FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 april 2004

Station Veenendaal ontruimd door nepbom

Een verdacht pakketje op het station van Veenendaal heeft er vanavond voor gezorgd dat er urenlang geen treinverkeer mogelijk was van en naar Veenendaal-de Klomp. Het bleek vals alarm.

De tas zat vol met draden. Volgens een woordvoerder van railbeheerder ProRail "neergezet met het doel om te misleiden." De nepbom werd aangetroffen bij een abri op het station. Onmiddellijk werd het station ontruimd. Het explosieven opruimings commando kwam in actie.

Man laat zich na 37 kinderen steriliseren

De Argentijnse Cleto Ruiz Díaz heeft het na 37 kinderen wel gezien. Om zijn vrouwen niet verder tot last te zijn wil de man zich laten steriliseren. Helaas ontbreekt hem het geld hiervoor.

Díaz leeft samen met de drie moeders en de meeste van zijn kinderen in een tweekamerappartement in de Argentijnse hoofdstad Buenes Aires. 37 nakomelingen vindt de man duidelijk genoeg, daarom wil hij zich in een ziekenhuis laten steriliseren. Probleem is alleen dat de vader hiervoor niet genoeg geld heeft. Díaz heeft een afgevaardige van het provinciale parlement dan ook gevraagd een wetsontwerp in te dienen dat kostenloze sterilisaties in staatsziekenhuizen mogelijk maakt.

ID&T Radio gaat andere koers varen

Op ID&T Radio zal naast dance en trance binnenkort ook progressieve en alternatieve muziek te horen zijn. Dat zegt directeur Duncan Stutterheim van ID&T in het blad Adformatie. Stutterheim heeft sinds kort zelf de leiding over het radiostation sinds de voormalig radiodirecteur Jos van Mieghem is vertrokken na een verschil van inzicht.

Ook in de programmering gaat ID&T Radio een andere koers varen. In de ochtend maakt dj Dennis Hoebee nu radio en in de middag zal binnenkort ook een nieuwe radio-dj zijn debuut maken. "We zoeken een Giel Beelen-achtige jock voor de uren 18:00 - 20:00 uur", aldus Stutterheim. In de toekomst zal er nog meer gepresenteerd gaan worden.

De wijzigingen moeten voor een hoger marktaandeel gaan zorgen. Het doel van de zender is een marktaandeel van 1 procent na de zomer. In de doelgroep 20-34 jaar wil het station een marktaandeel van 2 tot 3 procent hebben.

Ministerie verzweeg hogere kosten Betuwelijn

De Tweede Kamer is te laat geïnformeerd over de tegenvallers bij de aanleg van de Betuwelijn door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het parlement kreeg in 1997 pas te horen dat de aanleg van de goederenlijn 500 miljoen euro duurder zou worden. Dit blijkt uit documenten die de Volkskrant na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft gekregen.

Dat de lijn duurder ging worden was vrijwel meteen na het besluit om de lijn aan te leggen door het eerste Paarse kabinet, al bekend. NS Rail Infrabeheer (NS RIB), verantwoordelijk voor de bouw, berekende in september 1995 dat de Betuwelijn 550 miljoen gulden duurder werd. Aangezien de aanleg maar nipt een meerderheid in de Kamer haalde, heeft het ministerie de tegevaller op de begroting verzwegen. Mede doordat Verkeer en Waterstaat niet wilde geloven dat de tegenvaller zo groot was.

Na herberekening door door de Bouwdienst en accountant Lloyd's bleek dat de tegenvaller tussen 1995 en 1997 al opliep tot 1,2 miljard gulden (ruim 500 miljoen euro).

Minister Annemarie Jorritsma informeerde de Tweede Kamer niet over de voorspelde tegenvallers. Pas in januari 1997 vertelde de minister dat de NS de kosten hoger inschatte dan het bedrag van 8,2 miljard gulden waarmee de Kamer had ingestemd. Toen zei ze ook dat de misrekening binnen de onzekerheidsmarga van 20 procent viel.

In maart 1997 kwam de pijnlijke mededeling voor de Tweede Kamer dan toch: de Betuwelijn wordt 700 miljoen gulden duurder dan verwacht. Het ministerie van Verkeer erkent nu dat de Tweede Kamer niet goed is geïnformeerd over de tegenvallers.

In 2001 berekende de rekenkamer ook al dat de aanleg van de Betuwelijn een financieel fiasco was.

Schapenrennen in Nieuw-Zeeland

Zoals in het Spaanse Pamplona de stieren door de straten rennen, doen in Te Kuiti de schapen dat. Deze Nieuw-Zeelandse plaats hield dit jaar voor het eerst 'schapenrennen' door haar straten.

De inwoners van de plaats legden gezamenlijk met 2.000 schapen een route door de binnenstad af. Het voordeel van schapen boven stieren werd hierbij meteen duidelijk: niemand werd door de dieren onder de voet gelopen of op de hoorns genomen.

Het schouwspel eindigde echter toch in chaos. Terwijl de inwoners en honden zich keurig aan de route hielden, wilden de schapen in dit opzicht niet meewerken. Ze stoven uit elkaar en moesten door de duizenden toeschouwers weer in de juiste baan gebracht worden.

De bedoeling van het festijn was te onderstrepen dat schapen de ruggengraat van de Nieuw-Zeelandse economie zijn, aldus organisator John Grainger.

Uitslagen HCE (3-04-04)

Vanavond werden er liefst vijf duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

RKC Waalwijk - PSV (0-4)
9' Vennegoor of Hesselink 0-1
53' Kezman 0-2
58' Park 0-3
82' Kezman 0-4

Roda JC - sc Heerenveen (0-1)
88' Väyrynen 0-1

RBC Roosendaal - Fc Zwolle (1-1)
1' De Graaf 1-0
29' Zuurman 1-1

Geel: Youssouf (RBC), Hogenkamp (Zwo)

Fc Twente - Fc Volendam (1-2)
53' Ramzi 1-0
66' Buys 1-1 (pen)
88' Esajas 1-2

Geel: Van der Weerden (Twe)

AZ - Vitesse (2-1)
52' Meerdink 1-0
56' Nelisse 2-0
74' Amoah 2-1

Geel: Nelisse (AZ), Janssen (Vit), Rankovic (Vit)

Bananen voeren voor bekentenis

De politie van het Cambodjaanse Prampii Makaradistrict houdt er wel hele rare ondervragingsmethoden op na. Een stel agenten zouden twee tieners zo vol hebben gestopt met bananen dat ze - de twee werden verdacht van het stelen van vijf zakken zeeppoeder - wel moesten bekennen. Het voorval heeft voor veel ophef gezorgd in het Aziatische land.

De twee tieners werden opgepakt op verdenking van het ontvreemden van vijf zakken wasmiddel. Tijdens de ondervraging werden de twee zo volgestopt met bananen dat ze er ziek van werden. De politie beweert echter dat er geen sprake is van marteling. “De tieners hadden honger en weigerden te antwoorden tot ze iets te eten kregen. Daarom gaven we ze wat bananen, waarop ze bereid waren mee te werken.”

Diplomaten en analisten zijn niet zo zeker van de getuigenis van de politie. Eten onder dwang als martelmethode is niet nieuw in Cambodja. Onder het Rode Khmerregime, hetgeen het land van 1975 tot 1979 in zijn greep hield, was de ietwat rare vorm van marteling geen uitzondering. “Die oude gewoontes verdwijnen niet zomaar”, aldus een diplomaat.

