[upd] Gaumont schiet met scherp

Beregd
Phillipe Gaumont heeft in het kader van het onderzoek naar dopingsmisbruik binnen de cofidisploeg zware beschuldigingen geuit aan het adres van tijdrijder David Millar.

Hij beschuldigt de Cofidis renner ervan zijn ploeggenoten aan te zetten tot het nemen van doping. "Ik ging de dag voor de laatste tijdrit in de tour de France samen met Cédric Vasseur naar de kamer van ploegdokter Jean Jacques Menuet op verzoek van Millar. Menuet diende daar elk van ons een injectie toe van een helder soort vloeistof. De enige reden waarom Menuet ons die spuit gaf, was omdat Millar daarom vroeg. Als kopman van de ploeg heeft hij een enorme invloed op zijn ploeggenoten en zeker ook op dokter Menuet.", aldus Gaumont.

Hij had Millar eerder al beschuldigd van het nemen van het verboden middel ephedrine. Vasseur, een andere beschuldigde in de zaak Cofidis, noemde Millar ooit een Cocaïne Junkie. De vroegere wereldkampioen tijdrijden wilde zelf geen commentaar geven.

Over Menuet zei Gaumont het volgende: "De politiek van Menuet bestaat erin om nooit zelf verboden producten aan te bieden, maar als jij dezelfde producten voorlegde, dan gaf hij er maar al te graag informatie over, en maakte hij er geen probleem van om ze ook toe te dienen." Dankzij deze getuigenissen worden Menuet en een belangrijk deel van de omkadering van Cofidis mede in het onderzoek betrokken.

[update] Ook twee Belgen werden door Gaumont vernoemd. Chris Peers en Jo Planckaert zouden volgens hem voor Parijs-Roubaix van 2003 het product oxyglobine genomen hebben. Dit is een procuct met gelijkaardige effecten als EPO. "Die Gaumont kletst maar wat uit zijn nek" is de reactie van Peers. Ook gelooft hij de verhalen over Menuet niet. "Het is de braafste dokter die ik ken, voor hem wil ik mijn handen in het vuur steken."

Plankaerts mening is gelijkaardig. "Het is niet omdat hij gefrustreerd is dat hij aan de deur gezet werd, dat hij nu allerlei bullshit moet uitkramen." Klein detail is dat Plankaert het vorig jaar in Parijs-Roubaix maar net tot de tweede bevoorradingspost uithoudde.