FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 april 2004

660 kilo dynamiet gestolen in Noorwegen

ook_gek had ons via de nieuws-submit te melden:

In Noorwegen is uit een afgelegen opslagplaats 660 kilo dynamiet gestolen. Tegelijk met het dynamiet zijn ook vijfduizend ontstekers spoorloos. Een Noorse omroep meldt dat de diefstal al vorige week woensdag is ontdekt, maar nu pas naar buiten is gebracht.

De afgelegen opslagplaats is beveiligd met een hek en zware deuren, maar ontbeert een alarmsysteem. Een politiewoordvoerder verklaarde dat er nog geen spoor is van de dader. Het directoraat voor burgerbescherming en noodplanning waarschuwde maandag dat Noorwegen bij het bewaken van explosieven de dreiging van terreur serieuzer moet nemen. "In Noorwegen zijn wij erg naÔef waar het om explosieven gaat. Wij moeten ons op een andere toekomst voorbereiden", zei Opp Ropstad van het directoraat.

Overigens is de gestolen hoeveelheid dynamiet ruim zes keer zo groot als gebruikt bij de aanslagen van 11 maart in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Tien procent Britten gelooft niet in Hitler

Met de historische kennis van de Britten is het niet zo goed gesteld. Zo denkt ruim ťťn op de tien Britten dat Adolf Hitler een verzonnen figuur is. De held van de armen, Robin Hood, heeft volgens 25 procent juist wel bestaan. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat veel Britten moeite hebben om historische feiten en fictie uit elkaar te houden.

De 13e-eeuwse Schotse held William Wallace, door Mel Gibson gespeeld in de film Braveheart, heeft dan ook nooit bestaan volgens bijna de helft van de Britten. Meer dan de helft van de Britten verkeert ondertussen in de veronderstelling dat de mythische King Arthur werkelijk koning van Engeland is geweest.

Negen procent gelooft niet in Sir Winston Churchill. Zes procent denkt dat de War of the Worlds - een invasie van Marsmannetjes - werkelijk heeft plaatsgevonden. Vijf procent denkt dat Conan the Barbarian - uit een film met Arnold Schwarzenegger - echt heeft bestaan.

Het gebrek aan historisch besef komt volgens de de onderzoekers door Hollywood en een gebrek aan goed onderwijs. Opdrachtgever voor het onderzoek is Blenheim Palace, het kasteel waar Churchill is geboren. Het bestuur van het kasteel wilde weten hoe het staat met de bekendheid van de Britten met de Slag bij Blenheim. Slechts een kwart van de Britten bleek te weten dat dit een van de grootste Britse militaire overwinningen aller tijden is, op 13 augustus driehonderd jaar geleden geboekt door Churchills voorvader, de eerste hertog van Marlborough, op Frankrijk, Beieren en Pruisen.

Dennis: McLaren vecht terug

Na de dubbele uitval in de Grand Prix van Bahrein, waar McLaren terugviel naar de vijfde plaats in het kampioenschap met slechts vier punten, heeft het team beloofd terug te keren uit de ellende.

Kimi RšikkŲnen viel na zeven ronden op een spectaculaire manier uit. Uit de motor van zijn wagen kwam een grote steekvlam. De Fin had tijdens de oefensessies en kwalificaties al problemen met de motor gekend en was daardoor al achteraan op de grid gestart. Zijn collega David Coulthard was in een positie voor de punten, maar viel net voor de finish eveneens met een motorprobleem uit.

Teambaas Ron Dennis is het niet geheel eens met de kritiek op McLaren. "Onze situatie doet ons duidelijk geen goed, maar ik vind het (de kritiek, red) vrij hard om te verduren als je je bedenkt dat we tot in de laatste race van vorig jaar in de strijd om het kampioenschap zaten en dan drie races later worden we afgeschreven. Maar we zijn een sterk team en we gaan onze problemen overwinnen," aldus Dennis op een door het team belegde persconferentie in Bahrein.

Punten Ronde van Vlaanderen

Vlaanderens mooiste werd deze maal werkelijk een mooie wedstrijd, waarin de toppers echter achterbleven. De Ronde van Vlaanderen bleef echter niet puntloos voor velen.

Winnaar werd deze maal RaceJungske die zo verrassend debuteerde en al een deel van de achterstand goedmaakte. Niels86 had met 344 punten ook een mooie score. Het podium ging vol want plek drie werd gedeeld door een drietal: TradeTeam13, _C4_ en Keano.

In het klassement leverde de Ronde een flinke verschuiving op. De Vlaamse kopjes waren andere koffie als de puisten op de boorden van de Mediterranee. Flem heeft nu de kop in handen, op korte afstand gevolgd door Bartoli en cheijne.

Komende week gaat de strijd verder met de Hel van het Noorden of specifieker op de kasseien in Parijs - Roubaix.

Rit 1 Ronde van het Baskenland

De eerste etappe van de Ronde van het Baskenland, een 139 km lange rit rond Bergara, is vandaag gewonnen door Alejandro Valverde uit de formatie van Kelme - Costa Blanca.

De Spanjaard versloeg in de sprint Angel Vicioso (Liberty S.) en Davide Rebellin (Gerolsteiner) met ruime overmacht. Valverde verklaarde naderhand dat hij extra moraal had door de recente beschuldigingen van onder andere oud-ploegmaat Manzano. Deze beschuldigingen zorgden voor het niet toewijzen van een Tour de France wildcard aan Kelme. volgens de winnaar complete nonsens.

De eerste etappe werd vandaag ingekleurd door een lange ontsnapping van Jens Voigt en Raul Acosta. De vluchters werden 34 kilometer voor de eindstreep ingelopen door het peloton. Joseba Beloki (Brioches la B.) moest al in deze openingsetappe afstappen wegens kramp.

Uitslag etappe 1:
1 Alejandro Valverde 3.25.49
2 Angel Vicioso z.t.
3 Davide Rebellin z.t.
4 Danilo Di Luca z.t.
5 Jorge Ferrio Luque z.t.
6 David Etxebarria z.t.
7 Aitor Osa z.t.
8 Koldo Gil Perez z.t.
9 Josť Azevedo z.t.
10 Levi Leipheimer z.t.

Ferrari blijft nuchter

Ferrari blijft ook na de derde overwinning van het team op rij nuchter over de eigen prestaties.

Jean Todt was voorzichtig in zijn uitspraken. Volgens de teambaas kunnen de mechanische problemen die sommige concurrenten trof ook zijn team treffen. "We weten ook dat enkele minuten voor het einde van de Grand Prix (in Bahrein, red) ťťn van de teams die in staat waren een goed resultaat te behalen een probleem had, en dat kan ons morgen ook gebeuren," aldus Todt. "Het zou het verlies van belangrijke punten in het kampioenschap betekenen."

Op de vraag of de dreiging van concurrerende teams of van de andere bandenfabrikant kwam antwoordde Todt: "Het komt van ons. "We kunnen niet opgeven, omdat we weten dat als we om welke reden dan ook onze inspanningen zouden verkleinen, we zouden beginnen te falen. Dus we moeten scherp blijven, geconcentreerd zijn, bescheiden blijven en werken."

Ongedeerde Buffel rijdt auto total loss

Feyenoord-spits Thomas Buffel (23) heeft vandaag een auto-ongeluk zonder lijfelijke schade doorstaan.

Buffel, die momenteel in goede vorm steekt, kreeg aan het eind van de ochtend een auto-ongeluk. Zijn auto raakte daarbij onherstelbaar beschadigd.

De spits kwam zelf met de schrik vrij. Wegens het gebeurde liet hij wel de training schieten. Morgen zal hij zich echter weer gewoon op het trainingsveld melden.

Scandinavische competitie rond

De UEFA heeft de plannen voor de Scandinavische Royal League goedgekeurd. Aan deze clubcompetitie gaan de beste vier clubs van de landen Denemarken, Noorwegen en Zweden deelnemen.

Het idee achter de Royal league is het verbeteren van het Scandinavisch voetbal. De nationale bonden van Denemarken, Noorwegen en Zweden gingen daarmee aan de slag met de huidige opzet als resultaat. Zij hopen daarmee dat het niveau van de deelnemende clubs tot Champions League niveau zal stijgen. Iets waar clubs zich nu amper voor weten te kwalificeren.

In november gaat het eerste seizoen van start.

'Geen drank voor beginnende automobilist'

Als het aan Peijs van Verkeer en Waterstaat ligt, dan mogen beginnende automobilisten geen alcohol meer drinken. Peijs is van plan om het toegestane alcoholpromillage verlagen van 0.5 procent naar 0,2 procent. Het RTL Nieuws meldt dit vandaag.

Peijs wil de regeling in werking laten treden voor automobilisten die nog geen vijf jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs. Jaarlijks halen zo'n 240.000 mensen hun rijbewijs.

Alcohol is bij een flink aantal ongelukken de boosdoener. Zo komen er jaarlijks in het verkeer 325 mensen om het leven als gevolg van alcohol. Ongeveer tachtig doden hiervan worden veroorzaakt door jonge mensen tussen de 18 en 24 jaar. De nieuwe regel moet nog voor de zomer ingaan.

Virusmeldingen nemen fiks toe

Virussen zijn hot. Niet minder dan 232 nieuwe virussen schenen de afgelopen drie maanden ten tonele, waarmee het afgelopen kwartaal de meeste virussen ooit in zo’n korte tijd met zich meebracht. Dit liet antivirus softwaremaker Trend Micro weten.

De softwarefabrikant bracht gedurende de afgelopen drie maanden 232 virusmeldingen naar buiten. Elf hiervan waren gemiddeld tot zeer gevaarlijk, 119 meldingen waren niet tot nauwelijks gevaarvol. De overige 112 droegen een algemeen karakter met zich mee.

In vergelijking met vorig jaar heeft het eerste kwartaal van 2004 een grote stijging wat betreft virussen. Werd in dezelfde periode van het vorige jaar de digitale wereld nog bedreigd door zes gevaarlijke tot zeer gevaarlijke virussen, is dit in de eerste drie maanden van 2004 verhoogd tot elf. Ook het totaal aantal meldingen was een jaar geleden flink lager dan nu; het aantal virussen werd verhoogd met niet minder dan factor 7.

