swijnenberg neemt vanaf maandag 19 april de plek van Giel Beelen in tussen 18:00 en 20:00 uur op Radio 3FM. Programma is vanaf september te horen in de ochtend bij de VARA. Swijnenberg had al een programma in de vroege ochtend, maar gaat nu de avond vullen met het programma 'Swijnenstal' bij de NPS.

De 23-jarige is al sinds april 2003 actief voor de NPS in het kader van de 3FM DJ-opleiding. Coen werkte voordien onder andere bij de regionale omroep Radio M. Bij de NPS heeft Coen zich in relatief korte tijd met grote energie ingewerkt voor 3FM. "Ik heb er echt zin in! 3FM is mijn favoriete zender en het is fantastisch dat ik voor de NPS dit programma kan doen. Van de nacht naar de avond is wel een promotie", zegt Swijnenberg zelf.

Giel Beelen gaat nu zijn nieuwe ochtendprogramma voorbereiden. Hij neemt dit over van dj Rob Stenders die naar Yorin FM vertrekt. Voor de huidige plek van Coen zoekt de redactie naar nieuw aanstormend talent. De NPS en 3FM voeren hierover gesprekken.

Mosley wil meer teams in F1

FIA-president Max Mosley heeft de plannen onthuld voor grote veranderingen in de Formule 1. Naast lagere snelheden, minder vermogen en lagere kosten wil de Brit meer teams in de sport.

Dit seizoen moeten we het doen met tien teams, terwijl we er twee jaar geleden nog elf hadden. Prost hield er eind 2001 mee op, terwijl Toyota er in 2002 bijkwam. Arrows werd echter slechts enkele maanden opgeheven. In 1997 waren er twaalf teams, begin jaren '90 probeerden 36 wagens zich te kwalificeren voor de races.

Om de Formule 1 niet een sport te laten zijn waarin iedereen zonder enige kennis en geld mee zou kunnen doen, werd besloten dat nieuwe deelnemers een borgsom van 25 miljoen op tafel moesten leggen. Dat moest ervoor zorgen dat alleen kwalitatief goede, of in ieder geval goedgefinancierde teams aan de sport deelnamen.

De kosten zijn echter zo enorm gestegen dat teams als Prost en Arrows tenonder gingen en Minardi, Jordan, Sauber en zelfs Jaguar moeite hebben de kosten op te brengen. Veel van de teams die momenteel in de sport zitten zijn er nog voor de invoering van de borgsom ingekomen. Als ze die hadden moeten ophoesten hadden ze nu zelfs niet bestaan.

"Vanaf 2006 wil ik minder vermogen, een lagere snelheid, drastisch verlaagde kosten en nieuwe teams in de Formule 1 zien," aldus Mosley.

'McLaren pakt Jaguar sponsor af'

McLaren staat op het punt om de hoofdsponsor van Jaguar aan te trekken. Dat stelt F1 Racing magazine.

Het gaat om de bank HSBC, dat een contract voor dertig miljoen euro klaar heeft liggen. Het bedrijf zou voor McLaren kiezen omdat dat team meer verschillende mogelijkheden biedt. Jaguar is echter vol vertrouwen dat de bank het team blijft sponsoren. "HSBC heeft ons gezegd dat, als ze in de F1 blijven, het met ons zal zijn. En we geloven hen," aldus een medewerker van Jaguar.

Er wordt ook gespeculeerd over een mogelijke overgang van Budweiser van Williams naar McLaren. De overgang van Juan Pablo Montoya, en vooral de populariteit van de coureur in Noord-Amerika is de reden hiervoor.

Dixon gewond na ongeluk

Williams kan de komende tijd niet beschikken over tester Scott Dixon. De coureur heeft een blessure opgelopen.

Dixon crashte tijdens de training voor de Indy Japan 300 en liep daarbij een haarscheurtje in zijn linkerkuitbeen op. Het is nog niet bekend hoe lang de Nieuw-Zeelander niet zal kunnen racen. Dixon wordt gezien als mogelijke opvolger van Juan Pablo Montoya, die aan het eind van het seizoen naar McLaren vertrekt. Hij heeft voor Williams al twee testen afgewerkt.

Nieuwe GeForce GPU / Unreal engine

Niet iedereen heeft zich aan de NDA (Non Disclosure Agreement) gehouden, waardoor al op enkele plaatsen meer informatie te vinden was, maar sinds gisteren mochten de details, foto's en benchmarks van de nieuwe grafische processor van nVidia, de NV40, eindelijk online. Tientallen sites publiceerden daarop hun ervaringen met de chip die ervoor moet zorgen dat nVidia de performancekroon van ATI terugpakt.