CD: Nas - 10 Years Anniversary Illmatic Platinum Series

Illmatic_OriginalWe schrijven het jaar 1994. Een 20-jarige jongen uit Queens, New York brengt zijn eerste album uit. Nasir Jones, beter bekend als Nas is dankzij Illmatic in één keer een grote jongen in de hiphopscene. Illmatic wordt vandaag de dag nog steeds als een absolute klassieker beschouwd. Tien jaar later verschijnt nu dus de 10 Years Anniversary Illmatic Platinum Series. Een hele mond vol, maar het is dus gewoon Illmatic met een bonus cd. Is het dan interessant? Absoluut, maar dat kun je lezen op de volgende pagina's.

Man overleden bij aanrijding tram A'dam

Vandaag is in Amsterdam een 35-jarige man om het leven gekomen nadat hij onder een rijdende tram terechtkwam. De Amsterdammer kwam door een nog onbekende reden onder het railvoertuig terecht toen hij de straat overstak. Bij de aanrijding raakte de man beklemd, waarop hij terplekke overleed. De Amsterdamse man moest door lieden van de brandweer onder de tram vandaan worden gehaald.

Een week geleden kwam de Amsterdamse tramwereld ook al in het nieuws. Een Duitse man raakte zwaargewond toen hij op de Nieuwezijds Voorburgwal tijdens het oversteken van de weg onder een tramstel terechtkwam.

99-jarige vermoordt echtgenote

Een 99-jarige man uit Groot-Brittannië is gisteren aangeklaagd voor moord. De man wordt ervan verdacht zijn 87-jarige vrouw de keel doorgesneden te hebben.

In een verzorgingstehuis in de omgeving van de Blackpool zou de voormalige slager de keel van zijn geestelijk en lichamelijk zieke vrouw met een keukenmes doorgesneden hebben. Na de moord is de man, die over enkele weken 100 wordt, twee kilometer naar huis gelopen en heeft zich daar vergeefs geprobeerd de polsen door te snijden.

De man kon kort na zijn daad aangehouden worden. Hij is de oudste die ooit in Groot-Brittannië voor moord aangeklaagd is.

Zanger Coldplay beschuldigd van slaan fotograaf

Chris Martin, de zanger van de Britse rockgroep Coldplay, is woensdag slaags geraakt met de paparazzi. Hij zal zich mogelijk moeten verantwoorden voor de slagen en verwondingen die hij toen een fotograaf heeft toegebracht.

Chris Martin verliet samen met zijn zwangere vrouw Gwyneth Paltrow een Londens restaurant toen het incident zich voordeed. "Zoals elke man wiens vrouw zwanger is van een eerste kind, wilde Chris er enkel voor zorgen dat Gwyneth in alle veiligheid in de taxi kon stappen, zonder te worden lastig gevallen", verdedigde de woordvoerder van Coldplay.

Het is niet de eerste keer dat Chris Martin negatief in de publiciteit komt. In de herfst van 2003, toen de band bezig was met een toernee door Australië, werd Chris Martin ervan beschuldigd de wagen van een fotograaf te hebben beschadigd. Het liep met een sisser af nadat de zanger zijn excuses had aangeboden en het slachtofer een schadevergoeding betaald. Of dat nu weer zal gebeuren is de vraag. Volgens Scotland Yard is er nog niemand ondervraagd.


Chris Martin

Koorddanser blijft 27 dagen op touw

De Chinese acrobaat die vorige maand begon met zijn recordpoging koorddansen, heeft deze volbracht. De 32-jarige man bleef 27 dagen lang hoog in de lucht op zijn touw.

Het koord van de man was boven een dam in de Chinese provincie Sichuan gespannen. Dagelijks voerde hij kunststukjes op zoals met een eenwieler over het touw rijden. 's Nachts verbleef hij in een klein hutje dat op het koord bevestigd was.

De koorddanser begon zijn recordpoging op zes maart en beëindigde hem gisteren. Met deze daad hoopt hij op een plekje in het Guinness Book of Records, aangezien het oude record op 25 dagen stond.

Moeder stript voor zoon en vriendjes

Een 35-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Pennsylvania riskeert een gevangenisstraf van vijftien maanden cel omdat ze op de verjaardag van haar zoon voor hem en zijn vrienden uit de kleren ging. De jongens waren allen tussen de dertien en zestien jaar oud.

De moeder ontkent echter een striptease opgevoerd te hebben. Naar eigen zeggen had ze het tijdens het feestje veel te druk daarvoor. Persagentschap AP daarentegen meldt dat de vrouw wel degelijk uit de kleren ging.

Jongen komt om bij spelen in zandberg

helmed en Robinski hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij Rosmalen is zaterdagmiddag een zevenjarig jongetje om het leven gekomen toen hij werd bedolven onder een berg zand op een braakliggend bouwterrein. Het jongetje was samen met twee vriendjes uit de buurt bij de berg aan het spelen toen deze begon te schuiven. De vriendjes waarschuwden de ouders die meteen met buurtbewoners gingen zoeken naar het kind.

Aanvankelijk probeerden ze met scheppen en hun handen het kind te vinden. Al snel kwamen politie en brandweer met speurhonden naar het kind zoeken. Na 20 minuten werd het kind uitgegraven, reanimatiepogingen van ambulance en traumahelikopter mochten echter niet meer baten.

Afzetten van het afgelegen terrein zou volgens de politie geen zin hebben omdat het daar te groot voor is.

Bouwlocatie Rosmalen
Het bouwterrein van enkele hectare groot (met dank aan Helmed)



Oproep aan Nederlandse Turken

Vandaag werd er in Rotterdam een congres georganiseerd ter gelegenheid van veertig jaar migratie van Turken in Nederland. Daarbij waren verscheide politieke kopstukken aanwezig. Veertig jaar geleden kwam de eerste Turkse gastbarbeider naar ons land, inmiddels leven er hier zo'n 350.000 Turken.

De vice-premier van Turkije, Abdullah Gül, riep de Turkse gemeenschap in Nederland op om zich meer te richten op onderwijs en de heersende normen en waarden. Volgens Gül is het niet juist aanpassing aan een nieuw land te interpreteren als een proces dat uitloopt op het verlies van eigen waarden als cultuur en taal. Gül vond dat de integratie al ver is gevorderd. Maar hij is tegen assimilatie, de culturele verscheidenheid moet wat hem betreft behouden blijven.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bedankte de Turken voor de bijdrage die ze in de afgelopen veertig jaar aan de Nederlandse samenleving hebben geleverd. Ze zei wel dat de groepen in Nederland te veel langs elkaar heen hebben geleefd. Ze wees op het belang van het leren van de Nederlandse taal. Verdonk vindt dat Turken en Nederlanders zich meer moeten concentreren op wat men deelt: zoals Turks brood bij het ontbijt, voetballer Pierre van Hooijdonk die in Turkije voetbalt en de invloed van Turkse schrijvers zoals Orhan Pamuk op de Nederlandse cultuur.

Het gevoelige onderwerp van eerwraak werd door Verdonk niet gemeden: Ze riep de Turken op geweld te melden. ''We hebben het namelijk over het bedreigen van een mensenleven. Dat is niet eervol.''

Officiële eerste Turk afwezig
De eerste officieel (in 1960) naar Nederland gekomen Turk, de nu 72-jarige Necati Genç, was niet aanwezig. Hij zei eerder deze week in de Volkskrant dat hij gruwde van het woord inburgeren. Wat hem betreft valt er niks te vieren: ''Of wil iemand beweren dat de 340 duizend mensen van Turkse afkomst het hier zo goed hebben?'' Volgens hem voelt het merendeel van de Turken zich hier niet meer thuis, lamgeslagen door de kritiek van de overheid en de slechte situatie waarin ze verkeren.