Trend Micro onderstreept dat de grote stijging vooral veroorzaakt wordt door grote virussen als Bagle, Netsky en MyDoom, die ieder voor zich verantwoordelijk waren voor ťťn of twee varianten per dag.

Voorspeld wordt dat de nieuwe trend aan zal houden, en het totaal aantal virussen ten opzichte van 2003 zal toenemen. Ook wordt verwacht dat de computervirussen nog verfijnder zullen zijn, wat overigens niet hoeft te betekenen dat succesvoller zullen zijn, aldus Trend Micro.

Situatie in Irak dreigt te escaleren

Een anoniempje, michelos, Vassili_Z en The_Postman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Irak: icoontje In Irak is het Amerikaanse leger begonnen met een groot offensief. Doel is de toenemende onrust in het land in te perken. Om dit te bewerkstelligen wordt er groot materieel ingezet door de coalitietroepen. Mogelijk zullen de Verenigde Staten nog meer troepen naar Irak sturen om meer stabiliteit te kunnen garanderen.

Rondom de stad Fallujah is vandaag een groot offensief gestart. Daarbij braken felle gevechten uit tussen Irakezen en de coalitietroepen. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat bij gevechten zeker zeven Irakezen om het leven zijn omgekomen; vele huizen werden vernield. Een luitenant laat weten "We hebben een precieze opdracht. We willen de kerels krijgen naar wie we op zoek zijn. We willen er niet al schietend naar binnen gaan."

Fallujah is door de Amerikaanse troepen geheel afgesloten van de buitenwereld. Openbare gebouwen zijn op bevel gesloten, alle toegangswegen zijn dicht. Met behulp van tanks probeert het leger 'een broeinest van soennitische opstandelingen' op te pakken. CNN meldt dat de actie enkele dagen zal gaan duren.

De opgehangen Amerikanen in Fallujah
Beelden van de opgehangen Amerikanen schokten de hele wereld.


In Fallujah werden vorige week vier Amerikaanse bewakingsmedewerkers gedood. Twee van hen werden verminkt en hun verkoolde lichamen werden opgehangen aan een brug. De Amerikanen zwoeren vervolgens wraak.

Arrestatiebevel tegen belangrijke Iraakse geestelijke uitgevaardigd
Ook werd vandaag bekend dat door een Iraakse rechter een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. De Amerikaanse troepen houden al-Sadr verantwoordelijk voor de gewelddadige incidenten de afgelopen dagen tussen de coalitietroepen en de Irakezen. Directe aanleiding voor het oplaaiende geweld was de arrestatie van een naaste medewerker van al-Sadr, Moustafa Yacoubi, door de Amerikanen..

Al-Sadr is nog niet opgepakt, omdat hij zich in een moskee schuilhoudt. De invloedrijke geestelijke staat bekend om zijn uitgesproken anti-Amerikaans mening. Daarnaast is hij fel gekant tegen elke buitenlandse bemoeienis met zijn land. De Amerikanen zien hem steeds meer als een potentieel gevaar voor de door de Amerikanen geplande vreedzame machtoverdracht op 30 juni.

Volgens Bush ondermijnt al-Sadr de opmars van de democratie in het Arabische land. Zo zei hij vandaag op een dreigende toon: "We kunnen dat niet langer toestaan. Verscheidene functionarissen van de internationale coalitie in Irak zeiden tegen de Britse zender BBC dat het arrestatiebevel zeker tot nadere actie zal leiden, zonder enige waarschuwing vooraf. Eerder vandaag bezetten aanhangers van al-Sadr het gouverneursgebouw in de zuidelijke Iraakse havenstad Basra.

FBI wil toegang tot Xbox Live

Amerika neemt terrorisme serieus. Een aantal jaren geleden een omstreden opmerking, maar tegenwoordig zet de wereldmacht werkelijk alles op alles om kwaadwillige terroristen tegen te werken. Zo heeft de FBI een verzoek ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC), waarin wordt gevraagd Amerikaanse internet-providers aan te zetten tot het geschikt maken van hun netwerk voor afluisteren.

In het geval de commissie gunstig beslist over het verzoek zal dit ernstige gevolgen hebben voor internettoepassingen als MSN Messenger en Xbox Live. Applicaties als deze moeten dan een 'achterdeur' bevatten die de FBI in staat stelt gesprekken af te luisteren.

Microsoft krijgt, als de verandering wordt doorgezet, vijftien maanden de tijd om een achterdeur in zijn Xbox Live software te bouwen. Gebeurt dit niet, dan zal het gamenetwerk illegaal worden verklaard.

Werkloze krijgt gratis breedbandverbinding

NV Werk Amsterdam gaat samen met internetaanbieder UPC langdurig werkloze mensen een gratis breedbandverbinding aanbieden. Bedoeling is dat de baanloze mensen zo via e-learning de nodige kennis voor een bepaalde openstaande baan kunnen vervaardigen en op deze manier aan werk kunnen komen. Dit werd vandaag bekend gemaakt op een congres van het platform Nederland Breed, hetgeen het doel heeft maatschappelijk georiŽnteerde breedbandprojecten te stimuleren.

Alvorens te beginnen met het project zal NV Werk 6 maanden durende cursussen aanbieden om de deelnemers van de basisvaardigheden van de computer en het internet te voorzien. Verder zullen de participanten meer beroepsgericht opgeleid worden. Alle werklozen krijgen een computer in leen van de onderneming.

NV Werk is een zelfstandige onderneming, opgericht om langdurig werkzoekenden aan het werk te helpen en zoveel mogelijk mensen onafhankelijk te laten worden van een uitkering.

Minister pleit voor verbod seks met dieren

yohan.nl , -R-Style - en XanKriegor hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Als het aan minister Veerman van landbouw ligt, dan wordt bestialiteit (mensen die seks met een dier hebben) in zijn geheel verboden. Op dit moment onderzoekt het ministerie van Landbouw de mogelijkheden om de dierenwelzijnswet* aan te passen, zodat alle vormen van bestialiteit strafbaar zijn. Veerman liet dit in een brief aan de kamer vandaag weten.

De brief van Veerman is een directe reactie op de grote commotie rondom de paardenverkachter in Utrecht. Daar ging een 65-jarige Marokkaanse man vrijuit, omdat hij volgens de wet niets strafbaars had gedaan. De man kon ook niet worden vervolgd voor seksuele handelingen in de openbaarheid, zijn avonturen vonden 'netjes' plaats in gesloten stal. Eenzelfde verloop vond plaats bij een man uit Heiloo, die eveneens een paard aanrandde.

Eigenaar Fred Herszkowicz met merrie Bella en hengst Bonito
Eigenaar Fred Herszkowicz met merrie Bella en hengst Bonito, die slachtoffer werden van de paardenverkachter


Als het aan Veerman ligt, dan wordt de wet nog voor de zomer aangepast. Ook in de Kamer is een grote meerderheid voor het verbieden van bestialiteit. De fracties in de Tweede Kamer van CDA, PvdA, LPF, SP en GroenLinks hebben eerder al aangegeven voorstander te zijn van een wettelijk verbod van bestialiteit.
_
*
In de dierenwelzijnswet staat uivoerig beschreven wat als dierenmishandeling wordt gezien en dus strafbaar is. Voorbeeld: het is niet toegestaan om een koe met volle uiers te vervoeren, een hond niet als trekdier worden gebruikt en mag een eigenaar een kat niet zelf castreren. Veerman wil onderzoeken of seks met dieren aan die lijst van dierenmishandelingen kan worden toegevoegd.

Allochtonen krijgen een smulbos

1034247, XanKriegor, moonflower343, brighton, missDemeanor en Futero hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Allochtonen in Nederland krijgen een eigen bos. Nu komen blijkens een recent onderzoek allochtone mensen heel weinig in de natuur. Een verklaring daarvoor is volgens de buitenlanders zelf, dat de bossen in Nederland ''saai'' zijn.

Het Geldersch Landschap en de Beekse Stichting wAarde gaan daarom nu samen een zogenoemd Bos om van te Smullen aanplanten op de Nijmeegse heuvelrug. Het bos dat volgeplant wordt met noten- en vruchtenbomen is vooral bedoeld om meer allochtonen van de natuur te laten genieten, zo zei wAarde-directeur Th. van Slobbe vandaag.

''In hun eigen land is overal in de natuur iets te eten. Daar willen we nu aan tegemoetkomen door smulbossen aan te planten. In de komende jaren planten we bij een aantal grote steden in het land dergelijke bossen aan." wAarde is al enige tijd bezig met een door het ministerie van VROM gesteund project Multiculturele waardering van natuur en milieu in Nederland

Dinsdag over een week trekt de eerste groep allochtone Nederlanders met vertegenwoordigers van wAarde en Het Geldersch Landschap de bossen in om te bepalen welke bomen en struiken zullen worden neergezet. Er komen alleen eetbare gewassen in het Bos om van te Smullen te staan, zoals appel- en perenbomen, frambozen- en bessenstruiken en notenbomen.

In 2005 en 2006 moeten er meer smulbossen komen. Eens per jaar moet daar dan een pluk en pick-nick dag worden gehouden.

De bekende allochtoon Prem Radhakishun, bekend van het programma Premtime over de multiculturele samenleving, reageerde op Radio 1 verbolgen op de plannen voor speciale allochtonenbossen. Hij overweegt zelfs aangifte te doen van discriminatie. Scheldend en tierend liet Prem weten geen behoefte te hebben aan vruchten uit zure regen bossen, en wel naar de winkel te gaan om wat lekkers te kopen.

[update] Sportcentrum De Uithof Den Haag in brand

In het topic Uithof in de fik werd het volgende gemeld:

In het sportcentrum de Uithof in Den Haag woedt momenteel een zware brand. Rond 15:50 uur werden er twee luide knallen gehoord. De hulpdiensten zijn ter plaatse.

Update 16:46

Door de brand in het sportcomplex trekt er nu een rookpluim over Den Haag. Een aantal agenten in de buurt van de brand zijn door de stevige rookontwikkeling onwel geworden. De politie waarschuwt dat ook burgers moeten oppassen voor de giftige rook. Er is zojuist een speciale maatregel van kracht geworden.

Update 17:00

Het dak van de ijshockeyhal en de entree van de schaatsbaan staan in brand. Er waren op het moment van de explosies werkzaamheden aan de gang bij het complex. Er wordt momenteel ťťn persoon vermist. Er zouden giftige stoffen vrijkomen, omwonenden is gevraagd ramen en deuren gesloten te houden.