Nieuw

De NV40 is ontworpen om volledige ondersteuning te bieden aan pixel- en vertex shader 3.0. Dit houdt in dat speciale effecten in games nog veel complexer, en dus mooier, kunnen worden gemaakt. Zo worden effecten als rondvliegende deeltjes bij explosies en stof (wapperende vlaggen, kleding enz.) mogelijk, en kan een heel bos gegenereerd worden met behulp van het model van een enkele boom, waarbij ervoor kan worden gezorgd dat iedere boom er net iets anders uitziet.

Ook nieuw in de NV40 is een andere manier van Anti-aliasing, waardoor de beeldkwaliteit verbeterd wordt. Ook kan door een nieuwe techniek de reactie van het menselijk oog worden nagebootst, waardoor belichting zeer natuurlijk overkomt. Tenslotte heeft de NV40 een programmeerbare videoprocessor, die op dit moment MPEG1, MPEG2 en WMV9 ondersteunt, maar ook ingezet zou kunnen worden voor andere formaten.

Performance / Unreal 3.0

De performance van de GeForce 6800 Ultra, de eerste kaart met de NV40 processor, liegt er niet om. Met gemak zet de kaart, die lager geklokt is dan de GeForce FX 5950 Ultra en de Radeon 9800 XT, twee keer zo hoge framerates neer. Op dit moment is er daardoor geen enkel spel dat de performance van de videokaart volledig benut.


Tijdens de presentatie van deze nieuwe videokaart werd ook een demonstratie gegeven van de nieuwe Unreal 3.0 engine. Deze engine is vele malen krachtiger, gedetailleerder en veelzijdiger dan de engine die nu wordt gebruikt in Unreal Tournament 2004. Een dappere filmer maakte beelden van de engine die op diverse plaatsen op internet te vinden zijn (hier, hier en hier).

Taihuttu voor de gek gehouden

Het zijn niet alleen burgemeesters die voor de gek worden gehouden. In navolging van de Haagse burgervader Deetman, liet ook Gino Taihuttu, speler van Fortuna Sittard, zich foppen door aanhangers van Roda JC.

Taihuttu werd afgelopen dinsdag gefotografeerd na afloop van het duel tussen Jong Fortuna en Jong Roda. 'Na de wedstrijd vroeg iemand of er een foto van me gemaakt mocht worden', aldus de 21-jarige aanvaller in De Limburger. 'Op dat moment kreeg ik een sjaal omgehangen. Ik was in gesprek en lette verder niet op die sjaal.'

Misschien had hij dat beter wel kunnen doen, want op de das stond 'Fortuna is kut'. Dit kreeg hij echter pas in de gaten toen de foto gepubliceerd stond op een supporterssite van Roda.

De supporters van Fortuna waren niet blij met de foto. Taihuttu bood echter direct zijn excuses aan. 'Eigenlijk had iedereen kunnen weten, dat ik dit niet bewust heb gedaan. Een voetballer van Fortuna gaat toch niet rondlopen met zoiets.'

Lichten van hoop doodgewone reflectie

Mysterieuze lichten in Egmond aan Zee die sinds zaterdagavond verschijnen in matglazen ramen van een huis aan de Watertorenweg blijken niet de spirituele lichten waarop sommigen gehoopt hadden. Aanhangers van de Maitreya zagen er een boodschap van hoop in, en Henk Pieters Graafland, inwoner van Egmond en spiritueel bevoorrecht, vond dat het dorp bijzonder gezegend was.

Nadat het Noordhollands Dagblad er een artikel aan wijdde stroomden deze week de belangstellenden toe. De zogeheten lichtcirkels die in het matglazen raam van het huis zijn te zien als het duister is gevallen, zijn tekenen van hoop zonder religieuze betekenis, zo liet Pieters Graafland aan bezoekers weten.

Wanneer een verslaggever met een omstander de vreemde lichtcirkels in het raam nader onderzoekt, blijkt al snel dat er gewoon sprake is van reflectie in de ramen die van een dik soort matglas zijn. De lichtcirkels worden veroorzaakt door het schijnsel van twee lantaarnpalen op de Watertorenweg en het keukenlicht van de overbuurvrouw. Dit verklaart ook het oranje schijnsel in de linker en middelste matglazen raam en de witte lichtcirkel van het keukenlicht.

Een non die tijdelijk op de woning past, zuster Catharine, laat zich echter niet afschrikken. Ze blijft pal achter het fenomeen staan. Haar geloof in de Maitreya - volgens de beweging die er achter zit een wereldleraar die de aarde komt helpen en spoedig met een boodschap voor de wereld komt - blijft onaangetast.

[update] FOK! vandaag bedrijf van de dag op 3FM

De Arbeidsvitaminen is een bedrijven verzoekplaten programma dat iedere werkdag tussen 9 en 12 's ochtends wordt uitgezonden op 3FM. Vandaag zal FOK! centraal staan in dit programma als bedrijf van de dag.

En wie FOK! zegt zegt Danny, want zonder Danny geen FOK!. Dus tijdens het programma zullen enkele FOK!-crewleden aan bod komen, maar ook zal ons trotse opperhoofd Danny in het zonnetje worden gezet.