Wel aanwezig was Ayhan Tonca, de voorzitter van het Inspraakorgaan Turken. Buiten de positieve punten van de migratie, noemde hij ook de negatieve op: ''Velen in de Turkse gemeenschap maken zich bezorgd over de manier waarop er tegenwoordig over ons wordt gesproken. Gelukszoekers heten we, mensen zonder loyaliteit met Nederland, zonder affiniteit met de waarden en normen van dit land. In de ogen van vele smaakmakende stemmen zijn we profiteurs, die liever een uitkering genieten dan de handen uit de mouwen steken en door wiens aanwezigheid het land verlies lijdt.''

Tonca, die eerder deze week kritiek uitte op het plan om buitenlandse imams te weren, gaf ook de overheid een harde sneer: "Als het aan de regering ligt, komt er een trouwverbod. Het wordt vrijwel onmogelijk om in Nederland een gezin te stichten met een geliefde uit Turkije. Het ziet er naar uit dat de Turkse organisaties de inburgering, waarvoor we zo lang hebben gevochten, weer zelf ter hand moeten nemen."

'17-jarige dood na ruzie over wietkweken'

De dodelijke steekpartij afgelopen woensdag in Heerhugowaard, waarbij een 17-jarige jongen noodlottig getroffen werd, houdt vermoedelijk verband met ruzie over een wietkwekerij. De politie arresteerde na de steekpartij vijf verdachten: drie Alkmaarders van 18 jaar en twee mannen van 26 en 32 jaar uit Heerhugowaard. De oudste arrestant wordt doodslag ten laste gelegd.

De steekpartij vond plaats in een woning aan de Veenhuizerweg in Heerhugowaard. Een buurtbewoner die de huurder van die woning goed kent vertelt. ''In het huis stonden wietplantjes te bloeien. Ze waren voor eigen gebruik gekweekt. Maar kennelijk zinde deze huisplantage de huurder niet langer. Hij wilde de wiet opruimen. Die mening werd niet gedeeld door anderen die over de wietplantjes wat te vertellen hadden. Het leidde tot een ruzie waarbij het dodelijke slachtoffer viel.''.

Het slachtoffer is de 17-jarige Youssef el Mansour uit Alkmaar. De in Nederland geboren jongen van Marokkaanse ouders komt uit een gezin met zeven broers. Youssef was de één-na-jongste. Hij was leerling van het Horizon College in Heerhugowaard waar hij de deeltijdopleiding commercieel medewerker volgde. Het slachtoffer stond op school bekend als een rustige leerling die redelijk wat vrienden had.

In het Noordhollands Dagblad verschenen vandaag verscheidene overlijdensadvertenties met foto's van het slachtoffer. Meerdere daarvan waren ondertekend met Nederlandse (meisjes)namen. Het lichaam van Youssef is gisteren door justitie vrijgegeven en overgebracht naar een uitvaartcentrum in Amsterdam. Daar kunnen medeleerlingen maandag afscheid nemen. Hierna worden de stoffelijke resten overgevlogen naar Marokko waar hij volgende week ter aarde wordt besteld.

[update] Twee doden door steekpartij in Appingedam

sennetijdeman had ons via de nieuws-submit te melden:

Zaterdagochtend zijn er bij een steekpartij in een huis in Appingedam twee vrouwen om het leven gekomen. Dat werd door de politie bekendgemaakt. Er was ook nog een man in het huis die zwaargewond is geraakt.

De verdachte, een man, vluchtte na het incident met een baby, maar hij kon snel worden aangehouden. De baby is naar het ziekenhuis gebracht en wordt onderzocht. Volgens de politie had de steekpartij een relationele achtergrond. De politie kan verder nog niets melden over de exacte achtergrond van het incident.

Er werd nog door ambulancepersoneel getracht de twee vrouwen te redden, maar dit mocht niet baten. De zwaargewonde man is naar het ziekenhuis overgebracht.

Update 18:02
Het 3FM nieuws meldde net dat de achtergrond van de steekpartij inderdaad in de relationele sfeer ligt. Een van de vrouwen in het huis was met haar baby bij haar moeder aan het logeren, omdat de vrouw en de man in een echtscheiding zaten. Er ontstond een ruzie nadat de man probeerde zijn baby mee te nemen.

Waterreus kan naar Turkije of Engeland

Ronald Waterreus staat in de belangstelling van diverse club in Turkije en vooral Engeland.

Er is geïnformeerd door diverse clubs naar de doelman van PSV, waar hij aan het eind van het seizoen transfervrij zal vertrekken.

De zaakwaarnemer van Waterreus, Kees Ploegsma, wou geen clubs noemen, maar onthulde wel dat het om clubs in Engeland gaat die net onder de top zes staan.

Eerder waren er al geruchten dat Waterreus naar de Verenigde Staten zou verkassen.

Heidfeld ook naar achteren

Ook Nick Heidfeld zal achteraan moeten starten tijdens de Grand Prix van Bahrein.

Het team van Jordan zag zich toch genoodzaakt dit weekend de motor van Nick Heidfeld te vervangen. Dit heeft als direct gevolg dat hij achteraan zal starten. Niet geheel achteraan, aangezien zijn Finse collega Kimi Raikkonnen geen tijd heeft neergezet tijdens de kwalificatie. De Fin dook meteen na zijn outlap de pits weer in.

Schip met maïs zinkt op Boven Merwede

Deeper had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vrachtschip geladen met maïs is zaterdag op de Boven Merwede ter hoogte van Werkendam gezonken na een aanvaring met een andere vrachtboot. De twee bemanningsleden zijn van het zinkende schip gehaald. Bij de aanvaring vielen geen slachtoffers, ook kwamen er geen schadelijke stoffen vrij.

Het andere schip dat was geladen met chroomerts ligt aan de kade. De chroomerts wordt overgeladen op een ander schip. Het vaarverkeer op de rivier ondervindt geen hinder van het gezonken vaartuig.


Meer aanwijzingen water op Mars

Teijeextra en George1985 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Er zijn meer aanwijzingen gevonden door de Mars-robot Spirit, dat er op de planeet ooit water was. NASA heeft dit afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

De afgelopen weken hebben de Spirit en zijn “tweelingbroer” Opportunity al diverse aanwijzingen gevonden met betrekking tot de aanwezigheid van (zout) water op Mars. Afgelopen week zijn er opnieuw bewijzen gevonden in het gebied rond de Gusev-krater. Daar is vulkanisch gesteente geanalyseerd en duidelijke sporen van water zijn daar aangetroffen, aldus NASA.

De Opportunity ontdekte eerder aan de andere kant van de planeet een plek waar waarschijnlijk een poel met zilt stilstaand water is geweest, waaromheen leven mogelijk was. Men weet nog niet hoelang het geleden is dat er water op Mars was. Wetenschappers van NASA denken dat de planeet vroeger erg vochtig moet zijn geweest.



Hier is een stukje rots te zien waar mogelijk vocht mee in aanraking is geweest.

F1: Uitslag kwalificatie Bahrein

In de derde Grand Prix van dit seizoen staat Michael Schumacher wederom op pole. De Duitser staat samen met zijn teamgenoot Rubens Barrichello op de eerste startrij, hij bleef de Braziliaan viertiende voor in zijn kwalificatieronde. De tweede startrij is voor Williams, de derde voor BAR.

Kimi Raikkonen wist geen tijd neer te zetten. De McLaren-coureur kwam de pitbox wel uit, maar reed de pits weer in. Als hij wel een ronde had gereden zou hij ten hoogste zondag als elfde hebben kunnen starten, de coureur werd tien plaatsen naar achteren gezet door het opblazen van zijn motor, gisteren tijdens de oefensessies.

De volledige uitslag en meer nieuws is terug te vinden op de FOK! F1manager

Uitslag kwalificatie Bahrein

In de derde Grand Prix van dit seizoen staat Michael Schumacher wederom op pole.