De Uithof

Foto: Khadgar


Update 17:13

Een tuinhuisjescomplex in de buurt is inmiddels ontruimd. Veel mensen moeten in een sporthal opgevangen worden. Extra bussen van de HTM moeten de evacuťes gaan vervoeren naar een sporthal. Ook wordt een kinderdagverblijf ontruimd en wordt de wegafzetting verplaatst vanwege de rookontwikkeling.

Update 17:32

De brand is ontstaan door werkzaamheden van dakdekkers. Er zijn in eerste instantie twee explosies geweest, een kwartier later nog ťťn. Of er giftige stoffen zijn vrijgekomen is niet bekend, de brandweer voert onderzoek uit. De hele omgeving is inmiddels ontruimd.

De Uithof

Foto: Sjoerd van Marrewijk


De Uithof

Foto: Phaz0r


Update 19:38

De brandweer heeft rond 18:15 het sein 'brand meester' gegeven, nablussen gaat waarschijnlijk nog de hele avond in beslag nemen. Een deel van de Uithof is verloren gegaan, de skihal en de grote buitenbaan zijn wel bewaard gebleven. Er is bij de brand niemand gewond geraakt en er zijn ook geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Zebra zonder strepen geboren

Een zebra is vooral herkenbaar aan zijn strepen. En dat is nu juist wat ťťn zebrajong in het Nationale Park van Nairobi mist. De geboorte is bijzonder, want het komt zeer weinig voor. In Kenia is het voor zover bekend de eerste keer.

Het dier werd naar schatting begin maart geboren en door herders van de Massai-stam ontdekt. De albino is niet door zijn ouders verstoten, maar goed in de kudde opgenomen. Wildbeschermers gaan de komende tijd kijken hoe het dier zich in de kudde ontwikkelt.

Onrust

Mijn linkervoet zwaait heen en weer. Mijn rechterwijsvinger tikt razendsnel op het bureau. Ik bijt op mijn onderlip. Ademhalen gaat oppervlakkig en mijn hartslag gaat steeds sneller. Mijn onderbuik rommelt en ik loop voor de zoveelste keer naar het toilet. Ik staar naar de betegelde muur en zucht diep. Vals alarm. Uit gewoonte was ik mijn handen en loop terug naar de woonkamer. Ik ga op de bank zitten en zap wat rond. Er is genoeg op tv, maar niets wat leuk genoeg is om me lang genoeg te kunnen boeien. Ik sta op en loop naar de PC. Surf wat door mijn favorieten, maar ben te ongeduldig om te kunnen lezen. Ik sta op en loop naar de keuken. Ik doe de koelkast open en rommel wat in de laatjes. Ik heb een droge mond, maar geen dorst. Ik pak een blikje cola en zet het weer terug. Ik doe de koelkast dicht en trek het keukenkastje open. Genoeg te eten, maar niets wat me aanspreekt.

Ik loop terug naar de woonkamer en steek een sigaret op. Onrustig inhalerend bekijk ik mijn cd collectie. Ik zet een willekeurige cd op. Halverwege het eerste nummer zet ik de cd af en stop een nieuwe in het laatje. Weer rommelt mijn onderbuik. Ik loop weer naar de keuken en maak een boterham klaar. De eerste hap krijg ik nauwelijks weg en de tweede hap nog moeilijker. Ik gooi de boterham weg en kijk weer in het keukenkastje. Met een zucht gooi ik het deurtje dicht. Ik pak mijn telefoon en bel mijn vriend. Hij is druk, even geen tijd om te praten. Ik hang op en ga weer naar het toilet. Ik blader zonder iets te lezen door een tijdschrift. Nog steeds niks.

Ik pak de stofzuiger en schuif de banken aan de kant. Na snel het tapijt gezogen te hebben, doe ik de stofzuiger uit en kijk om me heen. Er moet nog veel gebeuren. Nog 5 dozen die uitgepakt moeten worden, maar geen geduld om deze uit te zoeken en op te ruimen. Ik loop naar boven met de wasmand onder mijn arm. Drie verschillende sokken en wat ondergoed. Niet genoeg om de wasmachine te kunnen vullen. Hier boven moet eigenlijk ook gestofzuigd worden, maar ik heb geen zin om dat ding naar boven te tillen. Ik ga op bed zitten en zet de wasmand naast me neer. Ik kijk naar mijn nagelriemen en pulk aan een los velletje. Ik laat me op mijn rug vallen en staar naar het plafond en luister naar de stilte. Onbewust begint mijn voet weer heen en weer te zwaaien. Ik sta op en haal het bed af. Ik loop met de wasmand naar beneden en vul de wasmachine.

Ik zet een andere cd op en kijk naar buiten. Het is rustig op de weg voor mijn huis. Ik doe de luxaflex naar beneden en ik ga weer op de bank zitten. Ik pak het boek wat ik aan het lezen ben. Na drie bladzijdes niets gelezen te hebben, leg ik het weer weg en sta op. Ik loop naar de keuken en kijk hoe mijn beddengoed rondjes draait. Ik ga op mijn hurken bij mijn hond zitten. Hij opent een oog en kijkt me slaperig aan. Ik hou een speeltje voor zijn neus en hij doet zijn oog weer dicht. Ik haal de was uit de droger en vouw twee handdoeken op. De rest laat ik op tafel liggen en ik loop weer naar de badkamer. De druk in mijn onderbuik is nu zo erg dat het pijn begint te doen.

Ik kijk naar een klein spinnetje wat zijn web tegen het raam heeft geweven en vraag me af waarom ik zo onrustig ben. Ik kijk naar de blauwe plek op mijn knie en vraag me af hoe ik daar aan ben gekomen. Ik bedenk me dat ik de douche eigenlijk ook schoon moet maken. Komt volgend weekend wel. Ik hijs mijn broek op en staar naar mijn beeltenis in de spiegel. Ik zie er moe uit en mijn haar hang futloos langs mijn gezicht. Ik doe mijn haar in een staart en loop weer naar de keuken.

Terwijl het theewater kookt kijk ik naar buiten. De tuin moet ook nog gedaan worden. Ik loop naar de gang op zoek naar een bezem. Zo te zien is die nog niet mee verhuisd. Ik ga in mijn computerstoel zitten en steek nog een sigaret op. Internet kan mijn aandacht nog steeds niet vasthouden. In de keuken slaat de waterkoker uit. Ik leg mijn sigaret in de asbak en schenk wat heet water in een kopje. Ik kan niet kiezen wat voor soort thee ik wil en giet het water weer weg. Ik rook mijn sigaret op bij het aanrecht en loop weer naar de badkamer. Eindelijk lukt het me om te poepen. Na mijn handen gewassen te hebben doe ik de douche aan. Ik kijk het raam beslaat en doe de kraan weer dicht. Te onrustig om te kunnen douchen.

Ik ga weer op de bank zitten en voel een traan opwellen in mijn ooghoek. Ik bijt wat harder op mijn onderlip en vraag me af waarom ik me zo onrustig voel. Ik zet de stofzuiger aan en doe deze meteen weer uit. Ik zet een nieuwe cd op en zing luidkeels mee. De zon breekt door de wolken en schijnt in mijn gezicht. Ik laat me op de bank vallen en zet de muziek wat harder. Door het meezingen voel ik me al stukken beter. Ik doe mijn ogen dicht en laat me meevoeren op de tonen van de muziek. Mijn voet beweegt weer heen en weer, deze keer op de maat van de muziek. Na een paar nummers zet ik de muziek zachter en gooi de ramen open. Ik zuig de frisse lucht op en knijp met mijn ogen tegen de felle zon. Ik stap de tuin in en laat de zon mijn gezicht verwarmen. Als ik in de tuinstoel ga zitten, komt mijn hond ook naar buiten. Hij gaat op mijn voeten liggen en likt aan mijn hand. Ik playback mee met de muziek en besef me hoe goed ik het heb. Ik besluit de boel de boel te laten en zak onderuit in de tuinstoel. Ik rits mijn vest dicht, sluit mijn ogen en eindelijk lukt het me om te genieten van deze heerlijke zondag.

Kamer behandelt nieuw kiesstelsel

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Vandaag was het de grote dag voor minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. Zijn wetsvoorstel om het Nederlandse Kiesstelsel te wijzigen werd vandaag in de Kamer behandeld.

Het nieuwe stelsel gaat er ongeveer als volgt uitzien:
De kiezers krijgen twee stemmen. De eerste stem mogen ze uitbrengen op een kandidaat op de landelijke lijst van een politieke partij. Met de tweede stem kunnen ze stemmen op een districtskandidaat van een partij. Een kandidaat mag maar op ťťn lijst staan, dus niet op zowel de landelijke als de districtslijst.

De kandidaten die in het district de meeste stemmen krijgen, komen direct namens hun partij in de Tweede Kamer. Er bestaat een kans dat er wel een bepaalde kiesdrempel wordt gehanteerd. Er zullen waarschijnlijk twintig districten komen waaruit twee tot zes afgevaardigden in de Kamer terechtkomen. Zo zullen in totaal 75 districtsvertegenwoordigers in de Tweede Kamer moeten komen. Je kan dus wel spreken van een mandaat dat een kandidaat krijgt van zijn district. Tegenstanders van het voorstel wijzen dan ook op de regionalisering.

Vervolgens zal op basis van de uitgebrachte eerste stemmen worden vastgesteld hoe de Tweede-Kamerzetels naar evenredigheid over de partijen moeten worden verdeeld. In ieder geval zitten hier al 75 kandidaten in die vanuit een district zijn gekozen. Dit aantal wordt aangevuld met kandidaten van de landelijke lijst van de betreffende partij totdat die partij zoveel Kamerleden heeft als waarop de partij volgens de evenredige vertegenwoordiging recht heeft. De volgorde van de kandidaten op de landelijke lijst wordt bepaald aan de hand van de eerste stemmen die op personen op de landelijke lijst van die partij zijn uitgebracht.