Gedurende de ochtend zullen enkele favoriete platen van de crew worden gedraaid en zal er e.e.a. worden verteld over FOK!. Ben je dus nieuwsgierig hoe de crew het vindt om onder Danny te werken? Luister dan vandaag mee naar 3FM.

Meeluisteren via internet kan ook. Ga naar de website van 3FM en klik op de stream-link.Update 09:34 / 10:16 / 11:53
Fragmenten van de uitzending:
fragment 1, fragment 2, fragment 3

Gebruik anti-flitsspray is misdrijf

Het gebruiken van anti-flitsspray door automobilisten en motorrijders, om zo hun kenteken voor flitspalen en andere controleapparatuur 'onzichtbaar' proberen te maken, blijkt een misdrijf te zijn. Hier kan als consequentie een geldboete van 4500 euro op staan, maar ook een grote kans om voor twee jaar het rijbewijs kwijt te raken. Dat stelt de landelijke verkeersofficier Koos Spee.

Photo-Blocker Spray wordt in Nederland op de markt gebracht door Easy HC b.v. en kost net geen dertig euro. Eergisteren was de werking van het product nog niet duidelijk. Wel kwam het product op het ANP-radionieuws voorbij en besteedden diverse media er aandacht aan. Gisteren bleek al dat de spray niet werkte.


Als Anti-radar, zo profileert het produkt zich.


Automobilisten bedenken volgens Spee tegenwoordig de gekste anti-radarlisten. "Daar wringt hem nu net de schoen want in artikel 41 van de Wegenverkeerswet staat duidelijk dat je helemaal niets op het kenteken mag aanbrengen dat de leesbaarheid zou kunnen beÔnvloeden. Naast de al eerder genoemde straffen loopt de bestuurder ook nog de kans op een gevangenisstraf van zes maanden", aldus verkeersofficier Spee.

De spray zou met name bedoeld zijn tegen infraroodflitsers. Maar volgens woordvoerder John Bennink van het Korps Landelijke Politiediensten wordt er vrijwel geen gebruik gemaakt van infraroodflitsers, maar alleen van een roodfilter. "Het is gewoon rommel en zonde van je geld. Collega´s hebben het al getest en het werkte absoluut niet. Het is volgens mij gewoon een bus haarlak. We komen geregeld dit soort zaken, waarin men kentekens onleesbaar wil maken, tegen."

De leverancier meldt dat ze overspoeld wordt met vragen. Ze laat tevens weten dat het product geen honderd procent garantie biedt, omdat een en ander ook afhankelijk is van de opnamemethode en de weersomstandigheden.

Enorme blunder in zaak 'wreker van Zuuk'

Begin maart berichtten we er over, over de 'wreker van Zuuk'; een gewelddadig mysterie dat het kleine buurtschap Zuuk (gemeente Epe) al 6 jaar in haar greep houdt. Het begon allemaal in 1998 met de echtscheiding van, de toen 35-jarige, Gerrit Bosch. Hij zou indertijd een liefdesaffaire hebben gehad met zijn 16-jarige buurmeisje, tevens oppas. Niet lang daarna verschenen de eerste boodschappen in graffiti op muren: 'Gerrit Bosch is een pedofiel' was te lezen op diverse schuren in de buurt. Vanaf toen werd iedereen die iets met Bosch te maken had lastig gevallen.

Dat lastig vallen mondde de afgelopen vijf jaar uit in brandstichting in tientallen woningen, remleidingen van auto's die werden doorgesneden en doodsbedreigingen richting verschillende gezinnen.

Nooit werd echter bekend wie er achter de daden zat, totdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk meldde dat uit DNA onderzoek zou blijken dat de dader een vrouw is. 55 vrouwen uit Zuuk kregen hierop het verzoek om mee te werken aan een onderzoek, maar gťťn van hen had het belastende DNA-profiel.

Dat geen van de inwoners van Zuuk aan het DNA-profiel voldeed is niet vreemd, want het profiel blijkt door een enorme blunder van het NFI waardeloos te zijn: het is namelijk het profiel van een medewerkster van het NFI zelf.

Het NFI heeft gisteren de blunder toegegeven en betreurt deze fout ten zeerste. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het grootschalige onderzoek dat justitie inzette op basis van de NFI-gegevens is uiteraard voor niets geweest.

ADO Den Haag haalt Hofstede terug

ADO Den Haag haalt per direct Peter Hofstede terug uit zijn voetbalpensioen. Eind maart waren club en speler nog per direct uit elkaar gegaan.

De 37-jarige spits had in maart aangegeven vanwege privť-omstandigheden niet meer alle trainingen te kunnen bijwonnen. Aangezien Hofstede derde spits was achter Regillio Simons en Rik Platvoet, besloten spits en club uit elkaar te gaan. Nu Platvoet tot het eind van het seizoen geblesserd is en Regillio Simons een schorsing uitzit, komt Hofstede tocht terug.