De Duitser staat samen met zijn teamgenoot Rubens Barrichello op de eerste startrij, hij bleef de Braziliaan viertiende voor in zijn kwalificatieronde. De tweede startrij is voor Williams, de derde voor BAR.

Kimi Raikkonen wist geen tijd neer te zetten. De McLaren-coureur kwam de pitbox wel uit, maar reed de pits weer in. Als hij wel een ronde had gereden zou hij ten hoogste zondag als elfde hebben kunnen starten, de coureur werd tien plaatsen naar achteren gezet door het opblazen van zijn motor, gisteren tijdens de oefensessies.

De volledige uitslag is via het wedstrijdschema terug te vinden.

Leswagen in sloot tijdens eerste rijles

Gz had ons via de nieuws-submit te melden:

Puntschoenen kunnen dan wel trendy zijn, lopen kan je er niet mee en autorijden ook niet. Dat ondervond ook een cursiste van een Friese rijschool aan de lijve toen haar puntschoenen haar vrijdagmiddag noodlottig werden. Tussen de Jan Jelles Hofleane en het Schapendijkje in Leeuwarden belandde ze met de auto naast de weg in de sloot.

Door de gladde zolen van de puntschoenen gleed haar voet van de rem en trapte ze vol het gaspedaal in. De rijschool had de wagen te leen van autoschadebedrijf Care die er weer een klusje bijkregen. De inzittenden konden ongedeerd op het droge komen. De auto moest uit de sloot worden getakeld.

Zwart gat in Melkweg gemeten

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Een internationaal team van astronomen is er na 3 decennia in geslaagd om de grootte van een zwart gat in ons Melkwegstelsel te meten. Dit werd gemeld in de laatste editie van het wetenschappelijke vakblad Science.

Het gat is ongeveer 26.000 lichtjaar van ons vandaan. Met zijn omhulsel is het gat met 300 miljoen kilometer niet groter dan de baan die onze Aarde maakt rond de zon. Een lichtjaar is de afstand die het licht aflegt in een jaar. Het zwarte gat heeft ongeveer vier miljoen keer meer massa dan de Zon, en het zou slechts veertien miljoen kilometer groot zijn.

Deze wetenschap is te danken aan een team met onder anderen Heino Falcke van het Nederlandse radio-observatorium Westerbork. Het team was er in geslaagd om met geschakelde telescopen rechtstreeks door het dichte interstellaire gas het zwarte gat te observeren. De rest werd gedaan met computermodellen. Wat er precies in het hart van onze Melkweg gaande is, is voor de wetenschappers nog altijd een raadsel.

NS looft tipgeld uit tegen vandalisme

sennetijdeman had ons via de nieuws-submit te melden:

De NS looft een beloning van 5000 euro uit voor de tip die zal leiden tot de aanhouding van de vandaal die in januari een paal aan een viaduct bij Mook hing. De paal kwam door de voorruit heen waardoor de machinist oogletsel opliep.

Het onlangs afgeronde onderzoek heeft geen resultaten opgeleverd. Door het geven een beloning hoopt de NS de dader alsnog te vinden. Het is niet de eerste keer dat de NS tipgeld geeft. "Tipgeld is al enige tijd het beleid" , lichtte een woordvoerder zaterdag toe. Eerder loofde NS al 2500 euro uit in een zaak die overigens niet is opgelost. De hogere beloning komt doordat de zaak veel ernstiger is, aldus de woordvoerder.

Onlangs schreef staatssecretaris Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer dat het vandalisme op het spoor toeneemt. Het aantal incidenten stijgt dan wel niet, maar het geweld verhardt wel. Jaarlijks kosten vernielingen aan treinstellen de NS zo'n 20 miljoen euro.

Familie overleden jongen wil stappen ondernemen tegen MTV

VEMP had ons via de nieuws-submit te melden:

De familie van de 13-jarige jongen die zich afgelopen week in zijn woonplaats Maastricht per ongeluk ophing, wil mogelijk stappen ondernemen tegen de populaire muziekzender MTV. Dat heeft zijn tante tegen de Telegraaf gezegd.

Het is nog onduidelijk welke stappen de familie zal nemen, de familie heeft gezegd hier geen toelichting over te willen geven. De jongen wilde waarschijnlijk zijn moeder laten schrikken als ze thuiskwam. Dit liep echter uit de hand toen zijn moeder binnenkwam. Hij schrok zo dat hij uitgleed en zichzelf ophing in het trapgat aan het koord van een badjas.

Tegenover de krant zei zijn tante dat de jongen fan was van Jackass. In dit programma voert Johnny Knoxville met zijn crew gevaarlijke en bizarre stunts uit. Overigens heeft MTV al besloten om Jackass niet meer op de Nederlandse televisie uit te zenden.

Kelly Osbourne gaat afkicken

Een anonieme user had ons via de nieuws-submit te melden:

De dochter van rockzanger Ozzy Osbourne heeft zich gemeld bij een afkickkliniek voor drugsverslaafden. De 19-jarige Kelly speelt een hoofdrol in MTV’s reality-soap The Osbournes.

Kelly Osbourne heeft haar drugsgebruik toegegeven toen een Britse krant om commentaar vroeg. Dit was naar aanleiding van een foto waarop zij schijnbaar drugs koopt. Vader Osbourne, die zelf ook regelmatig in de problemen kwam door zijn alcohol- en drugsverslaving, heeft vrijdag in CNN’s Larry Live verteld dat Kelly altijd ontkend heeft dat zij drugs gebruikte.

"De hoeveelheid pillen die ik in haar tas heb gevonden, was ongelooflijk ", aldus Ozzy Osbourne. Kelly heeft zich dezelfde dag nog bij een kliniek gemeld in het Californische Malibu. Daar wordt ze behandeld voor het gebruik van grote hoeveelheden pijnstillers.

De berichtgeving van Kelly’s drugsproblemen valt samen met de aanvang van het derde seizoen van The Osbournes. Deze reality-soap is een trendsetter op het gebied van prominente gezinnen in een reality tv-serie. In Nederland hebben we onder anderen Patty Brard, Adam Curry en Frans Bauer, die de hoofdrol spelen in hun eigen reality-soap.

De favorieten voor de RVV

Met Vlaanderen's Mooiste voor de deur is het tijd de favorieten eens nader onder de loep te nemen.

Het sterkste blok in de ronde is ongetwijfeld Quick Step-Davitamon. Met Bettini hebben ze de winnaar van het wereldbekerklassement van vorig jaar in hun gelederen. Daarnaast zal Tom Boonen zeker in de finale te zien zijn. De Belg won afgelopen zaterdag al de E3 prijs. Ook Luca Paolini kan tot de outsiders gerekend worden, hij won afgelopen zondag de Brabantse Pijl voor Michael Boogerd. Naast al deze namen mag Johan Museeuw natuurlijk niet ontbreken. De drievoudig winnaar is niet meer zo goed als vroeger maar zal nog een laatste keer willen vlammen voor zijn pensioen.

Winnaar van vorig jaar Peter van Petegem is ook dit jaar weer goed in vorm. Hij weet zich altijd als geen ander weg te steken en met de juiste groep mee te zitten. Van Petegem won de Ronde al twee keer. Vorig jaar won hij in de sprint van Frank Vandenbroucke.

Vandenbroucke is ook dit jaar weer een grote favoriet. De renner van Fassa Bortolo demonstreerde zijn goede vorm in Parijs - Nice en de Catalaanse week.

