Volleybalsters moeten ťťn set winnen voor olympisch ticket

De Nederlandse volleybalsters hebben zondagochtend een bijzonder duidelijke opdracht voor hun laatste groepswedstrijd in de Volleyball Nations League: tegen Zuid-Korea moet welgeteld één set gewonnen worden. Meer mag uiteraard ook, maar zodra er een set gewonnen wordt, kan het ticket voor de Olympische Spelen geboekt worden.

Nederland speelde vrijdag tegen Canada, in principe het cruciale duel in de strijd om het laatste startbewijs voor de Spelen in Parijs. De winnaar van de onderlinge wedstrijd zou vrijwel zeker zijn van deelname aan de Spelen, waarbij dan wellicht in de laatste wedstrijd nog een set gewonnen zou moeten worden tegen een op papier beduidend zwakkere tegenstander.

Tegen Canada speelde Nederland goed: in set één werd een voorsprong bijna uit handen gegeven, maar de set werd toch gepakt, en de tweede set leverde een dominante setwinst op. In set drie moest Oranje zich van een achterstand terug zien te knokken, maar ook dat lukte: 26-24, 25-16, 25-23 en daarmee was het olympisch ticket binnen handbereik.

Zaterdag had dat ticket al definitief kunnen zijn, als Canada een set zou afstaan aan Frankrijk. Dat deed het echter niet, hoewel set drie met 31-29 bijzonder spannend was. Door de Canadese 3-0 zege op Frankrijk weet Nederland exact wat het moet doen om op de wereldranglijst voor Canada te blijven: níet met 3-0 van Zuid-Korea verliezen, alle andere uitslagen - dus inclusief een 3-1 of 3-2 nederlaag - leveren een olympisch startbewijs op.

De wedstrijd tussen Nederland en Zuid-Korea begint wel aan de vroege kant: om 04.30 uur Nederlandse tijd staan de teams in het Japanse Fukuoka klaar voor het begin.