Robert Langenbach, algemeen directeur bij ADO Den Haag, vertelde: "Inmiddels zijn we drie weken verder en ziet de situatie er heel anders uit. Als blijkt dat een rentree voor beide partijen wenselijk is, dan zijn afspraken snel gemaakt."

Hofstede is wel blij met zijn terugkomst: "Ik moet bekennen dat, op het moment dat duidelijk wordt dat ADO door omstandigheden tot het einde van het seizoen heel dun in de aanvallers komt te zitten, het idee van een terugkeer wel een aantal malen door mijn hoofd heeft gespeeld. Toch komt het als een grote verrassing als je dan daadwerkelijk door de clubleiding wordt benaderd om je rentree te maken. Daar spreekt waardering en vertrouwen uit."

Courtney Love diep in de problemen

Courtney Love is opgelicht voor 40 miljoen dollar. Dat zegt de 39-jarige weduwe van Nirvana-zanger Kurt Cobain in een interview met het Amerikaanse blad Blender. Van de nalatenschap van Cobain en het geld dat zij zelf verdiende met acteren en zingen is weinig over. De rockster en actrice heeft volgens een voormalige zakenpartner zelfs een schuld van minstens 4 miljoen dollar.

Love heeft al heel wat tegenslagen achter de rug. Haar meest recente album 'America's Sweetheart' flopte. Ze verloor onlangs tijdelijk de voogdij over haar 11-jarige dochter Frances en binnenkort moet ze voor de rechter verschijnen voor ordeverstoring, het onder invloed zijn van verboden middelen en drugsbezit.

Over de verdwenen miljoenen zegt ze: "Ik ben er achter gekomen dat mijn hondenuitlater 100.000 dollar verdiende. Iemand heeft een BMW met mijn creditcard gekocht en het trustfonds van mijn dochter Frances is compleet leeggeplunderd."

Stel schrijft 'SOS' in zand en wordt gered

Een stel dat vast zat op een klein onbewoond eiland heeft zichzelf kunnen redden door met grote letters ‘SOS’ in het zand te schrijven. De man en vrouw namen deel aan een expeditie naar het eiland Samson, gelegen aan de zuidkust van Engeland, samen met 28 andere toeristen. De kapitein van het schip had de toeristen afgezet, maar eerder weer opgehaald dan afgesproken. Toen de boot weer vertrok dacht de kapitein dat alle mensen aan boord waren: ”We dachten dat we iedereen hadden, maar blijkbaar was dat niet het geval”

De oproep in het zand werd gezien door een roeiteam dat toevallig in de omgeving aan het oefenen was voor een roeiwedstrijd. Zij hebben het stel van het eiland afgehaald; het eenzame avontuur duurde daardoor maar 90 minuten.

De kapitein van het toeristenschip heeft het stel opgezocht en heeft zijn excuses aangeboden: “Ze waren gelukkig niet boos”, verklaarde hij. De directeur van het lokale toeristenbureau vertelde dat het niet de eerste keer was dat er toeristen op het eiland zijn ‘vergeten’. Dertig jaar geleden heeft een stel zichzelf in de kijker kunnen krijgen door een groot vuur op het strand te stichten.

Murat D. verschijnt vandaag voor de rechter

Murat D. zal vandaag voor de kinderrechter in Den Haag verschijnen. De scholier heeft bekend een leraar van het Haagse Terra College op school te hebben doodgeschoten. Volgens eigen zeggen zou dit in een opwelling hebben plaatsgevonden. Het motief is nog onduidelijk.

Murat zal zich nu moeten verantwoorden voor moord danwel doodslag. Het is aan de rechter of Murat D. nu volgens het jeugdstrafrecht berecht zal worden of als meerderjarige. Het laatste is mogelijk indien de rechter van mening is dat er grond is in de ernst van het begane feit, de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder het feit is begaan.

Volgens het strafrecht voor minderjarigen kan D. voor moord maximaal twee jaar jeugddetentie worden opgelegd. Daarnaast kan hij ook maximaal zes jaar in een inrichting voor jeugdigen worden geplaatst. Volgens het strafrecht voor volwassenen kan D. maximaal levenslang krijgen of een gevangenisstraf van twintig jaar. Daarnaast kan hij ook TBS-behandeling opgelegd krijgen.

Het is nog niet duidelijk of de rechtszaak straks openbaar zal zijn of achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Normaliter is het zo dat de behandeling van minderjarigenzaken achter gesloten deuren plaatsvindt. Waarschijnlijk maakt de rechter hierop een uitzondering, omdat het belang van openbaarheid zwaarder zou wegen dan dat van de privacy van de verdachte of diens ouders.

Hans van Wieren
De vermoorde leraar, Hans van Wieren


Er zullen 26 journalisten van Nederlandse media aanwezig zijn, evenals een delegatie van het Terra College en twee nabestaanden van Van Wieren. Bovendien woont de moeder van Murat de rechtszaak bij. De vader van Murat zal er niet bij zijn, omdat hij een gevangenisstraf uitzit wegens poging tot moord.

