IsraŽlische regering kwaad op IDF wegens aanbod humanitaire gevechtspauze

De door het Israëlische leger aangekondigde humanitaire gevechtspauze  in het zuiden van Gaza is niet goed ontvangen door de Israëlische regering. Een woordvoerder van de regering zei dat premier Netanyahu pas zondagochtend via de media over de plannen hoorde en ze beschouwt als onaanvaardbaar. Israëlische televisiestations citeerden Netanyahu: “We hebben een land met een leger, niet een leger met een land.”

Minister van Defensie Gallant was naar verluidt ook boos over de timing van de aankondiging van de gevechtspauze, nadat zaterdag verschillende Israëlische soldaten in de Gazastrook zijn gedood. De minister die verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid, Ben-Gvir, schreef op Platform X dat degene die deze beslissing heeft genomen, ander werk zou moeten gaan zoeken. 

Het Israëlische leger kondigde zondagochtend aan dat er tot nader order dagelijks tussen 08.00 uur en 19.00 uur (lokale tijd) geen militaire activiteiten zouden plaatsvinden vanaf de grensovergang Kerem Shalom in het noorden. Dit zou meer hulpleveringen aan Gaza mogelijk moeten maken. De gevechten in Rafah tegen Hamas gaan wel door.