Opnieuw massale demonstratie tegen regering Netanyahu

Tienduizenden mensen hebben vanavond in Tel Aviv en andere Israëlische steden gedemonstreerd voor de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. De deelnemers aan de demonstratie in Tel Aviv eisten dat premier Benjamin Netanyahu een einde maakt aan de oorlog in Gaza, zodat er een akkoord kan worden bereikt over de gijzelaars die zijn ontvoerd door het islamistische Hamas.

In een op video opgenomen toespraak zei de vorige week door Israël bevrijde gegijzelde Andrey Kozlov: "Er is maar één oplossing voor de gijzelaars die nog steeds in handen van Hamas zijn: een deal tussen Israël en Hamas."

Tijdens zijn gevangenschap liet Hamas hem en zijn medegevangenen kijken naar de televisieverslagen van de wekelijkse demonstraties in Israël. Dit gaf de gegijzelden moed en vertrouwen. "Jullie zijn helden!" zei hij tegen de demonstranten.

De demonstranten riepen op tot nieuwe verkiezingen. Volgens het Forum of Hostage Families was dit het grootste protest sinds het begin van de Gaza-oorlog.

Tijdens het protest werden er tenten in brand gestoken om aandacht te vragen voor de manier waarop de regering omgaat met de bijna dagelijkse raket aanvallen door Hezbollah op het noorden van Israël. Daardoor zijn de afgelopen twee weken tienduizenden hectaren land afgebrand.

De tenten werden aan het einde van de demonstratie opgezet om een statement te maken: "We Lost the North," door de protestgroep Change Generation.