DVD: The Flash - seizoen 2

In The Flash is Barry Allen (Grant Gustin) de snelste man 'alive', dankzij een explosie van een deeltjesversneller. Hij noemt zich de Flash en vecht tegen criminelen met zijn supersnelheid als belangrijkste troef, maar ondersteund door zijn slimme vrienden.

De serie is de tweede van inmiddels vier tv-series die, gebaseerd op DC Comics, worden uitgezonden op de Amerikaanse tv-zender The CW. Na afgeleid te zijn van Arrow waren beide series de bron voor een derde serie, Legends of Tomorrow, waarin personages uit Arrow en The Flash een team vormen. Geheel los van de drie, en oorspronkelijk op een andere tv-zender, ontwikkelden dezelfde makers een serie over Supergirl, die later verhuisde naar The CW en nu officieel de vierde serie is in een wereld van superhelden. Dat maakt The Flash slechts een stukje van een groter universum, maar nog steeds een van de leukste. Barry en zijn vrienden gebruiken een buiten gebruik geraakt wetenschappelijk instituut, S.T.A.R. Labs, als hun basis en monitoren van daaruit de stad, zodat er snel ingegrepen kan worden in geval van nood.

The Flash: 'Jay Garrick'

Maar The Flash vertelt niet over hoe iemand die snel kan rennen wekelijks bank- en straatrovers tegenhoudt. Ook in het tweede seizoen is Barry's grootste uitdaging de tegenstand van een andere speedster. De mysterieuze Zoom, afkomstig van Earth-2, heeft het op de Flash gemunt omdat hij, simpel gezegd, jaloers is op hoe snel Barry kan rennen. Dat lijkt een flauwe reden, maar het is genoeg voor de slechterik om een serieuze dreiging te vormen voor Barry en zijn team. In het eerste seizoen was de Big Bad echter ook al iemand met een eigen voorraadje supersnelheid, dus heel origineel was het niet om in dit seizoen ook een 'speedster versus speedster'-verhaallijn op te bouwen.

Het is echter niet storend: doordat in de finale van seizoen 1 contact werd gelegd met de parallelle wereld Earth-2 wordt het in seizoen 2 mogelijk om gebruik te maken van The Multiverse: een in de comics veelgebruikt plotelement om meerdere parallelle werelden met enigszins verschillende eigenschappen naast elkaar te laten bestaan en met elkaar te laten communiceren. The Flash seizoen 2 maakt gebruik van dit concept om nieuwe schurken te introduceren en alternatieve versies van personages uit de eigen wereld te verkennen. Relevant hierin is de introductie van Jay Garrick. Hij was ooit, in 1940 in de comics, de eerste Flash voordat Barry Allen in 1959 werd bedacht door Robert Kanigher en Carmine Infantino. In latere jaren, toen DC meer de focus op Allen wilde leggen, werd Garrick ondergebracht in de 'tweede Aarde' en daar maken de schrijvers van The Flash nu op een leuke manier gebruik van. Garrick voegt zich bij het team, beroofd van zijn eigen supersnelheid, maar weet zowel verhaaltechnisch wat bij te dragen als de dynamiek van het team op een interessante manier te veranderen.

The Flash seizoen 2 is uiteindelijk weer een seizoen lang een race tussen twee speeders, maar er is ook genoeg te zien aan andere schurken. Zo keert Gorilla Grodd weer terug, zien we King Shark, die in de Suicide Squad-film om praktische redenen werd vervangen door Killer Croc (er zouden te veel visual effects nodig zijn om de mens-haai in beeld te brengen), zijn er tripjes naar Earth-2 en is er een aflevering die zich grotendeels in de mysterieuze Speed Force afspeelt. En ook dit seizoen hebben de personages plezier in wat ze doen, vormen ze een hecht team en is de hoopvolle houding van Barry Allen een ankerpunt voor de toon van de serie, die daardoor ongeacht de keuze voor schurken of verhaallijnen altijd een plezier is om naar te kijken.

The Flash: Zoom

The Flash seizoen 2 is verkrijgbaar op blu-ray en dvd, plus er is een uitgave met seizoen 1 en 2 in hetzelfde doosje. Voor deze review is alleen de dvd-uitgave bekeken, en die is weer rijk voorzien van extra's.

Zo is Armen Kevorkian, de visual effects-supervisor van de serie, aanwezig in veel van de extra's om te vertellen over hoe een supersnelle renner of een menselijke haai in beeld worden gebracht. Hij komt veel terug, maar hij heeft ook veel te vertellen, zoals hoe zijn team regelmatig een digitale versie van zijn Jeep verwerkt in de achtergrond van scènes.

Veel van de extra's in deze sciencefiction-superheldenserie, die meestal slechts een paar minuten duren, gaan logischerwijs over de visual effects, en sommige extra's gaan nog over het eerste seizoen. Sterker nog; een aantal van de extra's op het eerste dvd-schijfje zijn simpelweg dezelfde als op de blu-ray uitgave van seizoen 1, wat ofwel een opvallende keuze, ofwel een fout van de makers is.

Verder zijn er een aantal mooie karaktermomenten te zien in de deleted scenes, is er een leuke, twaalf minuten durende gag reel en krijgt stemacteur Tony Todd wat aandacht. Hij doet de stem van Zoom en legt uit wat zijn gedachten over de rol zijn.

Warner Bros. en Berlanti Productions weten inmiddels hoe ze een leuke aanvulling moeten maken in de home video-uitgaven van hun tv-series, en het is een plezier om de extra's te bekijken als je een fan bent van de serie. Het zou alleen leuk zijn als veel extra's wat langer zijn, of worden samengevat tot beter opgebouwde kleine specials. Dat neemt echter niet weg dat deze uitgave nog altijd een stuk beter is dan de uitgave van veel andere series, waarin een trailertje en een korte blooper reel vaak het enige is dat wordt toegevoegd.