Naast alle Belgen mogen ook de Rabo renners niet ontbreken. Boogerd is in goede vorm zoals hij al liet zien in de Brabantse Pijl, waar hij tweede werd achter Paolini. Erik Dekker maakt ook sterke progressie door na al zijn blessureleed. Zijn optreden in Milaan - San Remo was daar getuige van. Deze koers is minder geschikt voor Freire maar de Spanjaard zal gebrand zijn zijn leidende positie in de wereldbeker niet te verliezen.

Ook US Postal heeft een aantal troeven in handen. George Hincapie won al de Driedaagse van de Panne en is in bloedvorm. Max van Heeswijk is iets minder sterk dan in het vroege voorjaar maar nog steeds een man om rekening mee te houden. Stijn Devolder wordt door insiders ook tot grote prestaties in staat gehouden.

Naast deze mannen moet ook nog rekening worden gehouden met Michele Bartoli, Stuart O'Grady, Steffen Wesemann, Dave Bruylandts en Gianluca Bortolami.

Einde seizoen Platvoet

ADO Den Haag-spits Rik Platvoet zal dit seizoen niet meer in actie komen voor zijn club.

De aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Heracles, heeft last van zijn rechterachillespees en hoopt met veel rust fit te worden voor het nieuwe seizoen. In September 2003 werd de 28-jarige Platvoet al geopereerd aan zijn rechterenkel en er werden toen botsplinters weggehaald. Komende week gaat de aanvaller opnieuw voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Valencia naar NEC

NEC en Ajax hebben overeenstemming bereikt over de overgang van José Valencia naar NEC.

Eerder waren er al berichten over de interesse die de Nijmegenaren hadden voor de 22-jarige verdediger. José Luis Valencia Murillo, zoals de verdediger voluit heet, zal een contract voor 1 jaar tekenen bij de club uit Nijmegen. Na Tininho , die overkomt van RBC Roosendaal, is Valencia de tweede speler die NEC voor het nieuwe seizoen heeft weten te contracteren.

Maastrichtse dierenwinkel tien keer beschoten

Tijdens de afgelopen weken is een dierenwinkel in Maastricht tien keer beschoten. De gaatjes in één van de etalageruiten van Dierenland in de Maastrichtse wijk Caberg lijken te zijn veroorzaakt door kogels uit een windbuks. De eigenaar van de winkel heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor de kogelgaatjes. Mogelijk houdt dit verband met hangjongeren die 's avonds in de directe omgeving van het pand rondhangen. De politie zal 's avonds in burgerauto's in de buurt gaan patrouilleren.

Duitsland: 'stemrecht vanaf de geboorte'

"Waarom hebben kinderen eigenlijk geen stemrecht?" Een aantal Duitse parlementsleden stelt zich serieus deze vraag. Kinderen moeten stemrecht krijgen, zodat de politiek meer aan de belangen van de volgende generaties gaat denken. Voor kleine kinderen zouden de ouders dat stemrecht waarnemen, jeugdigen vanaf veertien of zestien jaar kunnen zelf stemmen.

De liberaal Klaus Haupt, één van de 46 parlementsleden die voor stemrecht vanaf de geboorte pleit, betoogde in het Duitse parlement dat het voorstel de gerechtigheid tussen de generaties vergroot en de positie van gezinnen versterkt. Volgens hem is dat laatste hard nodig, omdat de politieke invloed van gezinnen met kinderen gering is. Volgens critici komt hier de aap uit de mouw, kinderstemrecht betekent dat mensen met kinderen meer stemrecht krijgen dan mensen zonder kinderen.

Eckart von Klaeden (CDU) daagde de voorstanders uit consequent te zijn. Bij actief kiesrecht hoort ook passief kiesrecht, hoonde hij. Passief kiesrecht betekent dat je ook verkozen mag worden.

Voordat kinderstemrecht daadwerkelijk kan worden ingevoerd is een wijziging van de grondwet nodig. Het lijkt onwaarschijnlijk dat voorstanders ooit de tweederde meerderheid die daarvoor nodig is achter zich zullen krijgen. Toch is Antje Vollmer van de Grünen optimistisch: "Uiteindelijk hebben ook de vrouwen stemrecht gekregen, hoewel in het begin daar velen tegen waren." Enkele commissies gaan zich nu op het voorstel beraden.

Rokende Zalm door Ieren buitengezet

Tijdens de Europese ministerstop in Ierland is minister Zalm (Financiën) samen met de Luxemburgse premier Jüncker buiten gezet toen hij een sigaretje wilde opsteken. Sinds afgelopen maandag geldt in Ierland een algeheel rookverbod voor publieke ruimtes, het eerste in de Europese Unie.

Zalm reageerde luchtig: "Je mag hier alleen nog roken in gevangenissen en psychiatrische inrichtingen, dus we grapten dat het hierbinnen dan ook wel zou mogen." Wel vond hij dat de Ieren voor een speciale rookruimte hadden kunnen zorgen. Nu moest hij z'n sigaret bij de voordeur oproken.

Het ingevoerde Ierse rookverbod wordt morrend nageleefd. Er wordt streng gecontroleerd en op overtreding staat een boete van drieduizend euro. Ook in de pubs mag niet meer gerookt worden. Roken samen met het drinken van een pint Guinness was eeuwenlang een traditie. Veel pubs creëren nu half overdekte terrassen - waar roken wel is toegestaan - om hun klanten tegemoet te komen.

Bezoekers Bahrein laten het afweten

De eerste dag op het circuit van Bahrein heeft tegenvallende bezoekersaantallen laten zien. Slechts de helft van het geschatte aantal mensen kwam opdagen.

Tijdens de vrijdagtrainingen waren er niet meer dan 20.000 bezoekers, terwijl er werd gehoopt op 40.000 bezoekers. Een tegenvaller voor de organisatie van de Grand Prix en andere mensen in de Formule 1.

Een deel zou te wijten zijn geweest aan kleine problemen. Fans met kaarten kwamen niet binnen, omdat ze door reisorganisaties rechtstreeks van het vliegveld naar het circuit waren vervoerd. Vanwege hun baggage kwamen ze niet het circuit op. Daarnaast zouden de verhalen over de veiligheid en een organisatie die niet klaar zou zijn, de bezoekersaantallen geen goed hebben gedaan. Voor zondag wordt nog wel gewoon een uitverkocht circuit verwacht.

De Nederlanders in de Ronde van Vlaanderen

Morgen zullen in de 88ste Ronde van Vlaanderen flink wat Nederlanders meedoen, voor verschillende ploegen, we lopen ze na.

De favorieten:
Michael Boogerd (Rabobank)
Woensdag reed Boogerd met Dekker de laatste 150 kilometer. Hij voelt zich in goede vorm en bewees dat vorige week in de E3-prijs en de Brabantse Pijl.

Erik Dekker (Rabobank)
Dekker voelt zijn conditie nog toenemen: "Mijn conditie is alleen maar toegenomen. Dat moet ook wel, Vlaanderen is een stuk zwaarder."

Max van Heeswijk (US Postal)
Van Heeswijk heeft het doel meegekregen om zo kort mogelijk te eindigen. Hiervoor heeft hij ook een beschermde status binnen de US Postal-ploeg.

De Outsiders:
Leon van Bon (Lotto-Domo)
Binnen Lotto - Domo is Peter van Petegem de absolute kopman. Zo lang mogelijk moet Van Bon in dienst van hem rijden. Als er laat in de race een kans is voor hemzelf mag hij daar voor gaan.

Gerben Löwik (Chocolade Jacques)
Löwik reed verrassend sterk in de Driedaagse van de Panne, maar blijft zelf voorzichtig: "Iedereen denkt dat ik tot de favorieten behoor. Het wordt pas mijn tweede Ronde. Laten we dus niet te hoog van de toren blazen."