Het aantal Tweede-Kamerleden zou 150 blijven. PvdA en CDA zijn nu echter van mening dat er ook 148 of 153 leden in de Kamer mogen komen als de verkiezingsuitslag daar aanleiding toe geeft. In het stelsel kan het voorkomen dat een partij op grond van de regionale uitslag meer zetels krijgt dan de landelijke zetelverdeling zou rechtvaardigen. Er zijn dan meer of minder zetels dan 150. Daarom geeft een meerderheid van de Kamer ook te kennen niet per se vast te houden aan het huidige zetelaantal van 150.

Dit laatste brengt wel een wijziging van de Grondwet met zich mee. Zo'n grondwetswijziging vereist eerst ontbinding van de Tweede Kamer. Het nieuwe kiesstelsel zal er dan ook niet al in 2007 zijn, wat aanvankelijk wel de bedoeling was.

In het debat lieten de fracties geen spaan heel van de plannen van De Graaf voor een nieuw stelsel. Eerder lieten CDA, PvdA en VVD al weten dat ze niets voelen voor de plannen. Zo zijn ze het niet eens met de regel dat de landelijke uitslag de zetelverdeling in de Tweede Kamer moet bepalen en de regionale uitslag de samenstelling van de fracties. De CDA, PvdA, VVD en LPF zijn het ook niet eens met het voorstel om landelijke kandidaten niet in districten te laten uitkomen. Het CDA en de VVD vinden dit zelfs onaanvaardbaar.

-
Vanavond zal dit onderwerp worden behandeld in NOVA

Linkse politici: bij actie soms wet overtreden

Volgens de Tweede-Kamerleden Diederik Samsom (PvdA), Krista Van Velzen (SP) en Wynand Duyvendak (GroenLinks) hoeven actievoerders en politici zich niet altijd aan de wet te houden. Het overtreden van de wet kan namelijk betere regels opleveren. De drie politici, allen oud-actvisten, zeggen dit in een interview met het Algemeen Dagblad afgelopen weekend. Het overtreden van een wet moet wel zonder geweld en niet anoniem gebeuren, stellen de drie.

Diederik Samsom, voormalig Greenpeace-woordvoerder, wijst op Nobelprijswinnaar Jody Williams, die streed tegen landmijnen. ,,Die is heel wat hekken illegaal overgestoken.'' Krista van Velzen belandde ooit in Schotland in de cel omdat ze een kernonderzeeŽr wilde uitschakelen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak, in het verleden ooit tot celstraf veroordeeld wegens een inbraak gepleegd als lid van de antimilitaristische actiegroep Onkruit, mag je best eens een keer symbolisch een trein blokkeren. ''Dat moet niet bedoeld zijn om wapentransporten daadwerkelijk tegen te houden, maar om politieke besluiten te beÔnvloeden. Anders is het eigenrichting.'' Duyvendak kan zich voorstellen dat hij zich als Kamerlid eens aan een hek vastketent.

Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) reageerde afwijzend op de uitlatingen van de drie: ''Als een Kamerlid de maximumsnelheid wil verhogen, moet hij ook niet harder dan 120 kilometer per uur gaan rijden maar steun voor zijn plan zoeken.''

Spaarselect verkocht beleggingen aan zwakbegaafden

Anoniempje had ons via de nieuws-submit te melden:

De Volkskrant meldde maandag dat het financieel adviesbureau Spaar Select in het verleden risicovolle financiŽle producten heeft verkocht aan zwakbegaafden. Verder werden ook vrouwen door het bedrijf gediscrimineerd door ze te weren uit 'hoge' functies. Dat blijkt uit documenten en interne correspondentie van Spaar Select waar de Volkskrant de hand heeft op weten te leggen.

De nieuwe directeur van Spaar Select, Robert van den Broek, bevestigt de beschuldigingen. Er was sprake van ťťn franchisenemer die producten verkocht aan zwakbegaafden die niet in staat waren om zelfstandig een beslissing te nemen. De verkoper verzuimde ook om informatie te geven aan deze klanten. Hij wilde zoveel mogelijk omzet behalen waardoor hij riskante beleggingen ging verkopen aan 'geestelijk niet-volwaardige klanten'. De samenwerking met deze verkoper is al beŽindigd. "Het is zeer te betreuren dat dit soort dingen gebeurd is", aldus directeur Van den Broek.

Uit het Handboek voor de Vestigingsmanager blijkt verder dat het bedrijf ook vrouwen heeft gediscrimineerd. In het Handboek staat dat het aannemen van vrouwelijke managers 'een fout' is, die niet meer mag voorkomen. En: "Het is voor veel vrouwen niet mogelijk binnen de mannencultuur van Spaar Select te overleven."

Volgens de directeur werd het Handboek in de praktijk niet altijd gevolgd. "Het is voor vrouwen niet onmogelijk op te klimmen in de organisatie."

Ralf Schumacher bepleit onschuld

Ralf Schumacher heeft niet het idee dat zijn straf terecht is. Wat hem betreft was het een ongelukkig race-incident.

De race-stewards schreven het ongeluk met Sato toe aan Ralf Schumacher. Zelf ziet hij het anders. Hij had niet de bedoeling om de BAR te raken. Meer als een ongelukkig moment was het volgens hem niet en hij ziet dan ook niet in waarom hij een straf heeft gekregen.

Hij kijkt wel redelijk positief terug op de race: "Na alles wat er gebeurde, kon ik niets anders doen dan de schade beperken. Het ongeluk met Sato was een ongelukkig race-incident, naar mijn idee. Hij was een beetje te optimistisch door te denken dat hij de positie die hij net had verloren kon terugpakken. Al met al ben ik niet echt teleurgesteld, omdat ik heb gezien aan de data dat ik, als ik vrij baan had, dicht bij het tempo zat wat de Ferrari's reden. Dat laat ruimte voor nieuwe hoop."

Explosieve stijging van kosten NS door bommeldingen

De bommeldingen en valse pakketjes van de laatste tijd kosten de NS handen vol geld. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zou het zelfs om enkele honderdduizenden euro's gaan.

De "nieuwe" maatregel van de NS om geld terug te kunnen vragen bij langer dan een half uur vertraging, blijkt veel geld te kosten. Ook de inzet van extra personeel voor de beveiliging, controle, etc. kost de treinmaatschappij veel geld. Bovendien worden er, door angst onder reizigers, minder mensen vervoerd. Het bedrijf is daarom van plan de opgelopen financiŽle schade op de daders te gaan verhalen.

Sinds elf maart, na de aanslagen in Madrid, worden er steeds vaker pakketjes gevonden bij het spoor. Bovendien worden er ook steeds meer "valse" bommeldingen gedaan. Op 26 maart lagen de stations van Amsterdam, Roosendaal en Leiden helemaal plat door diverse valse bommeldingen.

Ook gisteravond werd het treinverkeer op het Centraal Station van Amsterdam helemaal stil gelegd door een verdacht pakketje. Het treinverkeer tussen Utrecht en Culemborg werd vandaag stilgelegd door de signalering van een zogenaamde "bom".

Elmander naar Roda JC?

Feyenoord heeft met Roda JC overeenstemming bereikt over een overgang van Johan Elmander aan het eind van het seizoen. De aanvaller wil zelf echter afwachten.

Elmander, nu op huurbasis uitkomend voor NAC Breda, zou na dit seizoen kunnen worden verkocht aan Roda JC voor ťťn miljoen euro. De aanvaller wil echter wachten of ook niet andere clubs overeenstemming bereiken met Feyenoord, voordat hij een beslissing neemt. Hij hoopt met name op buitenlandse club.

Technisch bestuurslid Nol Hendriks van Roda JC vertelde: "Maar hij wil eerst wachten of er nog belangstelling komt uit het buitenland."

Steels niet naar Olympische Spelen

De Belgische sprinter Tom Steels heeft besloten niet naar de Olympische Spelen in Athene te gaan. De Vlaming wou aanvankelijk met Matthew Gilmore deelnemen aan de koppelkoers, maar een val tijdens de Wereldbeker op de baan in Moskou bracht een voortijdig einde aan zijn plannen.

Sinds deze val heeft hij niet meer goed getraind en dat heeft hem in samenspraak met de Belgische wielerbond doen besluiten niet deel te nemen aan de OS.

Steels zei dat hij volledig in zijn kansen geloofde en dat zijn val de hoop liet vervliegen. Onder normale omstandigheden zou hij zich met Gilmore makkelijk hebben kunnen kwalificeren, maar door zijn val moet hij noodgedwongen anderen de kans laten deel te nemen namens BelgiŽ. Verder voegde de rijder van Landbouwkrediet nog toe dat hij zich vanaf nu volledig op het wegseizoen richt.

De voorzitter van de Belgische wielerfederatie zei in een reactie dat hij de beslissing van Steels respecteert, maar dat het hem ook spijt, omdat de sportieve ambities die de bond had hiermee zijn verdwenen.

Raikkonen de nieuwe Schumacher?

De geruchten dat McLaren coureur Kimi RšikkŲnen na het vertrek van Michael Schumacher bij Ferrari gaat rijden, zwellen steeds meer aan. Zeker nu het slecht gaat bij McLaren.

Het team werkt erg hard om de huidige problemen op te lossen, en teambaas Ron Dennis denkt er ook niet aan om iemand te ontslaan. Raikkonen zou het idee dat Montoya volgend jaar naar McLaren komt niet zo prettig vinden en daarom zou hij proberen om na 2007 bij Ferrari te gaan rijden.

Teambaas Luca di Montezemolo heeft het nooit onder pannen of daken gestoken dat hij Kimi Raikkonen ooit bij Ferrari wil zien rijden. McLaren is niet blij met de geruchten en probeert Kimi dan ook gewoon aan zijn contract te houden. Mocht een deal met Raikkonen mislukken, dan wil Ferrari Fernando Alonso na 2007 aantrekken.

ItaliŽ verhoogt maximumsnelheid naar 150

Goed nieuws voor de snelheidsduivels onder ons. Naar alle waarschijnlijk zal in juni in ItaliŽ de maximumsnelheid op de snelwegen verhoogd worden naar 150 kilometer per uur. Momenteel is dat nog 130 kilometer per uur. De Italiaanse minister van Verkeer, Pietro Lunardi, maakte dit vandaag bekend.

Lunardi gaf aan dat de hogere maximumsnelheid niet op alle snelwegen zal gaan gelden. De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat op 500 kilometer van de Italiaanse snelwegen de nieuwe maximumsnelheid van kracht zal zijn. Elders blijft dit 130 kilometer per uur.