Niet alleen Murat zal terecht staan, maar ook een meerderjarige man die de jongen van Marokkaanse afkomst het moordwapen verschaft. Ook een minderjarige verdachte moet zich diezelfde dag voor de rechter verantwoorden, omdat hij het onderzoek naar de zaak zou hebben bemoeilijkt. Hij zou het vuurwapen hebben verborgen, nadat Murat het naar later bleek fatale schot had gelost.

[update] Politie inzet na protest Vinkenslag

BigPBird had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gemeentehuis van Maastricht en de woning van burgemeester Gerd Leers worden sinds gisteravond bewaakt door de politie. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel na de acties die gisteren boze bewoners van het woonwagenkamp Vinkenslag - het grootste woonwagenkamp van Nederland - uitvoerden op de A2. De bewoners zien in burgemeester Leers hun grootste vijand.

Verschillende bewoners hebben laten weten dat ze vanochtend wederom massaal actie willen voeren. Dat zou niet op de A2 zijn, waar ze gisteren voor een enorme chaos zorgden door de weg 5,5 uur lang te blokkeren, maar ergens anders.

Burgemeester Leers heeft aangekondigd de schade van de A2-blokkade volledig te willen verhalen op de bewoners van Vinkenslag. De gemeente begint daarom een civiele procedure tegen de kampbewoners. Leers roept alle gedupeerden op, ook zij die lang in de file moesten staan, zich daarbij aan te sluiten. De schade van de gemeente bestaat vooral uit de kosten van het opruimen van het puin op de A2. Volgens de Kamer van Koophandel bedraagt de schade voor het bedrijfsleven 5 tot 6 miljoen euro.

Update 07:15
De politie is vanochtend met 400 man woonwagenkamp Vinkenslag binnengevallen. Doel is volgens de politie om bewoners te arresteren die gisteren betrokken waren bij het protest op de A2.

De actie wordt uitgevoerd door agenten, manschappen van de Mobiele Eenheid en pantserwagens van de Koninklijke Marechaussee. Door de politie wordt ook gebruik gemaakt van helikopters.

Update 09:59
Bij de inval op Vinkenslag zijn in totaal 16 mensen opgepakt en tientallen hennepkwekerijen aangetroffen, waarvan ťťn grootschalige. "Blijkbaar zijn die sinds de vorige inval in mei 2003 weer helemaal opgebouwd," zei de politie vanmorgen op een persconferentie.

Twee mannen zijn aangehouden voor hennepteelt, de rest is aangehouden wegens het protest van gisteren.

Inburgertoets te moeilijk voor autochtone leerlingen

beavis2k4, r0derick en Nyrem hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Friese MBO-leerlingen hebben moeite met het maken van een inburgeringstoets, bedoeld voor immigranten. De 260 voornamelijk autochtone jongeren weten volgens docent H. Baart van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) Friesland weinig over Nederlandse politiek, onderwijs, gezondheid, cultuur en vrije tijd.

De eerstejaars leerlingen van het AOC deden de toets voor een project waarbij onder meer inburgeringspelletjes voor niet-Nederlandstaligen worden ontwikkeld. Het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Friesland College was de opdrachtgever voor het project. Het ROC wil producten uit het project gaan gebruiken bij scholing van de cursisten die jaarlijks bij het ROC een inburgeringscursus volgen.

Baart vindt dat aan alle autochtone middelbare scholieren een dergelijke inburgeringstoets voor moet worden gelegd. "Dan heb je een soort nulmeting", aldus de docent. De resultaten moeten worden doorgegeven aan de leraren maatschappijleer, zodat zij meer aandacht kunnen besteden aan gebieden waar de jongeren slecht op scoren. Overigens merkt Baart dat de getoetste leerlingen makker zijn geworden. "Eerst hadden veel leerlingen vooroordelen over allochtonen en dat is nu wel anders."

SchrŲder brengt bezoek aan Nederland

De Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder zal Nederland deze week vereren met een bezoek. Vanaf donderdag zal hij in het land zijn. Zijn bezoek begint met een ontmoeting met koningin Beatrix in Den Haag. Na het gesprek met de vorstin zal SchrŲder in het Catshuis premier Jan Peter Balkenende spreken.

SchrŲder zal ook Rotterdam aandoen waar hij wellicht een rondvaart zal maken met burgemeester Ivo Opstelten. Daarna zal de bondskanselier op de Erasmus Universiteit in de Maasstad een lezing houden en vervolgens de Business Week openen.

Kerry als Jonge Republikein in jaarboek

Het jaarboek van Yale University uit 1966 bevat een 'grote' fout. John Kerry, de Democratische kandidaat voor het presidentschap van de VS, staat in het jaarboek van de universiteit als lid van de Republikeinse jongerenafdeling. De vraag is nu of het om een fout of om een grap gaat.