Bart Voskamp (Chocolade Jacques)
Voskamp is de ervaren man en heeft een vrije rol binnen Chocolade Jacques: "Ik ben in vorm, maar niet goed genoeg om als kopman te fungeren. Laten we hopen dat ik in een groepje zit dat halverwege wegrijdt."

Servais Knaven (Quick-Step)
Knaven heeft een vrije rol, maar zal wel in de koers dienend rijden voor Boonen en Museeuw: "Het niet rijden van De Panne deed me goed. Nu sta ik fris aan de start en kan ik m'n gang gaan. Tenzij ik voor Museeuw of Boonen moet fietsen."

Tristan Hoffman (CSC)
Hoffman is na Bartoli de tweede kopman binnen CSC: "We worden beiden uit de wind gehouden door de rest van de ploeg"

De knechten:
Aart Vierhouten (Lotto-Domo)
Vierhouten is de meesterknecht voor Van Petegem. Hij dient zo lang mogelijk zijn kopman ondersteuning te geven.

Bert Hiemstra (Chocolade Jacques)
Binnen Chocolade Jacques zal Hiemstra vooral ondersteunend rijden voor de andere renners.

Jan van Velzen (Chocolade Jacques)
Van Velzen weet ook duidelijk wat zijn taak is: "Je weet wel wat er van mij wordt verwacht: gewoon knechten. De eerste 180 kilometer reageren op ontsnappingen, daarna mag ik afstappen."

Maarten den Bakker (Rabobank)
Rabobank heeft met drie kopmannen er eigenlijk al teveel. Vandaar zal ook Den Bakker in dienst van de ploeg moeten rijden: "Dit is wel een koers voor mij, maar we kunnen niet allemaal voor onszelf rijden."

Steven de Jongh (Rabobank)
Steven de Jongh heeft deze koers een dienende rol. Waar in de kleinere koersen de ploeg soms voor hem rijdt, zal hij nu vol voor de ploeg moeten rijden.

Karsten Kroon (Rabobank)
Vooral in het eerste deel zal Kroon de man zijn die het zware werk voor de Rabobank-ploeg zal moeten opknappen: "Zeg maar gerust een zware knechtenrol", zei ploegleider Maassen.

Roy Sentjens (Rabobank)
Omdat Hunter zich te zwak voelde, werd Sentjens aan de ploeg toegevoegd. Hij zal in dienst van de ploeg rijden.

Moordaanslag

Het is druk op het perron. Haastige forenzen schieten mij voorbij. Als mieren rennen ze naar hun werkholen. Het gaat grotendeels langs me heen. De wereld is een waas voor mij en ik ben het heldere middelpunt. Ik voel me vandaag inderdaad extreem helder. De beslissing was moeilijk, toegegeven, maar nu ik hem eenmaal genomen heb, lijkt alles in de wereld exact op zijn plaats te vallen. De geelblauwe rupsen rollen traag achter mijn rug het station uit. De grote gebouwen rondom het stationsplein lijken zich voorover te buigen. Alsof ze op me neerkijken. Niet neerbuigend, nee ze lijken met hun glimmende ramen te knipogen naar mij, als goedkeuring van mijn plan.

Op de folder die ik in mijn handen geklemd heb staat een vrij provisorische plattegrond. Het bedrijf moet hier vlak in de buurt zijn. Ik begeef me op weg. Ik voel me als een toerist in mijn eigen land. Mijn hakken maken een droog, hard geluid op het plaveisel. Ik geniet van het constante ritme. Het is opzwepend en geeft me kracht. Met diepe, verende passen loop ik langs grote etalages. Rijkdom straalt me tegemoet en ik zie mezelf er in spiegelbeeld tussen staan. Het is warm. De stralen van het enigszins bleke lentezonnetje verwarmen mijn gezicht. Aangenaam. Heerlijk. Ik heb er zin in.

Ik ben een straat ingeslagen met een naam die mij bekend voorkomt en inderdaad, het staat keurig netjes aangeven op mijn kaartje. Het moet nog enkele minuten lopen zijn totdat ik op de plaats van mijn bestemming ben. Niet mijn definitieve bestemming, maar het tussenstation. Het tussenstation van mijn succes. Zal ik een witte nemen? Of misschien is het beter als ik een grijze neem. Ja, een grijze! Ik heb gelezen dat grijze exemplaren statistisch gezien minder vaak betrokken zijn bij ongelukken. Volgens mij hebben die onderzoekers geen idee hoe ironisch die uitslag straks zal zijn.

De medewerker van het verhuurbedrijf kijkt me gemoedelijk aan. Zelfs zijn laatdunkende 'mevrouwtje' laat ik minzaam over mijn kant gaan. Wat kan die stumper eraan doen. Hij niet voor niets in deze baan vast komen te zitten. Te weinig hersenen. Niet gestudeerd. Hij laat me een groot aantal verschillende papieren tekenen. Hij praat langzaam, alsof hij de relativiteitstheorie aan een stel pubers aan het uitleggen is. Niet dat hij weet wat die theorie inhoudt, maar goed, het gaat om het beeld. Nadat alles getekend is, volg ik hem naar de lange rijen met glimmende, metalen mobielen. Precies zoals ik me had voorgesteld staat daar mijn vervoermiddel naar succes. Een grijze.

Ik heb het raampje opengedraaid. De lentelucht vermengd zich met de geur van oude tabak. De radio speelt een heerlijk opgewekt muziekje. Geen gepraat erdoorheen, daar heb ik een hekel aan. Ik rij een kilometer of zestig per uur. Snel laat ik het gaspedaal los. Vijftig. Mijn missie mag niet lukken door een onbenullige verkeersovertreding. Ik rijd nu iets onder de vijftig. Een lange geasfalteerde weg voor me. Aan weerszijden staan mooie, statige herenhuizen. Ze passen goed bij het beeld dat ik van deze stad heb. Streng, geschiedenis van eeuwen, het machtscentrum van Nederland. In de verte doemt een groot wit gebouw op. Oranje zonweringen overkappen ieder raam.

Mijn bestemming kruipt dichterbij. Het witte gebouw met de oranje accenten steekt prachtig af tegen de smetteloos blauwe lucht. Onwillekeurig verhoog ik mijn snelheid. Ik rijd nu zeventig, tachtig. Mensen op de stoep draaien hun hoofd met mijn auto mee. Hoofdschuddend blijven ze achter, snel kleiner wordend in de verte. Ik zie het plantsoen. Mijn bestemming. Er staat een kleurloos groepje mensen op. Twee mannen in een antracietkleurig pak, een paar toeschouwers en mijn doelwit. Driftig fotograferend stapt hij om de twee grijze mannen. Onderwijl maakt hij drukke, pedante gebaartjes. Hij voelt zich zeer belangrijk, de lul.

De laatste paar seconden lijken oneindig vertraagd. Ik geef een ruk aan het stuur. De auto stuitert het trottoir op. Ik rijd op gras, hobbelend, alsof ik op een rodeopaard zit. Mijn doelwit schrikt op. Hij ziet me naderen. Ik kan bijna de angst in zijn ogen zien. Plotseling maakt mijn auto een zwenking naar rechts. Een polletje gras, een heuveltje: ik weet het niet. Wat ik nu wel zeker weet is dat mijn missie een mislukking wordt. Ik zal mijn doelwit voorbij gaan. De twee mannen die werden gefotografeerd bevinden zich nu ineens in mijn baan. Eentje springt opzij, de ander weet ik net te raken. Door het geopende raam hoor ik een paar verschrikte woorden. "Mevrouw, wat doet u nou?"
Dat zie je toch, lul, ik probeer over je heen te rijden, denk ik nog.