Vanaf 20:00 uur De Waarheid in FOK!Radio

FOK!RadioZe zijn op zoek naar de waarheid. En wij zijn op zoek naar hun waarheid. Vanavond staat in FOK!Radio het subforum 'The Truth is in Here' centraal. In de studio is moderator MUUS en via skype zullen we ook een aantal vaste users uit dit forum in de uitzending proberen te halen.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Nolius en SunChaser ontvangen ook TripleM in de studio. Hij gaat ons vertellen over zijn weekend en waarom hij zaterdag naar de TMF Awards gaat. Daarnaast is ChrisJX weer in Nederland. Uiteraard neemt Nolius haar mee. Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken.

Live verzoekjes aanvragen
Natuurlijk draaien we weer veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht. Je kunt live tijdens de uitzending een verzoekje doorgeven. Je gaat hiervoor naar ActionRadio.nl. Daar klik je achtereenvolgens op 'muziek' en 'verzoekjes' en geef je aan welke plaat je wilt horen. Wil je nog een speciale vermelding erbij? Dan mail je, nadat je het verzoekje op de site hebt gedaan, naar radio@fok.nl. Let op! Je moet je wel even registreren op ActionRadio.nl, als je dat nog niet gedaan had. De verzoekjes die vanaf 20:00 uur gedaan worden, draaien wij in de uitzending.

FOK!Radio fotoboek!
FOK!Radio heeft nu ook een fotoboek. Hier kun je iedere week nieuwe foto's vinden van de gsaten bij ons in de studio. Heb je dus al altijd willen weten hoe een Harrie, Cynix, Portier, Jerruh ChrisJX, (en vele anderen) eruit ziet? Ga dan snel naar ons fotoboek!

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 3 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl

Wil je een uitzending terug luisteren? Dan kan dat hier.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via radio@fok.nl. Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

Celstraffen voor verkrachting met banaan

Voor de rechtbank in Alkmaar heeft de rechter vandaag celstraffen tot 120 dagen opgelegd aan drie verdachten in de zogenoemde 'bananenbootaffaire'. De rechter acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Daarnaast kregen de veroordeelden taakstraffen tot tachtig uur en moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 1700 euro.

De straffen waren niet conform de eis. Zo vroeg de officier van justitie, C. Zetsma, om celstraffen tot twintig maanden. Een vierde verdachte moet nog berecht worden. Drie van de verdachten zijn afkomstig uit Groningen, een uit Den Helder.

Bij het slachtoffer, een jongen (destijds zestien jaar oud), werd een banaan door de verdachten in zijn anus geslagen. Dit was vastgelegd op video. Het zou deel hebben uitgemaakt van een maanden durende ontgroening. Het gefilmde scheepsjournaal dat een periode van enkele maanden bestrijkt, toont hoe het 'slachtoffer en gedupeerden' zich bezig houden met zaken als schminken, kaalscheren en met ijskoud water gooien.

Uit angst voor represailles durfde de slachtoffer niet met het verhaal naar buiten te komen. Later bleek ook dat hij getreiterd werd. De moeder kwam met het verhaal naar buiten in de pers.

Button: "We ruiken naar vrouwen"

Bij de Grand Prix in Bahrein waren een aantal dingen taboe, waaronder het spuiten met champagne. Het voordeel hiervan was echter de geur van de coureurs.

Normaal gesproken is de geur van champagne gecombineerd met zweet niet echt aangenaam. Nu kreeg men echter een fruitige rozendrank over zich heen, waardoor de geur heel anders werd. "We ruiken naar vrouwen," lachtte Jenson Button na de race waarin hij derde werd.

"Het ruikt er goed, moet ik bekennen," aldus winnaar Michael Schumacher. "We ruiken normaal gesproken een beetje vreemd. Maar nu zijn we prachtig."

Kans dat God bestaat 67 procent

pberends, Linz, HoŖ en ook_gek hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Door middel van wiskundige berekeningen heeft de Britse natuurkundige Stephen Unwin berekend dat de kans dat God bestaat 67 procent bedraagt. Unwin heeft dit vastgesteld op basis van het zogeheten theorema van Bayes, genoemd naar een 18e-eeuwse Britse wiskundige en predikant. De Britse krant The Times meldt dit vandaag.

Enigzins verbaasd over de bevindingen was Unwin wel. Als gelovig Christen had Unwin de kans dat God bestaat hoger ingeschat. Tot zijn conclusie kwam de natuurkundige, na in zijn berekening factoren mee te nemen als het bestaan van kwaad en lijden, de vrije wil, de aangeboren goedheid van de mens en allerlei filosofische argumenten voor of tegen het bestaan van God.

In het verleden berekende Unwin onder meer de kans op een nucleaire ramp in de Verenigde Staten. In hetzelfde land bezit hij nu een bedrijf voor risicomanagement. Zijn berekeningen zijn onderbouwd in het boek "De waarschijnlijkheid van God: een eenvoudige berekening die de ultieme waarheid bewijst", dat eind april te koop zal zijn.

Mogelijk race in Rusland en India

Bernie Ecclestone wil races in Rusland en India.

De F1-baas sprak in Bahrein met de pers, en liet daar meer los over zijn plannen voor nieuwe circuits. Na de splinternieuwe race in Bahrein is nu eerst China aan de beurt. Op 26 september wordt in Shanghai de zestiende race van het seizoen verreden.

"En Turkije volgend jaar," aldus de 73-jarige Ecclestone. Hij beloofde verder dat daarna Rusland en India een Grand Prix kunnen gaan organiseren.

NL dames wereldkampioen onderwaterhockey

kamikaze had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Het Nederlands Damesteam is in Nieuw-Zeeland wereldkampioen onderwaterhockey geworden. In de beslissende wedstrijd wisten zij het team van Nieuw-Zeeland met 2-1 te verslaan.

AustraliŽ werd, achter het thuisland, derde. Bij de mannen won Nieuw-Zeeland wŤl het toernooi, voor AustraliŽ en Frankrijk. De Nederlandse heren eindigden als vierde.

Onderwaterhockey
De Nederlandse dames in actie


Voor meer foto's van en informatie over deze opvallende sport klik hier

D66: migrant niet automatisch welkom

In een door D66 vandaag gepresenteerd rapport staat dat buitenlanders het moeten 'verdienen' om hier in Nederland te mogen wonen en leven. De nota, onder de titel 'De Anderen, dat zijn wij', gaat over integratie in Nederland. D66 is van mening dat migranten pas na zeven jaar het recht mogen hebben op allerlei sociale voorzieningen, indien in die periode een arbeidsverleden is opgebouwd.

De diversiteit van culturen in Nederland wordt door de partij geroemd. Toch neemt dit niet weg bij D66 dat de basiswaarden van de Nederlandse samenleving door iedereen beter gerespecteerd moeten worden. Boris Dittrich, leider van D66, hecht veel belang aan de beginselen van keuzevrijheid en non-discriminatie accepteert als onderdeel van de Nederlandse samenleving.

Boris Dittrich in de Tweede kamer
Boris Dittrich


Dittrich: "Daarom moet iedereen die een Nederlandse verblijfsvergunning aanvraagt vůůr de komst naar Nederland een document ondertekenen, waarin hij of zij verklaart de basiswaarden van onze samenleving zoals vastgelegd in de grondwet te respecteren. Bij weigering van ondertekening mag iemand niet naar Nederland komen". Daarnaast wil D66 dat in onderwijs aandacht wordt besteed aan de overdracht van kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en aan de Nederlandse en Europese geschiedenis.

De beste manier om te integreren is volgens D66 het participeren in het arbeidsproces. Daar veel migranten laag geschoold zijn, en geen werk kunnen vinden, is D66 de mening toegediend dat het makkelijker gemaakt moet worden om zelfstandig ondernemer te worden. Bovendien zegt de partij dat gesprekken met ethnische minderheden in Nederland het beste gevoerd kunnen worden met gesprekspartners uit de migrantengemeenschap die gťťn religieuze vertegenwoordigers zijn. D66 is van mening dat het niet moet uitmaken of iemand zijn of haar uitspraken baseert op een godsdienst.

D66 sceptisch tegenover islamitsche politieke stromingen
In het rapport schrijft D66 dat de politieke islam een bedreiging vormt voor fundamentele Nederlandse normen en waarden als scheiding tussen kerk en staat, individuele keuzevrijheid en non-discriminatie. De partij is daarom van mening dat de Nederlandse overheid de activiteiten van de politieke islam in Nederland goed in de gaten moet houden. D66 vindt dan ook dat de overheid dat de overheid geen gesprekspartners van organisaties kiest, die in feite spreekbuizen zijn van de politieke islam legitimeert.

Uit de nota blijkt verder dat D66 pleit voor het opendoen van de boekhouding van religieuze instellingen. Volgens de partij hebben instellingen vrij spel om criminele en terroristische activiteiten te ontplooien, omdat religieuze instellingen hun boekhouding niet aan buitenstaanders hoeven te laten inzien. D66 vindt dat de regels voor deze instanties gelijkgetrokken moeten worden met de andere, niet-religieuze, instelling.
_
De volledige nota van D66 is hier na te lezen (24 pagina's).
GroenLinks over integreren, eerder vandaag.
De LPF over integreren.

Veertien jaar cel voor aanslag op ex-vrouw

De 39-jarige P.P. uit Den Haag is door de rechtbank in dezelfde stad veroordeeld tot veertien jaar cel. De arts gaf vorig jaar aan twee mannen de opdracht om een aanslag op zijn ex-vrouw te plegen. De vrouw overleefde de aanslag, waarbij zij in brand gestoken werd, ternauwernood.

De twee mannen, drugsverslaafden, die de aanslag pleegden werden veroordeeld tot tien jaar cel, de rechter achtte medeplegen en poging tot moord in alle gevallen bewezen. Tegen P. had het Openbaar Ministerie zestien jaar cel geŽist, tegen de twee plegers tien jaar.

Van der Sar terug naar Nederland

Edwin van der Sar heeft vandaag gezegd dat hij na afloop van dit seizoen terugkeert naar Nederland.