"Ik denk dat het een grap is, omdat John erg voorzichtig was met wat hij wel en niet deed", aldus Renny Scott, in 1966 de voorzitter van de Jonge Republikeinen. "Hij dacht bij alles aan zijn toekomst." Wel meldt Scott dat Kerry op Yale in het jaar 1962-1963 actief is geweest bij de Jonge Democraten. Tot 1965 hadden de Jonge Republikeinen nauwelijks aanhang. In 1965 veranderde dat doordat de Republikeinen met een actie begonnen waardoor bijna de helft van de eerstejaars lid werd. Voor 3 dollar kreeg een lid niet alleen lezingen maar ook gratis bier en werden er vrouwen naar de campus gehaald. In die tijd was de universiteit alleen voor mannen.

President George Bush, die ook op Yale heeft gezeten en in 1968 afstudeerde, was lid van geen enkele politieke club. "Hij verkeerde meer in corpskringen", zegt Scott. "In die fase van zijn leven was hij niet geÔnteresseerd in politiek."

Wel waren Kerry en Bush beiden lid van het geheimzinnige dispuut Skull & Bones. Zie voor meer informatie over dit dispuut dit achtergrondartikel.


-
Meer informatie over Kerry en Bush en de aankomende verkiezingen in Dossier Elections 2004

VVD: geen bijstand bij weigeren inburgering

Wanneer allochtonen geen moeite doen of zelfs weigeren om in te burgeren, dan zouden gemeenten hun bijstandsuitkering moeten korten of zelfs tijdelijk stopzetten. Vandaag zal Kamerlid Frans Weekers dit namens de VVD voorstellen tijdens een overleg van de Kamer met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken.

De discussie gaat over de nieuwe bijstandswet, die sinds ťťn januari jongstleden in werking is getreden. Zo staat in deze wet dat iedere bijstandsgerechtigde zich maximaal moet inzetten om aan betaald werk te komen. Weekers concludeert hieruit dat gemeenten deelname aan een inburgeringstraject verplicht kunnen stellen.

Op dit moment maakt veertien procent van de niet- westerse allochtonen gebruik van een bijstandsuitkering. Dit ten opzichte van twee procent autochtonen die gebruik maakt van de bijstand. Eťn van de belangrijkste oorzaken van de grote bijstandsafhankelijkheid onder niet- westerse allochtonen is het taalprobleem als barriŤre voor werk.


Frans Weekers, Kamerlid namens de VVD.

Osama bin Laden biedt Europa vrede aan

Polderdijk had ons via de nieuws-submit te melden:

Op een nieuwe band heeft de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden, Europa vrede aangeboden. Hij wil niet langer 'in oorlog' zijn met ons continent, maar stelt wel als voorwaarde dat Europa een vreedzame opstelling ten opzichte van moslims aanneemt.

De terroristenleider sluit een bestand met de Verenigde Staten nadrukkelijk uit. De Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera zonden de band met de bijzondere boodschap gisteren uit.

Tevens liet Bin Laden weten dat de bomaanslagen op vier forensentreinen in Madrid vorige maand een vergelding voor de Spaanse aanwezigheid in Irak, Afghanistan en 'Palestina' was. "Wat gebeurd is op 11 september en 11 maart was een koekje van eigen deeg, zodat jullie weten dat veiligheid een noodzaak voor iedereen is."

Bin Laden verklaarde tot slot nog dat hij de dood van sjeik Ahmed Yassin, leider van de Palestijnse radicale beweging Hamas, binnenkort zal wreken.

Het is nog niet duidelijk of de bandopname authentiek is.

Alberda kondigt vertrek aan

Na de olympische spelen zal Joop Alberda als technisch directeur van het NOC*NSF vertrekken. Hij ziet te weinig vooruitgang en vernieuwing in de Nederlandse topsport.

Een maand geleden had Alberda zijn beslissing genomen en daaraan konden een aantal gesprekken niets meer veranderen. Hoewel hij probeert het netjes te verwoorden, lijkt de reden voor zijn vertrek voor een groot deel te liggen in de flinke bezuinigingen waarmee de sportbonden te kampen hebben gehad. Hij ziet de toekomst niet pessimistisch in voor de Nederlandse sportwereld, maar denkt dat een slechte olympische spelen wel kan helpen de Nederlandse regering wakker te schudden.

Sinds hij acht jaar aantrad werd de begeleiding van sporters geprofessionaliseerd. Olympische sporters kregen meer mogelijkheden om zich volledig op de Olympische spelen te richten. Het NOC*NSF kreeg meer geld. Het leidde in 2000 in Sydney tot een recordaantal van 25 medailles. In Athene wordt dat aantal niet meer verwacht.

