Nederlandse vrouwen naar Europees goud op 4x400; zilver en brons 4x100m-ploegen

In Rome wordt woensdagavond de slotavond afgewerkt van het Europees kampioenschap atletiek. Het is daarbij onder meer estafetteavond, met op alle vier de reguliere estafettes de finales, inclusief Nederlandse deelname.

4x400m vrouwen
Lieke Klaver opende prima en liep Nederland naar de leiding, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte hielden de ploeg uitstekend voorin, vooral in het geval van De Witte met het nodige knokwerk. Zij gaf zo vanaf de leiding af op Femke Bol, die ongeveer 380 meter ogenschijnlijk op haar gemak liep. In de laatste paar meter moest ze even extra aanzetten en dat was ruimschoots voldoende voor goud in een beste Europese jaarprestatie van 3:22,39 minuten. Met Sophie Becker, Rhasidat Adeleke, Phil Healy en Sharlene Mawdsley pakte Ierland in 3:22,71 historisch zilver, voor de eveneens fraaie bronzen medaille van België met Naomi van den Broeck, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo en Helena Ponette (3:22,95).

4x400m mannen
Nederland stelde zwaar teleur en haalde de finale niet eens, voor de winnaars van olympisch zilver in Tokyo lijkt het al niet te gaan lukken om de Spelen überhaupt te halen. In Rome kende België geen problemen: Jonathan Sacoor opende sterk, Robin Vanderbemden hield België in de race, net als veteraan Dylan Borlée, waarna kersvers Europees kampioen Alexander Doom het zeer indrukwekkend afmaakte in 2:59,84 minuten, Europa's snelste tijd van het jaar. Zilver ging in 3:00,81 minuten naar Luca Sito, Vladimir Aceti, Riccardo Meli en Edoardo Scotti uit Italië, één honderdste van een seconde voor het Duitsland van Manuel Sanders, Jean Paul Bredau, Marc Koch en Emil Agyekum.

4x100m vrouwen
Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen een sterke race en vooral slotloopster Jiya kwam heel sterk opzetten. Ze ging daarmee nét voorbij Zwitserland naar brons in 42,46 seconden. Het goud was in een beste Europese jaarprestatie van 41,91 seconden voor de Britse ploeg met Dina Asher-Smith, Desiree Henry, Amy Hunt en Daryll Neita, voor de Françaises Orlann Oliere, Gemima Joseph, Helene Parisot en Sarah Richard (42,15).

4x100m mannen
Met Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo liep Nederland opnieuw een goede race en dat resulteerde zowaar in zilver in 38,46 seconden. Dat was wel wat langzamer dan in de series en, belangrijker, nog altijd niet snel genoeg voor de Olympische Spelen: volgende week krijgt de ploeg in Zwitserland een allerlaatste kans om sneller te lopen dan de 38,30 seconden waarmee Trinidad & Tobago hen nu van de Spelen houdt. In Rome ging het EK-goud naar het thuisland: Matteo Melluzzo, Lamont Marcell Jacobs, Lorenzo Patta en Filippo Tortu snelden in 37,82 seconden naar de winst, brons ging in 38,52 seconden naar Kevin Kranz, Owen Ansah, Deniz Almas en Lucas Ansah-Peprah uit Duitsland.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was op voorhand al vrijwel niet te kloppen en dat bleek: de Zweed sprong ogenschijnlijk moeiteloos over 6,10 meter, veel hoger dan de Griek Emmanouil Karalis, die op 5,87 meter bleef steken en vervolgens telkens met Duplantis mee ging, maar op drie hoogtes achter elkaar een foutsprong liet noteren. Brons ging met 5,82 meter naar de Turk Ersu Sasma en de Duitser Oleg Zernikel.

10.000m mannen
De kopgroep werd beetje bij beetje kleiner, vooral onder het tempo van de Brit Patrick Dever, die er in de slotronde zelf ook af moest. In de laatste honderd meter werd er gesprint om het goud en dat ging naar de Zwitser Dominic Lobalu in 28:00,32 minuten, voor de Fransman Yann Schrub (28:00,48) en de Spanjaard Thierry Ndikumwenayo (28:00,96). Noah Schutte finishte in 28:28,52 minuten als achttiende, wat hem met de resultaten van de B-race er bij plek 21 opleverde.

Verspringen vrouwen
In haar tweede poging kwam Malaika Mihambo al tot 7,22 meter, de verste sprong ter wereld sinds haar eigen 7,30 meter op het WK in Doha in 2019. Niemand kwam daar meer bij in de buurt en dus pakte de Duitse het goud, maar het thuispubliek kon ook juichen: met 6,94 meter sprong Larissa Iapichino in haar laatste poging terug de medailles in naar zilver. Brons ging met 6,91 meter naar de geboren Santomese Agate de Sousa, tegenwoordig uitkomend voor Portugal.

1500m mannen
Zoals verwacht stond er geen enkele maat op Jakob Ingebrigtsen: de Noor schopte de turbo vroeg aan en liep naar goud in 3:31,95 minuten, een verbetering van zijn kampioenschapsrecord van twee jaar geleden. De Belg Jochem Vermeulen sprintte verrassend naar zilver in 3:33,30 minuten, vlak voor de Italiaan Pietro Arese (3:33,34) en de tweede Belg, Ruben Verheyden, die met 3:33,40 zo nét naast een medaille greep.

800m vrouwen
Topfavoriete Keely Hodgkinson leek op weg naar een overtuigende zege, maar het werd in de laatste meters toch nog even spannend: de Britse pakte wel het goud in 1:58,65 minuten, maar de Slowaakse Gabriela Gajanova kwam met 1:58,79 nog bijzonder dicht in de buurt. Het brons ging naar Frankrijk en wel dankzij Anaïs Bourgoin (1:59,30).

Speerwerpen mannen
Julian Weber uit Duitsland opende met 85,94 meter en dat was vrijwel de hele wedstrijd goed voor goud. Vrijwel, want in zijn allerlaatste worp knalde Jakub Vadlejc uit Tsjechië er met 88,65 meter ruimschoots overheen voor de titel. Weber pakte zilver, brons ging met 85,75 meter naar de Fin Oliver Helander.