Zou een vierdaagse werkweek de norm moeten worden?

AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al hun werknemers. Het kantoor gaat in 2025 op vrijdag dicht, iedereen heeft dan een 'ontwikkeldag'. De arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd. Zou een vierdaagse werkweek de norm moeten worden?

Werknemers onder prestatiedruk(@Geralt on Pixabay)
Werknemers onder prestatiedruk(@Geralt on Pixabay)

AFAS wil medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Om die reden noemt AFAS het ‘ontwikkeldag’. “Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor”, volgens het bedrijf.

Werknemers gaan door invoering van de vierdaagse werkweek niet inleveren op hun arbeidsvoorwaarden zoals salaris, 13e maand, pensioen en vakantiegeld. De medewerkers blijven ook gewoon acht uur per dag werken. Medewerkers die al vier dagen werkten, worden gecompenseerd.

Volgens AFAS is de vierdaagse werkweek mogelijk doordat de productiviteit van medewerkers in 25 jaar tijd met 650 procent is gestegen. Het bedrijf zegt de vierdaagse werkweek te zien als een "innovatiekans" en denkt dat het bedrijf "juist nog productiever wordt". "We realiseren ons natuurlijk dat dit lang niet voor elke onderneming haalbaar is. Maar we hopen dat dit het begin is van een beweging", aldus de CEO. 

1324 stemmen , laatste: 24-06-2024, 08:54