Volgends de 33-jarige keeper van Fulham en het Nederlands elftal wil hij nog steeds prijzen winnen, iets wat volgens hem bij Fulham nooit zal lukken. Ook is Van der Sar niet blij dat de Engelse club sterspeler Louis Saha heeft verkocht. Door zijn uitspraken kan het haast niet anders dan dat Van der Sar naar PSV gaat, een club waar hij al eerder aan gelinkt werd , aangezien Ajax en Feyenoord al voorzien zijn van keepers voor komend seizoen.

Schorsingen tuchtcommisie KNVB

De tuchtcommisie van de KNVB heeft de volgende spelers voor ťťn wedstrijd geschorst.

Het gaat om: Tanghe (FC Utrecht), Rankovic (Vitesse), Youssouf (RBC Rosendaal), Zonneveld (NEC), Song (Feyenoord), Krstev (FC Groningen), Uneken (FC den Bosch), De Vries (Veendam), van Metelen,Witteman (beiden Haarlem), Wau (Helmond Sport), Ammi (VVV), Meulenberg (Fortuna Sittard), Sequeira (Excelsior), Bot, van der Kruis (beiden De Graafschap)

[update] Megapool krijgt uitstel van betaling

deriopramos had ons via de nieuws-submit te melden:

Elektronicaketen Megapool heeft uitstel van betaling aangevraagd. Megapool kan zijn schulden niet meer betalen. Alle 126 winkels van de electronicaketen in Nederland en BelgiŽ worden per direct tijdelijk gesloten en zullen extra worden beveiligd. De 47 franchisezaken blijven open.

De directie van het bedrijf heeft het besluit vanavond per brief aan alle werknemers laten weten. FOK! kreeg een brief onder ogen:
De directie van Megapool BV heeft zojuist besloten met ingang van 5 april 2004 surseance van betaling aan te vragen voor de eigen filiaalorganisatie in Nederland en BelgiŽ.

Megapool heeft enige tijd geleden al aangekondigd de organisatie te gaan herstructureren. Hiertoe is besloten omdat de marktomstandigheden de resultaten van Megapool zeer sterk onder druk waren komen staan.

Negatieve publiciteit heeft geleid tot het stopzetten van leveringen en het verkorten van betalingstermijnen door een aantal leveranciers. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een sterke achteruitgang van de liquiditeitspositie waardoor Megapool niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.


Update 14:07

De rechtbank in Zutphen heeft besloten om Megapool uitstel van betaling te geven. Het bedrijf is in gesprek met verschillende partijen over een doorstart, waarbij zoveel mogelijk banen behouden moeten blijven. Door de directie wordt de crisis geweten aan felle concurrentie in de bedrijfstak en de kleine winstmarges.

Coulthard geeft realistisch beeld

Waar Ron Dennis nog een beeld probeert op te houden van een topteam, geeft David Coulthard aan dat McLaren zich op het moment geen topteam kan noemen.

Na de eerste race was Coulthard er nog van overtuigd dat BAR en Renault het dan wel goed deden, maar absoluut McLaren nog niet voorbij waren. Nu, na drie races, geeft Coulthard een ander beeld weer. McLaren zit in de problemen en behoort niet meer tot de top vier, volgens Coulthard.

Coulthard vertelde: "We behoren momenteel niet langer tot de vier beste teams. De rangschikking is nu als volgt: Ferrari, Williams, BAR en Renault. Dit is echt niet de positie waar we ons mogen bevinden. Zelfs indien ik de race had uitgereden zouden we nog niet in de buurt gezeten hebben van de plaats waarop we hadden gehoopt. Ik kan alleen maar hopen dat we snel weer beter gaan presteren."

Coulthard kan vrij praten, aangezien hij sowieso McLaren aan het eind van het seizoen verlaat. Hij mag hopen dat er snel verbetering komt, zodat hij snel zich in de kijker kan rijden. Waarschijnlijk zal in Barcelona de ommekeer moeten komen voor McLaren. Dan zou de verbeterde, B-versie van de, MP4-19 in gebruik moeten worden genomen.

Man ligt twee weken dood in huis

merdeka had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een 43-jarige Tilburger heeft ruim twee weken dood in zijn woning gelegen, terwijl hij in een huis woonde waar mensen onder begeleiding wonen.

"Een ongelukkige samenloop van omstandigheden", aldus een woordvoerder van het Buro Begeleid Wonen in de Brabantse stad. De man was verteld dat hij bij problemen telefonisch contact op kon nemen, maar zijn persoonlijke begeleidster was al drie weken ziek. Zelf was hij al drie weken ziek gemeld op zijn werk. Ook de tien medebewoners van het pand aan de Noordstraat merkten zijn afwezigheid niet op. De man zou een natuurlijke dood zijn gestorven.

Wethouder H. Backx zal van Maatschappelijke Zorg zal maandag een gesprek met iemand van het Buro Begeleid Wonen hebben. "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar het is onmogelijk te voorkomen. Het is een incident.", aldus Backx, die de begeleiders een hart onder de riem wil steken. Buro Begeleid Wonen is een organisatie die zorg heeft over zeventig mensen. In de panden die beheerd worden door de organisatie is geen permanente begeleiding aanwezig.

Wolkers schrijft Boekenweekgeschenk 2005

Het Boekenweekgeschenk van 2005 zal geschreven worden door Jan Wolkers. Het wordt de eerste keer zijn dat de nu 78-jarige Wolkers het geschenk, dat je in de desbetreffende week gratis krijgt bij de aankoop van een boek vanaf 15 euro, zal schrijven. De Boekenweek van 2005 wordt van 9 tot en met 18 maart gehouden en heeft als thema 'Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis'. Dit maakte de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend.

De CPNB, die de Boekenweek organiseert, meldde dat dit thema gekozen is om te laten zien dat het boekenaanbod in Nederland voor een groot deel bestaat uit boeken die zich in een ver verleden afspelen of daar juist over gaan. "Bovendien merken we dat de discussie over het maatschappelijk belang van geschiedenis enorm toeneemt.". Onder andere de biografie 'Wilhelmina' van Cees Fasseur en de Betinck-trilogie van Hella S. Haasse zullen centraal staan in de week.

Voor Wolkers zal het zijn eerste roman sinds 1984 worden, toen hij 'De onverbiddelijke tijd' publiceerde. Sindsdien schreef hij hoofdzakelijk essays. Zijn boek voor de Boekenweek zal echter niet over het thema van de week gaan: "Het wordt iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Ik zou nooit zomaar iets in opdracht kunnen schrijven. De keuze voor de inhoud van het Boekenweekgeschenk is tegenwoordig ook helemaal vrij. Daarom levert dat tegenwoordig ook veel leuke boekjes op", aldus de schrijver.

Jan Wolkers
Jan Wolkers

Gezin geterroriseerd na dood hondje

Een gezin uit Callantsoog dat door een enorme domme fout hun eigen hondje Berend naar de hondenhemel hielp, wordt geterroriseerd door boze dorpelingen. Tot zijn eigen verdriet vergat de heer des huizes, toen hij vorige week met zijn auto ging rijden, dat de hond aan de trekhaak vastzat. Tijdens de rit door het dorp kwam het onfortuinlijke dier om het leven.

Kort daarop kwamen enkele mensen die er getuige van waren geweest, verhaal halen. Hij legde uit dat het allemaal een ongeluk was. Verder dan wat schelden en vloeken van de verontwaardigde dorpsgenoten kwam het toen niet.

Afgelopen vrijdagavond werd er echter wraak genomen. Het gezin, dat twee kinderen heeft van tien en twaalf jaar, zat tv te kijken toen er eieren tegen de ramen werden gegooid. 's Nachts werd de auto van het gezin onder handen genomen: drie banden werden stukgesneden en vier ruiten stukgeslagen. Rond drie uur 's nachts werden bovendien twee stoeptegels door de ramen van de woning gegooid.

De ouders hebben hun kinderen daarop maar uit logeren gestuurd. Die waren al heel verdrietig door de dramatische dood van hun geliefde huisdier, en kregen dit er nog een keer overheen.

Buren hebben na de vernielingen jongens zien wegrennen en met een gereedstaande auto zien verdwijnen. Een buurman heeft een deel van een kenteken genoteerd en aan de politie gegeven. De hoop is dat die de kwaadwilligen in de kraag kan vatten.

PvdA wil diplomaplicht en vmbo hervormen

-R-Style had ons via de de nieuws-submit te melden:

De PvdA wil het vmbo hervormen en de partij vindt dat er naast de leerplicht ook een diplomaplicht moet komen, waarbij leerlingen pas van school mogen als ze een diploma hebben gehaald. De limiet ligt daarbij volgens de PvdA op 23 jaar. Als leerlingen op die leeftijd nog geen diploma hebben, dan houdt het op, menen de sociaal-democraten.

Het vmbo, dat 60% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs herbergt, kent een hoge uitval. Dat ligt op 25%: maar liefst ťťn op de vier leerlingen verlaat de school zonder diploma.

Ouders zouden volgens PvdA-Kamerlid Mariette Hamer ook meer en al in een vroeg stadium bij school moeten worden betrokken. Via thuisbezoeken en ouderbijeenkomsten zouden ze doordrongen moeten worden van de leer- en diplomaplicht. Ouders zouden daarvoor ůůk een contract moeten ondertekenen. Omdat veel vmbo'ers van allochtone herkomst zijn, moeten hun ouders voorrang moeten krijgen bij taal- en (straks) inburgeringscursussen. ''Van vrijblijvendheid kan echter geen sprake zijn, de cursus is verplicht voor vader ťn moeder, anders worden ouders gekort op de kinderbijslag''.

Om meer jongeren vast te houden moeten leerlingen wel de kans krijgen naast hun opleiding te gaan werken. Ze zouden dan in de avonduren les moeten kunnen volgen. De PvdA vindt ook dat leerlingen niet meer voor alle vakken op ťťn en hetzelfde niveau zouden moeten worden onderwezen.

Koffer veroorzaakt opschudding in Nijmegen

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

Maandagmorgen heeft een vergeten koffer in het centrum van Nijmegen de nodige opschudding veroorzaakt. Stadswachten troffen de koffer maandagmorgen aan op het MariŽnburg, en zij namen het zekere voor het onzekere: Ze meldden de vondst van een mogelijke bom bij de politie. De politie kwam direct in actie en ontruimde een ruim gebied rondom het plein, waardoor ruim honderd mensen enkele uren op straat moesten doorbrengen.

