Parfum uit Titanic-wrak komt op de markt

Ferry (Veerboot)
Nog dit jaar zal een parfum op de markt komen dat na de schipbreuk van de Titanic in 1912 naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. Het parfum was een creatie van de Duits-joodse Adolphe Saalfield, die zijn geluk in New York wilde beproeven. Hij kon bij het vergaan van de Titanic in één van de reddingsboten springen, maar moest zijn tas met flesjes reukwater naar de bodem van de oceaan laten zinken.

Ongeveer vier jaar geleden werden de flacons uit het wrak geborgen. Deskundigen hebben uitgezocht met welke stoffen de parfum was samengesteld. "Het is zoals bij een misdaadonderzoek", aldus parfumhistoricus David Oybus. "We hebben slechts een paar druppels nodig en dan kunnen we alle bestanddelen identificeren en het parfum weer samenstellen."

De parfum zou ruiken naar een mengeling van rozen en viooltjes. Gisteren is het parfum op het internationale wetenschapsfestival in Edinburgh voor het eerst aan publiek gepresenteerd. Het parfum gaat mogelijk 'Hart van de Oceaan' heten, genoemd naar een halsketting die actrice Kate Winslet in de film 'Titanic' droeg.