Blu-ray: The Peanut Butter Falcon

Als de naam Shia LaBeouf tegenwoordig op een filmposter verschijnt wordt er niet alleen een volledig arsenaal aan memes opengetrokken, er wordt de laatste jaren toch uiteindelijk wel gekeken. The Peanut Butter Falcon kreeg een grote première op het BFI London Festival en is vanaf nu ook in Nederland via home video te zien. Een film die niet gelijk zal aansluiten op de wensen van de massa, maar wel de potentie heeft om een echte filmhuisklassieker te worden.

De jonge Zak met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden. Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niets liever dan die droom waarmaken. Al snel ontmoet hij Tyler, die ook op de vlucht is voor hele andere redenen. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen. Ze overtuigen zelfs de aardige Eleanor, een medewerkster van het verpleegtehuis, om zich bij hen aan te sluiten op hun reis. Wat volgt is een reis met als einddoel om te zien hoe mooi het leven kan zijn als iemand verder kijkt dan zijn neus lang is.

De film heeft als obstakel dat het moeilijk te plaatsen is binnen een enkel genre. Als avonturenfilm werkt het verhaal perfect, met de aandoenlijke Zak, de verwarde Tyler en de (uiteindelijk) verbindende factor Eleanor weten regisseurs en scriptschrijvers Tyler Nilson en Michael Schwartz een verhaal neer te zetten dat niet alleen geloofwaardiger is dan de plot op het eerste oog laat lijken, maar ze weten ook mooie, ronde personages het verhaal te laten vertellen. Door de lichte, humoristische toon die wordt toegevoegd aan sommige zwaardere scènes is het plots ook bijna een geschikte familiefilm. Daar diskwalificeert het zich uiteindelijk toch in groeiende mate voor, maar de filmhuiskwaliteit is in elke minuut aanwezig.

Dakota Johnson laat nog maar eens zien waarom ze zoveel meer is dan Anastasia Steele. Haar interactie met Zak, die in het echte leven ook gewoon Zack heet, laat niet alleen zien hoe mooi een echte vriendschap kan zijn maar ook hoe Johnson is gegroeid als actrice. Van Zack Gottsagen gaan we ongetwijfeld meer horen, want de rol die hij speelt geeft zo'n feel-good sentiment dat er nog meer kansen voor hem in het verschiet liggen. Het contrast is te zien in de manier waarop LaBeouf Tyler neerzet. Een man die niet alleen voor anderen op de vlucht is, maar ook om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Uitgekotst, uitgestoten en ferm beschermd door een muur die Zak eigenhandig neer weet te halen. Het is prachtig om de chemie tussen deze twee te zien. LaBoeuf liet tijdens een Q&A op BFI London Film Festival ook weten dat dit een van de leukste filmperiodes is die hij ooit heeft meegemaakt. Dat is uiteindelijk ook te zien in het eindresultaat.

Met 97 minuten is de film een zeer geschikte kandidaat om even iets meer dan anderhalf uur te ontsnappen aan het huidige klimaat. Even wegdromen bij een wereld die zeer dichtbij de onze staat, maar toch overduidelijk fictief is. In de manier waarop sommige scènes worden neergezet is er zelfs wat invloed van Wes Anderson te vinden. The Peanut Butter Falcon is in het genre avonturenfilms een van de beste van de afgelopen jaren. Het is te hopen dat Nilson en Schwartz nog veel van dit soort mooie projecten weten te maken en niet ten prooi vallen aan het blockbustermonster dat al veel indieregisseurs heeft opgeslokt.