Alberda vertelde over de professionalisering: "We zijn er niet in geslaagd om de politiek er van te overtuigen dat een wereldsporter een professionele opleiding van tien jaar nodig heeft. Elke fulltime topsporter verdient een fulltime topcoach en dat is in Nederland nog lang niet het geval. In Frankrijk wordt dat bijvoorbeeld allemaal door het ministerie van Onderwijs geregeld."

Hij zei over de Olympische spelen: "Kijk naar de landen waar we met bewondering naar kijken: AustraliŽ, Frankrijk, ItaliŽ. Die hebben allemaal een Olympische dip nodig gehad om hun regering wakker te schudden. Want dan wordt plotseling de nationale trots gekrenkt. Maar dat gun ik onze sporters in Athene niet."

Over zijn afscheid vertelde hij: "Ik wil rust op het speelveld. De focus is het bordes van de koningin voor de medaillewinnaars. Ik zal straks meehelpen een manifest te maken voor de periode tot 2008." Over zijn opvolging wil hij niet meepraten: "Geen woord, nooit. Ik zal niet over mijn graf regeren."

Hij wil wel actief blijven in de sportwereld: "Ik leef en ruik naar sport. Ik voel me daar het beste in thuis. Ik zal verder gaan met mijn eigen ambities en normen. Misschien kan ik dan toch een rol blijven spelen in de Nederlandse sport."

PatiŽnt opgelicht door "Blonde engel"

Een 47-jarige man, die in het ziekenhuis in Kassel (Duitsland) lag, had behoefte aan betaalde liefde. Hij zag een contact-advertentie van ene "Blonde engel, 18 jaar" en belde haar. Al snel bleek dat hij niet genoeg contant geld had om haar diensten te betalen, daarom gaf hij haar zijn bankpas en vertelde haar de PINcode.

De "Blonde engel" zei tegen hem, dat ze er 150 euro af had gehaald. Vervolgens werd de man zo bang dat ze ontdekt zouden worden, dat hij haar onverrichterzake wegstuurde. Uit de afschriften blijkt echter nu, dat de dame in werkelijkheid vijf keer 400 euro heeft gepind. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Oorsprong van het succes van BAR?

De plotselinge stabiele toppositie van BAR zorgt voor veel aandacht. Iedereen vraagt zich af waar toch die plotselinge verbetering vandaan komt.

Afgelopen winter begon BAR al zeer goed met de tests. Jenson Button en Takuma Sato reden regelmatig de beste dagtijden. Veel volgers van de Formule 1 dachten aan een stunt en gebruik van illegale onderdelen. Groot is de verrassing dat na de eerste drie races BAR heeft bewezen werkelijk in de top mee te rijden.

Technisch directeur Geoff Willis wilde wel verklaren wat aan de grootste verbeteringen aan de auto zijn geweest: "We hebben een veel kleinere en lichtere motor, die ook nog eens krachtiger is. Het middelpunt van de zwaartekracht in de auto is verlaagd en met het totale pakket aan aerodynamica is een grote stap voorwaarts gemaakt."

Boonen wil Knaven in Tour

Tom Boonen won gisteren de Scheldeprijs. Naderhand gaf hij aan dat hij ook graag Knaven mee wil hebben naar de Tour de France. Hij gelooft dat Knaven een belangrijke schakel is in zijn overwinningen.

Boonen vertelde: "Servais is de gedroomde man voor mij. Hij brengt rust in de ploeg, hij weet hoe hij de rest moet mennen. Bovendien voelt Servais de koers goed aan. Ik heb hem straks hard nodig."

Knaven weet niet of hij iets in de Tour te zoeken heeft, maar zei: "Maar als de ploegleiding mij vraagt mee te gaan, lijkt het me bijna logisch dat ik ook ga."

Of het werkelijk aan het rijden van Knaven ligt of aan de kamergenoot voor de wedstrijd bestaat ook nog twijfel. Boonen zei tussen neus en lippen door tegen Knaven: "Volgende keer slaap ik weer bij je." Knaven legde de uitspraak uit: "Hahaha, iedere keer als hij wint, heeft hij de nacht ervoor bij mij op de kamer geslapen. Hij wil ook graag een Nederlandstalig iemand naast zich. Afgelopen zaterdag sliep hij bij iemand anders. Daarom won hij Parijs-Roubaix ook niet."

Nog geen actie tegen site Martin K.

Het ministerie van Justitie zegt vooralsnog geen mogelijkheden te zien om de website van tweevoudig moordenaar Martin K. te sluiten. In de Tweede Kamer hadden VVD, CDA en SGP vragen gesteld over de site aan minister Donner van Justitie.

De website van K. wordt onderhouden door iemand van buiten de gevangenis. De tot 14 jaar cel veroordeelde moordenaar levert per telefoon en post content aan. De foto's van zijn slachtoffer en het 112-telefoongesprek die via zijn site op te vragen zijn, blijken afkomstig uit K.'s eigen strafdossier. Hij heeft die indertijd gekregen in verband met de verdediging van zijn zaak. De omstreden zaken zijn tegen betaling van 80 eurocent per minuut toegankelijk. Verschillende websites hebben die bestanden overigens sinds dit weekend 'gratis' op het web geplaatst.

