Energietoeslag onterecht uitgekeerd. 'Terugvorderen moeilijk'

In een drietal gemeenten in Zuid-Holland hebben honderden huishoudens onterecht energietoeslag ontvangen. Dit blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van Wassenaar. De onterechte uitkering komt door een fout van de gemeente zelf, aldus de schrijver. Het gaat om €800,00  toeslag per adres. Men gaat het geld niet terugvorderen, maar slechts de ontvangers vragen het terug te storten.

Mensen met een uitkering, minimaregeling of met een inkomen dat maximaal 130 procent boven het sociaal minimum zit, kon 800 euro aan energietoeslag aanvragen. Nu blijkt dat bij het overmaken een flink aantal mensen er geen recht op had. Het ging vooral fout bij de aanvragers van die toeslag, dus de mensen zonder uitkering of minimaregeling. "In totaal zijn er in de drie gemeenten 322 onjuiste betalingen gedaan", legt het college van Wassenaar uit in haar brief aan de gemeenteraad.

Geld niet teruggevorderd
De energietoeslag is een steun in de rug voor inwoners met een laag inkomen. De energierekeningen stegen flink, onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne waardoor veel mensen het hoofd niet boven water konden houden.

Het gaat in om 249 huishoudens in Leidschendam-Voorburg, 33 huishoudens in Voorschoten en 40 huishoudens in Wassenaar die onterecht geld hebben gekregen. Dat geld wordt niet teruggevorderd, maar teruggevraagd. "Bij terugvordering wordt een inwoner verplicht het bedrag terug te betalen, daardoor kunnen ze in financiële problemen komen." Precies dat is wat het college in Wassenaar wil voorkomen. "Een andere reden is dat de betaling in december vorig jaar is gedaan. Omdat we inmiddels een half jaar verder zijn, is de kans groot dat het overgemaakte geld al is uitgegeven." Dat zou ervoor zorgen dat het risico voor financiële problemen bij inwoners alleen maar groter wordt. Het betekent dat de drie gemeenten ruim 250.000 euro te veel hebben uitgegeven.