Mountainbikester Pieterse 2e in World Cup ItaliŽ, Schurter wint na een jaar weer

's Werelds beste cross-countrymountainbikers kwamen zondag in de World Cup in actie in het Italiaanse Val di Sole. Na de shorttrackwedstrijden van vrijdag stonden daar de cross-countrywedstrijden op het programma, waarin het dit keer toch wat minder spannend was.

Vrouwen
In de eerste volle ronde reed Puck Pieterse met Pauline Ferrand-Prevot en Loane Lecomte weg van de rest van het veld. Lecomte kon dat niet zo lang volhouden en haakte af, Pieterse ging nog even mee met Ferrand-Prevot. De Française was echter een flinke maat te groot, liet Pieterse al snel achter en soleerde naar een indrukwekkende zege. Pieterse werd op vijftig tellen wel tweede, de Zuid-Afrikaanse Candice Lill reed al snel langs Lecomte naar plek drie en hield dat knap vol tot aan de finish voor haar allereerste World Cup-podium. Anne Tauber finishte als elfde, Lotte Koopmans werd 46e.

Mannen
Al vroeg in de wedstrijd ontstond een klein kopgroepje: Alan Hatherly viel aan en de Zuid-Afrikaan kreeg Nino Schurter, Martin Vidaurre en Jordan Sarrou in zijn kielzog mee. Na twee ronden werden zij vergezeld door een achtervolgend groepje, maar in no-time reden Hatherly, Schurter en Vidaurre opnieuw weg van de rest.

De jonge Chileen Vidaurre moest het tempo bergop even later laten gaan, Schurter en Hatherly trokken door. Met nog ruim drie volle ronden te gaan moest ook Hatherly de Zwitserse legende laten rijden en Schurter reed zo naar een zeer indrukwekkende overwinning, zijn eerste sinds Val di Sole vorig jaar. Hatherly werd tweede, de Fransman Mathis Azzaro won op gepaste afstand de sprint om plek drie - Nederlanders waren er niet.