Justitie zegt dat het wellicht wel mogelijk is dat nabestaanden van Mike Priem, het slachtoffer dat met een door kogels doorzeefd hoofd op de foto's te zien is, actie onderneemt. Ook de ex-vrouw van K., die op het 112-gesprek te horen is, zou bezwaar kunnen aantekenen tegen de site van K.

Justitie heeft wel mogelijkheden om ''de input naar de site te verminderen.'' Daartoe zijn tegen K. inmiddels 'beperkende maatregelen' getroffen. Dat betekent volgens een woordvoerder dat ''de vrijheid van meneer K. binnen de inrichting is beperkt, alsmede zijn mogelijkheden tot communicatie met de buitenwereld. Hij mag alleen nog bellen onder toezicht en zijn post wordt gecontroleerd.'' Normaal gesproken gebeurt dat alleen bij nog niet-veroordeelde gevangenen, in huizen van Bewaring.

Justitie heeft de bevoegdheid om veroordeelden beperkingen op te leggen op grond van de Penitentiaire Beginselenwet. Die staat maatregelen toe om de orde en veiligheid binnen een gevangenis te beschermen.

-
De uitgebreide berichtgeving van afgelopen weekend, inclusief links naar diverse bestanden.

Italiaanse gijzelaar in Irak gedood

In Irak hebben gijzelnemers ťťn Italiaanse gijzelaar gedood. Ze dreigen ook de andere drie Italianen die ze vasthouden te doden als ItaliŽ zich niet uit Irak terugtrekt. De Arabische tv-zender al-Jazeera meldde gisteravond een video te hebben ontvangen waar de liquidatie van de gijzelaar op staat. De zender wil de band echter niet vertonen op tv, omdat de beelden te bloederig zijn.

De Italiaanse premier Berlusconi heeft bevestigd dat er een Italiaanse gijzelaar is omgebracht. Het gaat om een 36-jarige in SiciliŽ geboren man. Berlusconi maakte duidelijk dat de moord op de Italiaan geen invloed zal hebben op de missie van zijn land in Irak. ,,Ze hebben een leven verwoest. Maar ze tasten niet onze waarden aan of onze inspanningen voor de vrede.''

In Irak zijn op dit moment ten minste veertig buitenlanders gegijzeld.

Een zwarte doos voor mensen

Dichterbijer had ons via de nieuws-submit te melden:

NASA houdt zich niet alleen bezig met het lanceren van raketten. Dit blijkt uit de nieuwste vinding van NASA: 'De zwarte doos voor mensen'. Als er met een vliegtuig iets mis gaat, dan kan aan de hand van de zwarte doos de oorzaak worden achterhaald. Zo is de CPOD ook ontworpen.

Het apparaat registreert alle biologische data zoals de bloeddruk, hoeveelheid zuurstof, temperatuur van het lichaam en nog veel meer. "Dit is een nieuwe tool," vertelt Greg Kovacs. "Hiermee kan het lichaam in de gaten worden gehouden, zonder het lichaam binnen te gaan." Greg Kovacs is professor aan de universiteit van Stanford en heeft in samenwerking met Carsten Mundt (NASA/Ames) en Kevin Montgomery (Stanford) dit apparaat ontwikkeld.

Door middel van een draadloze verbinding kunnen alle gegevens in een computer worden geladen zodat alle gegevens snel kunnen worden geanalyseerd. Op deze manier kan iedere dokter snel gegevens van een persoon ophalen. Wanneer de CPOD echt beschikbaar zal zijn is nog onbekend. Eerst zullen vooral astronauten van NASA dit apparaat gaan testen.


Een voorbeeld van de CPOD en hoe deze gedragen wordt.

Personeel ING helpt 'arme' baas

Reintje had ons via de nieuws-submit te melden:

Arme, arme Ewald Kist. De hoogste baas van de ING wordt wat salaris betreft tekort gedaan. Internationaal kan hij niet voor de dag komen met het schijntje dat hij bij de bank/verzekeraar verdient. Het afgelopen jaar ging dat omhoog van 708 duizend euro naar 1.161.000 euro.

Zijn personeel heeft er iets op gevonden. Op een aantal toiletten van de Internationale Nederlanden Groep staan sinds kort collectebussen. Werknemers kunnen zo een bijdrage storten om het 'karige' loon van hun topman wat op te krikken.

De actie is geboren uit woede. De top van de ING vond dat zij in vergelijking met buitenlandse collega's laag scoren. Een salarissprong van 65 procent moest dit onrecht verzachten. De irritatie hierover is groot. Gewone ING'ers kunnen als gevolg van het 'nullijn-akkoord' van afgelopen najaar fluiten naar loonsverhoging.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.