Verkeerde richting ingeslagen. Het is hier hartstikke druk. Vrachtwagens en gewone auto's staan in een ingewikkeld patroon op de weg. Rood stoplicht. Ik wil over de stoep rijden, maar een lantaarnpaal, vuilnisbakken en een brievenbus zullen dat verhinderen. Ik kan niet wegkomen! Help! In mijn achteruitkijkspiegeltje zie ik een man naar mijn auto rennen. Ik doe het portier open, maar ik ben niet snel genoeg. Hij grijpt me beet, van achteren. Ik worstel. Ik probeer los te komen. Het lukt me niet. Ik zit gevangen. Ik ben erbij! Dit is het einde.

Minutenlang staan we daar. Wachtend op sirenes die in de verte zouden moeten klinken. Ze komen niet. Er gebeurt niets. Het lijkt alsof we gevangen zitten in een oneindig moment. Mijn wereld bestaat uit onze worstelende lichamen. Ik voel dat zijn kracht tanende is. Ik geef met mijn linkerhand een ruk naar rechts en tegelijk stamp ik met de hak van mijn schoen keihard op zijn voet. Een gesmoorde kreet, een verslappende greep en ik ben los. Ik ben vrij! Voordat ik dat ten volle kan realiseren ben ik op weg. Ik ren nu. Mijn gestalte schiet door de spiegelende etalageruiten. Rennen! Vrijheid! Volgende keer beter. Dat er een volgende keer komt, staat vast.

Marco heeft veel geluk gehad. Oh wat had ik die klootzak graag willen zien lijden. Ik had zijn gebroken lichaam op het zachte gras willen zien liggen. In plaats daarvan heb ik zo'n zouteloze rotzak geraakt. Dat zal wel weer een enorme rel worden. Moordaanslag op politicus. Bah, Marco Bakker is hier juist de onmens. Een beetje dronken achter het stuur zitten. Smoesjes als "mijn cruisecontrole zat vast". Wat een gelul. Zo ga je toch niet met mensen om? Nee, iemand die zo gevaarlijk rijdt, verdient niet beter dan plat te worden gereden door mij. Ik ben de engel der wrake. Beef en sidder voor mij. Volgende keer, Marco Bakker, de volgende keer...

Rink en Sturing botsen

Edward Sturing heeft Paulo Rink buiten de selectie gelaten van Vitesse voor de wedstrijd tegen AZ, vanwege een gebrek aan inzet.

Sturing heeft niet het idee dat Rink wil vechten om degradatiue te voorkomen. De spits, die deze winterstop werd gehaald, moet het doen met een plaats op de tribune.

Edward Sturing vertelde: "Ik heb het idee dat Rink er niet alles aan doet, terwijl ik van iedereen in deze fase dat wel verwacht. Hij moet begrijpen waar het om gaat bij Vitesse. Het gaat niet alleen om de prestatie tijdens wedstrijden, ook op de training moet hij laten zien dat er geknokt moet worden om Vitesse in de eredivisie te houden. Hij moet een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugdige spelers. Vandaar mijn beslissing hem niet mee te nemen naar Alkmaar. De bal ligt nu bij hem. Het wil niet zeggen dat hij helemaal niet meer in actie komt, dat ligt aan de speler zelf."

De zaakwaarnemer van Rink, Gordon Stipic, heeft boos gereageerd: "Sturing heeft iets tegen de persoon Rink en dat is een kwalijke zaak. Hoewel Paulo niet altijd goed gespeeld heeft, is hij na de winterstop wel de topscorer van Vitesse. Volgens Sturing is de teloorgang van Vitesse vooral de schuld van Paulo, maar hij zou eens in de spiegel moeten kijken. Waarom staat de club zo laag? Omdat ze een onprofessionele trainer hebben."

Jacht op Van der Vaart geopend

De jacht van buitenlandse clubs op Rafael van der Vaart lijkt officieel te zijn geopend. In ieder geval Manchester United blijkt serieuze interesse te hebben in de Ajax-speler.

Verschillende weken achter elkaar volgen scouts van Manchester United de speler al. Het managementbureau van Van der Vaart is op de hoogte van de belangstelling, maar heeft aangegeven dat er nog geen serieuze gesprekken zijn geweest. Hetzelfde geldt voor Juventus en FC Barcelona, clubs die ook recentelijk Van der Vaart bekeken. Met serieuze gesprekken wil het management wachten tot er een serieus bod bij Ajax ligt.

Dat zou op korte termijn kunnen gebeuren. De Engelse krant 'The Mirror meldt' dat Manchester United een bod van tien miljoen pond op de middenvelder zou hebben uitgebracht. Van der Vaart zou bij Manchester United op de lange termijn de plek van Ryan Giggs moeten gaan opvullen. De plek die eerder nog bestemd was voor Robben.

75.000 euro voor menukaart Titanic

Op een veiling in Groot-Brittannië heeft de kaart van het eerste menu dat aan boord van de Titanic werd geserveerd een recordbedrag van 51.000 pond - omgerekend zo'n 75.000 euro - opgebracht. Daarmee is het de hoogste prijs die ooit voor een aandenken aan het cruiseschip is betaald.

De menukaart maakte deel uit van de vier collecties die gisteren tijdens de British Titanic Society Convention in Southampton werden geveild. De Southampton, in het zuiden van Engeland, was de thuishaven van het beroemde schip.

Ploegen voor LBL

De ASO, organisator van Luik-Bastenaken-Luik, heeft de 25 teams bekend gemaakt die mogen deelnemen aan de race.

Tyler Hamilton won vorig jaar de race rijdend voor CSC. Nu zal hij met z'n nieuwe ploeg Phonak weer een gooi doen naar de overwinning. Rabobank is de enige Nederlandse ploeg.

Ag2r-Prévoyance
Alessio-Bianchi
Brioches La Boulangère
Chocolade Jacques-Wincor Nixdorf
Colombia-Selle Italia
Cofidis
Crédit Agricole
Team CSC
Domina Vacanze
Fassa Bortolo
FDJeux.com
Gerolsteiner
Illes Balears-Banesto
Lampre
Landbouwkrediet-Colnago
Liberty Seguros
Lotto-Domo
Mr.Bookmaker-Palmans
Phonak Hearing Systems
Quick.Step-Davitamon
Rabobank
Saeco
T-Mobile
US Postal Service presented by Berry Floor
Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie

Vandenbroucke wil revanche

Frank Vandenbroucke(29)is het huidige seizoen gestart als een rustigere en volwassenere renner dan vroeger. Met top 10 plaatsen in Parijs-Nice en de Catalaanse Week bewees het lid van de Fassa Bortolo equipe zijn vorm. Hij wil de Ronde van Vlaanderen niet alleen winnen, hij wil revanche.

Hij zei tegen het Franse sportblad L'Equipe: "Ze beschuldigden me van knoeien met het resultaat, door te zeggen dat ik de overwinning aan Van Petegem gaf." De Belg werd toen 2e achter Van Petegem. "Dat was een buitengewoon resultaat voor me, omdat ik de zwarte periode uit mijn leven net achter me had gelaten."

"Ze" is de vorige ploeg van VDB: Quick-Step, de ploeg die hem steunde tijdens de jaren van dopingbeschuldigingen en depressies. Hij ondervond echter geen steun en felicitaties na zijn 2e plaats, maar beschuldigingen van een deal met Van Petegem, voor de overwinning, aldus de Belg in L'Equipe.

VDB voegde nog toe: "Ik zou nooit de Ronde van Vlaanderen verkopen, ik heb overwinningen nodig, geen geld."

Lefévrè ploegleider van Quick-Step zei tegen de Franse sportkrant: "Toen onze wegen van Vandenbroucke scheidden spraken we af hier niet meer over te spreken. Als VDB zich daar niet aan wil houden, dan moet hij dat zelf weten."