De EOD was volgens een woordvoerder van de politie snel ter plaatste. Voor die tijd had een 20-jarige studente zich al bij de politie gemeld als eigenaresse van de koffer. Rond elf uur zijn de afzettingen opgeheven.

Heidfeld wil nieuwe onderdelen

Bij Jordan lijkt het allemaal nog slechter te gaan dan afgelopen seizoen. Beide Jordans kwalificeerden zich als 15e en 16e, maar zelfs die startplaatsen gingen niet door.

De motor van Nick Heidfeld had het in de vrije training begeven, waardoor zijn motor voor de kwalificatie was vervangen. Daarom werd hij teruggezet en moest hij vanaf de 18e plek starten. Heidfeld zelf beseft nu ook dat hij bij Jordan op een plek is gekomen die op instorten staat.

"Ik ben blij dat ik de race heb uitgereden, dat is het beste van dit hele weekend voor mij. Het was geen perfecte race. Het grootste probleem was om met de balans van de auto uit de voeten te kunnen. Het was de eerste keer dat we de nieuwe Bridgestone's gebruikten en ze zijn een stuk beter maar we moeten hard werken om ze te begrijpen", aldus de Duitser.

"Er waren ook een aantal andere kleine probleempjes zoals een remprobleem en opgehouden worden door een Minardi, die een blauwe vlag kreeg. Ik weet niet of hij een penalty heeft gehad, maar dat moest eigenlijk wel. We hebben voor de GP van San Marino een test in Silverstone. We zullen veel bandentests gaan doen en hopelijk hebben we een aantal nieuwe dingen op de wagen", vervolgde Nick Heidfeld.

Teamgenoot Giorgio Pantano kende ook problemen tijdens de race. "Ik heb mijn best gedaan. We hadden een klein probleem met de remmen en het differentieel tijdens de laatste tien ronden. Tijdens mijn tweede stint had de wagen veel last van onderstuur. Het is goed dat ik mijn eerste drie races heb uitgereden en ik denk dat ik mezelf verbeterd heb in de kwalificatie", vertelde de Italiaan.

GroenLinks: Inburgeren voor autochtonen

Volgens GroenLinks moet autochtone Nederlanders die in Rotterdam gaan wonen, een inburgeringscursus worden aangeboden. De partij meent dat Nederlanders die zich in Rotterdam willen vestigen, kennis zouden moeten maken met de verschillende culturen in de stad, die uit meer dan 160 nationaliteiten bestaat.

Orhan Kaya Fractievoorzitter Orhan Kaya van de Rotterdamse afdeling van GroenLinks: ''Autochtonen moeten leren dat het proces van integratie twee kanten heeft. Wil je dat het goed verloopt, dan zal je zelf ook wat moeten doen. Anders heeft het geen zin om te zeuren dat het traag verloopt.'' De cursus moet vrijwillig worden aangeboden, behalve aan nieuwkomers die discrimineren.

Het voorstel is afkomstig van zowel de fracties van GroenLinks in Rotterdam als in de Tweede Kamer.

Wilders haalt uit naar linkse opinievormers

WildersVVD-Kamerlid Geert Wilders, bekend om onder meer zijn harde uitspraken over de fundamentalistische islam, heeft weer eens fors uitgehaald. Dit keer waren de 'linkse opiniemakers' onderwerp van zijn kritiek. In een vraaggesprek afgelopen weekend met de gratis krant Metro zegt de politicus dat hij samen met collega-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ''last heeft van de politiek-correcte houding van het merendeel van het journaille''. Volgens Wilders wordt ''het gevecht op een smerige manier gespeeld.''

De linkse pers, en met name columnisten zoals Marcel van Dam en Piet Grijs (''Ik heb een gruwelijke hekel aan ze'') staan volgens Wilders in zaken als integratie en veiligheid niet open in het debat. ''Al die columnisten uit de linkse hoek spelen een verderfelijk spel, ze zijn het laagste van het laagste'', aldus de VVD'er, die in Metro ook uithaalt naar zijn voormalige fractievoorzitter Hans Dijkstal en oud-GroenLinks-voorman Paul RosenmŲller. Van de twee laatsten vind hij dat die uitdragen dat je niet altijd moet zeggen wat je mening is: ''Dat keur ik af, want integratie is een enorm probleem. Het is kwalijk dat mensen als RosenmŲller en Dijkstal dan zeggen dat je het integratieproces bevordert door te zwijgen. Schandelijk.''

Wilders is min of meer de rechtse spreekbuis van de VVD. Onlangs tikte de partij hem nog op de vingers na harde uitspraken over de islam. Wilders zei toen dat hij als minister van Binnenlandse Zaken meteen hoofddoekjes zou verbieden. ,,En laat daarna de hoofddoekjes maar wapperen op het Malieveld. Ik lust ze rauw''. De VVD haaste zich te zeggen dat hij daarmee niet het fractie- of partijstandpunt vertegenwoordigde.

Omstanders redden man van spoor

stiphout had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen zaterdag hebben twee omstanders het leven van een 58-jarige man uit Steyl gered door hem van het spoor te plukken.

De man fietste zaterdag in Tegelen, terwijl de slagbomen gesloten waren en er een trein naderde, de spoorwegovergang op. Toen hij vervolgens op het spoor ten val kwam grepen een 30-jarige plaatsgenote en een 44-jarige man uit Tegelen in en sleepten hem van het spoor af. Het slachtoffer liep alleen een gebroken schouderblad op. Zijn fiets werd door de trein gegrepen en 25 meter meegesleept.

Tegenover de politie verklaarde de man zich niets meer van het hele voorval te kunnen herinneren, omdat hij te veel gedronken had.

Zoekactie in Parijs naar terreurverdachten

In diverse voorsteden van Parijs heeft de geheime dienst DST vanochtend een grootschalige zoekactie uitgevoerd naar islamitische terroristen. Gezocht werd naar lieden die betrokken waren bij de aanslagen vorig jaar in de Marokkaanse stad Casablanca.

Bij de actie in de voorsteden Aulnay-sous-Bois en Mantes-la-Jolie zijn zeker vijftien verdachten aangehouden.

De razzia op de verdachten volgde nadat de DST informatie had gekregen van twee anti-terreur-onderzoeksrechters. Die onderzoeken de dood van drie Fransen bij de zelfmoordaanslagen in Casablanca op 16 mei.

Koeman boos op Litmanen

Ronald Koeman is ernstig teleurgesteld in Jari Litmanen. Litmanen speelde, tegen het verzoek van hem in, toch mee met Finland.

Litmanen heeft de afgelopen maanden nog niet vaak mee kunnen trainen bij Ajax door verschillende blessures. Hij begon weer bijna fit te raken, maar nu komt hij opnieuw geblesseerd terug uit Finland. Tot zijn verbazing zag Koeman dat Litmanen gewoon had meegespeeld met Finland.

Koeman vertelde: Koeman: "Hij moest een aantal zaken afhandelen, dus hadden we Jari vrijaf gegeven. Ik zei vooraf nog tegen hem: je gaat toch niet spelen, hŤ? Het antwoord liet hij toen al in het midden. Toen zag ik op teletekst dat hij had gescoord. Ja, op de training zeker, dacht ik... Nu kan ik bij Ajax weer geen beroep op hem doen."

30 kilometerzone wordt genegeerd

samvdbosch had ons via de nieuws-submit te melden:

Zeker 85 procent van de automobilisten overtreedt de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur op plaatsen waar dit verplicht is. Bijna zeven op de tien mensen zou zelfs meer dan tien kilometer per uur te hard rijden, zo is gebleken uit metingen van 3VO.

De verkeersveiligheidsorganisatie reageerde ontzet op de onderzoeksresultaten. "Je suggereert dat je kinderen in zo'n gebied zorgeloos kunnen spelen. Maar dat maken we zo niet waar", aldus woordvoerder Heleen Rijnkels. Het onderzoek werd op 36 plaatsen in Nederland uitgevoerd, waarbij in totaal 17.500 auto's langs kwamen.

3VO gaf aan dat veel mensen in de 30 kilometerzones te hard rijden omdat daar nauwelijks gecontroleerd wordt. Justitie acht de controles daar niet nodig omdat door verkeersremmende maatregelen zoals drempels en plantenbakken automatisch wordt voorkomen dat er te hard gereden wordt.

Lifestyle: Babyspecial

Iedereen die regelmatig op het Ouder(s) forum komt weet het: de komende maanden verwachten we op FOK! een ware babyboom! Tussen 1 april en 1 augustus zijn er maar liefst twintig vrouwen uitgerekend en verwachten we ook nog eens twee officiŽle FOK!-baby's. Die laatste zijn baby's die gemaakt zijn door aanstaande papa's en mama's die elkaar via FOK! hebben leren kennen...en eentje daarvan groeit in de buik van ondergetekende.

Kortom: het is hoog tijd voor een Babyspecial!

Button gelukkig met derde plaats

Jenson Button is uitermate blij met zijn derde plaats en de race die hij reed.

"Het is fantastisch en dat meen ik. Deze keer was het moeilijker. De zesde startpositie was niet het beste voor me. Ik was teleurgesteld, omdat ik tijdens de kwalificatie wat onderstuur had in de auto en daardoor tijd verloor.", Vertelde Jenson Button.

Hij vervolgde: "Maar het was goed om me naar voren te vechten, zoals in MaleisiŽ. De auto voelde heel erg goed gedurende de race. Hij bleef consistent. Maar je moest blijven oppassen als je van je lijn af moest, want het was een beetje stoffig buiten de ideale lijn."

Hij voegde er nog aan toe: "Ik had niet zo'n goede start. Vanaf de grid kwam ik goed weg, maar bij de eerste bocht zat ik vast achter Ralf, die een slechte start had. Ik viel terug naar de achtste positie, denk ik. In de derde bocht kon ik de Toyota's gelukkig nog terugpakken. Daarna voelde ik dat ik in de hoge snelheidsbochten redelkijk wat onderstuur had. Vooral als ik dicht achter iemand zat. Daardoor verloor ik redelijk wat tijd. Tijdens de eerste pitstop hebben we wat aan de vleugels veranderd en dat was een grote verbetering."

Button eindigde met een compliment aan het team: "We hebben erg hard gewerkt gedurende de winter en ik denk dat we veel ervaring hebben opgedaan vorig jaar. We zijn nog steeds een jong team in vergelijking. Op elk gebied zijn we vooruitgegaan en iedereen is vastbesloten door te zetten. Het is een erg leuk en spannend seizoen voor ons."

Apparaat kan kanker ontdekken in adem

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Dokter Kenneth Skeldon van de Universiteit van Glasgow zegt een apparaat te hebben uitgevonden dat vroegtijdig aanwijzingen dat iemand longkanker heeft kan herkennen in zijn/haar adem. De machine gebruikt lasertechniek om sporen van ethaan te zoeken en is zeer gevoelig.

De technologie van de 'breathalyser' was oorspronkelijk ontwikkeld om olievelden op te sporen door naar de ethaan te zoeken in de lucht. Kankercellen laten ook ethaan vrijkomen. Op deze manier kan het apparaat al vroeg ontdekken of iemand kanker heeft.

"Het vroegtijdig ontdekken van kanker kan de kans op genezing aanzienlijk vergroten", zegt Skeldon. Kanker kan al twintig jaar in het lichaam zitten zonder dat je er iets van merkt.

Van het nieuwe apparaatje is nu een prototype gemaakt in samenwerking met het bedrijf BOC Scientific.

Vandenbroucke reed lek

Frank Vandenbroucke wijt zijn slechte optreden in de Ronde van Vlaanderen niet aan zijn eigen optreden, maar aan pure pech.

Vandenbroucke voelt zich allerminst schuldig aan het slechte resultaat en wijt het allemaal aan een lekke band.

Hij vertelde: "Ploegleider Ferretti had me op het hart gedrukt voor de Muur niet teveel werk te doen. Dus liet ik me weinig zien. Maar net voor we naar Tenbosse gingen, kreeg ik een lekke band. Dus kwam ik aan de voet van de Muur in 40ste positie en kon ik het wel vergeten. Daarom ben ik teleurgesteld over het resultaat, maar niet over de race die ik reed. Ik voelde me goed."

Millwall in finale FA Cup

Millwall uit de Engelse first division heeft voor de club een unicum bereikt. Ze staan in de finale van de FA Cup.

De club uit Londen wist in de halve Finale Sunderland met 1-0 te verslaan. Tim Cahill wist het enige doelpunt te scoren en schoot zo zijn club naar de finale. Voor Millwall is het de eerste keer dat de club de finale van de FA Cup haalt. Millwall behaalde de finale zonder ook maar ťťn wedstrijd te spelen tegen een club uit de hogste Engelse divisie. Als gevolg van de finaleplaats speelt Millwall volgend seizoen ook nog in de UEFA Cup.

In de finale kan Millwall het opnemen tegen Manchester United. Manchester United won ook de andere halve finale van Arsenal met 1-0. Paul Scholes was de matchwinner. In deze topwedstrijd kreeg Arsenal de beste kansen, maar wist ze niet te benutten. Manchester United had het betere van het spel, maar wist weinig kansen te creŽren, maar wist wel het enige doelpunt te scoren. Voor Manchester United is het dit seizoen nog de enige kans op een prijs.

Antilliaans kabinet gevallen

innovation had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen nacht is bekend geworden dat het Antilliaanse kabinet is gevallen. De Nationale Volkspartij (PNP) wil niet langer samenwerken met de FOL, de partij van premier Godett.

De directe aanleiding voor de val is de positie van FOL-minister van Justitie Komproe. Hij zou tegen het parlement en kabinet hebben gelogen en heeft al meerdere blunders begaan. Zo was hij er voor verantwoordelijk dat een adviseur van de FOL-partij in het ziekenhuis mocht blijven terwijl hij eigenlijk een gevangenisstraf moest uitzitten.

De minister van Justitie kreeg van zijn eigen partij drie dagen de tijd om zijn ontslag in te dienen, maar de coalitiegenoot zag dit als de zoveelste keer dat de FOL de onhoudbare situatie probeerde te rekken. Daarom heeft de PNP besloten de steun in de coalitie op te zeggen.

Ook andere coalitiepartijen steunen het besluit van de PNP. "Deze klucht heeft lang genoeg geduurd", aldus Jopie Abraham van de Democratische Partij Bonaire.

Vandaag en de rest van de week zullen de overgebleven partijen bekijken of het mogelijk is een regering te vormen zonder FOL, dat met vijf zetels de grootste partij is. Een andere mogelijkheid is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

'IKEA-oprichter rijkste man ter wereld'

ook_gek had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de Zweedse televisiezender SVT2 is niet Bill Gates, maar de 77-jarige Ingvar Kamprad de rijkste man ter wereld. Kamprad is de man achter de succesvolle meubelketen IKEA.

Uit onderzoek van het Zweedse economisch weekblad Veckans Affarer bezit Kamprad ongeveer 400 miljard kronen, wat gelijk staat aan 53 miljard dollar. De eigenaar van Microsoft, de Amerikaan Gates, moet het met 'slechts' 47 miljard dollar doen, aldus een eerder gepubliceerde lijst in het blad Forbes.

De reden dat de Zweed nu opeens bovenaan de ranglijst staat, is volgens SVT2 de daling van dollarkoers. De als zuinig bekend staande Kamprad leeft in Zwitserland. IKEA heeft 180 winkels in meer dan dertig landen, waarvan elf in Nederland.

Eric Gerets traint Wolfsburg

Eric Gerets (49)heeft een nieuwe club gevonden. De Belg zal het Duitse VfB Wolfsburg twee jaar trainen.

Afgelopen zaterdag ontsloeg Wolfsburg haar trainer JŁrgen RŲber wegens matige prestaties in de competitie. De ploeg verloor dit weekend met 1-5 van topper VfB Stuttgart. Het moet bovendien op haar tellen passen nu het nog elfde staat, vijf punten boven de streep.

Gerets werd in februari nog door Fc Kaiserslautern op straat gezet, maar is nu aan een nieuwe club in de Bundesliga. Eerder trainde hij onder meer PSV.

Head: "Ralf reed bagger"

De race van Ralf Schumacher in Bahrein was 'bagger'. Zo omschreef Patrick Head, technisch directeur bij Williams, na de Grand Prix de prestaties van de Duitser.

Schumacher kwam door een eigen fout in botsing met BAR-coureur Takuma Sato. Hij wilde deze inhalen, maar gaf de coureur te weinig ruimte, waardoor hij in een spin raakte en er een nieuwe neus op zijn auto gezet moest worden. "Ralf reed bagger. Niet goed," aldus Head.

Over de technische mankementen aan de wagen van Juan Pablo Montoya was Head teleurgesteld. "Juan Pablo verloor versnellingen en had tegen het einde van de wedstrijd ook nog eens last van een hydraulisch probleem, waardoor hij minder gas kon geven. De laatste tien ronden was hij daardoor aangeschoten wild."

[update] Ontruiming van Amsterdam CS

Een heleboel submitters meldden ons:

Het Centraal Station van Amsterdam is vanavond wederom ontruimd na het vinden van een verdacht pakketje. Rond 22:15 uur werd het pakketje gevonden. Het is nog niet bekend door wie en op welke manier de melding van het pakketje is gedaan. Het gebied rondom het station is ook afgesloten. Het publiek moet buiten de grachten voor het stationsplein blijven. Het treinverkeer rond Amsterdam ligt plat. Ook rijden er geen bussen, trams en metro's richting het station.

Op donderdag 25 maart werd er ook een bommelding gedaan bij Amsterdam Centraal. Toen werd er geen bom gevonden.

Update 01:00
Rond 00.20 uur heeft de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) gemeld dat het pakketje klem ligt en dat de dienst op het station nog enige tijd bezig zal zijn.

Update 01:08
De EOD heeft inmiddels gemeld dat het pakketje ongevaarlijk is. De politie wil geen uitspraken doen m.b.t. de inhoud van het pakketje.

Punten van de GP van Bahrein

Zondag was de eerste race in het Midden Oosten, op het gloednieuwe circuit in Bahrein. Michael Schumacher was weer oppermachtig, maar gold dat ook voor de leider van deze manager?

De beste deze race was, althans voor deze manager, minardi. Hij sleepte 364 punten in de wacht en behoudt daarmee tevens zijn eerste plaats in het totaalklassement. In tegenstelling tot vorige week hoeft hij deze ditmaal niet met anderen te delen.

Bij de subleagues was het nu TU/e die het beste scoorde. Lolz behoudt echter de eerste plaats in het totaalklassement.

Update

Doordat er voor ťťn coureur ten onrechte een motorfout is doorgevoerd, hadden enkele mensen te weinig punten. De punten zijn derhalve opnieuw berekend. De nieuwe statistieken van subleagues volgen zo spoedig mogelijk, invloed op bovengenoemde uitslagen heeft het echter niet.

Je wissels kun je weer doorvoeren tot 24 april 00.01 uur. Veel succes!

Chiel Montagne wil nu in 2010 bestel in

Chiel Montagne wil over vijf jaar alsnog het publieke bestel in met de 'Montagne Omroep Nederland' (MON). De MON richt zich op het Nederlandse levenslied. In december 2003 werd de omroep MON opgericht, maar het behaalde voor 1 maart 2004 niet de benodigde 50.000 leden.

Volgens de besnorde zanger en presentator is de ledenwervingscampagne "gewoon veel te laat" begonnen. Montage startte op 27 december 2003 met het landelijk werven van leden. MON vroeg nog uitstel aan bij het Commissariaat van de Media, maar die organisatie stond dat niet toe.

Volgens Montagne heeft de omroep "absoluut binnen een jaar" al voldoende leden. In afwachting daarvan overweegt de MON via internet te gaan uitzenden, waar men zich ook kan aanmelden.

Vrouw in de nesten na uitroken nest

Een vrouw uit Holten zal op zoek moeten naar een nieuw nestje voor zichzelf. De 70-jarige vrouw probeerde een vogel die een nest had gemaakt in het luchtkanaal van haar toilet te verdrijven, maar dat liep anders dan gepland.

De vrouw probeerde de vogel uit te roken door een brandende krant onder het luchtkanaal van het toilet te houden. Door de wind vatte het riet onder de dakpannen van het huis echter vlam, waarna al gauw het hele dak in de brand stond. Het dak werd door de brand vernietigd en de benedenverdieping liep waterschade op.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.