Belangstelling Twente voor Fafiani

Raymond Fafiani staat in de belangstelling van FC Twente.

De aanvaller van Vitesse werd afgelopen week bekeken door de Enschedese club in het duel tussen Vitesse en RKC Waalwijk. Het contract van de 20-jarige Amsterdammer loopt aan het eind van dit seizoen af bij de Arnhemmers, maar hoeft niet weg. De club heeft Fafiani een verlaagde aanbieding gedaan en verwacht aankomende week uitsluitsel, of hij daarop in wil gaan.

Vibrerend condoom succes op beurs

japis had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de uitvindersbeurs in het Zwitserse Geneve worden ook dit jaar weer interessante nieuwe hebbedingetjes tentoongesteld. Grote publiekstrekkers zijn dit maal de vibrerende condoom en de anti-aambeienstoel.

Het condoom met ingebouwde vibrator is uitgevonden dor een Taiwanese ingenieur en mocht rekenen op de meeste belangstelling. Een goede nummer twee was de Zuid-Koreaans anti-aambeien stoel. Deze uitvinding houdt in dat een 'wolkje' van medicijnkruiden, opgewarmd door een kaars, door de stoel heengestuurd wordt. Dit zou constipatie en aambeien voorkomen.

Tussen de 675 andere uitvindingen uit 42 landen staan echter nog meer interessante dingen, zoals een vliegtuig op zonne-energie en een 'gekke helper' die gehandicapten helpt met aankleden.

Bejaarde licht advocaat op

Een 75-jarige vrouw uit Amerika is haar advocaat kwijt geraakt die haar bijstond in een oplichtingszaak. De jurist besloot de bejaarde niet meer te verdedigen omdat de vrouw ook hem probeerde op te lichten.

De vrouw stond terecht omdat ze eind 2003 bekend had met een valse cheque een Harley Davidson had willen kopen. Ook haar advocaat wilde ze op die manier goedkoop 'betalen'. De bejaarde kreeg van de rechtbank een boete van 385 dollar opgelegd en wordt een jaar onder toezicht gesteld.

Commissie: Publieke Omroep krijgt laatste kans

Het is voor de Publieke Omroep de laatste kans om in de huidige vorm door te gaan. Dat zegt de commissie-Rinnooy Kan die het functioneren van de Publieke Omroep onderzocht. Gisteren werd op het MediaPark in Hilversum het rapport van de commissie, 'Omzien naar de omroep', overhandigd aan de raad van toezicht van de Publieke Omroep.

De commissie stelt dat de losse omroepen beter samen moeten werken. De programmering van de televisienetten is nu te omslachtig en onduidelijk. Verder komt er volgens Rinnoy Kan nog weinig terecht van de wens elk net een eigen gezicht te geven, de zogenoemde netprofilering.

De commissie is wel van mening dat de losse omroepen het redelijk hebben gedaan in de afgelopen vijf jaar. In 2000 kregen de omroepen een consessie om uit te zenden, met als voorwaarde dat er in 2004 een evaluatie zou komen.

Op de radio is de profileren van de zenders juist te sterk. Kleine doelgroepen worden nu niet meer bereikt. De commissie denkt wel dat de radio-tak veel beter op weg is dan bij de televisie. Het aanbod van de diverse radiozenders wordt als goed afgebakend gezien. De commissie vindt dat Radio 1 en Radio 2 goede publieke radiozenders zijn.

Over 3FM, Radio 4 en 747 AM zegt de commissie dat ze een expliciet en helder geformuleerd aanboddoelstelling mist. Deze zenders zullen dan ook alle zeilen moeten bijzetten om een verdere terugloop in marktaandeel te verkleinen.

De commissie stelt nu voor om de macht van de omroepen te verkleinen de de Publieke Omroep als geheel meer bevoegdheden te geven. Zo zouden de netten op televisie veel meer een eigen gezicht krijgen.

Silverstone op zwarte lijst

Moderne circuits als Bahrein bedreigen de Grand Prix' in Europa. Dat heeft F1-baas Bernie Ecclestone gezegd.

Ecclestone wees op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Daar heeft men voorgesteld om de baan te renoveren door enkele 'lampen' te vervangen. "En er zijn andere circuits die ook zo zijn," sneerde de Brit.

Traditionele circuits als Monza, Monte Carlo en Spa-Francorchamps worden volgens de 73-jarige Ecclestone niet bedreigd. "Het zou niet leuk zijn om die te verlaten," aldus de F1-baas. "Maar als ik een bericht had voor de andere banen, zou het 'Denk erom' zijn. Je zal niet meteen doen wat zij hier hebben gedaan, maar je kunt je wel verbeteren."

Circuit veranderd na bandenproblemen

De organisatoren van de Grand Prix in Bahrein zullen het nieuwe circuit nog voor de race op zondag aanpassen.

Ze hebben dit toegezegd na de vele problemen met banden tijdens de oefensessies op vrijdag. De banden van zowel Fernando Alonso, David Coulthard als Anthony Davidson waren na de tweede sessie compleet kapot.

Medewerkers van de FIA en bandenfabrikant Michelin reden vervolgens over het circuit om het probleem te onderzoeken en ontdekten dat enkele drainageroosters op de kerbstones los waren gegaan. Dat veroorzaakte scherpe randjes die de banden openreten.

Senna-proces kan weer beginnen

Het hooggerechtshof in Italië heeft vrijdag de vrijspraak van Williams in de zaak van de dood van de Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna nietig verklaard.

De uitspraak komt tien jaar na de dood van de coureur, die op 1 mei 1994 dodelijk verongelukte op het circuit van Imola, tijdens de Grand Prix van Italië. Hij raakte zonder aanwijsbare redenen de macht over het stuur kwijt. Zijn auto zou echter mankementen hebben vertoond, waardoor teambaas Frank Williams en hoofdontwerper Adrian Newey voor de rechter werden gebracht.

In een eerste rechtzaak in 1997 werden beiden vrijgesproken en in hoger beroep volgde in 1999 ook vrijspraak. Omdat het beroepsproces niet juist zou zijn gegaan gingen de aanklagers in beroep bij het hooggerechtshof. Die gaf gen vrijdag gelijk, waardoor de aanklagers nu opnieuw mogen bewijzen dat er iets aan de wagen van Senna mankeerde.

Grote actie in Italië tegen moslimradicalen

In Italië zijn afgelopen vrijdag tijdens een landelijke actie 161 mensen opgepakt. Het gaat in alle gevallen om lieden die verdacht worden van banden met extremistische islamitische groeperingen. De meeste arrestanten hadden de Marokkaanse nationaliteit.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu was het de bedoeling om extremisten en gewelddadige personen te scheiden van vredelievende moslims. De politie heeft negentig personen meegenomen voor ondervraging, terwijl vijftien mogelijk het land worden uitgezet.

De gehele acties was volgens Pisanu een ''preventieve operatie, nauwkeurig uitgevoerd op basis van gecontroleerde informatie over mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij islamitische kringen.''

''Rome vernietigen''
Het Italiaanse rechtse weekblad Panorama meldde gisteren dat er een videoband van vermoedelijk het terreurnetwerk al-Qaeda is gevonden, waarop de organisatie dreigt Rome te vernietigen. Op die band staan bedreigingen van sjeik Abu Qatadah al-Falastini, een Jordaniër die nu in een Britse cel zit. Hij wordt verdacht van banden met al-Qaeda.

Al-Falastini zegt op die band: ''Rome wordt niet veroverd door woorden maar door macht en wapens.'' De videoband werd gevonden in een flat in de noordelijke stad Cremona, waarvan vermoed wordt dat dit een uitvalsbasis is van een extremistische moslimorganisatie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.